Cum relans─âm economia. Planul german

17 aprilie 2020
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Economia intrat─â ├«n colaps nu poate fi repornit─â la manivel─â, precum un motor Daimler-Benz. Nici m─âcar economia german─â nu reporne╚Öte la prima cheie. Ce e de f─âcut odat─â cu ├«ncheierea fazei critice a crizei sanitare? Guvernele ├«ncearc─â s─â pun─â la punct strategii de relansare. Toate aceste strategii se bazeaz─â pe politica pa╚Öilor m─ârun╚Ťi. Nimeni nu vrea s─â-╚Öi asume riscuri inutile: prioritatea e s─ân─âtatea public─â ╚Öi, mai ales, protejarea v├«rstnicilor ╚Öi a celor vulnerabili. Regulile de distan╚Ťare social─â nu pot fi abandonate peste noapte, oamenii s├«nt ├«n continuare ├«ndemna╚Ťi s─â r─âm├«n─â ├«n izolare. ├Äns─â semne ale relax─ârii au ├«nceput s─â apar─â. Austria e una dintre primele ╚Ť─âri care au anun╚Ťat redeschiderea comer╚Ťului ╚Öi a unor afaceri. M─âsur─â de precau╚Ťie: obliga╚Ťia de a purta masc─â de protec╚Ťie ├«n supermarket-uri ╚Öi ├«n transportul public. Dac─â aceast─â form─â de preven╚Ťie e suficient─â se va vedea probabil peste zece zile. Dar, p├«n─â una-alta, perspectivele s├«nt bune. Sistemul de s─ân─âtate s-a dovedit robust ╚Öi p├«n─â acum a f─âcut fa╚Ť─â afluxului de ├«mboln─âviri. ╚śi Spania a permis unor ├«ntreprinderi s─â se ├«ntoarc─â la munc─â: ecomomia sl─âbit─â nu-╚Öi permite un lockdown de durat─â. Dup─â c├«teva s─âpt─âm├«ni intense, cu multe decese ├«ntr-un sistem de s─ân─âtate care ╚Öi-a atins limitele, Spania se poate redeschide timid ╚Öi par╚Ťial. Italia, ╚Ťara european─â cea mai lovit─â, cu peste 20.000 de decese, va permite mai ├«nt├«i marilor ├«ntreprinderi s─â-╚Öi reia activitatea. Iar Danemarca vrea s─â redeschid─â ╚Öcolile ╚Öi apoi s─â relaxeze, treptat, m─âsurile de distan╚Ťare social─â. Fran╚Ťa, ├«n schimb, men╚Ťine toate restric╚Ťiile p├«n─â cel pu╚Ťin pe 11 mai, dup─â cum a anun╚Ťat pre╚Öedintele Emmanuel Macron.  

Germania pare singurul stat din Europa care are un plan clar de relansare economic─â ╚Öi de redeschidere a societ─â╚Ťii. P├«n─â de cur├«nd, germanii au respectat cu stricte╚Ťe restric╚Ťiile adoptate de guvernul federal. Iar disciplina se bazeaz─â ├«n mare m─âsur─â pe bunul-sim╚Ť civic ╚Öi pe ├«ncrederea ├«n autorit─â╚Ťi. Sistemul de s─ân─âtate a func╚Ťionat bine sub presiunea celor 100.000 de cazuri confirmate. S-au ├«nregistrat 1.600 de decese, ├«ns─â, p├«n─â la urm─â, curba infect─ârilor a fost aplatizat─â. Acum, cuv├«ntul de ordine e normalizarea. Academia de ╚śtiin╚Ťe propune, ├«ntr-un raport, reluarea treptat─â a activit─â╚Ťilor. ÔÇ×M─âsurile guvernului ar trebui s─â fie concepute astfel ├«nc├«t, pe de o parte, s─â asigure o bun─â asisten╚Ť─â medical─â ╚Öi, pe de alt─â parte, s─â poat─â fi sus╚Ťinute pe perioadele necesareÔÇŁ, noteaz─â speciali╚Ötii. ÔÇ×Planificarea acestei tranzi╚Ťii trebuie s─â ├«nceap─â imediat ├«n politic─â, administra╚Ťie, companii ╚Öi alte organiza╚Ťii.ÔÇŁ Noua doctrin─â se bazeaz─â tot pe precau╚Ťie, dar vizeaz─â sustenabilitatea economic─â.

Guvernul pune la dispozi╚Ťie un pachet de salvare ├«n valoare de 750 de miliarde de euro. E vorba de ├«mprumuturi pentru ├«ntreprinderi ╚Öi de sprijinirea lucr─âtorilor afla╚Ťi ├«n situa╚Ťie de risc. Pachetul financiar este printre cele mai mari lansate vreodat─â.

Prioritare ar trebui s─â fie industriile cu valoare ad─âugat─â mare, cum ar fi telecomunica╚Ťiile ╚Öi construc╚Ťia de ma╚Öini. Revenirea la munc─â se face pe baz─â voluntar─â (aten╚Ťie: nu voluntariat!). Toate activit─â╚Ťile care pot fi prestate de la distan╚Ť─â (adic─â de acas─â) vor fi men╚Ťinute ├«n aceia╚Öi parametri. Sectorul produselor de s─ân─âtate ╚Öi ├«ngrijire este o alt─â prioritate: companiile de produc╚Ťie se vor deschide rapid. Apoi se va deschide comer╚Ťul general, adic─â magazinele mai mari sau mai mici considerate ÔÇ×neesen╚ŤialeÔÇŁ ╚Öi care au fost ├«nchise ├«n perioada de v├«rf a pandemiei.

Potrivit raportului, ╚Öi gr─âdini╚Ťele ╚Öi ╚Öcolile se pot deschide relativ repede, deoarece tinerii nu prezint─â simptome severe, iar p─ârin╚Ťii oricum nu ar putea lucra dac─â unit─â╚Ťile de ├«ngrijire a copiilor ╚Öi ╚Öcolile r─âm├«n ├«nchise. ├Äns─â, cum educa╚Ťia nu e un domeniu al politicii federale, regimul va fi stabilit la nivel regional. Astfel, restric╚Ťiile ar putea fi relaxate mai ├«nt├«i ├«n zonele cu rate mici de infec╚Ťie sau cu risc redus de transmitere, cum ar fi comunit─â╚Ťile rurale. Pe m─âsur─â ce trece timpul, regiunilor ├«n care popula╚Ťia a acumulat un anumit grad de imunitate ar putea s─â li se permit─â s─â func╚Ťioneze cu mai pu╚Ťine restric╚Ťii. Prioritatea: clasele primare ╚Öi anii terminali ÔÇô ├«ns─â dup─â orare recalibrate, care pun accentul pe materiile de baz─â. Elevii vor ├«nv─â╚Ťa, pe c├«t posibil, ├«n grupe mici, pentru a se putea asigura distan╚Ťa social─â. Pentru ca planul s─â func╚Ťioneze, avertizeaz─â exper╚Ťii, e ├«ns─â nevoie ca autorit─â╚Ťile s─â creasc─â masiv capacitatea de testare a popula╚Ťiei ╚Öi s─â g─âseasc─â formule pentru a izola persoanele infectate de restul popula╚Ťiei.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.