Cum manageriem inteligența?

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

O prietenă a ajuns directoare într-o școală cu potențial mare. De fapt, nu directoare plină, ci adjunctă. Dacă directoarea plină este una cu stil de conducere autoritar și tradiționalist, mai rigidă, concentrată pe dimensiunea administrativă, iar în privința celei educaționale mai lipsită de viziune, prietena mea este mult mai deschisă experienței noului, mai creativă, cu viziune educațională, fără a fi, desigur, nici lipsită de abilități administrative. Odată cu apariția ei în școală, s-a creat, relativ explicit, un fenomen de polarizare. Profesorii au migrat în mare parte înspre ea, pe care o simt mai deschisă negocierilor, argumentelor, o simt mai flexibilă, confundînd, mă refer la profesori, uneori, flexibilitatea cu relaxarea, cu lipsa de exigență. 

Astfel, profesorii s-au simțit mai confortabil să înceapă să meargă la ea pentru a i se plînge de una sau de alta, pentru a deschide fronturi de negociere pentru diverse nevoi, uneori justificate, alteori nu. Toate bune și frumoase, pentru că și prietena mea își dorea să creeze o atmosferă mai dinamică, lipsită de sentimentul rigidității sau al terorii. Dar, în același timp, își dorea și să mențină sentimentul de ordine, să reușească să pună puțin echilibru acolo unde nu exista sau să provoace comunitatea școlară la dezvoltarea unor proiecte noi, care presupun, desigur, implicare, muncă, efort colectiv și individual. 

Dacă, spre exemplu, a temperat zelul directoarei de a merge în inspecții încă din a doua săptămînă de școală, fapt care, desigur, a fost pe placul profesorilor, cînd le-a explicat de ce testele inițiale date de aceștia elevilor nu sînt corect construite și cînd le-a cerut să nu le treacă în catalog ca note, pentru că nu este normal să fie notați pentru cît au uitat peste vară, altul fiind scopul testelor inițiale, respectiv de evaluare predictivă, profesorii n-au mai fost încîntați, au protestat, s-au arătat nemulțumiți. 

Prietena mea mi-a spus, cumva cu amar, dar și cu determinare: oamenii inteligenți sînt greu de manageriat.  

Într-adevăr, gestionarea unei comunități școlare în care profesorii sînt inteligenți poate fi o provocare semnificativă. Inteligența aduce cu ea o dorință naturală de a analiza, de a critica și de a căuta nod în papură. Aceasta poate crea rezistență la schimbare, deoarece profesorii inteligenți pot fi mai critici și mai reticenți în fața noilor idei sau practici. În cazul prietenei mele, va trebui să navigheze cu pricepere între dorința de a stimula creativitatea și de a menține un standard ridicat de performanță în școală.

Inteligența poate fi, de asemenea, o frînă în acceptarea nevoii de schimbare. Profesorii inteligenți pot fi atașați de metodele lor de predare și pot fi reticenți în a le schimba în favoarea unor abordări inovatoare. Aceasta nu înseamnă că acești profesori nu sînt deschiși la îmbunătățiri, ci doar că procesul de schimbare poate fi mai dificil și mai complex atunci cînd avem de-a face cu minți analitice și critice.

Cu toate acestea, deși gestionarea unei astfel de comunități școlare poate fi provocatoare, este preferabil, fără îndoială, să ai de-a face cu un colectiv de profesori inteligenți. Inteligența aduce cu ea idei proaspete, inovație și o abordare critică, premise esențiale pentru progresul și dezvoltarea școlii. Prietena mea, cu toate dificultățile întîmpinate, a înțeles că această polarizare în comunitatea școlară a apărut tocmai pentru că profesorii simt că pot fi ascultați, că ideile lor contează și că schimbările sînt posibile.

Profesorii inteligenți pot fi motivați să participe activ la proiecte și inițiative educaționale noi. Pot aduce cu ei expertiză și viziune, contribuind la crearea unui mediu educațional mai bogat și mai complex. Este important ca această inteligență să fie ghidată și îndrumată către direcții constructive, să fie folosită pentru a aduce îmbunătățiri semnificative în procesul de învățare al elevilor.

Cu timpul, prietena va reuși să gestioneze această comunitate școlară inteligentă cu pricepere și înțelepciune. Căci este, și ea, inteligentă, pricepută și înțeleaptă. Va crea un mediu în care inteligența să poată fi valorizată și folosită pentru a aduce schimbări pozitive. Desigur, acest lucru implică multă negociere, comunicare deschisă, energie și răbdare. Cu toate acestea, rezultatele pot fi remarcabile.

Educația se bazează pe inteligență și pe inovație. Gestionarea profesorilor inteligenți poate fi provocatoare, poate uneori îți vine să renunți în fața rezistenței lor, a împotrivirilor acestora, a rezervelor pe care le secretă. Dar tot inteligența lor este și esențială pentru progresul educației. Prin abordarea adecvată, inteligența devine o resursă vitală, aducînd cu ea nu doar complexitate, ci și oportunități nesfîrșite pentru îmbunătățirea sistemului de învățămînt și, implicit, a vieților elevilor. Este un echilibru subtil, greu de manageriat, dar necesar, între încurajarea ideilor noi și menținerea unui standard înalt de performanță. Astfel, gestionarea unei comunități școlare cu profesori inteligenți este, într-adevăr, o provocare, dar una care merită cu siguranță tot efortul. Un director care să-i provoace pe profesorii inteligenți nu prin tehnicitatea sa administrativă perfect calibrată, ci unul care să-i provoace tocmai prin interogarea inteligenței lor creative, didactice, este unul care va cîștiga mai mult respect, cînd misiunea sa va începe să dea rezultate.           

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.