Cum reparăm locomotiva Europei?

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Cum reparăm locomotiva Europei? jpeg

Criză în Germania, după ce negocierile pentru formarea unui guvern au eșuat. Așa-numita coaliție jamaicană (CDU + FDP + Verzi) a crăpat înainte să se nască. Angelei Merkel i se reproșează că a fost prea intransigentă – deși, cel puțin în prima etapă a negocierilor, i-a fost atribuit doar rolul de „moderatoare“ a discuțiilor. Celorlalți parteneri ai coaliției li se reproșează că nu vor să-și asume responsabilitatea guvernării într-un context politic intern și extern dificil și, mai ales, într-un moment al polarizării electoratului. Temele cele mai disputate sînt, aşa cum era de aşteptat, migraţia şi energia. Aici a avut de întîmpinat poziţiile divergente ale liberalilor şi, respectiv, ale ecologiştilor. Merkel și CDU au pierdut cel mai mult, pentru că refuză să se distanțeze de „cultura ospitalității“ – acuză un articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ba nu, FDP va pierde încrederea electoratului, căci ei au suspendat negocierile – scrie în Sueddeutsche Zeitung. Președintele Frank-Walter Stein-meier, care va trebui să numească, în curînd, un cancelar federal, le cere partidelor alese mai multă responsabilitate.

Ce e de făcut? Care sînt posibilele ieșiri din criză? O primă variantă ar fi ca CDU, respectiv Angela Merkel, să-și asume guvernarea pe cont propriu. Un guvern federal minoritar nu a mai existat în Germania niciodată de la fondarea Republicii Federale Germania încoace. Teoretic, nu ar trebui să fie o problemă. În diverse alte democrații europene, s-a dovedit o soluție viabilă. În plus, dincolo de eșecul de a forma un guvern acum, în condițiile prezente, adică, Angela Merkel a dovedit că știe să-și păstreze partenerii și, în același timp, principiile de guvernare. După trei mandate consecutive de cancelar, Angela Merkel are încă destulă autoritate și, în bună măsură, chiar și popularitate. Dacă tot e să fie guvern cu sprijin minoritar, atunci ea e singura capabilă să treacă de votul de învestitură și, poate, chiar să-și ducă mandatul la bun sfîrșit. Dacă se va ajunge la această formulă, va fi o bătălie de anduranță, căci e infinit mai greu să conduci un guvern bazat pe o majoritate cu geometrie variabilă, care va primi (sau nu) voturile în camera inferioară în funcție de interesele partidelor, decît ce-a fost pînă acum, adică un guvern de (mare) coaliţie. Noul guvern va fi, fără îndoială, mult mai fragil. Asta, în condițiile în care stabilitatea e o valoare de bază în cultura politică germană. Dar instabil nu înseamnă neapărat mai puțin eficient. Căci, nevoit să și chestioneze în permanență programul, obligat să se deschidă, să aibă în vedere eventualele obiecții, să mulțumească pe toată lumea sau măcar pe cît mai mulți, își va nuanța neîncetat poziția. CDU va fi constrîns să joace la centru.

O eventuală reluare a discuțiilor pentru formarea unei coaliții tip Jamaica – foarte puțin probabilă, chiar și după îndemnul președintelui Steinmeier – ar fragiliza capacitatea de negociere a CDU și ar periclita poziția de cancelar a Angelei Merkel. Dar este, şi aceasta, o variantă de lucru.

A treia soluţie: încă o Grosse Koalition. Dar socialiștii lui Martin Schulz – marii perdanți la ultimele alegeri – exclud orice dialog cu CDU și sugerează că ar vrea alegeri anticipate. Foştii parteneri de guvernare ai lui Merkel speră să-şi refacă forţele în urma eşecului CDU de a forma un guvern.

Alegerile anticipate, a patra variantă posibilă, nu sînt luate în calcul, deocamdată, de președinte. Are toate motivele să amîne această decizie cît mai mult. Tocmai pe fondul crizei politice, tocmai în urma eșecului Angelei Merkel de a forma o coaliție capabilă să guverneze, nu e exclus ca partidele extremiste (AfD și Die Linke) să obțină mai multe voturi decît au strîns în septembrie. Cît despre partidele mainstream, e greu de spus dacă îşi vor păstra simpatizanţii. După o asemenea criză, e de presupus că se vor mobiliza mai degrabă cei dezamăgiţi de democraţie, adică votanţii extremelor. Pînă una-alta, 45% din germani ar fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, conform unui sondaj de opinie. Angela Merkel crede şi ea că asta e soluţia.

Germania conta, în Europa, ca un model. O țară stabilă din punct de vedere economic și politic, cu o acțiune politică previzibilă, o democrație orientată spre consens. Impasul de acum arată că s-a stricat locomotiva.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Miting electoral organizat de Nicușor Dan. Jandarmeria a sesizat AEP pentru propagandă electorală pe ecranul uriaș
Câteva mii de oameni s-au adunat, duminică, începând de la ora 18.00, la un miting în Piaţa Victoriei, din Capitală, intitulat ”România în lumină”, iniţiat de candidatul independent Nicuşor Dan.
aluat placinta gatit istock jpg
Cum să faci foi de plăcintă acasă. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi neapărat: „Altfel se lipesc”
Indiferent despre ce fel de rețetă ar fi vorba, aceasta va fi mult mai bună atunci când toate ingredientele sunt proaspete. Iar în cazul plăcintei, este important să pregătim foile în casă, din ingrediente naturale, pentru ca preparatul final să aibă un gust bun și tradițional!
fast food copil obez sedentarism junkfood hamburger Shutterstock
Ce efecte au asupra copiilor reclamele la mâncarea nesănătoasă. Explicațiile cercetătorilor
Un nou studiu arată că doar cinci minute de expunere la reclame pentru mâncare nesănătoasă duc la un consum semnificativ mai mare de calorii în rândul copiilor.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Care este „a treia cale” propusă de CEO-ul unei mari companii în războiul electoral: „viitorul nostru ar trebui să fie direcţia care să ne unească”
Andrei Ursulescu conduce operaţiunile grupului Scandia Food, care are afaceri de peste 900 de milioane de lei, cu şapte fabrici şi 1.500 de angajaţi.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
Cremă de casă care îți transformă tenul în 5 zile. Efect de porțelan garantat!
Pe rafturile magazinelor există nenumărate creme care ne promit un ten superb, cât mai rapid. Însă, indiferent de cât de bine sună promisiunile de pe ambalaj, aceste produse nu sunt întotdeauna chiar atât de eficiente pe cât pretind.
silvia nica FOTO SUUB jpg
Povestea Silviei Nica, șefa celei mai mari Unități de Primiri de Urgență din România: cum îmbină medicina cu pasiunea pentru vioară
Silvia Nica, șefa celei mai mari Unități de Primiri Urgențe din România, îmbină medicina cu pasiunea pentru vioară, cântând alături de soțul și fiul ei în Orchestra Medicilor.
image png
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcția de luna nașterii
Astrologii identifică adesea anumite semne zodiacale ca fiind cele mai inteligente.
sarcina, foto shutterstock jpg
Mamă la aproape 60 de ani prin fertilizare in vitro. Povestea ce le-a redat speranța femeilor: „Trebuie să ai o mentalitate pozitivă”
O femeie din Hong Kong a rămas însărcinată la vârsta de 58 de ani, iar sarcina ei a stârnit speranțe pentru femeile care își doresc să aibă copii la vârste înaintate: „Trebuie să ai o mentalitate pozitivă pentru a încerca din nou!”, le-a încurajat Chan Lai-lai.
bancomat jpeg
Când urmează să intre pensiile pe card în luna mai? Veste bună pentru seniori
Pentru pensionarii din țara noastră, luna mai se anunță a fi una norocoasă. Banii urmează să intre pe cardurile seniorilor în curând și vor putea intra în săptămână cu pensiile în buzunar!