Culori și corespondențe

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Termenii care denumesc în limba română simbolurile și valorile cărților de joc sînt dovada unei istorii schimbătoare, cu influențe culturale multiple, cu momente de intensă răspîndire a jocurilor și cu perioade de decădere și abandon. Termeni care provin din turcă (birlic, coz), greacă (cartofor, spatie), maghiară (tobă), franceză (treflă) sau care traduc sensurile din aceste limbi s-au suprapus și s-au amestecat, făcîndu-și concurență în funcție de registrul stilistic, cu folosire preferențială în jocuri de salon sau în practicile ghicitului în cărți. Cum se știe, chiar cărțile de joc au avut în timp variante grafice, tradiții și convenții de reprezentare diferite, de la vechile modele orientale pînă la diversele tipuri din spațiul Europei de Sud (italiene, spaniole), la modelul german (răspîndit în Europa Centrală) și la cel francez, preluat și în spațiul anglofon și devenit astăzi tipul cel mai cunoscut în plan internațional. În prezent, cînd jocurile tradiționale sînt puternic concurate de cele furnizate de noile tehnologii, desfășurîndu-se în spațiul online, pe ecranul computerului, al telefonului sau al tabletei, vechile terminologii sînt parțial uitate și uneori reinventate. 

Cele patru simboluri ale cărților de joc sînt denumite culori, într-un sens specializat al cuvîntului, diferit de cel curent (conform căruia culorile ar fi doar două – negru și roșu). În DEX, acest sens special este definit ca „fiecare dintre cele patru categorii în care se împart cărțile de joc după culoare (1) și forma punctelor”. Un cuvînt astăzi ieșit din uz e maslă(împrumut din rusă), sinonim pentru culoare, în sensul specializat pentru cărțile de joc.

În româna standard s-au impus de mai mult timp, odată cu cărțile de tip francez, termenii cupă, caro, treflă și pică. Aceștia au destul de multe sinonime vechi și populare, înregistrate în dicționare sau prezente în texte: cupa a fost numită și roșu, echivalentul lui caro este tobă (și în varianta dobă), trefla este spatie, ghindă, cruce sau bîtă, iar pica – verde. Denumirile roșu, tobă, ghindă și verde par să fi fost păstrate mai ales de practicantele ghicitului în cărți. În romanul lui Ioan M. Bujoreanu, Mistere din București (publicat în 1862, editat de Marian Barbu, în 1984), există o scenă în care o bătrînă îi ghicește în cărți unui personaj, după ce scoate de sub saltea „o pereche de cărți a căror durată părea a fi fost de un secol și carii erau așa de negre și așa de moleșite că se încovoiau ca niște bucăți de cârpe” (p. 131); „Baba murmură cîteva cuvinte amestecînd cărțile și după aceea le întinde dinaintea ei pe pat. – Uite, măiculiță, zice ea privindu-le: dumneata te ridici cu un crai de ghindă care o să-ți fie vrăjmaș de moarte și care o să te caute cu un crai de roșu și cu altul de tobă ca să-ți facă un rău mare” (ibid.). La Caragiale, în D’ale carnavalului, Mița Baston folosește aceleași cuvinte pentru a identifica rivala în amor, întrebîndu-l pe Pampon: „Cum este amanta dumitale? (...) De roșu, de ghindă, de tobă ori de verde?”. Din scena evocată de Bujoreanu și din faptul că și Pampon se dovedește bine informat, răspunzînd prompt „De verde...”, înțelegem că experiența „datului în cărți” nu era în epocă una strict feminină. În dicționarul lui A. Scriban (1939), găsim sub cuvîntul maslă o explicație utilă, care decodează corespondențele divinatorii: „coloarea ochilor omului cînd i se dă (ghicește) în cărți (spatia, negru; cupa, căprui; caró albastru; pica, verde)”. Revenind la romanul lui Bujoreanu, observăm că în jocul de cărți practicat de lumea înstărită se folosea seria modernă de termeni, deci nu verde, ci pică: „Nici valetul nu este, zise domnu Negreanu, dînd cartea pe față, care era o damă de pică” (p. 40).

Între denumirile evocate mai sus e o nepotrivire derutantă, care poate fi lămurită doar prin raportare la modelele diferite de cărți de joc. Termenii din seria devenită standard au intrat probabil în română inițial prin neogreacă, fiind consolidați și parțial înlocuiți prin contactul direct cu terminologia franceză (cœurcarreautrèflepique). Seria roșu – tobă – ghindă – verde se explică cel mai bine prin raportarea la cărțile de joc maghiare, care le-au preluat și le-au modificat parțial pe cele germane; cele patru simboluri au desene diferite, dar care pot fi puse în corespondență cu tipul francez. O informație minimală utilă se poate aduna din paginile tematice ale Wikipediei, în diferite limbi: Playing card, Spielkarte, Magyar kártyaCarte de joc etc. Cărțile germane au drept culori inima (Herz), corespunzînd cupei, clopoțelul (Schelle), corespunzînd caroului, ghinda (Eichel) pentru treflă și frunza (Blatt) pentru pică. Simbolurile cărților maghiare explică cel mai bine terminologia tradițională românească: roșu (piros)dovleac (tök)ghindă (makk)verde (zöld) – corespondentele pentru cupă, caro, treflă, pică.

Desemnările actuale ale celor patru simboluri ale cărților de joc par a fi refăcute uneori de vorbitori în mod spontan, pornind de la imagine (dar nu sînt excluse și interferențe și calcuri din alte limbi): cupa este numită adesea inimă sauinimă roșie; caroul este romb; pica – frunză sau inimă neagră. Articolul Carte de joc din Wikipedia folosește seria inimă, romb (caro), treflă, pică. În indicațiile dintr-un articol de ziar aflăm că „primul jucător trebuie să pună peste cartea de jos una cu acelaşi semn (inimă roşie, romb, treflă sau inimă neagră)” (libertatea.ro). Dintre multele denumiri existente, unele sînt deja arhaisme, altele tind să marcheze diferența dintre jucătorii cu experiență și începători.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tolea Ciumac
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și ea de-o palmă
Luptătorul basarabean Tolea Ciumac a fost reținut de procurori pentru 24 de ore, după ce a fost implicat într-o altercație în Oradea.
duckadam alb negru jpg
cearcane jpg
Remediul făcut în casă, bogat în vitamina B, care te scapă de cearcăne și de pungile de sub ochi
Cearcănele și pungile de sub ochi sunt probleme comune, care afectează mulți oameni din cauza stilului de viață modern.
Călin Georgescu Clubul de la Roma FOTO Marian Iliescu
Prestația lui Călin Georgescu, sub lupa unui conducător din fotbal: operațiunea secretă și-a atins scopul
Călin Georgescu, 62 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, dar a folosit mijloace ilegale, a stabilit CCR, care a anulat întreg procesul electoral.
horoscop octombrie jpg
Vin vremuri bune pentru trei dintre zodii. Totul se anunță a fi grozav pentru ele, la final de decembrie
Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, astrele pregătesc un val de energie pozitivă pentru trei dintre zodii. Acești norocoși ai zodiacului vor simți schimbări semnificative în viața lor
lapovita jpeg
Vremea luni, 9 decembrie. Temperaturi mai ridicate decât mediile normale și ploi în mai multe regiuni. Unde va ninge
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru luni, 9 decembrie. Vremea va fi mai caldă decât este normal pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros și temporar, se vor înregistra precipitații în mai multe zone ale țării. La munte va ninge.
romania tenis de masa facebook jpg
Cum reușește România să se bată de la egal la egal cu asiaticii. De ce suntem atât de buni la tenis de masă
Tricolorii s-au înclinat doar în fața Chinei, Coreei și Hong Kongului, la Cupa Mondială.
Putin da mana cu Erdogan la Soci 4 septembrie 2023 FOTO EPA EFE jpg
Erdogan spune că în lume au rămas doar doi lideri experimentaţi: „Aceștia sunt eu și Vladimir Putin. Ceilalți au plecat”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că acum există doar doi lideri experimentaţi în lume: el şi preşedintele rus Vladimir Putin.
GeC s1jW4AANm5F jpg
Asasinul CEO-ului UnitedHealthcare a dispărut fără urmă. De ce detectivii online de top refuză să ajute poliția
O crimă violentă de înalt profil suscită de regulă pe rețelele de socializare o vâltoare de sfaturi și teorii de la detectivi amatori online, dornici să-l vâneze pe presupusul făptuitor.