Cum relansăm economia. Planul german

17 aprilie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Economia intrată în colaps nu poate fi repornită la manivelă, precum un motor Daimler-Benz. Nici măcar economia germană nu repornește la prima cheie. Ce e de făcut odată cu încheierea fazei critice a crizei sanitare? Guvernele încearcă să pună la punct strategii de relansare. Toate aceste strategii se bazează pe politica pașilor mărunți. Nimeni nu vrea să-și asume riscuri inutile: prioritatea e sănătatea publică și, mai ales, protejarea vîrstnicilor și a celor vulnerabili. Regulile de distanțare socială nu pot fi abandonate peste noapte, oamenii sînt în continuare îndemnați să rămînă în izolare. Însă semne ale relaxării au început să apară. Austria e una dintre primele țări care au anunțat redeschiderea comerțului și a unor afaceri. Măsură de precauție: obligația de a purta mască de protecție în supermarket-uri și în transportul public. Dacă această formă de prevenție e suficientă se va vedea probabil peste zece zile. Dar, pînă una-alta, perspectivele sînt bune. Sistemul de sănătate s-a dovedit robust și pînă acum a făcut față afluxului de îmbolnăviri. Și Spania a permis unor întreprinderi să se întoarcă la muncă: ecomomia slăbită nu-și permite un lockdown de durată. După cîteva săptămîni intense, cu multe decese într-un sistem de sănătate care și-a atins limitele, Spania se poate redeschide timid și parțial. Italia, țara europeană cea mai lovită, cu peste 20.000 de decese, va permite mai întîi marilor întreprinderi să-și reia activitatea. Iar Danemarca vrea să redeschidă școlile și apoi să relaxeze, treptat, măsurile de distanțare socială. Franța, în schimb, menține toate restricțiile pînă cel puțin pe 11 mai, după cum a anunțat președintele Emmanuel Macron.  

Germania pare singurul stat din Europa care are un plan clar de relansare economică și de redeschidere a societății. Pînă de curînd, germanii au respectat cu strictețe restricțiile adoptate de guvernul federal. Iar disciplina se bazează în mare măsură pe bunul-simț civic și pe încrederea în autorități. Sistemul de sănătate a funcționat bine sub presiunea celor 100.000 de cazuri confirmate. S-au înregistrat 1.600 de decese, însă, pînă la urmă, curba infectărilor a fost aplatizată. Acum, cuvîntul de ordine e normalizarea. Academia de Științe propune, într-un raport, reluarea treptată a activităților. „Măsurile guvernului ar trebui să fie concepute astfel încît, pe de o parte, să asigure o bună asistență medicală și, pe de altă parte, să poată fi susținute pe perioadele necesare”, notează specialiștii. „Planificarea acestei tranziții trebuie să înceapă imediat în politică, administrație, companii și alte organizații.” Noua doctrină se bazează tot pe precauție, dar vizează sustenabilitatea economică.

Guvernul pune la dispoziție un pachet de salvare în valoare de 750 de miliarde de euro. E vorba de împrumuturi pentru întreprinderi și de sprijinirea lucrătorilor aflați în situație de risc. Pachetul financiar este printre cele mai mari lansate vreodată.

Prioritare ar trebui să fie industriile cu valoare adăugată mare, cum ar fi telecomunicațiile și construcția de mașini. Revenirea la muncă se face pe bază voluntară (atenție: nu voluntariat!). Toate activitățile care pot fi prestate de la distanță (adică de acasă) vor fi menținute în aceiași parametri. Sectorul produselor de sănătate și îngrijire este o altă prioritate: companiile de producție se vor deschide rapid. Apoi se va deschide comerțul general, adică magazinele mai mari sau mai mici considerate „neesențiale” și care au fost închise în perioada de vîrf a pandemiei.

Potrivit raportului, și grădinițele și școlile se pot deschide relativ repede, deoarece tinerii nu prezintă simptome severe, iar părinții oricum nu ar putea lucra dacă unitățile de îngrijire a copiilor și școlile rămîn închise. Însă, cum educația nu e un domeniu al politicii federale, regimul va fi stabilit la nivel regional. Astfel, restricțiile ar putea fi relaxate mai întîi în zonele cu rate mici de infecție sau cu risc redus de transmitere, cum ar fi comunitățile rurale. Pe măsură ce trece timpul, regiunilor în care populația a acumulat un anumit grad de imunitate ar putea să li se permită să funcționeze cu mai puține restricții. Prioritatea: clasele primare și anii terminali – însă după orare recalibrate, care pun accentul pe materiile de bază. Elevii vor învăța, pe cît posibil, în grupe mici, pentru a se putea asigura distanța socială. Pentru ca planul să funcționeze, avertizează experții, e însă nevoie ca autoritățile să crească masiv capacitatea de testare a populației și să găsească formule pentru a izola persoanele infectate de restul populației.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.