Culori și corespondențe

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Termenii care denumesc în limba română simbolurile și valorile cărților de joc sînt dovada unei istorii schimbătoare, cu influențe culturale multiple, cu momente de intensă răspîndire a jocurilor și cu perioade de decădere și abandon. Termeni care provin din turcă (birlic, coz), greacă (cartofor, spatie), maghiară (tobă), franceză (treflă) sau care traduc sensurile din aceste limbi s-au suprapus și s-au amestecat, făcîndu-și concurență în funcție de registrul stilistic, cu folosire preferențială în jocuri de salon sau în practicile ghicitului în cărți. Cum se știe, chiar cărțile de joc au avut în timp variante grafice, tradiții și convenții de reprezentare diferite, de la vechile modele orientale pînă la diversele tipuri din spațiul Europei de Sud (italiene, spaniole), la modelul german (răspîndit în Europa Centrală) și la cel francez, preluat și în spațiul anglofon și devenit astăzi tipul cel mai cunoscut în plan internațional. În prezent, cînd jocurile tradiționale sînt puternic concurate de cele furnizate de noile tehnologii, desfășurîndu-se în spațiul online, pe ecranul computerului, al telefonului sau al tabletei, vechile terminologii sînt parțial uitate și uneori reinventate. 

Cele patru simboluri ale cărților de joc sînt denumite culori, într-un sens specializat al cuvîntului, diferit de cel curent (conform căruia culorile ar fi doar două – negru și roșu). În DEX, acest sens special este definit ca „fiecare dintre cele patru categorii în care se împart cărțile de joc după culoare (1) și forma punctelor”. Un cuvînt astăzi ieșit din uz e maslă(împrumut din rusă), sinonim pentru culoare, în sensul specializat pentru cărțile de joc.

În româna standard s-au impus de mai mult timp, odată cu cărțile de tip francez, termenii cupă, caro, treflă și pică. Aceștia au destul de multe sinonime vechi și populare, înregistrate în dicționare sau prezente în texte: cupa a fost numită și roșu, echivalentul lui caro este tobă (și în varianta dobă), trefla este spatie, ghindă, cruce sau bîtă, iar pica – verde. Denumirile roșu, tobă, ghindă și verde par să fi fost păstrate mai ales de practicantele ghicitului în cărți. În romanul lui Ioan M. Bujoreanu, Mistere din București (publicat în 1862, editat de Marian Barbu, în 1984), există o scenă în care o bătrînă îi ghicește în cărți unui personaj, după ce scoate de sub saltea „o pereche de cărți a căror durată părea a fi fost de un secol și carii erau așa de negre și așa de moleșite că se încovoiau ca niște bucăți de cârpe” (p. 131); „Baba murmură cîteva cuvinte amestecînd cărțile și după aceea le întinde dinaintea ei pe pat. – Uite, măiculiță, zice ea privindu-le: dumneata te ridici cu un crai de ghindă care o să-ți fie vrăjmaș de moarte și care o să te caute cu un crai de roșu și cu altul de tobă ca să-ți facă un rău mare” (ibid.). La Caragiale, în D’ale carnavalului, Mița Baston folosește aceleași cuvinte pentru a identifica rivala în amor, întrebîndu-l pe Pampon: „Cum este amanta dumitale? (...) De roșu, de ghindă, de tobă ori de verde?”. Din scena evocată de Bujoreanu și din faptul că și Pampon se dovedește bine informat, răspunzînd prompt „De verde...”, înțelegem că experiența „datului în cărți” nu era în epocă una strict feminină. În dicționarul lui A. Scriban (1939), găsim sub cuvîntul maslă o explicație utilă, care decodează corespondențele divinatorii: „coloarea ochilor omului cînd i se dă (ghicește) în cărți (spatia, negru; cupa, căprui; caró albastru; pica, verde)”. Revenind la romanul lui Bujoreanu, observăm că în jocul de cărți practicat de lumea înstărită se folosea seria modernă de termeni, deci nu verde, ci pică: „Nici valetul nu este, zise domnu Negreanu, dînd cartea pe față, care era o damă de pică” (p. 40).

Între denumirile evocate mai sus e o nepotrivire derutantă, care poate fi lămurită doar prin raportare la modelele diferite de cărți de joc. Termenii din seria devenită standard au intrat probabil în română inițial prin neogreacă, fiind consolidați și parțial înlocuiți prin contactul direct cu terminologia franceză (cœurcarreautrèflepique). Seria roșu – tobă – ghindă – verde se explică cel mai bine prin raportarea la cărțile de joc maghiare, care le-au preluat și le-au modificat parțial pe cele germane; cele patru simboluri au desene diferite, dar care pot fi puse în corespondență cu tipul francez. O informație minimală utilă se poate aduna din paginile tematice ale Wikipediei, în diferite limbi: Playing card, Spielkarte, Magyar kártyaCarte de joc etc. Cărțile germane au drept culori inima (Herz), corespunzînd cupei, clopoțelul (Schelle), corespunzînd caroului, ghinda (Eichel) pentru treflă și frunza (Blatt) pentru pică. Simbolurile cărților maghiare explică cel mai bine terminologia tradițională românească: roșu (piros)dovleac (tök)ghindă (makk)verde (zöld) – corespondentele pentru cupă, caro, treflă, pică.

Desemnările actuale ale celor patru simboluri ale cărților de joc par a fi refăcute uneori de vorbitori în mod spontan, pornind de la imagine (dar nu sînt excluse și interferențe și calcuri din alte limbi): cupa este numită adesea inimă sauinimă roșie; caroul este romb; pica – frunză sau inimă neagră. Articolul Carte de joc din Wikipedia folosește seria inimă, romb (caro), treflă, pică. În indicațiile dintr-un articol de ziar aflăm că „primul jucător trebuie să pună peste cartea de jos una cu acelaşi semn (inimă roşie, romb, treflă sau inimă neagră)” (libertatea.ro). Dintre multele denumiri existente, unele sînt deja arhaisme, altele tind să marcheze diferența dintre jucătorii cu experiență și începători.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner Rona Hartner
Dezvăluirile dureroase ale Ronei Hartner, din ultima ei carte. De ce refuza să facă dragoste și cum i-a iertat pe cei care au agresat-o sexual
Rona Hartner a avut o viață plină de suferință. Dezvăluirile artistei făcute în ultima sa carte
Meta Tik Tok telefon mobil shutterstock 2146145097 jpg
Meta plătește creatorii de conținut pentru a se muta de pe TikTok pe Facebook și Instagram
Gigantul american Meta, care deține Facebook și Instagram, s-a oferit să plătească cu până la 5.000 de dolari creatorii de conținut pentru a se muta pe rețelele lor.
cerb jpg
Un cerb tânăr face spectacol în fața unei camere de monitorizare, dar mai ales în fața unei ciute: „Lasă-mă, îmi place!”
Un cerb a fost surprins în ipostaze inedite într-o pădure din Parcul Natural Bucegi. El a fost filmat în timp ce se scălda într-o băltoacă.
Incendiu la un centru pentru copii cu dizabilități Foto Prefectura Argeș jpg
Incendiu izbucnit la un complex de servicii pentru copii cu dizabilități din Pitești. Peste 100 de persoane au fost evacuate
Un incendiu a izbucnit, miercuri, la un spațiu din Pitești în care funcționează un complex de servicii pentru copii cu handicap și o grădiniță pentru copii cu dizabilități!
gabriela cretu FOTO Gabi Crețu / Facebook
Proteste în Senat. Cine este Gabriela Crețu, fosta senatoare care nu și-a ocupat funcția prin concurs
Gabriela Crețu a fost aleasă în 2004 deputată, apoi a fost europarlamentar, după care în 2009 a ocupat funcția de „reprezentant permanent pe lângă insituțiile europene” în Senatul României. Ea se numără printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Bolojan.
WhatsApp Image 2025 01 22 at 15 31 10 jpeg
Opt medici și asistenți din Dolj, bănuiți că ar fi încasat bani pentru gărzi fără să le efectueze
Opt medici și asistenți din județul Dolj sunt suspectați că ar fi încasat bani pentru gărzi în centrul de permanență fără să le fi efectuat, în fapt. Polițiștii au descins la mai multe adrese de unde vor fi ridicați suspecți care vor fi duși la audieri.
shutterstock 2533416523 jpg
Rusia a dat un ultimatum Ucrainei în 2022, dezvăluie Zelenski
Rusia a vrut să-l instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei și i-a cerut lui Volodimir Zelenski să demisioneze, a declarat șeful statului ucrainean pe 22 ianuarie, evocând un ultimatum dat de Kremlin în primele zile ale invaziei.
Lewis Hamilton (Instagram) jpg
Hamilton, începutul unei noi ere în Formula 1: britanicul a debutat la Ferrari
Lewis Hamilton e gata pentru drumul de la noua echipă.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru Tauri, final neașteptat pentru Fecioare, reproșuri pentru Capricorni
Horoscop joi, 23 ianuarie. Lorina, astrologul Click, a consultat astrele și ne spune ce îi așteaptă pe cei 12 nativi în parte, în penultima zi a săptămânii.