Cum ajută statul categoriile favorizate

Publicat în Dilema Veche nr. 146 din 10 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Guvernul Alianţei DA continuă pomenile către categoriile favorizate ale ţării, confirmînd intuiţia multor români că fraierii muncesc, iar deştepţii se învîrt de-o pleaşcă pe la primărie sau vreo agenţie de stat. De exemplu, de vreo doi ani mă tot întreb care este raţiunea pentru care la privatizarea BCR sau Petrom s-au dat acţiuni subvenţionate salariaţilor. Zilele astea schema se pregăteşte din nou, la vînzarea CEC (...). Angajaţii au muncit şi li se cuvine ceva în schimb? Păi, au avut salarii, şi nu mici. Contractul de muncă creează cumva, mai nou, drepturi implicite de proprietate asupra firmei? Poate pe vremea lui Ceauşescu sau în Iugoslavia lui Tito. La fel cu marea ţeapă imobiliară numită ANL. Prin 1998-’99, fostul ministru Noica s-a supărat cînd am spus că nu e bine să înfiinţăm o agenţie pentru locuinţe, pentru că vor apărea doar învîrteli şi ineficienţă. Vedem azi cum se confirmă aşteptările pesimiste: ideea iniţială a fost deturnată şi, în loc de locuinţe sociale, s-au făcut ici şi colo pîlcuri de vilişoare pentru potentaţi locali (ex.: cel de pe strada Vitioara, din Bucureşti, unde s-au oploşit fostul primar de sector Pleşca, Rovana Plumb şi alţi lideri PSD din rîndul doi). Care este argumentul de interes public pentru care noi toţi le-am acoperit din buzunar preţul terenului şi al TVA, în total cam 40% din valoarea proprietăţii? Acolo unde ANL a făcut blocuri sociale sau pentru tineri, listele de priorităţi au fost un veşnic scandal: s-au băgat la greu funcţionari din administraţie, şefi pe la tineretul de partid, afacerişti şi oameni din presa locală, să nu mîrîie. Azi, ministrul Borbely recunoaşte că aceste apartamente sînt o belea: proprietarii (consiliile locale) nu sînt în stare să le administreze, iar locuinţele se vor degrada în timp. Ca atare, hai să le vindem, zice dl ministru. Dar cum? La licitaţie, la preţul pieţei, să ne recuperăm banii? Aş! Ele se vor da actualilor chiriaşi la preţ de inventar, fără TVA, teren sau cost de viabilizare incluse, deci undeva între o treime şi jumătate din valoare. Şi uite aşa se închide cercul, tot pe seama bugetului. Nu era mai simplu să dăm bani în mînă direct beneficiarilor să-şi facă singuri case, dacă tot la pomană ajungem, fără să mai creăm un ANL, cu directori, maşini, funcţionari şi interese? Culmea o reprezintă însă ţeapa în pregătire la RAAPPS: după ce au tolerat ani întregi ca foşti demnitari comunişti şi postcomunişti să stea fără nici un drept în case de protocol, iar scandalul recent i-a scos din nou la lumină pe aceiaşi eterni Roman, Geoană&comp., plus noi adaosuri portocalii, ce soluţie gîndiţi dvs. că a găsit guvernul capitalist al României? Să rezilieze contractele ilegale? Vai de mine, şi unde să meargă săracii, toate aceste cazuri sociale? Nu, locuinţele se vor vinde chiriaşilor, la preţ de inventar etc. Ştiţi de-acuma refrenul." (Sorin Ioniţă, Evenimentul zilei, 7 noiembrie) (C. G.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.