Cu pluta…

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Registrul colocvial-argotic actual foloseşte imaginea plutei în două construcţii cu sensuri destul de diferite, în funcţie de selecţia verbului: insul venit cu pluta e needucat, neinformat, naiv şi chiar prost; cel dus cu pluta are manifestări de inadecvare, derută, nebunie. În ambele cazuri, pluta evocă şi verbul a pluti, metaforă a ruperii de realitate. Chiar dacă se referă la un mijloc tradiţional de transport şi sînt foarte cunoscute vorbitorilor, cele două expresii nu par a fi prea vechi. Dicţionarele generale nu le includ, atestările lexicografice provenind doar din relativ recentele dicţionare de argou şi limbaj familiar. În culegerea de proverbe a lui Iuliu Zanne sînt cîteva comparaţii, reproduse din manuscrisele lui Iordache Golescu, care arată că imaginea deplasării cu pluta era deja exploatată analogic, dar nu în sensul în care s-au dezvoltat expresiile actuale: în capitolul de comparaţii „pentru umblări“ apărea formula ca pluta pă apă, cu explicaţia „ca copacii căzuţi din munte, ce vin la vale ca o plută pă faţa apei“ (I. Zanne, Proverbele românilor, volumul IX, 1901, p. 66), iar în alt loc expresia era echivalată metaforic: „se zice de cei fără odihnă şi care sînt duşi de colo pînă colo, în voia întîmplării“ (volumul I, 1895, p. 258).

Ipostaza venirii cu pluta are o anumită ambiguitate: în general, se referă la individul intrat rapid (cu sau fără voia lui) într‑un spaţiu care nu îi e familiar, în care este (cu metafore înrudite) picat din cer, căzut din lună, căzut odată cu ploaia. Din această imagine provine ideea de dezorientare, ignoranţă, care poate deveni un eufemism pentru acuzaţia majoră de prostie: „un europarlamentar (…) care habar nu are, e venit cu pluta“ (gov.ro); „mai avem și noi creier, nu am venit cu pluta în fața lor, mai știm să citim legi!“ (tomisnew.ro); „Omul ăsta bate cîmpii ceva de speriat, e pe dinafară complet şi pare venit cu pluta“ (psnews.ro). Pentru alţi vorbitori, ideea dominantă a expresiei este cea de apariţie bruscă (şi nedorită), de transfer dintr-un spaţiu inferior: cei veniţi cu pluta sînt veneticii, barbarii, cei coborîţi din munte spre civilizaţie, needucaţi, neciopliţi – „pe filmul cu audio se vede clar cine e venit cu pluta şi cine e civilizat“ (pressalert.ro) – sau cei brusc propulsaţi în funcţii (pentru care, se subînţelege, nu sînt potriviţi): „au venit cu pluta direct miniştri, şefi de grup parlamentar, europarlamentari“ (ziare.com).

Venirea cu pluta poate fi folosită, ca şi în exemplele de mai sus, fără alte precizări – „despre cum să fii tratat ca venit cu pluta. Pe banii şi timpul tău“ (forum.softpedia.com) –; adesea este însă amplificată, permiţînd mari variaţii în privinţa „căii de acces“, a apei purtătoare. Complinirile ei evocă nume de rîuri şi fluvii, în primul rînd Bistriţa, stabil asociată cu transportul buştenilor cu pluta, dar şi Dîmboviţa, Dunărea – şi orice alt hidronim familiar vorbitorilor, actualizat în funcţie de context: „ori ai caz serios, cu dovezi, ori eşti venit cu pluta pe Bistriţa“ (hotnews.ro); „ca şi cum eu sînt venit cu pluta pe Dîmboviţa“ (facebook.com); „adică nu sînt venit cu pluta pe Dunăre. Ați înțeles?“ (ziaristii.com); „ești chiar venit cu pluta pe Bahlui“ (skyscrapercity.com); „nu am venit cu pluta pe Someş“ (gsp.ro); „am ceva cunoştinţe de specialitate, nu-s venit cu pluta pe Arieş“ (totb.ro) etc.

Intenţia ironic-depreciativă a vorbitorilor înlocuieşte rîul cu ipostaza sa urbană, minimală, umilitoare şi absurdă – conducta: „Ai venit cu pluta pă conductă“ (versuri.ro, B.U.G. Mafia); „un agarici de doi lei venit cu pluta pe conductă“ (gsp.ro). Mai mult, în locul apei curgătoare pot apărea şi alte cuvinte asociate sistemului de canalizare – canal şi robinet: „n-a venit cu pluta pe canal“ (hotnews.ro); „ei care acum au venit cu pluta pe robinet“ (napocanews.ro). Substituţiile prin asocieri metaforice şi metonimice sînt extrem de libere, creînd nesfîrşite variante de expresii mai mult sau mai puţin amuzante: „«Nu sînt venit cu pluta pe gaura de la macaroană. Nu facem alianţe cu oricine», declară belicos preşedintele filialei locale“ (ziarmm.ro).

Evident, şi pluta poate fi înlocuită de alte mijloace de deplasare, în expresii comic-absurde. De oarece succes se bucură în momentul de faţă biscuitele, de dimensiuni mai potrivite conductei decît celorlalte spaţii: „ai dreptate, sînt cam venit cu biscuitele pe conductă şi nu ştiu ce vorbesc“ (forum.softpedia.com); „nu ne-am născut ieri și nici n-am venit cu biscuitele pe Brateș“ (viata-libera.ro); „asta ca o demonstraţie că nu sînt venit cu biscuitele pe Dunăre“ (daciaclub.ro).

Formulele în care au fost înlocuite şi pluta, şi apa curgătoare sînt destul de rare, dar pitoreşti: a veni cu roata de caşcaval pe dunga gardului, semnalată mai demult, are cel puţin încă o variantă: „au venit cu roata de caşcaval pe linia ferată“ (replicaonline.ro).

Expresia care cuprinde verbul a veni este mult mai flexibilă, din punct de vedere gramatical şi semantic, decît cea cu verbul a duce. Prima are (cum se poate vedea şi din exemplele de mai sus) numeroase folosiri predicative, afirmative şi negative. Cea de-a doua apare mai ales cu verbul la participiu, cu valoare adjectivală şi însoţit de mărci de gradaţie, de atenuare sau intensificare: cam dus cu pluta, complet dus cu pluta, dus rău cu pluta, dus cu pluta rău de tot… Sensul, destul de stabil, e comun cu al altor expresii ale devierii, ale deraierii psihice (alăturea cu drumul, în bălării, sărit de pe şine etc.).  

Expresiile colocviale care conţin pluta permit şi resemantizarea unor derivate vechi  – plutaş capătă şi sensul „nepriceput, ignorant“: „tipul e plutaş rău, nu bangheşte mai nimic“ (ziare.com) – sau apariţia de noi derivate familiar-argotice, ca plutist: „sînt plutist total la electrice!“ (motociclism.ro); „nu sînt chiar atît de plutistă în legătură cu bebele“ (femeia.ro).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează venituri de 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.
Tărăncuță odihnindu se, pictură Nicolae Grigorescu  Foto Artmark jpg
Nou record pentru piața românească de artă: cu cât s-a vândut o pictură de Grigorescu
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
studenti jpg
Comunicarea, scutul democrației în fața extremismului și a propagandei
În actualul context politic și social al României, cu extremismul în creștere în Parlament, anularea pe bună dreptate a alegerilor prezidențiale și o polarizare tot mai accentuată a societății, este esențial să ne întrebăm: cine comunică cu cetățenii acestei țări?
tarom foto shutterstock
Cum s-a ajuns ca TAROM să fie considerată una dintre cele mai slabe companii aeriene din lume?
De la glorie la decădere. Este fix povestea TAROM, care ilustrează perfect cum managementul ineficient, politizarea și deciziile comerciale greșite pot distruge o companie cu potențial imens. Din nefericire, în 2024 clasamentul AirHelp a plasat compania românească pe locul 102 din 109 companii evalu
Ucraina a fost vizată de un nou atac masiv cu drone și rachete FOTO @Gian_luca1974 / X
Rusia atacă furibund Ucraina cu sute de rachete și drone
Forțele ruse au lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, vineri dimineață, vizând în mod deosebit infrastructura energetică.
1 despartire zodii jpg jpeg
Zodiile lipsite de maniere. Dacă le chemi la tine acasă, uită să mai plece!
În lumea zodiacului, fiecare semn are particularitățile sale – unele sunt cunoscute pentru eleganță și manierism, altele pentru spontaneitate și lipsa de formalități.