Cum apărăm democrația

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Anul trecut, cu puțin timp înaintea alegerilor europarlamentare, Emmanuel Macron a vrut să dea un nou impuls construcției europene. În scrisoarea deschisă adresată cetățenilor europeni, publicată simultan de mai multe ziare de mare circulație, președintele Franței propunea, printre altele, înființarea unei Agenții Europene pentru Apărarea Democrațiilor, o instituție care să furnizeze statelor membre expertiză pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice şi a manipulărilor. Contextul politic e, într-adevăr, complicat. Mișcări naționaliste, suveraniste și eurosceptice par să capete amploare chiar și în zone de relativă bunăstare – adică acolo unde construcția europeană părea solidă. Și sînt semne că puteri străine de Europa – Rusia, în particular – profită de destabilizarea politică și chiar încearcă să destabilizeze inclusiv prin manipularea procesului electoral. A pățit-o chiar Emmanuel Macron: echipa sa de campanie a fost vizată de un atac cibernetic în timpul alegerilor prezidențiale din 2017. În urma unei anchete s-a stabilit că la originea atacului s-ar fi aflat serviciile de informații militare ale Rusiei.

La nivelul Uniunii Europene există unități de pază a frontierelor (Frontex) și forțe de protecție civilă (RescEU). De ce n-ar exista și paznici ai urnelor – adică ai democrației? Pentru că exact acesta e sensul pe care îl atribuie Emmanuel Macron instituției pe care e pe cale s-o nășească: apărînd Europa de ingerințe externe în cadrul alegerilor, apărăm democrația și suveranitatea statelor.

Macron și-a reiterat propunerea la începutul acestei săptămîni, fiind în vizită la Vilnius. Împreună cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, și cu prim-ministrul leton Arturs Krisjanis Karins, au făcut publică o declarație comună privind protecția democrațiilor europene împotriva campaniilor de dezinformare și manipulare. În declarația comună, cele trei state își exprimă dorința de a depăși stadiul unui simplu cod de bune practici în tratarea atacurilor cibernetice și a dezinformării. Documentul indică trei căi, trei piste de acțiune.

E vorba, în primul rînd, de securitatea proceselor electorale. Asta presupune constituirea unei „rezerve de experți naționali” disponibilă pentru fiecare stat membru. Acești experți ar urma să supravegheze organizarea alegerilor încă dinaintea scrutinului, oferind sfaturi practice, ar putea observa procesul electoral și transmite apoi observații concrete.

A doua pistă e „consolidarea capacității de reziliență europeană la dezinformare”: „UE trebuie să stabilească un cadru de reglementare care să ofere standarde și obligații comune platformelor online”, se arată în declarație. Concret, asta înseamnă stabilirea unor standarde unice valabile la nivel european în ceea ce privește transparența pe platformele de informație și socializare. Inclusiv – și aici prevăd dificultatea unor eventuale negocieri – schimbul de date relevante cu cercetători independenți și „fact-checkers”. Pentru că diferența între dejucarea unei manipulări și cenzură e, uneori, greu de stabilit. Ca să nu mai vorbim de faptul că un asemenea demers ar presupune cooperarea voluntară a marilor companii. O să vrea Google, Twitter, Facebook etc. să ofere acces la datele utilizatorilor unei instituții europene? Mark Zuckerberg, cel puțin, pare preocupat de răspunderea pe care o are, direct sau indirect, Facebook în răspîndirea știrilor false și a creat deja în interiorul companiei divizii specializate pentru a combate acest fenomen. Dar e deschis și la o cooperare mai largă, cu o instituție specializată?

În fine, a treia cale indicată de declarația comună se referă la finanțarea partidelor europene. Obiectivul: corectarea „lacunelor” din reglementările naționale privind finanțarea indirectă, care permit ca donatori străini să influențeze viața partizană din Europa.

● La ora la care scriu aceste rînduri sîntem la două zile după alegerile locale. Există dubii serioase în legătură cu procesul de numărare a voturilor pentru primarul sectorului 1, ba chiar suspiciuni de fraudă. Pînă cînd nu va exista o anchetă amănunțită care să lămurească aspectele tulburi legate de redactarea proceselor-verbale și de introducerea datelor în calculator nu vom fi niciodată siguri de rezultatul acestor alegeri. Chiar dacă alegerile au fost libere și corecte, pățanii precum aceasta de la sectorul 1 pot stîrni scepticism și, pînă la urmă, lehamite de alegeri. Poate că inițiativa lui Emmanuel Macron are bătaie prea lungă, poate că instituția pe care vrea s-o clădească vizează chestiuni prea abstracte. N-ar fi util să lămurim mai întîi cum ar trebui să fie numărate corect voturile?

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.