Cum se zice la briza mării în rusește? (Морской бриз)
Sea Breaze e un cocktail clasic, pe bază de vodcă, cu suc de merișor și suc de grep. O băutură doar ușor alcoolizată, căci diluată de sucurile acrișoare, dulci și amărui, numai bună de savurat pe plajă, în briza mării.
Dar probabil că nu la acest cocktail s-au gîndit strategii militari atunci cînd au căutat o denumire pentru exercițiul naval care are loc periodic, în Marea Neagră, încă din 1997. Și nici la numeroasele terase de pe litoral care te duc cu gîndul la briza mării. Nu e nimic de celebrat ori de savurat la un exercițiu militar. Cu atît mai puțin anul acesta cînd, încă înainte de începerea manevrelor, s-a lăsat cu incidente.
Potrivit unor surse militare ruse citate de TASS, o navă rusă a gărzii de coastă și un avion de vînătoare Su-24 au recurs la focuri de avertizare în direcția unui distrugător britanic. Nava HMS Defender ar fi intrat două mile în apele teritoriale rusești, în apropierea peninsulei Crimeea. Potrivit ministerului rus al Apărării, nava britanică ar fi fost mai întîi avertizată că, dacă va încerca să violeze frontierele Federației Ruse, marina va folosi armele. Cum echipajul navei britanice nu a reacționat, poliția de frontieră și marina ar fi tras focuri de avertisment. Reprezentanții marinei britanice au negat atît faptul că nava ar fi fost întîmpinată cu focuri de avertisment, cît și prezența în apele teritoriale ale Federației Ruse. A fost doar „o trecere pașnică” prin apele ucrainene, în conformitate cu legislația internațională, a explicat marina britanică. Anexarea Crimeii de către Rusia nu este recunoscută la nivel internațional, astfel încît Crimeea și apele înconjurătoare sînt considerate teritoriu suveran ucrainean.
Contextul în care debutează acest exercițiu militar comun e mai tensionat ca niciodată. E și cea mai importantă participare la Sea Breeze de la lansarea sa, în urmă cu aproape 25 de ani: Peste 5.000 de soldați, 32 de nave și 40 de avioane, precum și 18 echipe de operațiuni speciale sînt implicate anul acesta în manevrele care se concentrează, printre altele, în domenii precum războiul amfibiu, operațiuni de scufundări, apărare aeriană și război antisubmarin.
Guvernul rus a criticat de fiecare dată exercițiile militare din Marea Neagră și a făcut-o și anul acesta, mai ales că manevrele sînt coordonate de SUA și de Ucraina. Și e de fiecare dată amuzant și totodată îngrijorător să urmărești argumentele și contorsiunile făcute de Moscova pentru a condamna încercările statelor occidentale de a răspunde acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina (și nu numai acolo). „Extinderea și natura evident agresivă a exercițiilor militare nu corespund în nici un caz nevoilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe. Exercițiul este văzut ca o provocare și ca un pretext pentru a aduce armele și echipamentele militare în Ucraina.
Occidentul e nevoit să se obișnuiască cu noua configurație de putere în Marea Neagră. Dar nu ar trebui să se resemneze. Anexarea Crimeei de către Federația Rusă e inacceptabilă. Și, de vreme ce nici sancțiunile economice aplicate pînă acum (mai timid sau mai sever, în funcție de împrejurări) și nici presiunile diplomatice nu au generat rezultatele scontate, demonstrația de forță pare singurul mijloc de disuadare rămas la dispoziția aliaților pentru a menține stabilitatea regională. E, evident, calea cea mai riscantă, căci reduce disputa la înfruntarea dintre două superputeri. Iar exercițiile militare, oricît ar fi de necesare, irită Moscova.
Cum va răspunde Rusia la manevrele ce urmează să se desfășoare în viitoarele săptămîni? Potrivit revistei militare Stars and Stripes, nu e exclus ca Rusia să intervină, prin șicane, în cadrul acestor exerciții. Dar că e puțin probabil să se ajungă la agresiuni directe. Totul e ca briza mării să nu prevestească furtună.