Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
HCorches prel jpg

Pornesc de la două pretexte. Primul este povestea a trei cazuri celebre, pe care nu le-am documentat personal, dar am citit despre ele în cartea Arta subtilă a nepăsării a lui Mark Manson. Mai întîi, un tînăr chitarist a fost dat afară din trupa în care cînta de o vreme. Era anul 1983. Tînărul s-a întors acasă de la New York, unde trupa tocmai urma să înregistreze primul album, la Los Angeles, gîndindu-se permanent cum să se răzbune. Răzbunarea a constat în punerea pe picioare a unei alte trupe, care avea să devină, conform așteptărilor tînărului chitarist, celebră, pentru a-i face invidioși pe foștii săi colegi. Zis și făcut. A selectat muzicieni, a înființat trupa și au muncit pe brînci luni de zile. După un an au scos un album cu un succes uriaș. De-a lungul timpului, apoi, trupa a vîndut peste 25 de milioane de discuri, a făcut de mai multe ori înconjurul lumii cu concerte și a avut milioane de fani. Chitaristul era Dave Mustaine, iar trupa lui este Megadeth. Nu vă grăbiți, nu se termină aici. Într-un interviu dat cînd era deja un star mondial, Dave a declarat că încă se simte frustrat datorită faptului că a fost eliminat din trupa în care cînta în tinerețe. Se considera ratat. Cum este posibil așa ceva, cînd a ajuns la un succes atît de mare și cu atîtea milioane în conturi? Păi... trupa din care a fost inițial exclus este Metallica. Metallica a vîndut peste 180 de milioane de discuri. Dave Mustaine, chitarist adulat și considerat el însuși printre cei mai influenți din istoria muzicii, se invalida, iată, crezîndu-se ratat, pentru că nu a reușit să-și depășească coechipierii din tinerețe.

Apoi, o altă poveste, a unui alt muzician, asemănătoare pînă la un punct cu cea a lui Dave Mustaine. În 1962, o trupă din Liverpool își elimina un membru cu cîteva zile înainte de înregistrarea primului lor album. Percuționistul dat afară se numea Pete. Pete Best. Și cel care l-a înlocuit se numea Ringo Starr. Bineînțeles, trupa era Beatles. Pete a fost devastat, asemeni lui Dave Mustaine. Dar, spre deosebire de acesta, Pete a trăit o lungă perioadă în depresie, în negare, cu procese deschise împotriva foștilor coechipieri și urmărind cum ia proporții fenomenul Beatles. Era un om distrus. Dar apoi, la un moment dat, s-a întîmplat ceva. Mulți ani mai tîrziu, Pete Best declara că a ajuns mult mai fericit decît ar fi fost alături de trupa Beatles. A întîlnit o femeie alături de care și-a construit o familie și un cămin, a continuat să cînte și să dea concerte, cu un succes mult mai modest decît al celor de la Beatles, dar a cîștigat, în locul celebrității, o liniște pe care cei din fosta sa trupă nu au avut-o niciodată.

Al doilea pretext este o altă carte citită recent, din care voi extrage doar ideea de bază. Este vorba despre Mindset, scrisă de Carol S. Dweck. Dacă îți vine adesea să îți spui că nu ești destul de bun, că nu ai cum să reușești, că X e mai bun ca tine, că mai bine abandonezi, poate fi de folos să citești cartea asta. În esență, Carol S. Dweck pune față în față două mentalități: mentalitatea rigidă și mentalitatea flexibilă, urmărind mecanismele lor de funcționare și oferind soluții pentru schimbarea mentalității rigide într-una flexibilă, aceasta din urmă fiind, în mod evident, mai benefică dezvoltării personale și evoluției permanente. Dacă mentalitatea rigidă te blochează cu emoții de tipul rușinii, fricii etc., cea flexibilă îți permite să vezi partea plină a paharului și să cauți soluții de depășire a situațiilor dificile sau a eșecurilor. Dacă ar fi să mă raportez la cazurile expuse în prima parte a articolului, aș spune că Dave Mustaine, în ciuda succesului său, a rămas cu o mentalitate rigidă, în vreme ce Pete Best a reușit să își construiască una flexibilă. Ajuns la un succes colosal, Mustaine a rămas frustrat, nefericit și cu sentimentul ratării, în vreme ce Pete Best, cu o carieră mult mai puțin strălucitoare, a găsit resurse de împlinire și de seninătate. Desigur, a contat, pentru fiecare dintre ei, la ce sistem de valori s-a raportat.

Spre ce vreau să mă îndrept cu aceste considerații? Se vorbește, în contextul noului proiect de lege a învățămîntului, despre desființarea Centrelor Județene de Resurse și de Asistență Educațională, instituții care asigură consilierea școlară în unitățile de învățămînt preuniversitar. Practic, aceste instituții sînt responsabile de consilierea psihologică din școli, prin angajații lor. Noua lege vorbește despre desființarea acestor instituții și despre înlocuirea lor cu psihologi școlari angajați direct în școli. Nu intru aici în dezbateri despre eficiența acestei măsuri, nu am poate destulă competență. Dar cred că, în momentul de față, oricum avem prea puțini psihologi care să deservească sistemul de învățămînt preuniversitar și, în plus, cred că formarea profesională a acestora ar trebui încă mult îmbunătățită și dezvoltată.

Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță, nu doar pentru cazurile și situațiile oarecum extreme, pentru copiii cu dizabilități și cu nevoi speciale sau pentru cei care trăiesc traume explicite. Ci și pentru un permanent sprijin, prin acțiuni constante, unu la unu și de grup, sprijin pentru formarea mentalităților flexibile ale elevilor, pentru depășirea blocajelor mentale, pentru cîștigarea încrederii în sine, pentru gestionarea traumelor mai puțin evidente – de regulă, traumele eșecurilor, traumele generate de competitivitate etc. Nu înțeleg cum școala, ca instituție, este atît de opacă la aceste uriașe problematici ale psihologiei umane, care în copilărie pot fi canalizate pozitiv, printr-o îndrumare adecvată și competentă. Școala nu mai trebuie să fie, în zilele noastre, doar un transmițător de cunoștințe, un teren competițional sau un laborator pentru excelență. În opinia mea, ea trebuie să își asume și aceste roluri care țin de îndrumarea în procesul dezvoltării personale. Doar familia nu este nicidecum suficientă ca să o facă. Cei ce o pot face sînt mai ales psihologii, cu specializări solide.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.