Cum l-am întîlnit pe Mircea Eliade

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Cum l am întîlnit pe Mircea Eliade jpeg

Anul 2002 s-a terminat cu o iarnă agresivă la Chicago. Vîntul rece lovea şuierînd nămeţii şi bieţii oameni treceau pe străzile oraşului grăbiţi, ca sub asediu, cu nasul în fulare groase. În acea dimineaţă sticloasă de decembrie, sub un ger înalt şi ameţitor, am ajuns în campusul Universităţii din Chicago. David Brent, legatarul american al lui Mircea Eliade, îmi aprobase amabil cererea de a răsfoi arhiva personală a lui Eliade, aşa că urma să petrec toată ziua la biblioteca Regenstein. Pe la ora 9 dimineaţa, conduceam încetişor pe străduţele din jurul bibliotecii în căutarea unui loc de parcare. La acea oră, într-o zi ca aceea, găsirea unui loc de parcare în preajma bibliotecii este, aproape, o misiune imposibilă. Totuşi, nu m-am descurajat şi am persistat, dînd ocol clădirii Regenstein pe toate străduţele care o înconjoară, în speranţa găsirii unui parcaj. După ce m-am învîrtit pe aceleaşi străduţe de vreo trei ori, am găsit un loc de parcare nu departe de bibliotecă, pe strada Woodlawn, chiar la intersecţia cu strada 57. Am parcat, am mers pe 57, am trecut grăbit prin faţa clubului Quadrangle (locul în care profesorii Universităţii obişnuiesc să-şi invite oaspeţii la masă, iar Mircea Eliade era un obişnuit) şi, cu cîteva secunde înainte de a îngheţa complet, am intrat în bibliotecă. Instalat în scaunul comod al sălii de lectură, am cotrobăit prin cutiile lui Eliade cu nesaţ, am citit zeci de pagini din manuscrisul Jurnalului, i-am găsit paşaportul american (a acceptat să devină cetăţean american abia spre sfîrşitul vieţii), am privit fotografii (una dintre ele emoţionantă, de la un parastas al lui Eliade la Paris, cu Ionesco stînd într-un fotoliu larg, cu aerul absent al celui răpus de bătrîneţe, sărutat pe frunte cu un amestec de adoraţie şi durere de Monica Lovinescu; dar şi una simpatică, în sepia, cu Eliade tînăr, în costum de baie întreg şi cu ochelarii groşi pe nas, pe o plajă portugheză), am descifrat ciorne şi am frunzărit scrisori. Nu ştiu cînd a trecut vremea şi bibliotecarul m-a anunţat că a venit ora închiderii. Am ieşit din bibliotecă şi am intrat în seara friguroasă. Vîntul încetase şi ningea feeric. Pe stradă nu era nimeni. Un sentiment straniu, de pace şi invulnerabilitate, a pus stăpînire pe mine. Am mers spre maşină, călcînd aproape extatic zăpada neatinsă, prelingîndu-mă pe sub lămpile publice care proiectau lumină galbenă, precisă, în cercuri perfect egale. Dincolo de cercurile de lumină, vedeam siluete şi contururi imprecise, imobile, pe care le puteam ghici datorită albului rece al zăpezii. Aveam impresia irepresibilă că întunericul nopţii se răzgîndea din cînd în cînd şi făcea loc unei lumini, similară cu cea diurnă, dar ceva mai lăptoasă, mai densă. Am găsit maşina acoperită de zăpadă. În timp ce curăţam cu mîna înmănuşată zăpada de pe geamuri, ochii mi-au zburat spre casa în faţa căreia parcasem. Sub lumina clară, am văzut adresa: 5711 S. Woodlawn Ave.


Adresa îmi era atît de cunoscută pentru că tocmai văzusem sute de scrisori ale lui Eliade. Aceasta era adresa lui. Întîmplător, sau poate nu, de dimineaţă găsisem loc de parcare tocmai în faţa casei lui. Cînd am parcat, fireşte, nu băgasem de seamă. Acum însă, era cu totul altceva. Casa lui e un fel de a spune – imobilul acesta este fosta lui locuinţă, pentru că el aparţine Universităţii care l-a găzduit aici pe Mircea Eliade pînă la moartea sa, în 1986, şi pe soţia sa Christinel, pînă la moartea ei, în 1997. O curiozitate acută, complet străină firii mele, m-a făcut să mă apropii de intrarea casei. Era o linişte neverosimilă, în care jur că puteam să aud cum fulgii de zăpadă se aştern pe troiene. M-am oprit la vreo zece paşi de casă. Ferestrele întunecate şi aerul specific caselor în care nu locuieşte nimeni m-au făcut să cred că e o casă goală. Cînd m-am hotărît să revin la maşină şi să plec, am avut impresia că aud un firicel de zgomot venind din interior. Un elan ciudat, rece şi decisiv, m-a împins dintr-o suflare în faţa uşii şi – zău că nu ştiu ce a fost în capul meu, nici acum nu pot să îmi explic de ce am făcut acest lucru, în mod normal n-aş face aşa ceva! – am apăsat clanţa.

Uşa s-a deschis şi m-am trezit în faţa unui interior casnic, bine luminat şi agreabil, dar modest, mobilat un pic demodat, încălzit de un şemineu mic în care ardea, timid, focul. Înăuntru se aflau cam o duzină de persoane, care aşezate pe scaune sau pe fotolii, care în picioare, discutînd amabil, cald, social, cu pahare în mîini. Uşa de la intrare s-a închis în spatele meu şi am simţit că ceva ca un suflu primăvăratec mă absoarbe. Dintre domnii şi doamnele care umplu micul salon, se desprinde Mircea Eliade, care mă întîmpină cu un zîmbet familiar. Îmi spune pe nume şi mă invită, cu aerul că mă aştepta. Apuc să văd, uluit, un calendar pe hol. E 10 martie 1975...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
TikTok se va închide în Statele Unite, de duminică, dacă va pierde procesul la Curtea Supremă
TikTok îşi va închide complet aplicaţia în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a Statelor Unite nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ministrul Mediului anunță că predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă. „Sistemul a reușit performanțe de invidiat”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) „a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”. În luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.
terapie intensiva jpeg
Secția ATI a Spitalului de Urgență Ploiești, blocată. Medicii protestează. Cum explică managerul situația
Zece medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești protestează față de o decizie luată de conducere pe fondul blocajului existent în secția de terapie intensivă. Oamenii sunt nemulțumiți că trebuie să opereze doar cazurile grave și urgențele.
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Horoscop joi, 16 ianuarie. Berbecii pun piciorul în prag, Racii nu se uită la bani, Fecioarele dau uitării trecutul, Vărsătorii primesc vești bune
Horoscop joi, 16 ianuarie. Descoperă previziunile pentru ziua de joi, 16 ianuarie. Lorina, astrologul Click!, a consultat astrele și știe ce le rezervă acestea celor 12 zodii în parte.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Djoković, tur de forță la Australian Open: meci de trei ore și un nou record
Novak Djoković a ajuns în turul trei al competiției.
sofia vergara profimedia jpg
Sofía Vergara iubește din nou? Este vorba despre un bărbat celebru, dar mai tânăr decât ea
Sofía Vergara (52 de ani) iubește din nou? La un an de când a divorțat de Joe Manganiello (48 de ani), diva a stârnit zvonuri că este într-o relație cu un alt bărbat celebru. Actrița de origine columbiană, care se laudă cu o avere de 180 de milioane de dolari, a fost surprinsă zilele trecute luând p
iasi din drona png
Taxa neobișnuită pe care o plătesc locatarii unui bloc din Iași. Anual se adună o sumă uriașă
Statul la bloc vine cu diverse provocări, însă locuitorii unui complex rezidențial din Iași cu siguranță nu s-ar fi gândit că se vor lovi vreodată de o asemenea situație. Aceștia sunt nevoiți să plătească o taxă neobișnuită, de care poate că niciunul dintre noi nu am mai auzit până acum.
Ce a făcut Jorge cu steagul României în Maldive!
Ce a făcut Jorge cu steagul României în Maldive! Artistul i-a făcut un super-cadou mamei sale spre sfârșitul anului trecut
Jorge (42 de ani) se răsfață încă prin vacanțe așa că după ce a fost în Poiana Brașov la schi, artistul și-a dorit și ceva mai exotic.
emanuel ungureanu/ facebook
Un deputat USR a depus plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis „pentru multiple infracţiuni”
Deputatul USR Emanuel Ungureanu consideră că premierul Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt vinovaţi pentru „coruperea alegătorilor", dar şi alte infracţiuni, motiv pentru care a depus o plângere penală împotriva lor la Parchetul General.