Cum poate scăpa Germania de gazul rusesc?

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Aflat sub asediu în capitala Ucrainei, la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a inițiat săptămîna trecută o adevărată ofensivă diplomatică: în doar cîteva zile, el s-a adresat, prin videoconferință, Parlamentului Regatului Unit, Congresului american, Parlamentului European, Knessetului și Bundestagului. Știe deja că nu poate cere instituirea unei zone de exclusivitate aeriană deasupra țării sale, știe că nu va putea mobiliza o intervenție militară NATO, știe și că aderarea rapidă la Uniunea Europeană nu este posibilă. Unele dintre solicitări pot fi însă satisfăcute. Chiar dacă ele nu vor putea încuraja un acord de pace durabil, măcar vor aduce – fie și tardiv – dreptatea.

Mesajul adresat Germaniei nu a trecut neobservat. Pertinent, bine simțit și mai ales emoționant, discursul lui Volodimir Zelenski a fost convingător. El a cerut, printre altele, un embargou total asupra gazului rusesc. Cererea a stîrnit ecouri și în rîndul  populației. Potrivit unui sondaj de opinie, aproape 70% din germani sînt de acord cu oprirea importului de gaze din Rusia. În week-end-ul trecut, la un miting de susținere pentru Ucraina, am putut vedea, în mulțime, mai multe pancarte pe care scria, cu o versificație stîngace, cam același lucru: mai bine dîrdîim de frig decît să ne încălzim cu gaz din Rusia. Acum, că vine primăvara, măcar nu mai dîrdîim de frig. Dar problema (și soluția) se amînă pentru iarna viitoare.

Cum de a ajuns Germania atît de dependentă de gazul rusesc? Și de ce renunțarea la aceste importuri e o miză atît de mare?

Germania vrea să abandoneze energia nucleară. E o decizie politică adoptată în 2011, după dezastrul de la Fukushima. Totodată, Germania și-a propus să promoveze tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon. E, pe de o parte, un răspuns la starea de urgență climatică, un rezultat al algoritmului politic din Parlament, unde mișcările și apoi partidele ecologiste au cîștigat tot mai mult teren, dar și o ambiție a unui stat puternic, care vrea să seteze tendințele la nivel european. De aici și reducerea masivă a cărbunelui în procesele industriale și investițiile în surse regenerabile de energie. Însă sursele regenerabile sînt intermitente și nu pot asigura un flux constant de energie. Centralele pe gaz sînt menite să ofere stabilitate în furnizarea electricității. Tot gazul e folosit și pentru încălzirea locuințelor – o soluție relativ ieftină, puțin poluantă care, pe deasupra, evită supraîncărcarea rețelei de electricitate. Mare parte din acest gaz venea printr-o rețea de gazoducte terestre traversînd Ucraina și Polonia, care percepeau o taxă de tranzitare. Odată cu inaugurarea proiectului Nord-Stream, Germania a putut importa gaz direct din Rusia, printr-un gazoduct submarin. O soluție simplă care permite evitarea costurilor suplimentare de tranzit.

Spiritul civic și solidaritatea germanilor dispuși să îndure frigul pentru a aduce pacea și libertatea în Ucraina cresc presiunea pe guvernul federal ca să aplice sancțiunile cerute cu disperare de Zelenski. Adică să impună un embargou total asupra gazului rusesc. Consecințele unei asemenea măsuri ar fi ceva mai grave decît scăderea temperaturii din apartamenet, pe timp de iarnă. Iar soluțiile pe termen lung sînt greu de prevăzut.

Agențiile responsabile cu energia fac deja de multă vreme scenarii legate de o eventuală oprire a importurilor. Previziunile sînt foarte sumbre. De pildă, Centrul de Cercetare Jülich estimează că o oprire a importului de gaze naturale rusești poate fi compensată în cîteva luni și că aprovizionarea cu energie poate fi garantată pînă în iarna viitoare inclusiv. Însă pentru a compensa această decuplare e nevoie de reduceri mari de consum în industrie și în gospodării. Pentru a reduce consumul cu 13%, temperatura ambientală din încăperi ar trebui să scadă cu aproximativ două grade Celsius. Două grade în minus? Un pulovăr în plus? Oare e suportabil pentru populație să se obișnuiască cu această scădere a calității vieții? Pentru industrie, scenariile sînt încă și mai pesimiste. Germania nu are pregătită infrastructura de stocare a gazului și nu poate face provizii suficiente pentru a-și asigura necesarul pentru momentele de penurie. Nu există nici suficiente unități pentru a stoca și prelucra gazul lichefiat astfel încît să deservească necesarul de consum industrial. Și nu e o chestiune de bani, ci de capacități disponibile. În contextul unei crize de gaz – care va interveni la scurt timp după sistarea importurilor –, singura soluție, spun managerii companiilor energetice, e declanșarea planului de urgență. Ceea ce ar presupune ca furnizarea de gaz să fie organizată prin instrucțiuni de la autorități. Guvernul federal va avea o sarcină dificilă. Căci soluția dreaptă e numai una.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.