Cum se zice la briza mării în rusește? (Морской бриз)

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Sea Breaze e un cocktail clasic, pe bază de vodcă, cu suc de merișor și suc de grep. O băutură doar ușor alcoolizată, căci diluată de sucurile acrișoare, dulci și amărui, numai bună de savurat pe plajă, în briza mării.

Dar probabil că nu la acest cocktail s-au gîndit strategii militari atunci cînd au căutat o denumire pentru exercițiul naval care are loc periodic, în Marea Neagră, încă din 1997. Și nici la numeroasele terase de pe litoral care te duc cu gîndul  la briza mării. Nu e nimic de celebrat ori de savurat la un exercițiu militar. Cu atît mai puțin anul acesta cînd, încă înainte de începerea manevrelor, s-a lăsat cu incidente.

Potrivit unor surse militare ruse citate de TASS, o navă rusă a gărzii de coastă și un avion de vînătoare Su-24 au recurs la focuri de avertizare în direcția unui distrugător britanic. Nava HMS Defender ar fi intrat două mile în apele teritoriale rusești, în apropierea peninsulei Crimeea. Potrivit ministerului rus al Apărării, nava britanică ar fi fost mai întîi avertizată că, dacă va încerca să violeze frontierele Federației Ruse, marina va folosi armele. Cum echipajul navei britanice nu a reacționat, poliția de frontieră și marina ar fi tras focuri de avertisment. Reprezentanții marinei britanice au negat atît faptul că nava ar fi fost întîmpinată cu focuri de avertisment, cît și prezența în apele teritoriale ale Federației Ruse. A fost doar „o trecere pașnică” prin apele ucrainene, în conformitate cu legislația internațională, a explicat marina britanică. Anexarea Crimeii de către Rusia nu este recunoscută la nivel internațional, astfel încît Crimeea și apele înconjurătoare sînt considerate teritoriu suveran ucrainean.

Contextul în care debutează acest exercițiu militar comun e mai tensionat ca niciodată. E și cea mai importantă participare la Sea Breeze de la lansarea sa, în urmă cu aproape 25 de ani: Peste 5.000 de soldați, 32 de nave și 40 de avioane, precum și 18 echipe de operațiuni speciale sînt implicate anul acesta în manevrele care se concentrează, printre altele, în domenii precum războiul amfibiu, operațiuni de scufundări, apărare aeriană și război antisubmarin.

Guvernul rus a criticat de fiecare dată exercițiile militare din Marea Neagră și a făcut-o și anul acesta, mai ales că manevrele sînt coordonate de SUA și de Ucraina. Și e de fiecare dată amuzant și totodată îngrijorător să urmărești argumentele și contorsiunile făcute de Moscova pentru a condamna încercările statelor occidentale de a răspunde acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina (și nu numai acolo). „Extinderea și natura evident agresivă a exercițiilor militare nu corespund în nici un caz nevoilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe. Exercițiul este văzut ca o provocare și ca un pretext pentru a aduce armele și echipamentele militare în Ucraina.

Occidentul e nevoit să se obișnuiască cu noua configurație de putere în Marea Neagră. Dar nu ar trebui să se resemneze. Anexarea Crimeei de către Federația Rusă e inacceptabilă. Și, de vreme ce nici sancțiunile economice aplicate pînă acum (mai timid sau mai sever, în funcție de împrejurări) și nici presiunile diplomatice nu au generat rezultatele scontate, demonstrația de forță pare singurul mijloc de disuadare rămas la dispoziția aliaților pentru a menține stabilitatea regională. E, evident, calea cea mai riscantă, căci reduce disputa la înfruntarea dintre două superputeri. Iar exercițiile militare, oricît ar fi de necesare, irită Moscova.

Cum va răspunde Rusia la manevrele ce urmează să se desfășoare în viitoarele săptămîni? Potrivit revistei militare Stars and Stripes, nu e exclus ca Rusia să intervină, prin șicane, în cadrul acestor exerciții. Dar că e puțin probabil să se ajungă la agresiuni directe. Totul e ca briza mării să nu prevestească furtună.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

clădire incendiata Odesa, foto Telegram Hennadiy Trukhanov
Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete. „Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”
Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite.
image png
China caută un nou Kissinger. Dar unde este... „Kissinger”-ul chinez? China la zi
Pe măsură ce alegerile din SUA se apropiau, observa presa din SUA, China a pornit în căutarea „noului Henry Kissinger” – cineva care este prieten cu Beijingul, dar are „urechea viitorului președinte”.
explozie nucleara foto freepik jpg
Război nuclear între Ucraina și Rusia, anunțat din vest. Expert în problematica nucleară: „Dacă și Coreea de Nord a putut, pot și ucrainenii”
Ucraina ar fi gata să treacă la dezvoltarea de arme nucleare pentru a-i opri pe ruși, dacă Trump pune capăt sprijinului destinat Kievului. Expertul în problematica nucleară Liviu Horovitz este mai degrabă rezervat în această privință.
adelina pestritu colaj instagram jpg
Este sănătoasă sau nu somodieta lansată de Adelina Pestrițu. Părerea specialistului
Somodieta, vestitul regim adoptat de Adelina Pestrițu după nașterea fiicei sale, Zenaida, a făcut înconjurul României. La vremea aceea, toate doamnele și domnișoarele vorbeau despre această dietă și spuneau că au încercat-o cel puțin o dată.
Stoichita Burleanu MEDIAFAX jpg
România, în genunchi: cum am ajuns de la „pe ei, pe mama lor!“ la grobienii în fața cărora „tremurăm“ astăzi
Federația Română de Fotbal culege ce a semănat, acum 10 ani. Când a validat niște manifestări, care n-au ce căuta pe stadioane, pentru ca acum, înaintea meciului România - Kosovo (diseară, ora 21.45, Antena 1) să aibă mari emoții din cauza huliganilor.
Sibiu câștigător la Destinația Anului 2024 Foto Destinația Anului
Destinația Anului, cel mai important proiect de promovare a României, a dat startul unei noi competiții. 50 de milioane de vizualizări
Competiția „Destinația Anului 2025” și-a deschis oficial porțile, lansând o nouă provocare pentru cele mai spectaculoase locuri din România!
vreme 8 martie 2022
Vremea vineri, 15 noiembrie. Cod galben de ceaţă dimineaţa şi temperaturi scăzute pe parcursul zilei
Conform prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru vineri, 15 noiembrie, vremea continuă să fie rece în toată ţara şi vor fi precipitaţii mixte. A fost emis un cod galben de ceaţă valabil dimineaţa.
mircea lucescu facebook jpg
România – Kosovo, diseară, cu mize uriașe: victoria ne-ar apropia de patru obiective majore
De la ora 21.45 (Antena 1), Arena Națională va găzdui o confruntare de care depinde nu doar actuala campanie din Liga Națiunilor, dar și următoarea, cea pentru Cupa Mondială din 2026.
apa robinet maini spalate   foto pixabay jpg
Politicienii care se „bat” să scadă prețul apei. „De la 1 decembrie va fi 11,97 lei metrul cub”. „Putem ajunge la 9,5 lei”
Consumatorilor care astăzi plătesc peste 16 lei/m.c. pentru apă și canal, al șaptelea preț (la 1 ianuarie 2024) din țară, ar putea să le scadă semnificativ facturile dacă promisiunile politicienilor se vor înfăptui. Un primar propune 11,97 lei/m.c., președintele CJ plusează și vorbește de 9,5 lei/m.