Cum ar fi să trăim 1000 de ani?

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Morala marilor producători alimentari jpeg

Care ar fi problemele cele mai stringente pentru rezolvarea cărora medicina şi ştiinţa ar trebui să-şi concentreze toate cercetările? Un argument puternic ar fi combaterea bolilor care omoară majoritatea oamenilor, precum malaria, pojarul şi diareea, cele care încă omoară milioane de oameni în ţările în curs de dezvoltare, deşi foarte puţini în restul ţărilor dezvoltate.

Cu toate acestea, ţările bogate preferă să investească cea mai mare parte a fondurilor pentru cercetarea bolilor de care suferă cetăţenii lor şi cel mai probabil acest lucru va continua şi în viitorul apropiat. Avînd în vedere acest lucru, care ar fi acea descoperire medicală care ne-ar îmbunătăţi cel mai mult vieţile?

Dacă primul gînd ce vă vine în minte este „vindecarea cancerului“ sau „un remediu pentru bolile de inimă“, mai gîndiţi-vă. Aubrey de Grey, directorul ştiinţific al Fundaţiei SENS, şi cel mai înfocat avocat al cercetărilor anti-îmbătrînire, susţine că nu are nici o noimă ca majoritatea resurselor medicale să fie irosite pentru combaterea bolilor bătrîneţii, fără a combate bătrîneţea în sine. Dacă vindecăm una dintre acele boli, cei care probabil că ar fi murit din cauza lor se pot aştepta să moară din cauza altor boli, în doar cîţiva ani. Beneficiul ar fi, pînă la urmă, minor.

În ţările bogate, bătrîneţea este cauza principală a 90% dintre decese; tratarea bătrîneţii ar fi o formă de medicină preventivă pentru toate bolile vîrstei a treia. În plus, înainte de a provoca moartea, îmbătrînirea ne reduce capacitatea de a ne bucura de viaţă sau de a fi de ajutor celor din jur. Aşa că, în loc de a trata bolile care apar mai ales la un anumit segment de vîrstă, n-ar trebui căutat modul prin care să încetinim sau să reparăm deteriorările pe care bătrîneţea le aduce corpului nostru?

De Grey e de părere că pînă şi cel mai mic progres în acest domeniu ar putea duce la o extindere dramatică a speranţei de viaţă. Tot ceea ce trebuie să facem este să atingem ceea ce el numeşte „viteza de eludare a longevităţii“ – adică acel punct în care am putea extinde limita vieţii îndeajuns de mult pentru a avea timp pentru viitoare progrese ştiinţifice care să permită alte şi alte extinderi, prelungind continuu longevitatea. Într-un recent discurs ţinut la Universitatea Princeton, De Grey a spus: „Nu ştim cîţi ani are azi primul om care va trăi 150 de ani, dar primul care va atinge vîrsta de 1000 de ani este, cu siguranţă, mai tînăr cu 20 de ani“.

Ceea ce susţine De Grey cu privire la acest proiect nu e viaţa eternă, ci mai degrabă o prelungire a vieţii sănătoase şi tinere, care ar ţine de un anumit control asupra procesului de îmbătrînire. În ţările bogate, permiţînd tinerilor sau celor de vîrstă mijlocie să rămînă tineri pentru mai multă vreme, s-ar atenua deja conturata problemă demografică, în care segmentul celor în vîrstă a atins un prag fără precedent în istorie – un segment deseori dependent de populaţia tînără.

Pe de altă parte, trebuie să ne punem o întrebare morală: Sîntem egoişti pentru că încercăm să ne prelungim atît de mult viaţa? Şi, dacă ar fi să reuşim, nu va fi acest rezultat – bun pentru unii, nedrept pentru alţii?

Speranţa de viaţă a oamenilor din ţările bogate este deja cu 30 de ani mai mare decît cea a oamenilor care trăiesc în ţările subdezvoltate. Dacă descoperim tratamentul anti-îmbătrînire, am putea avea o societate în care majoritatea celor săraci se apropie de moarte, în acelaşi timp în care membrii minorităţii înstărite au trăit doar o zecime a vieţii lor îndelungate.

Inegalitatea este un motiv de a crede că, tratînd bătrîneţea, n-am face decît să sporim limitele nedreptăţii în lume. Altul ar fi acela că oamenii ar continua să se nască, fără ca alţii să moară, că populaţia planetei se va mări într-un ritm mai alert decît cel de azi, ceea ce, fără îndoială, ar face pentru unii viaţa mult mai grea decît ar fi altfel.

Peste aceste obiecţii putem trece doar în măsura gradului nostru de optimism în ceea ce priveşte viitoarele dezvoltări tehnologice şi economice. Replica lui De Grey la prima obiecţie este că, în timp ce tratamentul anti-îmbătrînire poate fi scump la început, este foarte probabil ca preţul să scadă în timp, după cum s-a întîmplat cu multe alte inovaţii, de la computere la medicamente care previn evoluţia SIDA. Dacă lumea va continua să se dezvolte economic şi tehnologic, oamenii vor deveni mai bogaţi şi, pe termen lung, toată lumea va putea beneficia de tratamentul anti-îmbătrînire. Deci, de ce nu am da startul în a face din asta o prioritate chiar de acum?

Cît despre a doua obiecţie, contrar a ceea ce presupun mulţi oameni, chiar triumful în faţa bătrîneţii ne-ar putea da acel spaţiu necesar pentru a găsi soluţii pentru explozia demografică, pentru că anti-îmbătrînirea ar întîrzia sau ar elimina menopauza, permiţînd femeilor să aibă primul copil mult mai tîrziu decît pot s-o facă azi. Dacă dezvoltarea economică continuă, rata fertilităţii în ţările dezvoltate va scădea, după cum se întîmplă şi în prezent. Pînă la urmă, şi tehnologia ar putea anula obiecţia exploziei demografice pentru că ar asigura noi surse de energie care nu ar mări emisiile de carbon.

Motivul exploziei demografice naşte însă şi o problemă de natură filozofică. Dacă planeta noastră are o capacitate finită de a suporta viaţa umană, ce este mai bine: să ai mai puţini oameni care trăiesc mai mult sau mai mulţi oameni cu viaţă scurtă? Unul dintre argumentele pentru care e mai bine să existe mai puţini oameni care trăiesc mai mult este acela că cei născuţi cunosc deja beneficiul vieţii; cei care nu există n-au de unde să ştie ce pierd prin moarte.

De Grey a înfiinţat Fundaţia SENS pentru a promova cercetările anti-îmbătrînire. După cele mai multe standarde, eforturile lui de a strînge fonduri au fost încununate de succes, căci Fundaţia are în prezent un buget anual de 4 milioane de dolari. Dar după standardele cercetării în domeniul medical, suma este penibil de mică. De Grey poate că greşeşte, dar dacă există şi cea mai mică şansă ca el să aibă dreptate, enormele retribuţii pe care le-ar avea tratamentul anti-îmbătrînire ar face din acest domeniu un pariu mult mai profitabil decît sînt alte arii ale cercetării medicale, care azi primesc fonduri incomparabil mai mari.

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton şi profesor laureat la Universitatea din Melbourne. Printre cărţile sale se numără Animal Liberation, Practical Ethics, Rethinking Life and Death şi The Life You Can Save. 

Copyright: Project Syndicate 2012
www.project-syndicate.org  

traducere de Stela Giurgeanu  

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.