Cum rămîne cu tranziția ecologică?

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Pandemia de COVID-19 a produs numeroase blocaje și a schimbat cu totul prioritățile omenirii. Comunitatea științifică încearcă acum să caute o soluție la criza sanitară. Iar guvernele se străduiesc să găsească resursele necesare pentru a finanța sistemele de sănătate publică și pentru a acoperi pagubele deocamdată greu de evaluat produse de criza economică. Pe agenda publică, pandemia pare să fi devenit principala sau chiar singura prioritate. Tranziția ecologică – adică răspunsul pe care ar trebui să-l dăm unei crize climatice în curs de desfășurare – riscă să fie uitată.

Se fac în continuare eforturi pentru a opri o catastrofă de mediu. De pildă, Comisia Europeană a decis să accelereze adoptarea de măsuri pentru protejarea biodiversității și promovarea alimentației sănătoase. E vorba despre cele două strategii-cheie ale Pactului verde. Dacă obiectivele sînt bine precizate, mijloacele sînt încă neclare. Pentru Uniunea Europeană, distrugerea biodiversității și epuizarea resurselor alimentare au favorizat răspîndirea coronavirusului. Comisia a prezentat două direcții pentru o Europă mai durabilă. Prima strategie, în favoarea biodiversității, își propune să oprească distrugerea naturii. Cealaltă direcție de acțiune urmărește produsele „de la fermă la masă” și își propune să stabilească o dietă mai sănătoasă, care să respecte mediul înconjurător. Ambele direcții presupun o reorganizare a economiei de la producție la consum. Și a modului în care sînt folosite resursele. Succesul acestor strategii se va putea măsura doar în timp. Aplicarea lor depinde însă nu doar de voința (politică) a guvernelor, ci și de putința întreprinzătorilor dintr-un domeniu foarte fragmentat.

Apoi, Comisia Europeană a propus recent suplimentarea fondurilor destinate tranziției ecologice pînă la 40 de miliarde de euro. 18 state europene ar putea solicita finanțări pentru susținerea tranziției de la industria bazată pe combustibili fosili la industria bazată pe energii regenerabile. Felul în care e alcătuit bugetul comunitar arată un angajament autentic din partea comisiei, o voință politică de a sprijini inițiativele ecologice care trece dincolo de simplele declarații politice. Consensul e uneori greu de atins chiar și în chestiuni de bun-simț. A asocia măsurile împotriva crizei economice din timpul pandemiei cu sprijinirea tranziției ecologice e un gest curajos. Cît de eficientă e însă inițiativa în raport cu scopul său? Așa cum arată lucrurile acum, încurajarea prin subvenție a energiei „verzi” nu garantează o tranziție lină și generalizată nici măcar la nivelul Uniunii Europene. Căci decalajele sînt mari: în România, de pildă, încă n-am reușit să construim nici măcar autostrăzile de care aveam atîta nevoie – cu toate fondurile puse la dispoziție de UE. Lipsa capacității de implementare va împiedica statele subdezvoltate să acceseze aceste fonduri și va încetini tranziția ecologică. Ca urmare a condiționalităților, statele mai sărace nu vor putea beneficia nici de fonduri substanțiale care să consolideze economia și nici de sprijin pentru o tranziție ecologică reală.

Scăderea, pentru scurt timp, a consumului de combustibil și, prin urmare, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ne oferă prilejul unei reflecții asupra mijloacelor prin care putem depăși criza ecologică în care ne-am afundat. Dar ar fi naiv să ne bucurăm de efectele aparent benefice ale crizei sanitare asupra mediului. Cele două luni și jumătate de izolare nu reprezintă decît o părticică infimă din datoria energetică acumulată. Văd că destui eco-entuziaști găsesc aproape o voluptate în a vedea relații de cauzalitate între încetinirea proceselor economice și o iluzorie reducere a poluării. Da, creșterea economică nu înseamnă neapărat bunăstare. Dar nici recesiunea și scăderea consumului nu încurajează în mod obligatoriu însănătoșirea mediului înconjurător. Am văzut tot felul de îndemnuri la cumpătare, la economisire, la reducerea consumului de orice fel. „Less is more” suna bine înainte de criza sanitară. Mai ales în mediile eco-caviar care își permit să renunțe la caviar. Acum, însă, acest slogan pare mai degrabă un act de condamnare pentru cei loviți de criză. Cum să le explici celor care oricum consumă puțin să se mulțumească cu încă și mai puțin? Cumva, chiar și cele mai nobile cauze produc, uneori, o morală cinică. Pentru a putea funcționa, tranziția ecologică trebuie susținută mai întîi prin măsuri sociale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1  Deschidere jpg
Performanță și inovație cu noul HUAWEI WATCH 5: Funcția X-TAP, ideală pentru cei mai activi antreprenori
Liviu Popescu: „Mă ajută să îmi ajustez stilul de viață și să îmi păstrez energia de care am nevoie în business”
image png
Cum a ajuns Dacia una dintre mărcile cel mai bine vândute în Marea Britanie: „Cel mai faimos produs de export al României”
Până la sfârșitul anului 2025, se preconizează că Dacia va vinde aproximativ 280.000 de vehicule în Marea Britanie.
shutterstock 1882530967 jpg
Gusturile copilăriei: produse românești de la Lidl care te poartă înapoi în timp
Sunt gusturi care rămân în memorie pentru totdeauna. Gusturi care ne duc cu gândul la vacanțele de vară petrecute la bunici, la mesele simple și la deserturile făcute în casă.
banner irinel columbeanu png
Irinel Columbeanu, dezvăluiri despre fiul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink. Ce vârstă are, de fapt, băiețelul
La începutul acestui an, Irinel Columbeanu a făcut public faptul că Monica Gabor ar fi devenit din nou mamă, susținând că aceasta a născut un băiețel, al cărui tată ar fi celebrul Mr. Pink. Totuși, fosta soție a fostului milionar de la Izvorani nu a confirmat până acum această informație. Acum, Irin
cum sa folose ti cristalele pentru auto vindecare1 jpg
Cum să folosești cristalele pentru auto-vindecare?
De secole, vindecătorii, înțelepții și civilizațiile antice au căutat în adâncurile cristalelor o putere tainică, o magie ce țese vindecare și echilibru.
George Simion FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Haaretz: Simion se folosește de prietenia cu Netanyahu pentru a evita acuzațiile de antisemitism
Cotidianul israelian Haaretz a publicat un editorial dur, în care analizează ascensiunea și eșecul liderului naționalist George Simion și conexiunile sale cu Israelul condus de Benjamin Netanyahu.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 008INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Grindeanu: „Nu excludem să dăm noi premierul. Programul de guvernare nu se face la Cotroceni”
Sorin Grindeanu este de părere că un program de guvernare nu se face la Palatul Cotroceni, ci după numirea unui premier. Preşedintele interimar al PSD spune că nu știe dacă partidul său va intra la guvernare, dar nu exclude ca social-democrații să dea premierul
tren cfr calatori oprit jpg
Haos pe ruta București-Brașov. Trenuri întârziate chiar și 6 ore din cauza unei alunecări de teren
O alunecare de teren între Predeal și Timișu de Sus a provocat întârzieri record pe ruta feroviară București-Brașov, unele trenuri sosind cu până la 6 ore mai târziu. Reparațiile vor dura până săptămâna viitoare.
image png
Ginecolog condamnat la închisoare cu suspendare după ce a cerut bani pentru o operație
Un medic ginecolog de la Spitalul de Urgenţă Petroşani a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că a cerut mită de la o pacientă.