Cui nu-i place să mănînce?

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
HCorches prel jpg

Am descoperit recent un canal pe YouTube, „Îmi place să mănînc”. Canalul este al unui vlogger destul de recent intrat în topuri, cel mai vechi filmuleț al său fiind din urmă cu vreo trei ani. Am aflat de canal de la un prieten, care îmi spunea că îl amuză teribil și se uită ca la un divertisment relaxant, dar în același timp și cu ofertă informațională. Apoi, întîmplarea a făcut ca un alt prieten să ajungă să îl cunoască, să îmi povestească despre el și să urmăresc și eu, cu mai multă atenție, cîteva filmulețe. 

Omul este, într-adevăr, un fenomen. A ajuns să trăiască doar din aceste activități, filmulețele pe care le face, respectiv contracte de vînzări de produse promoționale care-i circumscriu activitatea – tricouri, mici produse alimentare care poartă numele vlog-ului etc. –, în mai puțin de un an de la primul video, renunțînd apoi la job-ul său de pînă atunci.

Cu o înfățișare simplă, deloc ostentativă, de bărbat obișnuit, chiar plinuț puțin, fără haine de fițe sau măcar casual, ci mai degrabă sport, tricouri, pantaloni scurți, blugi, cu un limbaj neaoș, împănat cu regionalisme și un discurs spontan, autentic, neelaborat, reușește repede să te facă să zîmbești și să te cucerească. Despre ce sînt filmulețele? Despre mîncare. Omul se plimbă prin țară și prin lume, se oprește ici-colo, mănîncă și își dă cu părerea despre ce mănîncă. Nu are, de obicei, ca obiectiv restaurante de top, ba mai mult, adesea mai filmează și cîte ceva ce mănîncă în tren sau de prin supermarket-uri. Nu are pretenții de critic culinar, de aceea nici nu caută să descrie cu acuratețe procese gastronomice sau produse culinare. Îți arată mîncarea și enumeră ingredientele, atunci cînd le recunoaște; dacă nu, zice e o chestie verde aici sau îți zice uite, așa arată p-înăuntru. Mesajul lui este adresat maselor și are o componentă basic, hedonistă, „îmi place” sau „nu îmi place”, plus cîteva scheme care încadrează mesajul: alunecă sau nu (mîncarea), e sub medie sau medie, se poate mînca, ori e peste medie, aș mai mînca aici sau n-aș mai mînca aici. 

Omul este super-simpatic în simplitatea prezentărilor lui, care se adresează oamenilor obișnuiți, cum sîntem majoritatea, de aceea, probabil, a și ajuns să aibă un astfel de succes fulminant și să aibă acum la fiecare filmuleț pînă spre 200.000 de vizualizări sau chiar mai multe și zeci de mii de like-uri. 

Într-un filmuleț scurt, vorbește și despre poezie și își exprimă insatisfacția față de școală, despre orele de limba și literatura română, unde a învățat despre genul liric și eul liric, dar nu a învățat cum să scrie o poezie despre burgeri, de exemplu, despre mîncare în general. Sau, mai larg spus, nu a fost învățat cum să mînuiască limbajul poetic și instrumentarul construcției poetice. Cu alte cuvinte, pune la îndoială relevanța studiilor literare, în absența formării unor abilități și competențe care țin nu de „a ști”, ci de „a face“ și de „a fi”. Cu ce mă ajută în viață să recunosc genul liric? 

Sigur, putem să respingem cu suficiență un astfel de mesaj, argumentînd că este vorba despre cunoaștere în general, iar în particular despre o formă de exprimare culturală a sensibilității pe care o decriptezi în textul poetic, știindu-i contextul mai larg de încadrare și de reprezentare. Se poate discuta mult despre asta și contraargumenta mesajul său. Și despre cît a scăzut nivelul școlii, despre faptul că nu se mai învață la fel de mult ca pe vremuri, despre faptul că formăm generații mai inculte și mai superficiale etc. 

Dar poate că această privire oarecum superioară este perdantă, de fapt, ținîndu-ne blocați într-un trecut care oricum nu se va mai întoarce. Lumea s-a modificat radical și a adus în prim-plan alte principii de viață, alte nevoi. Nu înseamnă că dispare cu totul cultura înaltă, tradițională, ci că devine mai degrabă o nișă, accesibilă unor grupuri de specialiști sau de inițiați interesați. Iar viața celor mulți nu este branșată la aceasta, caz în care nici educația nu trebuie să fie dezinteresată, cu o privire de superioritate, de nevoile și specificul maselor. 

Ne amăgim destul de tare crezînd că noile generații, care se alimentează preponderent din vizualul propagat pe Internet, se vor mai întoarce în masă înspre cultura înaltă din biblioteci. Din contra, își va dezvolta noi forme de exprimare culturală, tot mai versatile, pe care poate nici nu le intuim, iar peste 10-20-30 de ani acestea vor fi dominante. Să ne uităm doar la acest caz al unui vlog despre mîncat. 

Cum îi pregătim pe elevii din actualele generații, prin curriculum-ul pe care îl oferim, pentru aceste forme de a fi în care ei deja s-au născut? Disprețuindu-le, nu vom reuși să le cîștigăm atenția și respectul. 

Avem de-a face cu o provocare la care, de multă vreme, cumva refuzăm să ne raportăm, pe care o spune simplu acest vlogger: la ce mă ajută asta în viață? Cînd eu, spre exemplu, am ajuns să-mi cîștig existența din vorbitul simplu, autentic și amuzant despre mîncare, în clipuri video distribuite pe o platformă mondială. Dar mi-ar plăcea să fi învățat cum să scriu o poezie despre șaorma și uite că școala nu m-a învățat. 

Dincolo de particularul acestei exemplificări, rămîne această întrebare cu grad mai înalt de generalitate: de ce nu ne racordăm încă suficient de coerent prin educație la specificul acestei noi lumi în care generațiile de elevi de acum deja trăiesc?

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

pestele cernobil crap mutant foto captura video twitter
„Peștele Cernobîl”, prins într-un lac din SUA: are patru ochi și două guri VIDEO
Un pește ciudat a fost prins într-un lac din SUA. Potrivit pescarilor, este vorba de un crap. Captura a fost numită „peștele Cernobîl” deoarece are două capete, patru ochi și două guri.
celula canceroasa foto Shutterstock
Un tratament inovator anti-cancer, care folosește virusul herpesului, obține rezultate promițătoare în primele teste pe pacienți
Un nou tip de terapie pentru cancer care folosește un virus comun pentru a infecta și distruge celulele dăunătoare a obținut rezultate foarte promițătoare în studiile timpurii pe oameni.
Istoric Dorin Stănescu   FOTO Adevărul JPG
Dorin Stănescu, istoric: „Gara de Nord era o tribună și un loc de educație politică și civică pentru cetățean“ INTERVIU
După un veac și jumătate de transformări, Gara de Nord amintește de România anilor ’70-’80, însă și de ceea ce însemna, odinioară, societatea românească a primei jumătați a secolului XX.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?