Cum a ajuns „dosarul Nigel Farage” un caz moral despre bănci și clienți

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Recent, în Marea Britanie s-a declanșat un scandal care are multe ingrediente pentru a fi un caz-școală pentru economia și sistemul bancar de astăzi. Sintetizat, o bancă decide să închidă contul unui fost politician controversat pe baza amestecului de criterii economice cu cele ce țin de riscul reputațional și de valorile băncii.

Mai pe larg, politicianul în cauză este Nigel Farage. Vă aduceți aminte de Farage, este omul care a fost „vîrful de lance” al campaniei pro-Brexit, a condus Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) și apoi Partidul Brexit, din fruntea căruia a demisionat în anul 2021, tocmai după ce a recunoscut că a exagerat în unele privințe, în ceea ce privește susținerea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

De asemenea, Farage este un suporter al lui Donald Trump, un susținător vocal al lui Vladimir Putin și mulți își pot aduce aminte de un șir lung de declarații și fapte controversate, printre care filmările cu migranți care ar fi venit cu bărcile pe Canalul Mînecii și care ar fi creat o adevărată „invazie” în Marea Britanie. Bineînțeles, adevărul era cu totul altul, dar democrația oferă spațiu de manevră și politicienilor de tip Nigel Farage.

Dar băncile fac la fel, adică tolerează foști politicieni (astăzi), precum Farage? Un răspuns avem în ceea ce s-a întîmplat în Marea Britanie. Respectiv, Coutts, banca prin care Nigel Farage își derula activitățile financiare, l-a anunțat în luna iunie a.c. pe fostul politician că începînd cu iulie a.c. i se va închide contul. Farage a primit opțiunea să își deschidă un cont la banca NatWest, care face parte din același grup cu Coutts, dar acesta a refuzat. 

Trebuie spus că există o diferență între cele două bănci. Coutts este o bancă de investiții, care administrează fonduri private, după o serie de reguli proprii, precum obligația clienților de a avea împrumuturi sau investiții de cel puțin un milion de lire sterline sau economii de cel puțin trei milioane de lire sterline. NatWest este o bancă de retail, care nu lucrează cu condiții speciale pentru clienții.

Nigel Farage a avut o ipotecă la Coutts care a fost plătită și a expirat luna aceasta, nu mai era reînnoită și, prin urmare, comitetul băncii a recomandat încetarea relației contractuale. Strict tehnic, banca avea perfectă dreptate să oprească legătura comercială cu Nigel Farage. Adică, după expirarea ipotecii, fostul politician nu mai îndeplinea condițiile impuse de bancă clienților ei. Aceste condiții (împrumuturi de cel puțin un milion de lire sterline sau economii de trei milioane de lire) pot părea exagerate, dar sînt regulile pe care o bancă de investiții le poate impune clienților. Pînă aici, nu există nici un dubiu, modul de lucru al acestor societăți bancare este cel prin care condiționează clienții peste anumite limite pentru a le administra banii. Iar Coutts nu este singura bancă de investiții care impune o serie de praguri financiare. 

Numai că lucrurile s-au complicat. Nigel Farage a cerut dosarul bancar pe baza căruia s-a luat decizia. Astfel, o serie de exprimări din dosar l-au făcut pe Farage să se victimizeze considerînd că închiderea contului bancar s-a făcut din cauza opiniilor sale politice și, deci, este un afront la libertatea de exprimare. Și iată cum o simplă problemă tehnică și comercială s-a transformat într-un caz cu interpretări politice și ce țin de fundamentele democrației. 

Astfel, tema s-a mutat de pe terenul economiei, cel tehnic și cu reguli clare, pe cel al interpretărilor de tip politic. Este adevărat că raportul băncii precizează că „opiniile declarate public de Nigel Farage sînt în contradicție cu poziția băncii ca organizație incluzivă”. O parte din analiza Coutts a arătat că „valorile pe care le împărtășește fostul politician nu se aliniază cu cele ale băncii”. Ceea ce este o evidență. De altfel, multe companii, inclusiv bancare, și-au construit și au făcut public un set de valori și principii pe care își sprijină activitatea.

De asemenea, marile firme prezintă rapoarte de sustenabilitate, pe standarde ESG, care se referă la aplicarea în companie a principiilor de protecția mediului, sociale și de guvernanță corporativă. În lumea corporațiilor începe să se aplice un set de valori, iar punerea lor în practică merge pînă acolo încît experții arată că dacă angajații nu împărtășesc valorile companiei nu pot să lucreze în cadrul firmei și invers. 

Dincolo de interpretările politice, „dosarul Farage” aduce în discuție cîteva teme de dezbatere referitoare la relația dintre clienți și bănci și, în general, între firme și consumatori. De exemplu, și băncile românești interoghează clienții asupra statutului de persoană publică. Motivul este legat de faptul că personalitățile publice de rang înalt, precum politicienii, pot fi susceptibile de luare de mită. Iar băncile, care fac un serviciu public, în ultimă instanță, au regulamente specifice care să semnalizeze eventuale sume bănuite ca fiind „bani negri”. 

Nu în ultimul rînd, o mare întrebare este dacă băncile își pot permite să renunțe la clienții care nu au valori comune cu cele ale companiei. Este un abuz sau o normalitate? Sînt întrebări valabile și pentru mediul economic românesc. Chiar dacă, deocamdată, clienții băncilor din România pot fi cel mult iritați de felul în care sînt chemați să își actualizeze datele personale, de comisioanele bancare sau de creșterea dobînzilor. „Dosarul Nigel Farage” era, din punct de vedere economic, simplu și clar. Cînd, însă, temele de dezbatere ajung la valori și principii, lucrurile se complică.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: Derek Bennett/ wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.