Cum plănuim plăcinte...

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
„Cu bule“ jpeg

Verbul a plănui a apărut în română pe la începutul secolului al XIX-lea, ca derivat de la substantivul plan; ambele forme au devenit repede cuvinte de uz curent, larg răspîndite în toate registrele limbii. Plan (cu prima atestare la 1787) e un cuvînt modern cu surse multiple, cu sensuri și utilizări preluate din franceză și germană, dar raportat și la modelul latin. Derivatul a plănui s-a folosit intens în secolul al XIX-lea, în situaţii de viaţă cotidiană, cum o dovedesc exemple din Alecsandri („Se vede că Chirița plănuiește ca să te mărite mai tîrziu cu Guliță”) sau din Caragiale („Mache bate toba cu degetele pe masă, avînd aerul că plănuieşte ceva adînc”). Verbul a pătruns chiar în limbajul popular: în textele folclorice culese de G. Dem. Teodorescu în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, a plănui apare de mai multe ori, adesea cu un complement intern, care îi repetă conținutul – „M-am gîndit, m-am răzgîndit / Și iată ce-am plănuit” (Corbea); „Nouă meșteri mari, / Calfe de zidari, / Cu Manole zece, Care mi-i întrece / Stau și tot privesc / Planuri plănuiesc”; „Sfat să sfătuim / Plan să plănuim” (Meșterul Manole). În unele contexte, verbul avea chiar forma reflexivă care marchează participarea intensă, imitată probabil după a se gîndi: „Şi mă tot trudesc / De mă tot gîndesc / Şi mă plănuiesc / Încotro să-ncap / Şi unde să scap” (Ciuta); „Cu mintea se frămînta, / La planuri se plănuia” (Tudorel): „Și io m-am gîndit / Și m-am plănuit / Să te iau soție” (Mierla și sturzul).

Verbul a plănui a căpătat destul de repede un statut popular, spre deosebire de împrumutul adaptat din franceză a planifica (după fr. planifier), cuvînt intens folosit în limbajul oficial al regimului comunist și încărcat de ideologia organizării și a controlului. A plănui a căpătat în timp conotații negative, consemnate de dicționarele noastre curente: în DEX, un subsens al său este echivalat cu a unelti şi a urzi. Construcţia a plănui ceva presupune în general intenţii negative – „are un duşman tăcut care plănuieşte ceva împotriva ei” (wowbiz.ro). E o evoluție semantică tipică, bazată pe o schemă mentală fundamentală, care valorizează spontaneitatea (asociată cu sinceritatea) și privește cu suspiciune ceea ce este pregătit din timp, atribuindu-i intenții negative (mitul dușmanului care conspiră). Comentariile școlare la Miorița şi știrile de actualitate converg în a asocia plănuirea cu crima: „ciobanul vrîncean și cel ungurean plănuiesc să-l omoare pe cel moldovean”; „cei doi ciobani plănuiesc omorîrea celui de-al treilea” (referate.com); „Magistrații de la Curtea de Apel Iași au pedepsit ieri doi ciobani care au plănuit să comită un asasinat” (bzi.ro).

În ultima vreme, însă, verbul a plănui apare tot mai des în contexte în care ar fi fost mult mai potrivite a avea intenţia, a intenţiona, a-și propune, a planifica etc. Îl găsim în anunţuri publicitare – „Plănuieşti să studiezi la universităţi prestigioase din străinătate, dar trebuie să treci testele de admitere?” (facebook); „Plănuiți să cumpărați un cuptor cu microunde? Vă ajutăm!” (indesit.ro); „Plănuieşte evenimentul” (phoeniciahotels.ro) –, în scrisori de intenție sau în introduceri la proiecte de cercetare – „Acum studiez Matematica și Informatica în anul 3 la Universitatea din Oxford unde plănuiesc să fac și masteratul” (upper.school); „plănuiesc să studiez puterea computațională a modelelor anterior definite” (incdsb) –, în diferite știri și informații oficiale – „UE plănuieşte reguli noi” (gandul.info); „NATO plănuiește modernizarea sistemelor antibalistice” (cronicaeuropeana.ro) etc.

Revenirea în uzul general a verbului a plănui și extinderea contextelor sale de folosire se datorează, cu siguranță, influenței actuale a limbii engleze. Pentru cei care traduc un text sau chiar gîndesc un mesaj în engleză, echivalarea verbului to plan cu românescul a plănui pare soluția cea mai simplă. Conversiunii din engleză îi corespunde în română derivarea cu sufixele -a, -i, -ui, -ăi, iar conotațiile negative ale verbului a plănui nu par să mai conteze pentru unii vorbitori. Noile traduceri sună totuși nefiresc în română, mai ales cînd verbul e construit cu substantive care nu sînt nume de acțiune (deși, evident, realizarea lor implică acțiunea) și, mai ales, nu presupun un mare efort de planificare: „disearâ plănuiesc o salată verde cu ton” (femeia.ro); „cum să plănuiți plăcinte cu carne și cartofi în mod corespunzător și gustos” (ro.food-of-dream.com).
Contextele în care apare numele de acțiune plănuire confirmă atît sensul negativ dominant în română (aproape toate citatele vorbesc de plănuirea unui atac sau a unui atentat), cît și extinderea actuală a uzului, în (rarele) exemple despre plănuirea meselor.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!