Cum se zice la briza m─ârii ├«n ruse╚Öte? (đťđżĐÇĐüđ║đżđ╣ đ▒ĐÇđŞđĚ)

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 899 din 1 ÔÇô 7 iulie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Sea Breaze e un cocktail clasic, pe bază de vodcă, cu suc de merișor și suc de grep. O băutură doar ușor alcoolizată, căci diluată de sucurile acrișoare, dulci și amărui, numai bună de savurat pe plajă, în briza mării.

Dar probabil c─â nu la acest cocktail s-au g├«ndit strategii militari atunci c├«nd au c─âutat o denumire pentru exerci╚Ťiul naval care are loc periodic, ├«n Marea Neagr─â, ├«nc─â din 1997. ╚śi nici la numeroasele terase de pe litoral care te duc cu g├«ndul  la briza m─ârii. Nu e nimic de celebrat ori de savurat la un exerci╚Ťiu militar. Cu at├«t mai pu╚Ťin anul acesta c├«nd, ├«nc─â ├«nainte de ├«nceperea manevrelor, s-a l─âsat cu incidente.

Potrivit unor surse militare ruse citate de TASS, o nav─â rus─â a g─ârzii de coast─â ╚Öi un avion de v├«n─âtoare Su-24 au recurs la focuri de avertizare ├«n direc╚Ťia unui distrug─âtor britanic. Nava HMS Defender ar fi intrat dou─â mile ├«n apele teritoriale ruse╚Öti, ├«n apropierea peninsulei Crimeea. Potrivit ministerului rus al Ap─âr─ârii, nava britanic─â ar fi fost mai ├«nt├«i avertizat─â c─â, dac─â va ├«ncerca s─â violeze frontierele Federa╚Ťiei Ruse, marina va folosi armele. Cum echipajul navei britanice nu a reac╚Ťionat, poli╚Ťia de frontier─â ╚Öi marina ar fi tras focuri de avertisment. Reprezentan╚Ťii marinei britanice au negat at├«t faptul c─â nava ar fi fost ├«nt├«mpinat─â cu focuri de avertisment, c├«t ╚Öi prezen╚Ťa ├«n apele teritoriale ale Federa╚Ťiei Ruse. A fost doar ÔÇ×o trecere pa╚Önic─âÔÇŁ prin apele ucrainene, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia interna╚Ťional─â, a explicat marina britanic─â. Anexarea Crimeii de c─âtre Rusia nu este recunoscut─â la nivel interna╚Ťional, astfel ├«nc├«t Crimeea ╚Öi apele ├«nconjur─âtoare s├«nt considerate teritoriu suveran ucrainean.

Contextul ├«n care debuteaz─â acest exerci╚Ťiu militar comun e mai tensionat ca niciodat─â. E ╚Öi cea mai important─â participare la Sea Breeze de la lansarea sa, ├«n urm─â cu aproape 25 de ani: Peste 5.000 de solda╚Ťi, 32 de nave ╚Öi 40 de avioane, precum ╚Öi 18 echipe de opera╚Ťiuni speciale s├«nt implicate anul acesta ├«n manevrele care se concentreaz─â, printre altele, ├«n domenii precum r─âzboiul amfibiu, opera╚Ťiuni de scufund─âri, ap─ârare aerian─â ╚Öi r─âzboi antisubmarin.

Guvernul rus a criticat de fiecare dat─â exerci╚Ťiile militare din Marea Neagr─â ╚Öi a f─âcut-o ╚Öi anul acesta, mai ales c─â manevrele s├«nt coordonate de SUA ╚Öi de Ucraina. ╚śi e de fiecare dat─â amuzant ╚Öi totodat─â ├«ngrijor─âtor s─â urm─âre╚Öti argumentele ╚Öi contorsiunile f─âcute de Moscova pentru a condamna ├«ncerc─ârile statelor occidentale de a r─âspunde ac╚Ťiunilor destabilizatoare ale Rusiei ├«n Ucraina (╚Öi nu numai acolo). ÔÇ×Extinderea ╚Öi natura evident agresiv─â a exerci╚Ťiilor militare nu corespund ├«n nici un caz nevoilor reale de securitate din regiunea M─ârii NegreÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat al Ministerului rus de Externe. Exerci╚Ťiul este v─âzut ca o provocare ╚Öi ca un pretext pentru a aduce armele ╚Öi echipamentele militare ├«n Ucraina.

Occidentul e nevoit s─â se obi╚Önuiasc─â cu noua configura╚Ťie de putere ├«n Marea Neagr─â. Dar nu ar trebui s─â se resemneze. Anexarea Crimeei de c─âtre Federa╚Ťia Rus─â e inacceptabil─â. ╚śi, de vreme ce nici sanc╚Ťiunile economice aplicate p├«n─â acum (mai timid sau mai sever, ├«n func╚Ťie de ├«mprejur─âri) ╚Öi nici presiunile diplomatice nu au generat rezultatele scontate, demonstra╚Ťia de for╚Ť─â pare singurul mijloc de disuadare r─âmas la dispozi╚Ťia alia╚Ťilor pentru a men╚Ťine stabilitatea regional─â. E, evident, calea cea mai riscant─â, c─âci reduce disputa la ├«nfruntarea dintre dou─â superputeri. Iar exerci╚Ťiile militare, oric├«t ar fi de necesare, irit─â Moscova.

Cum va r─âspunde Rusia la manevrele ce urmeaz─â s─â se desf─â╚Öoare ├«n viitoarele s─âpt─âm├«ni? Potrivit revistei militare Stars and Stripes, nu e exclus ca Rusia s─â intervin─â, prin ╚Öicane, ├«n cadrul acestor exerci╚Ťii. Dar c─â e pu╚Ťin probabil s─â se ajung─â la agresiuni directe. Totul e ca briza m─ârii s─â nu prevesteasc─â furtun─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.