Cultura nemulţumirii

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Trăim vremuri trepidante – în privința asta nu încape discuție. Printre altele, trăim cu frenezie barbară un spirit al timpului care aruncă în aer vechile înțelepciuni. Una dintre ele spunea, cuminte, că „e bine să te mulțumești cu ce ai“, cu varianta „e bine să te mulțumești cu puțin“. Astăzi, asemenea sfaturi sînt prost văzute. Cumințenia nu mai e de mult o valoare. Vreme de mii de ani, totuși, asemenea sfaturi erau socotite „de aur“. Dacă nu supăr prea tare, sînt de părere că am comite o imensă greșeală să credem că toți cei de dinaintea noastră au fost niște proști trăind după asemenea sfaturi, iar noi sîntem deștepții speciei cînd le nesocotim, trufaș.

Pentru noi, să te mulțumești cu ce ai e un scandal, o abdicare de la dorința de mai bine, de la lupta pentru o viață mai bună, de la lansajul către fericire. Mitul mai binelui lucrează al dracului de eficient în sufletul oamenilor de azi. Poți schimba lumea! – se spune, cu impuls pedagogic, oricărui țînc. Oare? Și nu mă întreb asupra puterii fiecăruia de a schimba lumea (măcar a micii lumi în care trăiește), ci asupra înțelepciunii acestui îndemn. Am văzut prea mulți oameni care au pornit să schimbe lumea și a ieșit rău, ca să nu mă întreb: „Oare e bine să ne băgăm unii altora în cap că putem schimba lumea?“

Puține curente de gîndire au influențat ființa mai mult decît stoicismul. Manualele spun că se poate identifica un curent de gîndire stoic începînd cu secolul al III lea î.Chr., în lumea elenistică, apoi în Imperiul Roman, și că a fost sublim preluat în creștinism. Totuși, atitudinea stoică există în oameni cu mult înainte de a deveni idee sistematizată, căci, fundamental, stoicismul ne spune că trebuie să ne controlăm emoțiile și pulsiunile în fața realității, că trebuie să luăm lucrurile așa cum sînt și nu cum ne imaginăm că ar fi, că fericirea începe cu acceptarea. Asta duce, imediat, la o autonomizare a omului în raport cu ceea ce i se dă să trăiască, din moment ce voința lui se construiește în limitele realității. De aici rezultă o etică a păcii (cu sine și cu ceilalți), o cunoaștere rațională, o realistă încredere în sine. Autocunoașterea, ca și cunoașterea lumii în ansamblul ei, sînt necesare fericirii și, imediat, urmează eliberarea de sub tirania fricii, dar și de sub vraja otrăvitoare a speranțelor deșarte. Așa au fost educați oamenii să trăiască mii de ani și nu se poate spune că ceea ce au produs și ne-au lăsat indică eșecul. Dimpotrivă, moștenirea pe care am primit-o de la înaintașii noștri este atît de mare și de bogată, încît avem serioase probleme să ne ridicăm la înălțimea ei. Așa că o simțim ca pe o povară. Trăim vremea în care se spune că e mai bine să scăpăm de această moștenire decît să o cunoaștem în profunzime și, vai, să o continuăm. Să te revolți e mai bine decît să cunoști. Să întorci spatele e mai ușor decît să urmezi. Cel mai ușor e să te revolți înainte de a încerca să cunoști.

Lumea euro-atlantică de astăzi, cea mai prosperă și mai sigură din cîte au existat vreodată, subîntinde o cultură a nemulțumirii. Sesizați și dumneavoas­tră că, în jur, avem numai oameni ne­mulțumiți, vexați în permanență, su­pă­rați pe ceva, revoltați de altceva, oameni care nu (se) acceptă. Sîntem supărați pe gu­vern (întotdeauna!), pe restaurante, pe taxiuri, pe mall-uri, pe programele TV, pe vecini, pe rude, pe natură (ba că plouă, ba că nu plouă, ba că e cald, ba că e frig etc.). Educația a devenit un cult subtil al plăcerii. Copilul, de mic, trebuie lăsat să facă doar ce-i place. Nu-i place matematica, să n-o învețe! Nu-i place muzica clasică, nu-l forța, lasă-l să nu știe altă muzică în afara celei de la radio, că aia-i place! Nu-i plac hainele astea, ia-i imediat altele care-i plac!

După ce a scris Mitul lui Sisif, în 1942, Albert Camus a scris Omul revoltat, în 1951. Ambele eseuri trebuie citite împreună ca să înțelegem exact ruptura la care mă refer. Viața e absurdă și trebuie să ne punem serios problema sinuciderii, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne punem imediat ștreangul de gît. Trebuie să ne revoltăm, să spunem „Nu!“. Și aici vine momentul în care ne desprindem de înțelepciunea stoică, milenară, care ne învață că a spune „Nu!“ înseamnă a renunța. Camus scrie că omul revoltat este cel care spune „Nu!“, mais s’il refuse, il ne renonce pas. Asta, crede admirabilul autor, îl scoate pe om din singurătate și-l face să spună, de fapt: le „Tout ou Rien“, le „Tous ou Personne“! Neîndoielenic, în 1951, așa ceva suna proaspăt, nou, eliberator. Dar în 2017 sună banal, „de bun-simț“.

Întrebarea care se pune, și pe care Albert Camus nu o vedea, este cum anume mai poți construi ceva – în sensul clasic, real, așa cum au construit înaintașii noștri – dacă toată lumea se revoltă, dacă toată lumea spune „Nu!“ și nici nu renunță, dacă toată lumea vrea totul sau nimic. Pentru fiecare dintre noi, ființe libere, crescute în ideea că libertatea înseamnă a face ce-ți place, „totul“ înseamnă altceva, iar ceea ce ne unește este doar urgența cu care vrem „totul“. Sîntem toți impacienți, dar fiecare în numele altor așteptări, căci infernul plăcerii constă tocmai în delirul absolut al subiectivității. Or, cu acest material uman vrem noi să construim o lume unită, care livrează plăcere în mod egal, pentru fiecare dintre noi. Mă tem că nu merge așa. Cultura nemulțumirii nu produce, de fapt, nimic. Și ne enervează la culme că cei de dinaintea noastră, croiți mai degabă stoic, au fost atît de productivi.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.