Cu pluta…

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Registrul colocvial-argotic actual foloseşte imaginea plutei în două construcţii cu sensuri destul de diferite, în funcţie de selecţia verbului: insul venit cu pluta e needucat, neinformat, naiv şi chiar prost; cel dus cu pluta are manifestări de inadecvare, derută, nebunie. În ambele cazuri, pluta evocă şi verbul a pluti, metaforă a ruperii de realitate. Chiar dacă se referă la un mijloc tradiţional de transport şi sînt foarte cunoscute vorbitorilor, cele două expresii nu par a fi prea vechi. Dicţionarele generale nu le includ, atestările lexicografice provenind doar din relativ recentele dicţionare de argou şi limbaj familiar. În culegerea de proverbe a lui Iuliu Zanne sînt cîteva comparaţii, reproduse din manuscrisele lui Iordache Golescu, care arată că imaginea deplasării cu pluta era deja exploatată analogic, dar nu în sensul în care s-au dezvoltat expresiile actuale: în capitolul de comparaţii „pentru umblări“ apărea formula ca pluta pă apă, cu explicaţia „ca copacii căzuţi din munte, ce vin la vale ca o plută pă faţa apei“ (I. Zanne, Proverbele românilor, volumul IX, 1901, p. 66), iar în alt loc expresia era echivalată metaforic: „se zice de cei fără odihnă şi care sînt duşi de colo pînă colo, în voia întîmplării“ (volumul I, 1895, p. 258).

Ipostaza venirii cu pluta are o anumită ambiguitate: în general, se referă la individul intrat rapid (cu sau fără voia lui) într‑un spaţiu care nu îi e familiar, în care este (cu metafore înrudite) picat din cer, căzut din lună, căzut odată cu ploaia. Din această imagine provine ideea de dezorientare, ignoranţă, care poate deveni un eufemism pentru acuzaţia majoră de prostie: „un europarlamentar (…) care habar nu are, e venit cu pluta“ (gov.ro); „mai avem și noi creier, nu am venit cu pluta în fața lor, mai știm să citim legi!“ (tomisnew.ro); „Omul ăsta bate cîmpii ceva de speriat, e pe dinafară complet şi pare venit cu pluta“ (psnews.ro). Pentru alţi vorbitori, ideea dominantă a expresiei este cea de apariţie bruscă (şi nedorită), de transfer dintr-un spaţiu inferior: cei veniţi cu pluta sînt veneticii, barbarii, cei coborîţi din munte spre civilizaţie, needucaţi, neciopliţi – „pe filmul cu audio se vede clar cine e venit cu pluta şi cine e civilizat“ (pressalert.ro) – sau cei brusc propulsaţi în funcţii (pentru care, se subînţelege, nu sînt potriviţi): „au venit cu pluta direct miniştri, şefi de grup parlamentar, europarlamentari“ (ziare.com).

Venirea cu pluta poate fi folosită, ca şi în exemplele de mai sus, fără alte precizări – „despre cum să fii tratat ca venit cu pluta. Pe banii şi timpul tău“ (forum.softpedia.com) –; adesea este însă amplificată, permiţînd mari variaţii în privinţa „căii de acces“, a apei purtătoare. Complinirile ei evocă nume de rîuri şi fluvii, în primul rînd Bistriţa, stabil asociată cu transportul buştenilor cu pluta, dar şi Dîmboviţa, Dunărea – şi orice alt hidronim familiar vorbitorilor, actualizat în funcţie de context: „ori ai caz serios, cu dovezi, ori eşti venit cu pluta pe Bistriţa“ (hotnews.ro); „ca şi cum eu sînt venit cu pluta pe Dîmboviţa“ (facebook.com); „adică nu sînt venit cu pluta pe Dunăre. Ați înțeles?“ (ziaristii.com); „ești chiar venit cu pluta pe Bahlui“ (skyscrapercity.com); „nu am venit cu pluta pe Someş“ (gsp.ro); „am ceva cunoştinţe de specialitate, nu-s venit cu pluta pe Arieş“ (totb.ro) etc.

Intenţia ironic-depreciativă a vorbitorilor înlocuieşte rîul cu ipostaza sa urbană, minimală, umilitoare şi absurdă – conducta: „Ai venit cu pluta pă conductă“ (versuri.ro, B.U.G. Mafia); „un agarici de doi lei venit cu pluta pe conductă“ (gsp.ro). Mai mult, în locul apei curgătoare pot apărea şi alte cuvinte asociate sistemului de canalizare – canal şi robinet: „n-a venit cu pluta pe canal“ (hotnews.ro); „ei care acum au venit cu pluta pe robinet“ (napocanews.ro). Substituţiile prin asocieri metaforice şi metonimice sînt extrem de libere, creînd nesfîrşite variante de expresii mai mult sau mai puţin amuzante: „«Nu sînt venit cu pluta pe gaura de la macaroană. Nu facem alianţe cu oricine», declară belicos preşedintele filialei locale“ (ziarmm.ro).

Evident, şi pluta poate fi înlocuită de alte mijloace de deplasare, în expresii comic-absurde. De oarece succes se bucură în momentul de faţă biscuitele, de dimensiuni mai potrivite conductei decît celorlalte spaţii: „ai dreptate, sînt cam venit cu biscuitele pe conductă şi nu ştiu ce vorbesc“ (forum.softpedia.com); „nu ne-am născut ieri și nici n-am venit cu biscuitele pe Brateș“ (viata-libera.ro); „asta ca o demonstraţie că nu sînt venit cu biscuitele pe Dunăre“ (daciaclub.ro).

Formulele în care au fost înlocuite şi pluta, şi apa curgătoare sînt destul de rare, dar pitoreşti: a veni cu roata de caşcaval pe dunga gardului, semnalată mai demult, are cel puţin încă o variantă: „au venit cu roata de caşcaval pe linia ferată“ (replicaonline.ro).

Expresia care cuprinde verbul a veni este mult mai flexibilă, din punct de vedere gramatical şi semantic, decît cea cu verbul a duce. Prima are (cum se poate vedea şi din exemplele de mai sus) numeroase folosiri predicative, afirmative şi negative. Cea de-a doua apare mai ales cu verbul la participiu, cu valoare adjectivală şi însoţit de mărci de gradaţie, de atenuare sau intensificare: cam dus cu pluta, complet dus cu pluta, dus rău cu pluta, dus cu pluta rău de tot… Sensul, destul de stabil, e comun cu al altor expresii ale devierii, ale deraierii psihice (alăturea cu drumul, în bălării, sărit de pe şine etc.).  

Expresiile colocviale care conţin pluta permit şi resemantizarea unor derivate vechi  – plutaş capătă şi sensul „nepriceput, ignorant“: „tipul e plutaş rău, nu bangheşte mai nimic“ (ziare.com) – sau apariţia de noi derivate familiar-argotice, ca plutist: „sînt plutist total la electrice!“ (motociclism.ro); „nu sînt chiar atît de plutistă în legătură cu bebele“ (femeia.ro).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.