Cum şi de unde a apărut Radu Drăguşin?

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Din magma de fotbalişti români care se nasc talente şi, în majoritate, mor speranţe. Unii au noroc. Unii şi-l mai fac. Unora li se mai face. E cazul acestui jucător care a fost ochit de la 16 ani de Juventus (Torino, să nu confundăm cu alte copii nefericite) şi transferat repede pe o sumă frumuşică, un sfert de milion de euro. Adolescentul cu puf de copilărie s-a transformat în doi ani într-un tip solid, creator de spaime, tipul de personaj care s-ar potrivi în Game of Thrones.

Povestea debutului său la marea echipă italiană e nostimă şi chiar educativă. A intrat în ultima parte a meciului de Liga Campionilor cu Dinamo Kiev, introdus de Pirlo, fostul jucător promovat la vîrstă mică de Mircea Lucescu, acum antrenorul adversarei din acea seară. E prea frumos ca să nu fie adevărat. Italianul i-a arătat fostului său mentor că n-a uitat lecţia care zice că trebuie să le dai aer, tradus în timp de joc, tinerilor pentru ca ei să nu amîne şi eventual să rateze întîlnirea cu emoţia marilor meciuri. Valoarea apariţiei lui în meci e simbolică, Juve avea deja victoria în traistă. Cu atît mai mult era timpul pentru o mică investiţie. O mare echipă a lumii a investit într-o speranţă. Incidental, un român. Prea adesea, în acest moment în care se pedalează iar pe trasa naţionalistă, sîntem atenţi la culoare, identitate ori religie. Ne plac reperele astea simple. De fapt, Pirlo a înţeles mesajul iniţial, doar că l-a potrivit situaţiei. Nu contează de unde eşti, nu importă că atîţia jucători cu tricolor pe buletin au dezamăgit în lumea largă. Mereu o portiţă trebuie să rămînă deschisă pentru cei care merită.

De aici înainte, Radu Drăguşin e pe cont propriu. Bursa de studii i-a fost acordată, e timpul ca el să arate că toate acestea nu au fost în zadar. E timpul să înfrîngă o logică a pămîntului care aproape că predestinează, în mintea noastră, la ratare. Proiectul lui de a-şi cîştiga un loc în echipa lui Ronaldo nu e simplu. Un fundaş nu are o mie de oportunităţi. Apărarea centrală a unei echipe, cu atît mai mult cu cît e una de nivel mondial, se schimbă greu. Acolo e despre constanţă, despre impecabil, absenţa erorii, capacitatea de a da siguranţă, de a calma pulsul unui popor de împătimiţi. Chivu sau Gică Popescu ar şti să povestească despre asta. Dar ei sînt istorie veche. Drăguşin păşeşte în necunoscut. Naţionalitatea lui trebuie să fie perfecţiunea. Şi deja ne ia cu frisoane.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.