Cum se zice la briza mării în rusește? (Морской бриз)

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Sea Breaze e un cocktail clasic, pe bază de vodcă, cu suc de merișor și suc de grep. O băutură doar ușor alcoolizată, căci diluată de sucurile acrișoare, dulci și amărui, numai bună de savurat pe plajă, în briza mării.

Dar probabil că nu la acest cocktail s-au gîndit strategii militari atunci cînd au căutat o denumire pentru exercițiul naval care are loc periodic, în Marea Neagră, încă din 1997. Și nici la numeroasele terase de pe litoral care te duc cu gîndul  la briza mării. Nu e nimic de celebrat ori de savurat la un exercițiu militar. Cu atît mai puțin anul acesta cînd, încă înainte de începerea manevrelor, s-a lăsat cu incidente.

Potrivit unor surse militare ruse citate de TASS, o navă rusă a gărzii de coastă și un avion de vînătoare Su-24 au recurs la focuri de avertizare în direcția unui distrugător britanic. Nava HMS Defender ar fi intrat două mile în apele teritoriale rusești, în apropierea peninsulei Crimeea. Potrivit ministerului rus al Apărării, nava britanică ar fi fost mai întîi avertizată că, dacă va încerca să violeze frontierele Federației Ruse, marina va folosi armele. Cum echipajul navei britanice nu a reacționat, poliția de frontieră și marina ar fi tras focuri de avertisment. Reprezentanții marinei britanice au negat atît faptul că nava ar fi fost întîmpinată cu focuri de avertisment, cît și prezența în apele teritoriale ale Federației Ruse. A fost doar „o trecere pașnică” prin apele ucrainene, în conformitate cu legislația internațională, a explicat marina britanică. Anexarea Crimeii de către Rusia nu este recunoscută la nivel internațional, astfel încît Crimeea și apele înconjurătoare sînt considerate teritoriu suveran ucrainean.

Contextul în care debutează acest exercițiu militar comun e mai tensionat ca niciodată. E și cea mai importantă participare la Sea Breeze de la lansarea sa, în urmă cu aproape 25 de ani: Peste 5.000 de soldați, 32 de nave și 40 de avioane, precum și 18 echipe de operațiuni speciale sînt implicate anul acesta în manevrele care se concentrează, printre altele, în domenii precum războiul amfibiu, operațiuni de scufundări, apărare aeriană și război antisubmarin.

Guvernul rus a criticat de fiecare dată exercițiile militare din Marea Neagră și a făcut-o și anul acesta, mai ales că manevrele sînt coordonate de SUA și de Ucraina. Și e de fiecare dată amuzant și totodată îngrijorător să urmărești argumentele și contorsiunile făcute de Moscova pentru a condamna încercările statelor occidentale de a răspunde acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina (și nu numai acolo). „Extinderea și natura evident agresivă a exercițiilor militare nu corespund în nici un caz nevoilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe. Exercițiul este văzut ca o provocare și ca un pretext pentru a aduce armele și echipamentele militare în Ucraina.

Occidentul e nevoit să se obișnuiască cu noua configurație de putere în Marea Neagră. Dar nu ar trebui să se resemneze. Anexarea Crimeei de către Federația Rusă e inacceptabilă. Și, de vreme ce nici sancțiunile economice aplicate pînă acum (mai timid sau mai sever, în funcție de împrejurări) și nici presiunile diplomatice nu au generat rezultatele scontate, demonstrația de forță pare singurul mijloc de disuadare rămas la dispoziția aliaților pentru a menține stabilitatea regională. E, evident, calea cea mai riscantă, căci reduce disputa la înfruntarea dintre două superputeri. Iar exercițiile militare, oricît ar fi de necesare, irită Moscova.

Cum va răspunde Rusia la manevrele ce urmează să se desfășoare în viitoarele săptămîni? Potrivit revistei militare Stars and Stripes, nu e exclus ca Rusia să intervină, prin șicane, în cadrul acestor exerciții. Dar că e puțin probabil să se ajungă la agresiuni directe. Totul e ca briza mării să nu prevestească furtună.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.