Cum se face că Federer a fost votat din nou drept favoritul publicului?

Publicat în Dilema Veche nr. 924 din 23 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Cum se face că Roger Federer a fost votat din nou drept favoritul publicului în circuitul ATP, deși anul acesta n-a jucat tenis aproape deloc?

La sfîrşit de an sînt atît de multe anchete că trebuie să fii Moş Crăciun ca să te descurci printre munţii de mesaje confuzante. Fără să am fes roşu şi barba (prea) albă, pariez că, de exemplu, pentru mulţi cel mai bun fotbalist din 2021 e Maradona. Şi din 2022, şi din 2222, pînă-n Ziua de Apoi. Vezi exemplul recent, cînd Messi a fost găsit the best (şi nu de către suporteri, ci de specialişti) cu aceeaşi precizie cu care Columb a găsit Indiile. Astfel de clasamente au relevanţa unor concursuri de Miss, în cazul ăsta candidaţii nefiind obligaţi să le povestească juraţilor cum vor salva planeta. Deşi unii o fac. E bine să fii în trend, să te interesezi de marile probleme ale umanităţii. E cool. E şic. Şi cîteodată chiar contează. Dar la Roger al nostru e mai mult decît atît. Nu e despre cum şi cît joacă, e despre imaginea unui om ca o linie dreaptă, simplu şi firesc ca oricare elveţian de rînd, doar că el nu îşi pîrăşte vecinii că stau pe terasă după ora zece seara. Asta pentru că, probabil, la banii lui nici nu are vecini. Oricum, cînd cineva e în vîrful lumii lui, e în comparaţie cu alţii, prin definiţie. „Alţii”, adică Nadal şi Djokovic. De ce e Federer cel mai popular? Poate pentru că e cel mai după chipul şi asemănarea omului de rînd. Nadal, deşi un tip admirabil de îndată ce îl cunoşti şi îi afli nenumăratele gesturi şi acţiuni minunate legate de semenii săi, tîrăşte după el întrebări asociate zonei de umbră în care unii sportivi intră pentru a-şi aduce la zi forma şi forţa. E un tip cu ticuri care îl aruncă în categoria „definitiv bizar”, are o faţă întunecată şi crispată şi oamenii văd prea des asta la ei la serviciu, inclusiv la cel online, ca să mai aibă chef de aşa ceva şi în spaţiul lor de destindere. Djokovic, altfel glumeţul de serviciu, e văzut ca un ciudat estic. Plus că tinde să devină cel mai bun şi asta e de neiertat. Relaţia lui ambiguă cu vaccinarea nu-l ajută. Spectacolul trebuie să meargă mai departe, şi azi asta e condiţia, să te înţepi, or el dă impresia că acreditează tema complotului global. Cam aşa străluceşte Federer peste ceilalţi. Lumea nu vrea ca el să „moară”, de aceea îl ţine în viaţa noastră, a tuturor, dopîndu-l cu voturi. Fanii ştiu că dacă va ieşi din tenis nu va fi ca Yannick Noah, nu va rămîne în showbiz, în actualitate, ci e probabil că va dispărea, alături de soţie şi copii, din ochiul public. De aceea îl ţin prizonier cu iubirea lor. E şi ăsta un fel de dragoste.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.