Cum merge sportul pe timp de război?

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

„Te culci seara şi cînd te trezeşti dimineaţa nu ştii dacă mai ai o familie.” Marta Kostiuk, 19 ani, jucătoare de tenis, după victoria în primul tur la Indian Wells. Aşa merge sportul în vreme de război. Kostiuk ţine o rachetă în mînă, iar rudelor și prietenilor ei le ţiuie rachetele pe la urechi. Cînd nu le cad direct în cap în casă, pe stradă. Mergi la piaţă cu o plasă şi te întorci într-un sac. Şi, în timpul ăsta, sportul merge pe burtă mai departe. Mai ales tenisul. Jucătoarele şi jucătorii din Rusia pot evolua mai departe liniştiţi, fără steag şi numele ţării, ceea ce îi doare fix în racordaj. E halucinant. Cum ar fi fost ca în 1939 să îi pui să joace pe polonezi în competiţii alături de naziştii şi de sovieticii care le dezmembraseră ţara? Dacă întrebai asta acum o lună, ţi s-ar fi zis că eşti nesimţit, cum să-ţi treacă prin minte o astfel de enormitate?! Astăzi enormitatea trăieşte bine-mersi printre noi. Ascultaţi-o pe Kostiuk în continuare: „Nici o jucătoare rusă nu a venit la mine. Nici una nu mi-a zis că îi pare rău pentru ceea ce ţara ei face ţării mele. (...) N-am auzit pe nimeni să-mi spună că nu susţine ceea ce se întîmplă. Mă doare. Mă doare de fiecare dată cînd vin la arenă şi îi văd pe toţi aceşti ruşi. Singura lor problemă e că nu pot transfera bani. Numai despre asta vorbesc”. Vedeţi, cînd am susţinut acum o săptămînă că toţi, dar absolut toţi ruşii din tot sportul trebuie excluşi, că e indecent să îi vezi alături de ucraineni a căror ţară e călcată în şenile de tancurile ţării lor, unii or fi zis că e exagerat. Din păcate, nu se poate altfel. Nu se poate şi pentru că, dragă Marta, nimeni nu va veni la tine să-şi ceară scuze în numele ţării, pentru că în ţara aceea cetăţenii nu au nici un drept în afara aceluia de a ţine steagul sus chiar şi cu o ţeapă vîrîtă în dos. Şi nu va veni nimeni să spună, chiar şi în nume personal, „Îmi pare rău” pentru că în ţara aceea nu ai dreptul la nici un cuvînt în afară de retorica oficială, nu ai voie nici în şoaptă să te abaţi de la linia dictatorului pentru că cine ştie cum se află şi e vai şi amar.

Sportivii ucraineni sînt indignaţi că omologii lor ruşi nu zic nici pîs. Dar dacă nici Medvedev, numărul 1 mondial, nu poate vorbi decît în termeni vagi despre subiectul ăsta e semn că teroarea nu cunoaşte excepţii. Gata, s-a terminat cu glumele şi cu mimarea democraţiei. Rusia îşi arată adevărata faţă. E bine că o văd acum, dacă au ochi, şi aceia care nu au trăit legarea limbilor într-un sistem totalitar. Să vadă cum e. Cum e să nu-i poţi spune unui om trăsnit de monstruozitatea unui război că îţi pare rău. La naiba, nici nu poţi rosti cuvîntul „război“! Poate că astfel îşi mai domolesc fascinaţia faţă de „oamenii puternici” şi poate vor înţelege că la capătul zilei puterea acestora are un singur scop: să zdrobească alţi oameni. Începînd cu umanitatea din ei.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.