Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 956 din 4 ÔÇô 10 august 2022
HCorches prel jpg

Pornesc de la dou─â pretexte. Primul este povestea a trei cazuri celebre, pe care nu le-am documentat personal, dar am citit despre ele ├«n cartea Arta subtil─â a nep─âs─ârii a lui Mark Manson. Mai ├«nt├«i, un t├«n─âr chitarist a fost dat afar─â din trupa ├«n care c├«nta de o vreme. Era anul 1983. T├«n─ârul s-a ├«ntors acas─â de la New York, unde trupa tocmai urma s─â ├«nregistreze primul album, la Los Angeles, g├«ndindu-se permanent cum s─â se r─âzbune. R─âzbunarea a constat ├«n punerea pe picioare a unei alte trupe, care avea s─â devin─â, conform a╚Ötept─ârilor t├«n─ârului chitarist, celebr─â, pentru a-i face invidio╚Öi pe fo╚Ötii s─âi colegi. Zis ╚Öi f─âcut. A selectat muzicieni, a ├«nfiin╚Ťat trupa ╚Öi au muncit pe br├«nci luni de zile. Dup─â un an au scos un album cu un succes uria╚Ö. De-a lungul timpului, apoi, trupa a v├«ndut peste 25 de milioane de discuri, a f─âcut de mai multe ori ├«nconjurul lumii cu concerte ╚Öi a avut milioane de fani. Chitaristul era Dave Mustaine, iar trupa lui este Megadeth. Nu v─â gr─âbi╚Ťi, nu se termin─â aici. ├Äntr-un interviu dat c├«nd era deja un star mondial, Dave a declarat c─â ├«nc─â se simte frustrat datorit─â faptului c─â a fost eliminat din trupa ├«n care c├«nta ├«n tinere╚Ťe. Se considera ratat. Cum este posibil a╚Öa ceva, c├«nd a ajuns la un succes at├«t de mare ╚Öi cu at├«tea milioane ├«n conturi? P─âi... trupa din care a fost ini╚Ťial exclus este Metallica. Metallica a v├«ndut peste 180 de milioane de discuri. Dave Mustaine, chitarist adulat ╚Öi considerat el ├«nsu╚Öi printre cei mai influen╚Ťi din istoria muzicii, se invalida, iat─â, crez├«ndu-se ratat, pentru c─â nu a reu╚Öit s─â-╚Öi dep─â╚Öeasc─â coechipierii din tinere╚Ťe.

Apoi, o alt─â poveste, a unui alt muzician, asem─ân─âtoare p├«n─â la un punct cu cea a lui Dave Mustaine. ├Än 1962, o trup─â din Liverpool ├«╚Öi elimina un membru cu c├«teva zile ├«nainte de ├«nregistrarea primului lor album. Percu╚Ťionistul dat afar─â se numea Pete. Pete Best. ╚śi cel care l-a ├«nlocuit se numea Ringo Starr. Bine├«n╚Ťeles, trupa era Beatles. Pete a fost devastat, asemeni lui Dave Mustaine. Dar, spre deosebire de acesta, Pete a tr─âit o lung─â perioad─â ├«n depresie, ├«n negare, cu procese deschise ├«mpotriva fo╚Ötilor coechipieri ╚Öi urm─ârind cum ia propor╚Ťii fenomenul Beatles. Era un om distrus. Dar apoi, la un moment dat, s-a ├«nt├«mplat ceva. Mul╚Ťi ani mai t├«rziu, Pete Best declara c─â a ajuns mult mai fericit dec├«t ar fi fost al─âturi de trupa Beatles. A ├«nt├«lnit o femeie al─âturi de care ╚Öi-a construit o familie ╚Öi un c─âmin, a continuat s─â c├«nte ╚Öi s─â dea concerte, cu un succes mult mai modest dec├«t al celor de la Beatles, dar a c├«╚Ötigat, ├«n locul celebrit─â╚Ťii, o lini╚Öte pe care cei din fosta sa trup─â nu au avut-o niciodat─â.

Al doilea pretext este o alt─â carte citit─â recent, din care voi extrage doar ideea de baz─â. Este vorba despre Mindset, scris─â de Carol S. Dweck. Dac─â ├«╚Ťi vine adesea s─â ├«╚Ťi spui c─â nu e╚Öti destul de bun, c─â nu ai cum s─â reu╚Öe╚Öti, c─â X e mai bun ca tine, c─â mai bine abandonezi, poate fi de folos s─â cite╚Öti cartea asta. ├Än esen╚Ť─â, Carol S. Dweck pune fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â dou─â mentalit─â╚Ťi: mentalitatea rigid─â ╚Öi mentalitatea flexibil─â, urm─ârind mecanismele lor de func╚Ťionare ╚Öi oferind solu╚Ťii pentru schimbarea mentalit─â╚Ťii rigide ├«ntr-una flexibil─â, aceasta din urm─â fiind, ├«n mod evident, mai benefic─â dezvolt─ârii personale ╚Öi evolu╚Ťiei permanente. Dac─â mentalitatea rigid─â te blocheaz─â cu emo╚Ťii de tipul ru╚Öinii, fricii etc., cea flexibil─â ├«╚Ťi permite s─â vezi partea plin─â a paharului ╚Öi s─â cau╚Ťi solu╚Ťii de dep─â╚Öire a situa╚Ťiilor dificile sau a e╚Öecurilor. Dac─â ar fi s─â m─â raportez la cazurile expuse ├«n prima parte a articolului, a╚Ö spune c─â Dave Mustaine, ├«n ciuda succesului s─âu, a r─âmas cu o mentalitate rigid─â, ├«n vreme ce Pete Best a reu╚Öit s─â ├«╚Öi construiasc─â una flexibil─â. Ajuns la un succes colosal, Mustaine a r─âmas frustrat, nefericit ╚Öi cu sentimentul rat─ârii, ├«n vreme ce Pete Best, cu o carier─â mult mai pu╚Ťin str─âlucitoare, a g─âsit resurse de ├«mplinire ╚Öi de senin─âtate. Desigur, a contat, pentru fiecare dintre ei, la ce sistem de valori s-a raportat.

Spre ce vreau s─â m─â ├«ndrept cu aceste considera╚Ťii? Se vorbe╚Öte, ├«n contextul noului proiect de lege a ├«nv─â╚Ť─âm├«ntului, despre desfiin╚Ťarea Centrelor Jude╚Ťene de Resurse ╚Öi de Asisten╚Ť─â Educa╚Ťional─â, institu╚Ťii care asigur─â consilierea ╚Öcolar─â ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt preuniversitar. Practic, aceste institu╚Ťii s├«nt responsabile de consilierea psihologic─â din ╚Öcoli, prin angaja╚Ťii lor. Noua lege vorbe╚Öte despre desfiin╚Ťarea acestor institu╚Ťii ╚Öi despre ├«nlocuirea lor cu psihologi ╚Öcolari angaja╚Ťi direct ├«n ╚Öcoli. Nu intru aici ├«n dezbateri despre eficien╚Ťa acestei m─âsuri, nu am poate destul─â competen╚Ť─â. Dar cred c─â, ├«n momentul de fa╚Ť─â, oricum avem prea pu╚Ťini psihologi care s─â deserveasc─â sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt preuniversitar ╚Öi, ├«n plus, cred c─â formarea profesional─â a acestora ar trebui ├«nc─â mult ├«mbun─ât─â╚Ťit─â ╚Öi dezvoltat─â.

Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â, nu doar pentru cazurile ╚Öi situa╚Ťiile oarecum extreme, pentru copiii cu dizabilit─â╚Ťi ╚Öi cu nevoi speciale sau pentru cei care tr─âiesc traume explicite. Ci ╚Öi pentru un permanent sprijin, prin ac╚Ťiuni constante, unu la unu ╚Öi de grup, sprijin pentru formarea mentalit─â╚Ťilor flexibile ale elevilor, pentru dep─â╚Öirea blocajelor mentale, pentru c├«╚Ötigarea ├«ncrederii ├«n sine, pentru gestionarea traumelor mai pu╚Ťin evidente ÔÇô de regul─â, traumele e╚Öecurilor, traumele generate de competitivitate etc. Nu ├«n╚Ťeleg cum ╚Öcoala, ca institu╚Ťie, este at├«t de opac─â la aceste uria╚Öe problematici ale psihologiei umane, care ├«n copil─ârie pot fi canalizate pozitiv, printr-o ├«ndrumare adecvat─â ╚Öi competent─â. ╚ścoala nu mai trebuie s─â fie, ├«n zilele noastre, doar un transmi╚Ť─âtor de cuno╚Ötin╚Ťe, un teren competi╚Ťional sau un laborator pentru excelen╚Ť─â. ├Än opinia mea, ea trebuie s─â ├«╚Öi asume ╚Öi aceste roluri care ╚Ťin de ├«ndrumarea ├«n procesul dezvolt─ârii personale. Doar familia nu este nicidecum suficient─â ca s─â o fac─â. Cei ce o pot face s├«nt mai ales psihologii, cu specializ─âri solide.

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â. Cea mai recent─â carte publicat─â: O rochi╚Ť─â galben─â, ca o l─âm├«ie bine coapt─â, Editura Polirom, 2022.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.