Cum plănuim plăcinte...

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
„Cu bule“ jpeg

Verbul a plănui a apărut în română pe la începutul secolului al XIX-lea, ca derivat de la substantivul plan; ambele forme au devenit repede cuvinte de uz curent, larg răspîndite în toate registrele limbii. Plan (cu prima atestare la 1787) e un cuvînt modern cu surse multiple, cu sensuri și utilizări preluate din franceză și germană, dar raportat și la modelul latin. Derivatul a plănui s-a folosit intens în secolul al XIX-lea, în situaţii de viaţă cotidiană, cum o dovedesc exemple din Alecsandri („Se vede că Chirița plănuiește ca să te mărite mai tîrziu cu Guliță”) sau din Caragiale („Mache bate toba cu degetele pe masă, avînd aerul că plănuieşte ceva adînc”). Verbul a pătruns chiar în limbajul popular: în textele folclorice culese de G. Dem. Teodorescu în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, a plănui apare de mai multe ori, adesea cu un complement intern, care îi repetă conținutul – „M-am gîndit, m-am răzgîndit / Și iată ce-am plănuit” (Corbea); „Nouă meșteri mari, / Calfe de zidari, / Cu Manole zece, Care mi-i întrece / Stau și tot privesc / Planuri plănuiesc”; „Sfat să sfătuim / Plan să plănuim” (Meșterul Manole). În unele contexte, verbul avea chiar forma reflexivă care marchează participarea intensă, imitată probabil după a se gîndi: „Şi mă tot trudesc / De mă tot gîndesc / Şi mă plănuiesc / Încotro să-ncap / Şi unde să scap” (Ciuta); „Cu mintea se frămînta, / La planuri se plănuia” (Tudorel): „Și io m-am gîndit / Și m-am plănuit / Să te iau soție” (Mierla și sturzul).

Verbul a plănui a căpătat destul de repede un statut popular, spre deosebire de împrumutul adaptat din franceză a planifica (după fr. planifier), cuvînt intens folosit în limbajul oficial al regimului comunist și încărcat de ideologia organizării și a controlului. A plănui a căpătat în timp conotații negative, consemnate de dicționarele noastre curente: în DEX, un subsens al său este echivalat cu a unelti şi a urzi. Construcţia a plănui ceva presupune în general intenţii negative – „are un duşman tăcut care plănuieşte ceva împotriva ei” (wowbiz.ro). E o evoluție semantică tipică, bazată pe o schemă mentală fundamentală, care valorizează spontaneitatea (asociată cu sinceritatea) și privește cu suspiciune ceea ce este pregătit din timp, atribuindu-i intenții negative (mitul dușmanului care conspiră). Comentariile școlare la Miorița şi știrile de actualitate converg în a asocia plănuirea cu crima: „ciobanul vrîncean și cel ungurean plănuiesc să-l omoare pe cel moldovean”; „cei doi ciobani plănuiesc omorîrea celui de-al treilea” (referate.com); „Magistrații de la Curtea de Apel Iași au pedepsit ieri doi ciobani care au plănuit să comită un asasinat” (bzi.ro).

În ultima vreme, însă, verbul a plănui apare tot mai des în contexte în care ar fi fost mult mai potrivite a avea intenţia, a intenţiona, a-și propune, a planifica etc. Îl găsim în anunţuri publicitare – „Plănuieşti să studiezi la universităţi prestigioase din străinătate, dar trebuie să treci testele de admitere?” (facebook); „Plănuiți să cumpărați un cuptor cu microunde? Vă ajutăm!” (indesit.ro); „Plănuieşte evenimentul” (phoeniciahotels.ro) –, în scrisori de intenție sau în introduceri la proiecte de cercetare – „Acum studiez Matematica și Informatica în anul 3 la Universitatea din Oxford unde plănuiesc să fac și masteratul” (upper.school); „plănuiesc să studiez puterea computațională a modelelor anterior definite” (incdsb) –, în diferite știri și informații oficiale – „UE plănuieşte reguli noi” (gandul.info); „NATO plănuiește modernizarea sistemelor antibalistice” (cronicaeuropeana.ro) etc.

Revenirea în uzul general a verbului a plănui și extinderea contextelor sale de folosire se datorează, cu siguranță, influenței actuale a limbii engleze. Pentru cei care traduc un text sau chiar gîndesc un mesaj în engleză, echivalarea verbului to plan cu românescul a plănui pare soluția cea mai simplă. Conversiunii din engleză îi corespunde în română derivarea cu sufixele -a, -i, -ui, -ăi, iar conotațiile negative ale verbului a plănui nu par să mai conteze pentru unii vorbitori. Noile traduceri sună totuși nefiresc în română, mai ales cînd verbul e construit cu substantive care nu sînt nume de acțiune (deși, evident, realizarea lor implică acțiunea) și, mai ales, nu presupun un mare efort de planificare: „disearâ plănuiesc o salată verde cu ton” (femeia.ro); „cum să plănuiți plăcinte cu carne și cartofi în mod corespunzător și gustos” (ro.food-of-dream.com).
Contextele în care apare numele de acțiune plănuire confirmă atît sensul negativ dominant în română (aproape toate citatele vorbesc de plănuirea unui atac sau a unui atentat), cît și extinderea actuală a uzului, în (rarele) exemple despre plănuirea meselor.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Cel mai enervant lucru pe care îl fac pasagerii în avion, conform unui însoțitor de zbor VIDEO
Meseria de însoțitor de bord nu este atât de fascinantă pe cât ar putea crede mulți. De fapt, există câteva lucruri care îi enervează cu adevărat pe aceștia, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii