Cum am înţeles că am îmbătrînit

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Ştiu să joc baschet foarte bine. Am jucat în adolescenţă cu pasiune, iar mintea mea nu a încetat nici o clipă de atunci încoace să gîndească la acest joc formidabil – spectaculos şi subtil în acelaşi timp. Cred că e jocul cel mai omenesc dintre toate. Pe de o parte, solicită tot ce e mai frumos în om: detenta, viteza, îndemînarea în mînuirea mingii, reacţia reflexă, dar şi imaginaţia, spiritul de echipă, anduranţa psihică. Pe de altă parte, mi se pare cel mai estetic dintre toate jocurile: jucătorul de baschet plutind spre coş este o imagine inegalabilă, după cum atitudinea longilină pe care acest sport o imprimă practicanţilor este o formă de subliniere a potenţialului de splendoare din alcătuirea noastră anatomică. Urmăresc meciurile de baschet – mai ales cele din NBA – cu implicare şi detectez imediat în jur cu mare plăcere eleganţa elastică a atitudinii corporale a cuiva care a practicat îndelung şi serios acest sport.

Dar anii au trecut şi aşa se face că nu am mai jucat de, precis, 21 de ani, iar un antrenament adevărat nu am mai făcut de vreo 25 de ani. Am răspuns cu entuziasm unei invitaţii de a juca un meci de baschet, zilele trecute. Nu am mai fost invitat să joc baschet de mulţi ani, din cealaltă viaţă aş putea spune. Acum, sînt invitat să vorbesc în cele mai felurite împrejurări despre politică şi, rar, să mai scriu ici-colo despre altceva. Dar să joc baschet, nu am mai fost invitat de mult, mult timp. Ciudat, nimeni nu pare a vedea în mine un jucător de baschet, ci un trăncănitor politic sau, în cel mai bun caz, un om de opinie. Aşadar, am acceptat cu entuziasm să joc baschet, acum cîteva zile. Mai întîi, partea plăcută: am constatat că, mental, totul e încă acolo. Văd jocul, am încă o anumită memorie cinetică care mă ajută să mă plasez şi să reacţionez, ştiu instantaneu care e cea mai bună soluţie pentru fiecare situaţie de joc. Apoi, partea melancolică: corpul este, acum, altul. Muşchii sînt mai firavi, iar greutatea e mai mare. Mă deplasez în teren cu greutate şi efortul cerut pentru fiecare săritură este infinit mai mare pentru rezultate infinit mai mici decît ceea ce îmi amintesc bine că puteam face. 

La un moment dat, în dinamica fazei de la mijlocul terenului, totul s-a petrecut într-o mică fracţiune de secundă. Am văzut mingea sărind în spatele extremei adverse după ce coechipierul meu, cu un gest abil, i-a întrerupt driblingul. Adversarul a făcut o piruetă rapidă, s-a interpus între coechipierul meu şi minge şi a reluat controlul. Dar în acel interval mic, cînd era încă cu spatele la minge şi nu mai avea cum să o controleze, aş fi putut chiar eu să sar şi să preiau mingea. Am văzut asta, de la o distanţă mai mică de doi metri. Creierul mi-a dat comanda instantaneu: „Du-te!“. Nu m-am dus. Corpul, greoi, nu a ascultat. Imediat ce oportunitatea s-a sfîrşit, creierul meu mi-a spus: „Acum 25 de ani, la distanţa asta, săreai şi luai mingea fără probleme“.

Cîteva minute mai tîrziu, rămăsesem singurul apărător în faţa unui contraatac al adversarilor. Trei contra mea. Au avansat aproape de coş şi cel care conducea mingea era chiar în faţa mea. Am intuit, din felul în care dribla mingea şi din direcţia în care privea, că va pasa celui din dreapta şi am ştiut imediat că unghiul şi viteza de deplasare a atacanţilor adverşi vor impune pasei o viteză care va permite interceptarea. Din nou creierul mi-a dat comanda: „Du-te la intercepţie!“. Imediat, atacantul a pasat exact acolo şi exact cu viteza cu care anticipasem. Am încercat să opresc avansul meu cu spatele spre propriul coş şi să sprintez în faţă, spre a întîlni traiectoria pasei. Nu am reuşit decît să încetinesc avansul cu spatele şi să mă opresc, în cele din urmă, privind în sus, cum mingea trece prin plasa inelului.

Alte minute mai tîrziu, am putut anticipa că o aruncare la coş a adversarilor va fi recuperată de coechipierii mei, m-am văzut imediat într-o poziţie avansată şi am început să alerg spre coşul advers, împotriva cursului jocului. Am ajuns aproape de căciula adversă şi eram acolo cu desăvîrşire singur. Faza a evoluat cum anticipasem. Mingea a fost recuperată de echipa mea, cel care a recuperat a ridicat privirea, m-a văzut şi a pasat lung şi puternic. Traiectoria mingii şi viteza ei spre mine mi-au trezit amintirea unei geometrii de mult uitate şi am alergat uşor la întîlnire cu pasa. Doar că acea experienţă a mea se referea la un alt corp. Tot al meu, dar de atunci. Mai uşor, mai antrenat, mai versatil. Am sărit să prind mingea cînd am ştiut că trebuie să sar, dar săritura mea a fost mult prea joasă şi prea tîrzie. Am glumit cu mine însumi, spunîndu-mi că s-a modificat forţa de gravitaţie de cînd nu am mai jucat baschet.

În singurătatea vestiarului, după meciul pe care, în cele din urmă, echipa mea l-a cîştigat şi datorită celor cîteva coşuri marcate de mine, mi-am spus că am ajuns la momentul la care mintea mea produce cinetic mai repede decît corpul meu poate. Suprapunerea dintre gîndire şi acţiunea fizică este, acum, tot mai greu de realizat. În tinereţe, gîndul are imediată corporalitate, gîndul produce reacţie fizică instantaneu. Concomitenţa dintre gîndire şi acţiune este, cred, atributul fundamental al tinereţii. Odată ce gîndul se autonomizează faţă de acţiunea fizică, îmbătrînim. Mai tîrziu în viaţă, gîndul devine autonom, tot mai abstract şi, în final, după ce dă comanda corpului, are chiar timpul să constate – disperat sau ironic, după caz – că trupul nu se urneşte. Această nouă situaţie se cheamă, cred, bătrîneţe. Să fie primită!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma