Cum ar fi un meci între Ungaria Mare și România Mare? Fotbal mare sau miuță?

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
IMG 8779 jpeg

Fotbalul e doar un sărman vehicul de cărat capete înfierbîntate. Devine un prizonier, o Nadia Comăneci pe care să o exhibi şi să spui că dacă ea e de 10, toţi sîntem de 10 într-o naţie cuprinsă de graţie. Fotbalul a devenit victima succesului său, aşa cum e şi olimpismul. E pus la muncă în folosul cauzelor bune sau rele. E o tribună unde îţi exprimi solidaritatea cu Ucraina sau îţi arăţi desuurile naţionaliste, scoţi limba sau te întorci cu curu’ la cei de peste gazon, care a devenit de facto un no man’s land, sau mai degrabă un all men’s land, o groapă a frustrărilor. Federaţia maghiară de fotbal a anunţat că forul european a dat verde afişării conturului Ungariei istorice, sau Ungariei Mari, aceea cu Transilvania şi teritorii din Serbia, Croaţia, Slovacia şi Ucraina, pe stadioane. UEFA a răspuns că nici pomeneală. Federaţia română a sărit ca arsă. Internauţii şi socializatorii au scos repede de la naftalină o hartă cu România Foarte Mare, cuprinzînd o parte din Ungaria la 1919, cînd cu ocuparea Budapestei şi anihilarea sovietelor lui Béla Kun. Atmosfera e de sărbătoare. Batalioanele au trecut deja Carpaţii. Sigur, acolo au găsit tot România, dar nu trebuie lăsat adevărul să strice un cîntec bun. În timp ce co-etnicii lor din Panonia se ţin de prostioare, maghiarii din Ardeal se crispează. Sepsi, echipa din prima ligă, a anunţat deja că pe stadionul din Sf. Gheorghe nu vor fi permise steaguri cu Ungaria Mare. „Vorbim de o conotaţie revizionistă”, a declarat Csaba Asztalos, preşedintele CNCD. Iată cum, printr-un fals (UEFA a dat în scris că nu a aprobat niciodată aşa ceva), gulaşul a fost reîncăzit, iar mămăliga a dat să explodeze. De ce era nevoie de aşa ceva? Cum poate un organism oficial să facă un asemenea lucru absurd? Răspunsul simplu are un nume: Viktor Orbán. Totul arată ca şi cum federaţia de la Budapesta, primitoare de fonduri de la Guvernul ungar, a dat o vopsea pe gardul populist al celui care anunţa în mari adunări cum vor sta din nou gărzile maghiare pe zidul Carpaţilor pentru a apăra creştinătatea. Sigur, în vremurile alea, nu neapărat de mare succes (remember Mohács), fotbalul nu se inventase, aşa că în loc de mingi erau aruncate bombe. Iată frumuseţea din mijlocul acestei urîţenii. Că, fie şi cu preţul decesului său, fotbalul ne scapă de multe rele. E ca o glumă bună în care, chiar dacă arunci cu rahat, tot va continua să amuze fie şi cu chipul pătat. Şi altă veste bună: la primul meci de după această tevatură, doar o mică facţiune a ultraşilor a arborat conturul altei Ungarii. Restul publicul a zis „pas”. Semn că, la un meci, mulţi vin încă să se distreze, nu să retraseze graniţele promovate de minţi înconjurate de sîrmă ghimpată.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Litoralul de la munte, alternativă la Marea Neagră. Trei locuri spectaculoase de bălăceală și de făcut plajă, în inima munților
Litoralul românesc se poate dovedi o piatră grea de încercare atât din punct de vedere financiar, al distanței în anumite cazuri dar și al aglomerației estivale. România are însă un relief care oferă numeroase alternative, inclusiv în zonele montane.
image
„Antrenorul de genii” a fost arestat preventiv. Lajos Kristof spune că se afla într-o stare de somnambulism când a violat un minor
Lajos Kristof, care a fost prins în flagrant în timp ce agresa sexual un băiat de 14 ani, a fost arestat preventiv duminică. Acesta a declarat în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient și că se afla într-o stare de somnambulism.
image
Povestea profesoarei care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat
O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste 9 la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

HIstoria.ro

image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.