Cum merge sportul pe timp de război?

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

„Te culci seara şi cînd te trezeşti dimineaţa nu ştii dacă mai ai o familie.” Marta Kostiuk, 19 ani, jucătoare de tenis, după victoria în primul tur la Indian Wells. Aşa merge sportul în vreme de război. Kostiuk ţine o rachetă în mînă, iar rudelor și prietenilor ei le ţiuie rachetele pe la urechi. Cînd nu le cad direct în cap în casă, pe stradă. Mergi la piaţă cu o plasă şi te întorci într-un sac. Şi, în timpul ăsta, sportul merge pe burtă mai departe. Mai ales tenisul. Jucătoarele şi jucătorii din Rusia pot evolua mai departe liniştiţi, fără steag şi numele ţării, ceea ce îi doare fix în racordaj. E halucinant. Cum ar fi fost ca în 1939 să îi pui să joace pe polonezi în competiţii alături de naziştii şi de sovieticii care le dezmembraseră ţara? Dacă întrebai asta acum o lună, ţi s-ar fi zis că eşti nesimţit, cum să-ţi treacă prin minte o astfel de enormitate?! Astăzi enormitatea trăieşte bine-mersi printre noi. Ascultaţi-o pe Kostiuk în continuare: „Nici o jucătoare rusă nu a venit la mine. Nici una nu mi-a zis că îi pare rău pentru ceea ce ţara ei face ţării mele. (...) N-am auzit pe nimeni să-mi spună că nu susţine ceea ce se întîmplă. Mă doare. Mă doare de fiecare dată cînd vin la arenă şi îi văd pe toţi aceşti ruşi. Singura lor problemă e că nu pot transfera bani. Numai despre asta vorbesc”. Vedeţi, cînd am susţinut acum o săptămînă că toţi, dar absolut toţi ruşii din tot sportul trebuie excluşi, că e indecent să îi vezi alături de ucraineni a căror ţară e călcată în şenile de tancurile ţării lor, unii or fi zis că e exagerat. Din păcate, nu se poate altfel. Nu se poate şi pentru că, dragă Marta, nimeni nu va veni la tine să-şi ceară scuze în numele ţării, pentru că în ţara aceea cetăţenii nu au nici un drept în afara aceluia de a ţine steagul sus chiar şi cu o ţeapă vîrîtă în dos. Şi nu va veni nimeni să spună, chiar şi în nume personal, „Îmi pare rău” pentru că în ţara aceea nu ai dreptul la nici un cuvînt în afară de retorica oficială, nu ai voie nici în şoaptă să te abaţi de la linia dictatorului pentru că cine ştie cum se află şi e vai şi amar.

Sportivii ucraineni sînt indignaţi că omologii lor ruşi nu zic nici pîs. Dar dacă nici Medvedev, numărul 1 mondial, nu poate vorbi decît în termeni vagi despre subiectul ăsta e semn că teroarea nu cunoaşte excepţii. Gata, s-a terminat cu glumele şi cu mimarea democraţiei. Rusia îşi arată adevărata faţă. E bine că o văd acum, dacă au ochi, şi aceia care nu au trăit legarea limbilor într-un sistem totalitar. Să vadă cum e. Cum e să nu-i poţi spune unui om trăsnit de monstruozitatea unui război că îţi pare rău. La naiba, nici nu poţi rosti cuvîntul „război“! Poate că astfel îşi mai domolesc fascinaţia faţă de „oamenii puternici” şi poate vor înţelege că la capătul zilei puterea acestora are un singur scop: să zdrobească alţi oameni. Începînd cu umanitatea din ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tacke ianche si cadar jpg
Cine au fost în viața reală Tache, Ianke și Cadâr. Adevărata poveste a personajelor din celebra piesă de teatru
Piesa „Tache, Ianke și Cadâr” a lui Victor Ion Popa este una dintre cele mai iubite comedii ale dramaturgiei românești, surprinzând atmosfera târgurilor moldovenești de la începutul secolului XX.
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Minivacanțe în 2025. Zile libere prelungite de Paște și 1 Mai: calendarul complet
Românii vor avea parte de o minivacanță generoasă de Paște în 2025, pentru că atât Paștele Ortodox, cât și cel Catolic sunt sărbătorite în aceeași zi: duminică, 20 aprilie. Astfel, angajații vor beneficia de patru zile libere legale, începând cu Vinerea Mare
pompieri smurd fb jpg
Un polițist de 22 de ani, proaspăt angajat, s-a împușcat în cap imediat cum și-a ridicat armamentul din dotare
Un tânăr polițist a fost găsit împușcat în zona capului, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după ce s-a prezentat la sediul Poliției Bacău de unde și-a ridicat armamentul din dotare pentru a-și începe serviciul de patrulare.
shutterstock 2070886241 jpg
Trump a anunțat compania care va produce noua generație de avioane de luptă a SUA: „Este un nume drăguţ”
Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri semnarea unui contract cu concernul Boeing pentru noua generație de avioane de luptă, care se vor numi F-47, relatează AFP.
image png
Întâlnire între un oficial rus şi vicepremierul sârb: „Serviciile de informaţii occidentale sunt în spatele revoluţiei colorate din Serbia”
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, s-a întâlnit cu vicepremierul sârb Aleksandar Vulin la Moscova, cei doi discutând despre protestele antiguvernamentale din Serbia, au relatat sâmbătă, 22 martie, agențiile de știri de stat rusești.
vasile dincu ministrul apararii jpg
Un europarlamentar PSD afirmă că Georgescu ar fi câștigat alegerile din mai. „Este o pată pe imaginea României în lume”
Călin Georgescu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale de anul trecut, la fel cum ar fi câştigat şi scrutinul din luna mai, dacă ar fi trecut de filtrul Curţii Constituţionale (CCR), susține sociologul Vasile Dîncu, europarlamentar PSD.
Piedone la Promenada FOTO captura ANPC png
Piedone a închis trei restaurante din centrul comercial Promenada: „Puneți imediat sigiliul!”. Câte amenzi au fost aplicate
Nouă sancțiuni contravenționale principale, în cuantum de 78.000 lei, au fost aplicate de ANPC unităților de alimentație publică din centrul comercial Promenada din Capitală, acolo unde inspectorii coordonați de Cristian Popescu Piedone au „descins” vineri, 21 martie.
image png
Adela Popescu, dezamăgită de rochia făcută cadou de Radu Vâlcan: „Oare lui nu îi place cum mă îmbrac eu?”
Adela Popescu a zburat în Thailanda în urmă cu câteva zile pentru a-și vizita soțul care se află la filmările noului sezon Insula Iubirii. Din dorința de a o surprinde pe Adela, Radu Vâlcan i-a făcut cadou o rochie. Cum arată, dar și ce reacție a avut soția sa?
bitcoin jpg
Când ar putea ajunge Bitcoin la 200.000 de dolari. Specialist: „Nu este deloc imposibil”
Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă din lume, a traversat o perioadă marcată de volatilitate, dar chiar și așa, continuă să rămână un activ atractiv pentru investitori.