Cum rămîne cu Ucraina?

Publicat în Dilema Veche nr. 927 din 13 – 19 ianuarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

La Geneva, întîlnirea dintre ministrul adjunct de Externe al SUA Wendy Sherman și omologul său rus Serghei Riabkov s-a încheiat în coadă de pește. Cei doi s-au întors acasă după șapte ore de discuții fără nici o promisiune, fără nici o concluzie clară, poate doar cu convingerea întărită că pozițiile comune sînt de neatins. Șantajul inițiat de Moscova, care a mobilizat efective militare importante la granița de est a Ucrainei, pune o presiune enormă pe Occident să găsească o cale de negociere. Dar resursele și, pînă la urmă, sensul diplomației se epuizează cînd nu există o minimă flexibilitate și voință de dialog. 

Într-o încălcare flagrantă a cutumei diplomatice, Rusia cere nici mai mult, nici mai puțin decît o capitulare a americanilor și reorganizarea, din temelii, a actualei arhitecturi de securitate din Europa. Mesajul transmis de Riabkov la întîlnire a fost clar: NATO ar trebui să-și strîngă lucrușoarele și să se retragă din Europa de Est. Poziția lui Vladimir Putin era deja cunoscută – președintele rus vede în instalațiile militare NATO din Europa o amenințare la adresa securității naționale –, însă nicicînd, la o întîlnire diplomatică, această poziție nu a fost exprimată atît de tranșant. Cel care susține că dezmembrarea URSS e cea mai mare nenorocire a secolului XX nu urmărește acum refacerea Rusiei Mari, ci asigurarea unui cordon strategic, de securitate. Iar Ucraina, un stat pe care Vladimir Putin îl vede doar ca pe o provincie ruinată a fostei URSS și în a cărei suveranitate oricum nu crede, urmează să devină o zonă-tampon situată în afara sferei de influență a NATO. Eventualitatea extinderii NATO spre est, mai exact prin acceptarea Ucrainei și a Georgiei, a fost evocată pentru prima dată în cadrul summit-ului de la București (2008). De atunci, nu au fost înregistrați pași semnificativi în acest sens, printre altele și datorită frămîntărilor și tentativelor de reorganizare internă ale Alianței; însă Rusia vrea garanții juridice, vrea probe „beton-armat” că Alianța abandonează orice tentativă de extindere. Mai precis, Moscova cere ca aceste garanții să fie formalizate cu ocazia viitorului summit, în vara acestui an, la Madrid. O condiție inacceptabilă pentru SUA: o țară terță nu se poate opune prin veto extinderii NATO. La fel cum inacceptabilă e și reducerea prezenței militare americane în Europa de Est.

Oportunități de negociere între SUA și Rusia ar exista în două domenii: pe de o parte, ar putea fi căutată o nouă soluție pentru staționarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa după rezilierea tratatului de dezarmare de către SUA, în 2019, ca răspuns la încălcarea articolelor de către partea rusă. Însă discuțiile tehnice și diplomatice pe această temă vor face obiectul unor îndelungi dispute. Punctul cel mai sensibil: amplasamentul acestor obiective militare. Pe de altă parte, SUA sînt de acord să limiteze manevrelor militare din vecinătatea graniței cu Rusia, însă această concesie poate fi făcută doar pe bază de reciprocitate. Iar aici e iarăși o fundătură, nu un drum deschis...

Dacă negocierea de la Geneva nu a produs vreun rezultat tangibil, ea a reușit măcar să ofere o perspectivă mai clară asupra pretențiilor celor două părți. Tonul discuțiilor a rămas tranșant și amenințător. Riabkov spune că nu există un pericol real și iminent de invazie a Rusiei în Ucraina – dar de ce ar mobiliza Moscova 100.000 de soldați la graniță dacă nu pentru a amenința? SUA, pe de altă parte, au transmis prin vocea lui Wendy Sherman că sancțiunile economice ar putea lovi Rusia cu și mai mare forță chiar și cu riscul ca anumite măsuri să presupună costuri din partea aliaților. Dincolo de retorică, și SUA, și Rusia vor trebui să facă gesturi politice concrete.

Unde e Ucraina în toată această discuție? Și cum rămîne cu dreptul la autodeterminare? În această bătălie a coloșilor, tocmai vocea Ucrainei nu s-a făcut auzită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Amichai Chikli/ FOTO:X
Un ministru israelian cere uciderea preşedintelui sirian: „Este un terorist, un ucigaş barbar”
Ministrul israelian pentru diaspora şi combaterea antisemitismului, Amichai Chikli, a cerut marţi, 15 iulie, uciderea preşedintelui sirian Ahmed al-Sharaa, pe care l-a descris drept un „terorist” şi un „ucigaş barbar”.
noul cod fiscal
Războiul comercial global, test pentru marile companii. Cum reacționează giganții din Europa și America
Într-un context global marcat de incertitudini economice persistente și tensiuni comerciale, cerințele privind capitalul de lucru au atins un nivel record în 2024, relevând strategii și rezultate diferite la nivel regional. Europa de Vest și America oferă un contrast clar între abordări.
Avion de mici dimensiuni prăbușit  Foto ISU Hunedoara (1) jpg
Cine era pilotul care a decedat in accidentul aviatic de la Orăștie. Cum a scăpat cu viață dintr-un alt incident aerian în urmă cu 7 ani
Pilotul care și-a pierdut viața în accidentul aviatic de la Orăștie este Sorin Mihail Bochiș, un aviator cu experiență din Timișoara. Bărbatul, considerat unul dintre cei mai versați piloți din vestul țării, mai fusese implicat într-un accident aerian grav, în urmă cu 7 ani.
Fauja Singh, sursa foto Instagram jpg
Fauja Singh, cel mai vârstnic maratonist din lume, a murit. El a continuat să participe la competiții și după ce a împlinit 100 de ani: „Alergarea m-a readus la viață”
Fauja Singh, cel mai vârstnic maratonist din lume, a murit luni, la vârsta de 114 ani, după ce a fost lovit de o mașină. Chiar și după ce a trecut de 100 de ani, el a continuat să participe la maratoane și să inspire numeroși sportivi.
Comisiile din Camera Deputaților au adoptat raport favorabil pentru modificarea legislaţiei privind urşii Foto: Facebook Tanczos Barna
Vicepremierul Tanczos Barna a anunțat când vor creşte din nou salariile și pensiile
Eliminarea sporurilor este definitivă, însă îngheţarea şi neindexarea salariilor şi pensiilor din sectorul public este temporară, a declarat, marți seara, vicepremierul Tanczos Barna.
Varstnici  Foto Freepik com jpg
De ce Alzheimerul lovește mai des femeile: factorii care fac diferența
Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să dezvolte boala Alzheimer, arată un studiu publicat de „Science Advances”. Aproape două treimi dintre cei afectați de această formă de demență sunt femei, iar diferențele biologice sunt o posibilă explicație, potrivit oamenilor de știință.
constructie autostrada FOTO FB Romeo Daniel Lungu jpg
Dragoș, Pîslaru, acuzat de fake news, după ce a afirmat că segmente din A7 și A8 nu mai sunt prinse în PNRR: „Este deconectat de realitate”
Afirmațiile făcute marți,15 iulie, de ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, potrivit cărora segmente de autostradă din A7 și A8, nu mai sunt prinse în PNRR, i-au determinat pe mai mulți lideri PSD să reacționeze. Ministrul Fondurilor Europene a fost acuzat de fake news și criticat dur.
automobile 1834279 1280 jpg
Trucul genial care te ajută să cureți banchetele mașinii rapid și eficient. Ai nevoie de 2 ingrediente
Într-o perioadă în care întreținerea mașinii poate deveni costisitoare, tot mai mulți șoferi caută soluții practice și ieftine pentru curățenia interioară. Un truc devenit viral pe rețelele de socializare promite să redea banchetelor auto un aspect curat și îngrijit, folosind doar două ingrediente.
Irina Rimes, foto Instagram jpg
Imagini de colecție cu Irina Rimes la 20 ani. Cum arăta artista pe vremea când nu era atât de cunoscută
În anul 2012, Irina Rimes participa la emisiunea care urma să îi schimbe viața - Fabrica de Staruri, concurs unde a ajuns până în finală și i-a adus popularitatea în Republica Moldova. Artista avea pe atunci 20 de ani, un look diferit față de cel de acum și multe visuri.