Cum de-a reușit echipa „Bursucului“ să se califice în faza de primăvară a cupelor europene și ce șanse are cu FC Sevilla?

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Întîi că nu s-a calificat în primăvară, hai să distrugem odată mitul ăsta tare şi inutil ca un buncăr de pe Linia Maginot! Februarie, după tot ceea ce ştim, nu e primăvară. Ba chiar, după mutaţia suferită de anotimpuri, e chiar mijlocul iernii (ceea ce nu e fără importanţă apropo de proaspăta adversară a Clujului, obişnuită să joace la cald). Povestea cu „primăvara europeană“ era valabilă pe vremea „bunicilor“ Duckadam, Mulţescu sau Cîrţu, cînd din noiembrie, dacă te calificai, aterizai direct pe la sfîrşit de martie, că erau cluburi puţine, cum şi ţări erau puţine. Între timp, „ei“ s‑au înmulţit, iar “noi“ ne-am împuţinat. O singură echipă a ajuns în primăvară în epoca actuală a fotbalului românesc, Steaua cu Reghecampf antrenor, după ce a eliminat Ajax. În rest, winter is coming… to stay. Dar performanţa CFR-ului rămîne.

Cum s-a construit? Cu Dan Petrescu, un om alături de care poţi supravieţui înarmat cu o mătură împotriva tancurilor. Sigur, la final rişti să mori bolnav de nervi, de acord, dar ce drum minunat! Tipul ăsta insuportabil te scoate din minţi şi te scoate la liman cu aceeaşi eficienţă. E grobian, mai subiectiv şi plîngăreţ ca o divă în mal d’amour, descrie adversarele în termeni atît de ditirambici încît nici cele mai narcisiste dintre ele nu se mai recunosc. Totul e o tactică. Aceea de a deveni invizibil în ceaţa deasă a atîtor fumigene verbale. Şi apoi, bang! Bang, bang! Blade Runner! Petrescu are cea mai bătrînă şi urîtă, fotbalistic vorbind, echipă care le-a fost dat oponentelor să întîlnească. O migrenă de care s-ar lipsi. Dar la capătul zilei, CFR e cea care rămîne în picioare. Marcînd puţin, încasînd puţin, jucînd puţin, cu rare excepţii, trece linia de sosire în patru labe, dar la timp. Petrescu e un supravieţuitor. Dacă îl laşi pe o insulă pustie îţi construieşte o lume şi mai cucereşte şi insulele vecine. Sigur, nu poate răzbi un continent întreg. Iar Sevilla e unul mare. Deci capăt de linie. Dar linia a fost mai lungă decît credeam cu toţii. Anul trecut, pînă să revină „Bursucul“, făceam bancuri după ce luxemburghezii dădeau bătăiţă la popou campioanei României. Ei, altă viaţă acum!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marian Godină FOTO Facebook
Godină explică de ce susține decizia CCR. „V-ar conveni să vă faceți publice veniturile, conturile, mașina, casa?”
Celebrul polițist Marian Godină face notă discordantă cu valul de reacții care critică decizia CCR de joi - prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice- și consideră că cei mai mulți s-au revoltat gândindu-se la demnitari, nu la toți functionarii publici.
cartagena spania foto x
O țară din Europa caută 10.000 de voluntari pentru un studiu inedit. Ce băutură vor trebui să consume zilnic, timp de 4 ani
Spania se pregătește să testeze efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, dorind să afle dacă un pahar de vin pe zi poate avea beneficii. Aceasta este întrebarea principală a unui studiu fără precedent inițiat de Universitatea din Navarra. Studiul va implica 10.000 de voluntari, cu vârste
Donald Trump FOTO Profimedia
Cum a agravat Donald Trump situația din Ucraina
Participarea lui Donald Trump la încercările de mediere a conflictului din Ucraina nu doar că s-a dovedit ineficientă, ci a contribuit, în opinia unora dintre analiștii occidentali, la agravarea situației de pe front.
spp jpg
Ofițerul SPP care face furori în online are și o baladă: „Tu, Luceafăr cu butoni / Semizeu picat din stele”
Ofițerul SPP care îl însoțește pe Nicușor Dan și care face furori pe rețelele sociale de câteva zile are și o baladă, în care sunt câteva dintre enumerat atuu-urile fizice ale tânărului „cu gamba lungă„ și suspinele pe care le-a provocat în „ginta femeiască”.
mihai fifor jpeg
Deputatul PSD Mihai Fifor, despre decizia CCR: „Cineva se joacă, insistent, cu focul pe lângă butelie”
Deputatul PSD Mihai Fifor critică dur hotărârea Curții Constituționale prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice, avertizând că această măsură riscă să submineze încrederea în instituțiile statului și să afecteze transparența funcțiilor publice.
image png
Acţiunile Romgaz au urcat joi la un maxim istoric. La cât a ajuns principalul indice al pieței de capital din România (BET)
Acţiunile Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, au ajuns joi la un maxim istoric după o apreciere de 2,9%.
aeroport bucuresti sud1 png
Cum va arăta noul aeroport din Capitală? Proiectul este estimat la o valoare uriașă
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a vorbit pe larg despre motivele pentru care un nou aeroport urmează să fie construit în sudul Capitalei. Proiectul ar fi estimat la aproximativ un miliard de euro și deja se caută investitori.
image png
Analistul Iancu Guda, dezvăluiri din culisele discuțiilor cu Bolojan despre deficit: „Niciodată nu am observat ceea ce am văzut astăzi”
Ilie Bolojan, președintele Senatului, l-a invitat pe jurnalistul și analistul economic Iancu Guda la o discuție despre deficitul bugetar.
Spitalul Colțea din București, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Explozia cazurilor de sifilis în România Mare
Anul 1918 a rămas în istorie prin formarea statului național – unitar român și astfel se scăpa de exploatarea seculară din partea vecinilor hrăpăreți.