Cu sorcova

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
„Cu bule“ jpeg

Verbul a sorcovi (de la care se consideră că s-a format, prin derivare regresivă, substantivul sorcovă) are o atestare destul de veche: apare în registrul vistieriei lui Constantin Brâncoveanu (Carte de porunci și socoteli), publicat de Nicolae Iorga în seria de Studii și documente cu privire la istoria românilor (volumul V, Cărți domnești, zapise și răvașe). La data de 25 decembrie 1695 erau trecute mai multe cheltuieli de sărbători, mai întîi pentru Crăciun și apoi pentru ziua de Sfîntul Vasile: „bacsișurile celor ce sorcovescu pre Măria Sa Vodă”. Ulterior, atestările se înmulțesc, atît pentru a sorcovi, cît și pentru sorcovă – obicei al cărui text de urare apare în mai multe culegeri de folclor, cu variante adunate și comparate de Simion Florea Marian în Sărbătorile la români (1898).

Sorcovitul era specific Munteniei, de unde s-a răspîndit apoi în restul țării. Obiceiul reprezintă o tradiție balcanică, termenii românești provenind din bulgară – unde instrumentul e survaka, verbul – survakam, sorcovitul – survakane. Semnificațiile etnografice și disputele etimologice ale fenomenului sînt pe larg descrise într-un studiu publicat de Marianne Mesnil și Assia Popova și apărut în traducere românească în culegerea Etnologul, între șarpe și balaur. Eseuri de mitologie balcanică(1997): „Survacka/Sorcova: limba «crudă» a nuielușei“. În bulgară, sursa cea mai probabilă pentru rădăcina familiei lexicale pare să fie cuvîntul surov – „crud, verde”; forma surva este folosită pentru a desemna prima zi a noului an. Textul prototipic al sorcovei românești începe cu cuvinte care amintesc de cel bulgăresc (respectiv de Surva, surva godina / Vesela godina – „Crud, crud an / Vesel an”, în volumul citat, p. 276). Internetul oferă informații sintetice și imagini lămuritoare, care permit să se vadă și asemănarea, dar și ușoara diferențiere actuală a sorcovei românești (încărcată cu flori artificiale) de survaka bulgărească (nuia împodobită cu „panglici, mărgele, fructe uscate, floricele de porumb, monede și bile de lînă albe și roșii”, Surwakane, Wikipedia).

Suficient de bine ancorate în limbă, sorcovă și a sorcovi au căpătat uzuri figurate, pornind fie de la gestul lovirii (ironic, a sorcovi înseamnă „a bate”), fie de la aspectul instrumentului magic (sorcovă – „femeie împopoțonată, îmbrăcată strident, fără gust”). A se duce cu sorcova a căpătat și sensul „a umbla fără rost”, de unde s-a făcut foarte ușor saltul la devierea mintală, deci la o denumire glumeață a stării de nebunie: a fi dus cu sorcova. Atestările actuale ale expresiei sînt destul de numeroase și probabil că nu vor fi reduse de o posibilă restrîngere a obiceiului de a sorcovi: „Omul ori e dus cu sorcova, ori s-a dat cu puterea” (ziarmm.ro); „băiete, ești dus cu sorcova sau doar un criminal prefăcut?” (republica.ro), „un tip sardonic și cam dus cu sorcova” (cinemagia.ro).

 Interesant e că descrierea obiceiului orășenesc din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea corespunde perfect cu ceea ce avea să traverseze secolul al XX-lea și să se păstreze pînă azi, în primul rînd specializarea de vîrstă (sorcovitul fiind rezervat copiilor mici) și „instrumentul”: „o nuia împodobită cu hîrtii de diferite culori, cu poleială, beteală, flori artificiale etc.” (G. Dem. Teodorescu, în Familia, 11 ianuarie 1876). În revistele din Transilvania, sorcova era evocată mai ales în prezentări ale vieții cotidiene din București. Se pare că în Capitală înflorea, o dată pe an, comerțul stradal cu sorcove: „un potop de mahalagioaice (...) ofereau trecătorilor sorcovele cele mai deosebite ca feluri și colori. Coșurile și brațele pline de aceste flori de hîrtie în toate fețele, cu poleieli și cu beteală, lucrate cu cea mai mare măiestrie și împletite cu sîrmă-n giurul unui bețișor înfățișa ochilor ca o orgie de colori, ce-ți amețea privirile” (Familia, 10 ianuarie, 1888). Cam aceeași imagine avea să fie evocată peste cîteva decenii de Arghezi, într-un text în care sorcova apare ca o victorie pasageră a marginalității urbane asupra centrului snob: „Străzile din toți Bucureștii, asfaltul, betonul, caldarîmul și poteca de pămînt au înviat în ziua de 31 decembrie încă o dată, animate de cobilițele și coșurile cu sorcove. (...) Aliate cu bulevardele, cu automobilele și cu electricitatea, sorcovele au putut arunca o pulbere de poezie în aerul cenușiu, concurat de galbenul leșinat al mimozei” („Sorcova, vesela...“, în Dimineața, 7 ianuarie 1933). Textul simplu și rolul de urare au fost adesea folosite în tot felul de sorcove parodice, adaptate contextului politic. În perioada comunistă, sorcova a beneficiat de lipsa elementelor creștine, ca atare a fost intens cultivată în scenografia oficială a „sărbătorilor de iarnă”. Rescrierea nu mai este parodică, ci doar ridicolă și cu destule forțări ale structurii prozodice: „Ne-am sculat la cîntători / Să-i sorcovim pe înțelepții noștri conducători” (Scînteia, 31 decembrie 1974); sorcova „E din măr roditor / Și v-aduce iubirea întregului popor”; „Noi proiecte temerare / să gîndiți spre culmi de soare / Urcînd mai sus, spre comunism în zbor / Cu tot poporul, pentru popor” („Urarea tinerei generații”, în Scînteia, 31 decembrie 1980). 

În momentul de față, sorcova nu mai pare a fi încurajată nici ideologic, nici comercial. Supraviețuiește totuși și se adaptează vremurilor, prin anunțuri online: „Sorcove vesele, transport gratuit prin curier”; „sorcove la comandă”, „sorcove personalizate”; „sorcove handmade” etc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!