Cum recîștigăm ceea ce am pierdut

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

Zilele acestea am un prieten care se află într-un ușor disconfort, o durere căreia trebuie să-i facă față. Partenera lui l-a părăsit. Prietenului meu îi vine greu să înțeleagă și să accepte, dar mai ales nu știe cum să acționeze. Nu mai știe mare lucru despre ea, își pune întrebări. Mă chestionează dacă nu ar trebui să o caute. Dacă nu ar trebui să încerce să inițieze un dialog cu ea. Poate, își spune el, ar mai fi vreo șansă, mai ales că, la despărțire, partenera lui îi arătase și ceva semne cum că nu este chiar sigură că face alegerea potrivită părăsindu-l. Părerea mea a fost mereu că nu este cazul să o caute. Ea l-a părăsit, tot ea trebuie să îl caute, în caz că mai vrea ceva. Dar nu ratează, oare, vreo șansă astfel? se întreabă el. Nu, i-am spus eu. Șansa ta este să îți concentrezi atenția pe tine. Să faci sport, să te odihnești, să citești, să dormi bine, să te bucuri de prieteni, de o plimbare, de un film. Să faci lucruri pozitive. Să acționezi în direcția scopurilor tale de viață. Dar cum poate fi aceasta o șansă de recîștigare a ei, dacă nu face nimic înspre ea? Ce garanții are că, procedînd astfel, ea va reveni înspre el? Nu are nici o garanție, așa este, i-am confirmat. Dar îi garantez că își dă sieși o șansă astfel, una uriașă, de a nu se pierde. Iar poate părea că scriu în afara subiectului școlii și educației. Dar nu este așa.        

Similar cu situația în care cineva este părăsit, școala poate simți adesea că este lăsată în urmă. De cîte ori nu ați auzit melancolica exprimare a nostalgiei după un învățămînt din trecut, care aparent ar fi fost idilic? Cu toate acestea, răspunsul nu este să alergăm disperați în urmărirea a ceea ce am pierdut, ci să ne concentrăm pe îmbunătățirea noastră internă.

În această analogie, despărțirea devine metafora pentru schimbarea și provocările constante cu care se confruntă sistemul nostru de învățămînt. Mulți dintre noi pot fi tentați să încerce să „recîștige” modele educaționale ale trecutului, să se agațe de tradiție în fața schimbărilor radicale. Dar așa cum prietenul meu a aflat, acest lucru nu este soluția.

Soluția este, de fapt, concentrarea pe propria îmbunătățire. Să analizăm ce funcționează în educație și să cultivăm acele aspecte. Să investim în resurse pentru a ne dezvolta elevii într-un mod holistic, să îi pregătim pentru provocările unui viitor incert și să le dezvoltăm competențele sociale și emoționale, gîndirea critică și creativă.

În același timp, sistemul nostru de învățămînt trebuie să se adapteze la noile tehnologii și să adopte metode inovatoare de predare și de evaluare. Dacă nu avem garanția că vechile metode vor aduce înapoi succesul nostru, avem în schimb garanția că, prin adaptare și îmbunătățire continuă, putem evolua și ne putem regăsi pe noi înșine, ca sistem educațional.

Care sînt nevoile și aspirațiile elevilor noștri și cum să construim un mediu educațional care îi pregătește pentru lumea reală? Prin inovare și adaptabilitate putem să creăm propriile noastre șanse de reușită, indiferent de schimbările și provocările pe care le întîmpinăm. Prin această abordare vom crea nu doar un sistem educațional mai bun, ci și adulți mai înțelegători, mai empatici și mai bine pregătiți pentru viitorul incert care îi așteaptă.

În fața durerii și incertitudinii prietenului meu, mă gîndesc la sistemul nostru de învățămînt care, în multe privințe, se confruntă cu aceleași provocări. La fel cum el se întreabă cum să-și recîștige relația, școala se confruntă cu dileme despre cum își poate îmbunătăți calitatea și relevanța. Cunoașteți imaginea: înainte, școala era mai serioasă; înainte, școala se bucura de respect; înainte, profesorii erau mai pregătiți; înainte, părinții erau mai implicați; înainte, elevii erau mai serioși; înainte se făcea, domnule, carte; înainte, totul era perfect. 

Despărțirea, în orice context, aduce cu sine un amalgam de emoții – durere, confuzie și, deseori, dorința de a recîștiga ceea ce am pierdut. Cu toate acestea, lecția importantă pe care o învățăm din ambele situații este că recuperarea nu vine prin presiunea asupra celuilalt, ci printr-un proces de autodescoperire și dezvoltare personală.

În contextul școlii și al educației, aceasta înseamnă că, în ciuda schimbărilor și provocărilor, putem recîștiga relevanța și excelența printr-o abordare concentrată pe propriul progres și pe nevoile elevilor noștri. Există modalități pentru a face acest lucru. Mă gîndesc, simplu, la reevaluarea curriculum-ului școlar, de exemplu, prin integrarea subiectelor relevante pentru secolul XXI, precum tehnologia informației, gîndirea critică și abilitățile sociale, educația media. Integrate, nu ca discipline distincte. Putem oferi elevilor un mediu educațional mai cuprinzător, care să-i pregătească pentru lumea modernă.

Mă gîndesc și la implicarea în voluntariat și în proiecte comunitare. Dialoguri cu societatea care cred că ar avea un impact enorm, pozitiv, în oglindirea reciprocă. Aceste experiențe nu doar că ar aduce servicii comunității, dar ar oferi și elevilor o perspectivă mai largă asupra lumii și ar dezvolta empatia și solidaritatea. Prin astfel de activități, elevii pot învăța valori precum responsabilitatea socială și colaborarea.

Mă gîndesc și la motivația profesională a cadrelor didactice. Profesorii motivați, pasionați de predare și de învățare, pot inspira și influența pozitiv viața elevilor. Investiția în dezvoltarea profesională continuă și în recunoașterea eforturilor lor poate crea un mediu educațional în care excelența și inovația devin norma, nu excepția.

Mai mult decît atît, cultivarea unei atmosfere de încredere și de respect între profesori, elevi și părinți. O comunicare deschisă și transparentă poate contribui la formarea unei comunități educaționale puternice și susținătoare, în care fiecare individ se simte valorizat și încurajat să își dezvolte potențialul.

Practici și atitudini pozitive. Ele pot face școala un loc în care elevii nu doar învață materii academice, ci și dezvoltă abilități esențiale pentru viața de zi cu zi. În timp ce așteptăm ca schimbările să vină în sistem, putem acționa la nivel individual și comunitar pentru a redobîndi încrederea și excelența. Prin această abordare, nu doar că vom recîștiga ceea ce am putut fi tentați să considerăm pierdut, dar vom crea și un mediu educațional mai bun pentru toți cei implicați.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Robert F. Kennedy in Turnul Trump din New York FOTO EPA-EFE
Numirea lui Robert F. Kennedy în funcția de ministru al sănătății în SUA crează haos pe burse
Numirea lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de ministru al Sănătății de către Donald Trump promite să fie un punct de cotitură în sistemul sanitar, în special în industria farmaceutică.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Rusia afirmă că avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei hipersonice asupra Ucrainei
Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
Alex Bodi, petrecere cu Bianca Drăgușanu și copiii la vila din Tunari. Ce le-a gătit George Proțap, mastercheful grătarelor
Alex Bodi (40 de ani) și Bianca Drăgușanu (42 de ani) nu pot sta departe unul de altul și orice pretext este bun. Ultima întâlnire, pe 17 noiembrie, s-a lăsat cu o mare petrecere la vila din Tunari a macho-ului, organizată oficial pentru fetițele lor,
INSTANT DNA COLDEA 002 INQUAM Photos Saul Pop jpg
Florian Coldea a scăpat de controlul judiciar. Fostul șef al SRI, acuzat de trafic de influență, poate părăsi țara
Curtea de Apel București a admis, joi, cererile formulate de Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, acuzați de trafic de influență, împotriva măsurii controlului judiciar. Cei trei pot părăsi România, nu și UE.
insolvent
1,6 milioane de job-uri, direct expuse riscului de insolvență în Europa (analiză)
Prima jumătate a anului 2024 s-a încheiat cu o nouă accelerare a insolvențelor în majoritatea țărilor, ceea ce a dus la creșterea Indicelui Global cu +9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Zodiile care vor avea parte de momente grele până de Sfântul Nicolae. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion
Universul le pune la grea încercare pe câteva zodii până de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion și vor trebui să facă față provocărilor și să depășească obstacolele. Potrivit astrologilor, vor avea parte de certuri în familie, vor primi o veste proastă la locul de
image png
Cum era amenințată Adriana Bahmuțeanu cu moartea de Silviu Prigoană: „Are la subsol o cameră special amenajată pentru armament”
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană au reprezentat unul dintre cele mai emblematice cupluri din showbiz. Iubirea puternică dintre cei doi a fost presărată cu multă drame, scene nemaivăzute care au continuat chiar și după ultimul lor divorț. Totuși, cei de acasă nu uită scandalurilor celor doi, iar
transalpina ninsoare jpeg
Vremea rea face ravagii şi în Bulgaria. Avertizarea MAE de călătorie: restricţii de circulaţie, vânt puternic şi ninsori
Timp de două zile, Bulgaria se află sub cod roşu de vreme rea, astfel că MAE a emis o avertizare de călătorie în această ţară pentru cetăţenii români.
podul de piatra baile herculane jpg
Primul pod din Europa construit în curbă, aflat în România. Este vechi de peste 160 de ani și a fost restaurat
Podul de Piatră din Băile Herculane, o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie, este primul pod din Europa construit în curbă și e vechi de peste 160 de ani. Nu e de mirare deci, de ce mulți vor să ajungă măcar o singură dată aici. De altfel, acesta a fost și reabilitat.