Cum ajută statul categoriile favorizate

Publicat în Dilema Veche nr. 146 din 10 Noi 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Guvernul Alianţei DA continuă pomenile către categoriile favorizate ale ţării, confirmînd intuiţia multor români că fraierii muncesc, iar deştepţii se învîrt de-o pleaşcă pe la primărie sau vreo agenţie de stat. De exemplu, de vreo doi ani mă tot întreb care este raţiunea pentru care la privatizarea BCR sau Petrom s-au dat acţiuni subvenţionate salariaţilor. Zilele astea schema se pregăteşte din nou, la vînzarea CEC (...). Angajaţii au muncit şi li se cuvine ceva în schimb? Păi, au avut salarii, şi nu mici. Contractul de muncă creează cumva, mai nou, drepturi implicite de proprietate asupra firmei? Poate pe vremea lui Ceauşescu sau în Iugoslavia lui Tito. La fel cu marea ţeapă imobiliară numită ANL. Prin 1998-’99, fostul ministru Noica s-a supărat cînd am spus că nu e bine să înfiinţăm o agenţie pentru locuinţe, pentru că vor apărea doar învîrteli şi ineficienţă. Vedem azi cum se confirmă aşteptările pesimiste: ideea iniţială a fost deturnată şi, în loc de locuinţe sociale, s-au făcut ici şi colo pîlcuri de vilişoare pentru potentaţi locali (ex.: cel de pe strada Vitioara, din Bucureşti, unde s-au oploşit fostul primar de sector Pleşca, Rovana Plumb şi alţi lideri PSD din rîndul doi). Care este argumentul de interes public pentru care noi toţi le-am acoperit din buzunar preţul terenului şi al TVA, în total cam 40% din valoarea proprietăţii? Acolo unde ANL a făcut blocuri sociale sau pentru tineri, listele de priorităţi au fost un veşnic scandal: s-au băgat la greu funcţionari din administraţie, şefi pe la tineretul de partid, afacerişti şi oameni din presa locală, să nu mîrîie. Azi, ministrul Borbely recunoaşte că aceste apartamente sînt o belea: proprietarii (consiliile locale) nu sînt în stare să le administreze, iar locuinţele se vor degrada în timp. Ca atare, hai să le vindem, zice dl ministru. Dar cum? La licitaţie, la preţul pieţei, să ne recuperăm banii? Aş! Ele se vor da actualilor chiriaşi la preţ de inventar, fără TVA, teren sau cost de viabilizare incluse, deci undeva între o treime şi jumătate din valoare. Şi uite aşa se închide cercul, tot pe seama bugetului. Nu era mai simplu să dăm bani în mînă direct beneficiarilor să-şi facă singuri case, dacă tot la pomană ajungem, fără să mai creăm un ANL, cu directori, maşini, funcţionari şi interese? Culmea o reprezintă însă ţeapa în pregătire la RAAPPS: după ce au tolerat ani întregi ca foşti demnitari comunişti şi postcomunişti să stea fără nici un drept în case de protocol, iar scandalul recent i-a scos din nou la lumină pe aceiaşi eterni Roman, Geoană&comp., plus noi adaosuri portocalii, ce soluţie gîndiţi dvs. că a găsit guvernul capitalist al României? Să rezilieze contractele ilegale? Vai de mine, şi unde să meargă săracii, toate aceste cazuri sociale? Nu, locuinţele se vor vinde chiriaşilor, la preţ de inventar etc. Ştiţi de-acuma refrenul." (Sorin Ioniţă, Evenimentul zilei, 7 noiembrie) (C. G.)

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.