Cum merge sportul pe timp de război?

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

„Te culci seara şi cînd te trezeşti dimineaţa nu ştii dacă mai ai o familie.” Marta Kostiuk, 19 ani, jucătoare de tenis, după victoria în primul tur la Indian Wells. Aşa merge sportul în vreme de război. Kostiuk ţine o rachetă în mînă, iar rudelor și prietenilor ei le ţiuie rachetele pe la urechi. Cînd nu le cad direct în cap în casă, pe stradă. Mergi la piaţă cu o plasă şi te întorci într-un sac. Şi, în timpul ăsta, sportul merge pe burtă mai departe. Mai ales tenisul. Jucătoarele şi jucătorii din Rusia pot evolua mai departe liniştiţi, fără steag şi numele ţării, ceea ce îi doare fix în racordaj. E halucinant. Cum ar fi fost ca în 1939 să îi pui să joace pe polonezi în competiţii alături de naziştii şi de sovieticii care le dezmembraseră ţara? Dacă întrebai asta acum o lună, ţi s-ar fi zis că eşti nesimţit, cum să-ţi treacă prin minte o astfel de enormitate?! Astăzi enormitatea trăieşte bine-mersi printre noi. Ascultaţi-o pe Kostiuk în continuare: „Nici o jucătoare rusă nu a venit la mine. Nici una nu mi-a zis că îi pare rău pentru ceea ce ţara ei face ţării mele. (...) N-am auzit pe nimeni să-mi spună că nu susţine ceea ce se întîmplă. Mă doare. Mă doare de fiecare dată cînd vin la arenă şi îi văd pe toţi aceşti ruşi. Singura lor problemă e că nu pot transfera bani. Numai despre asta vorbesc”. Vedeţi, cînd am susţinut acum o săptămînă că toţi, dar absolut toţi ruşii din tot sportul trebuie excluşi, că e indecent să îi vezi alături de ucraineni a căror ţară e călcată în şenile de tancurile ţării lor, unii or fi zis că e exagerat. Din păcate, nu se poate altfel. Nu se poate şi pentru că, dragă Marta, nimeni nu va veni la tine să-şi ceară scuze în numele ţării, pentru că în ţara aceea cetăţenii nu au nici un drept în afara aceluia de a ţine steagul sus chiar şi cu o ţeapă vîrîtă în dos. Şi nu va veni nimeni să spună, chiar şi în nume personal, „Îmi pare rău” pentru că în ţara aceea nu ai dreptul la nici un cuvînt în afară de retorica oficială, nu ai voie nici în şoaptă să te abaţi de la linia dictatorului pentru că cine ştie cum se află şi e vai şi amar.

Sportivii ucraineni sînt indignaţi că omologii lor ruşi nu zic nici pîs. Dar dacă nici Medvedev, numărul 1 mondial, nu poate vorbi decît în termeni vagi despre subiectul ăsta e semn că teroarea nu cunoaşte excepţii. Gata, s-a terminat cu glumele şi cu mimarea democraţiei. Rusia îşi arată adevărata faţă. E bine că o văd acum, dacă au ochi, şi aceia care nu au trăit legarea limbilor într-un sistem totalitar. Să vadă cum e. Cum e să nu-i poţi spune unui om trăsnit de monstruozitatea unui război că îţi pare rău. La naiba, nici nu poţi rosti cuvîntul „război“! Poate că astfel îşi mai domolesc fascinaţia faţă de „oamenii puternici” şi poate vor înţelege că la capătul zilei puterea acestora are un singur scop: să zdrobească alţi oameni. Începînd cu umanitatea din ei.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.