Cum a ajuns „dosarul Nigel Farage” un caz moral despre bănci și clienți

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Recent, în Marea Britanie s-a declanșat un scandal care are multe ingrediente pentru a fi un caz-școală pentru economia și sistemul bancar de astăzi. Sintetizat, o bancă decide să închidă contul unui fost politician controversat pe baza amestecului de criterii economice cu cele ce țin de riscul reputațional și de valorile băncii.

Mai pe larg, politicianul în cauză este Nigel Farage. Vă aduceți aminte de Farage, este omul care a fost „vîrful de lance” al campaniei pro-Brexit, a condus Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) și apoi Partidul Brexit, din fruntea căruia a demisionat în anul 2021, tocmai după ce a recunoscut că a exagerat în unele privințe, în ceea ce privește susținerea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

De asemenea, Farage este un suporter al lui Donald Trump, un susținător vocal al lui Vladimir Putin și mulți își pot aduce aminte de un șir lung de declarații și fapte controversate, printre care filmările cu migranți care ar fi venit cu bărcile pe Canalul Mînecii și care ar fi creat o adevărată „invazie” în Marea Britanie. Bineînțeles, adevărul era cu totul altul, dar democrația oferă spațiu de manevră și politicienilor de tip Nigel Farage.

Dar băncile fac la fel, adică tolerează foști politicieni (astăzi), precum Farage? Un răspuns avem în ceea ce s-a întîmplat în Marea Britanie. Respectiv, Coutts, banca prin care Nigel Farage își derula activitățile financiare, l-a anunțat în luna iunie a.c. pe fostul politician că începînd cu iulie a.c. i se va închide contul. Farage a primit opțiunea să își deschidă un cont la banca NatWest, care face parte din același grup cu Coutts, dar acesta a refuzat. 

Trebuie spus că există o diferență între cele două bănci. Coutts este o bancă de investiții, care administrează fonduri private, după o serie de reguli proprii, precum obligația clienților de a avea împrumuturi sau investiții de cel puțin un milion de lire sterline sau economii de cel puțin trei milioane de lire sterline. NatWest este o bancă de retail, care nu lucrează cu condiții speciale pentru clienții.

Nigel Farage a avut o ipotecă la Coutts care a fost plătită și a expirat luna aceasta, nu mai era reînnoită și, prin urmare, comitetul băncii a recomandat încetarea relației contractuale. Strict tehnic, banca avea perfectă dreptate să oprească legătura comercială cu Nigel Farage. Adică, după expirarea ipotecii, fostul politician nu mai îndeplinea condițiile impuse de bancă clienților ei. Aceste condiții (împrumuturi de cel puțin un milion de lire sterline sau economii de trei milioane de lire) pot părea exagerate, dar sînt regulile pe care o bancă de investiții le poate impune clienților. Pînă aici, nu există nici un dubiu, modul de lucru al acestor societăți bancare este cel prin care condiționează clienții peste anumite limite pentru a le administra banii. Iar Coutts nu este singura bancă de investiții care impune o serie de praguri financiare. 

Numai că lucrurile s-au complicat. Nigel Farage a cerut dosarul bancar pe baza căruia s-a luat decizia. Astfel, o serie de exprimări din dosar l-au făcut pe Farage să se victimizeze considerînd că închiderea contului bancar s-a făcut din cauza opiniilor sale politice și, deci, este un afront la libertatea de exprimare. Și iată cum o simplă problemă tehnică și comercială s-a transformat într-un caz cu interpretări politice și ce țin de fundamentele democrației. 

Astfel, tema s-a mutat de pe terenul economiei, cel tehnic și cu reguli clare, pe cel al interpretărilor de tip politic. Este adevărat că raportul băncii precizează că „opiniile declarate public de Nigel Farage sînt în contradicție cu poziția băncii ca organizație incluzivă”. O parte din analiza Coutts a arătat că „valorile pe care le împărtășește fostul politician nu se aliniază cu cele ale băncii”. Ceea ce este o evidență. De altfel, multe companii, inclusiv bancare, și-au construit și au făcut public un set de valori și principii pe care își sprijină activitatea.

De asemenea, marile firme prezintă rapoarte de sustenabilitate, pe standarde ESG, care se referă la aplicarea în companie a principiilor de protecția mediului, sociale și de guvernanță corporativă. În lumea corporațiilor începe să se aplice un set de valori, iar punerea lor în practică merge pînă acolo încît experții arată că dacă angajații nu împărtășesc valorile companiei nu pot să lucreze în cadrul firmei și invers. 

Dincolo de interpretările politice, „dosarul Farage” aduce în discuție cîteva teme de dezbatere referitoare la relația dintre clienți și bănci și, în general, între firme și consumatori. De exemplu, și băncile românești interoghează clienții asupra statutului de persoană publică. Motivul este legat de faptul că personalitățile publice de rang înalt, precum politicienii, pot fi susceptibile de luare de mită. Iar băncile, care fac un serviciu public, în ultimă instanță, au regulamente specifice care să semnalizeze eventuale sume bănuite ca fiind „bani negri”. 

Nu în ultimul rînd, o mare întrebare este dacă băncile își pot permite să renunțe la clienții care nu au valori comune cu cele ale companiei. Este un abuz sau o normalitate? Sînt întrebări valabile și pentru mediul economic românesc. Chiar dacă, deocamdată, clienții băncilor din România pot fi cel mult iritați de felul în care sînt chemați să își actualizeze datele personale, de comisioanele bancare sau de creșterea dobînzilor. „Dosarul Nigel Farage” era, din punct de vedere economic, simplu și clar. Cînd, însă, temele de dezbatere ajung la valori și principii, lucrurile se complică.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: Derek Bennett/ wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

casa germania romani intoxicati jpg
Sfârșit tragic pentru un cuplu de români plecați de câteva zile la muncă în Germania. „Au fost împreună în baie, mult timp”
Un cuplu de români a murit într-un apartament din Germania, cel mai probabil din cauza unei defecțiuni la sistemul de încălzire. Cei doi veniseră recent la muncă și locuiau cu alți români într-o casă aglomerată din Höxter.
WhatsApp Video 2025 05 08 at 11 27 01 a5abffe1 mp4 thumbnail png
Tânără urmărită și agresată sexual în scara unui bloc din Capitală
O femeie în vârstă de 28 de ani a fost abordată de un tânăr, urmărită de acesta până în scara unui bloc din Capitală și agresată sexual de același individ. Polițiștii l-au reținut miercuri, iar joi îl vor prezenta instanței cu propunere de arestare preventivă.
image png
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis în zona Miercurea Sibiului
Directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunţă, joi, că s-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice. 18 staţii de încărcare sunt amplasate pe Autostrada A1, în zona localităţii Miercurea Sibiului.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Adevărații patrioți
Suntem gata de luptă pentru România liberă și europeană. Pe aici putiniștii, trumpiștii și vânzătorii de țară nu vor trece. Aici este România, aici este Europa.
vant puternicc jpeg
Cod galben de vreme severă în România: furtuni, grindină și ninsori. Care sunt zone vizate și ce spun meteorologii
România se confruntă cu un nou val de vreme severă, marcat de instabilitate atmosferică accentuată, precipitații torențiale și vânt puternic. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două alerte de tip Cod Galben
Dr  Vlad Ciurea, foto Facebook jpg
Alimentul care ar trebui evitat cu orice preț. Medicul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă: „Nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”
Prof. dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai reputați neurochirurgi din România, avertizează asupra alimentelor care afectează negativ funcționarea creierului. Iată care este cel mai nociv aliment, deși majoritatea oamenilor îl consumă.
Vucic jpg
Președintele Serbiei a dat un interviu în Piața Roșie din Moscova. „Dacă UE vrea să pedepsească pe cineva, să mă pedepsească pe mine”
Pe 8 mai, președintele sârb Aleksandar Vucic a acordat un interviu televiziunii sârbe în Piața Roșie din Moscova, unde a sosit la invitația președintelui rus Vladimir Putin, pentru a participa la parada de Ziua Victoriei.
WhatsApp Video 2025 05 08 at 11 34 40 (1) mp4 thumbnail png
Momentul în care un bărbat fură 2.500 de lei dintr-o biserică din Capitală. A luat cutia milei și aplecat
Poliţiștii Secției 1 București au pus în aplicare miercuri, 7 mai, un mandat de aducere, emis pe numele unui bărbat de 61 de ani, suspectat că a furat 2.500 de lei dintr-o biserică.
sig20252 jpeg
Restricționarea traficului rutier pe perioada derulării celei de-a 14-a ediții a OMV Petrom Semimaratonul București
În weekendul 10-11 mai, Bucureștiul se pregătește de cea de-a 14 ediție a OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON, peste 10.000 de alergători amatori si profesioniști, fiind așteptați să ia startul cursei devenită tradiție urbană.