Cum s-ar caracteriza anul 2019 din punctul de vedere al performanțelor sportivilor români?

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Anul 2019, d.p.d.v. al performanţelor sportivilor români, va fi caracterizat de anul 2020. Tokyo ne va spune pe ce lume trăim şi cîte carate are, de exemplu, un aur obţinut la campionatul mondial militar de luptătoarea Alina Vuc. Să ne reamintim: la Rio, în 2016, ne-am clasat în ierarhia mondială pe medalii între – închipuiţi-vă! – Indonezia şi Bahrain. Nemaivăzut. 2019 era anul în care sportul ar fi trebuit să-şi ia avînt. Să plouă cu titluri mondiale şi europene. Şi n-a fost aşa.

În acest moment, din perspectiva impactului internaţional, sportul românesc înseamnă Simona Halep şi restul lumii. Într-un viraj ironic al destinului, speranţe la performanţe sub 5 cercuri au unii care în mod istoric nu au existat pe harta noastră olimpică, oamenii tenisului şi ai fotbalului. Asta în vreme ce discipline care ne-au clădit o faimă – gimnastica, înotul, atletismul – au ajuns la „şi altele“. Sportul nostru e un organism părăsit, vieţuind între amintiri dureroase şi iluzii. Ici-colo mai apare cîte o gaşcă de fete, precum aceea trecută a scrimei (titlu olimpic la Rio) sau cea prezentă a tenisului de masă (campioană europeană pe echipe), care seamănă cu SRL-uri de IT-şti. Vorbesc limba ţării, dar nu trăiesc cu adevărat aici. Comandourile victoriilor româneşti sînt cazuri aparte, speciale, nu caracterizează întregul. Grădina noastră, da, are încă pămînt bun ca să mai facă să răsară din cînd în cînd cîte o floare purpurie, dar, neplivită, e copleşită de buruieni între care, sigur, aceste frumuseţi rare arată încă şi mai strălucitor.

În 2019, asociate cu numele României sînt un Wimbledon şi un car de scandaluri, de la agresiunile îngrozitoare asupra sportivelor din loturile de judo, vîrîte iute sub preş de establishment, pînă la dopajul prostesc către care au fost duse de mînă de către propriii conducători handbalistele Braşovului. 2019 e o hartă a durerii şi a rătăcirii. Cel mai dramatic e că oamenii merg înainte senini, ca nişte somnabuli spre prăpastie, crezînd că sînt înconjuraţi de un popor de orbi. Şi culmea e că s-ar putea să aibă dreptate. Exemplul luminos vine de la Orban, care le-a încurajat pe handbaliste după un Mondial ratat şi le-a spus că viitorul le aparţine. Iată un premier responsabil!

P.S. Dacă vă întrebaţi care Orban, nu vă mai întrebaţi. Ălălalt.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic