Cu pistolul pe noptieră

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

E greu să uiți imaginile astea! În fotografiile publicate de mai toată presa europeană apare premierul bulgar Boiko Borisov. E prăbușit pe pat, întins de-a curmezișul, învelit într-un cearșaf șifonat din pînză. Pe noptiera albă, de lemn, e un pistol. Iar în sertarul întredeschis al noptierei se văd cum stau îndesate teancuri groase de bancnote de 500 de euro și niște lingouri de aur. Se întîmpla anul trecut, în iunie. Borisov a acuzat atunci un kompromat, o înscenare organizată de adversarii politici pentru a-l compromite. Dar a recunoscut că doarme cu pistolul lîngă el.

Cînd premierul unei țări spune că doarme cu pistolul lîngă el poți să bănuiești că tocmai a trecut printr-o lovitură de stat. Sau că țara e în război. Nu e cazul Bulgariei. Bulgaria e însă o țară măcinată de corupție, în care clanurile mafiote ajung, uneori, și la confruntări armate. Nu știm dacă imaginile sînt autentice ori contrafăcute, dar ele sînt verosimile. Potrivit Transparency International, Bulgaria e cea mai coruptă țară europeană. Percepția asupra corupției e neschimbată de douăzeci de ani: cei mai mulți bulgari văd corupție la toate nivelurile statului. Și lupta împotriva corupției a fost tema centrală în campania pentru alegerile legislative din Bulgaria.

Boiko Borisov e la putere din 2009. Și se va menține probabil la guvernare și în noua legislatură. Partidul său, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a cîștigat alegerile legislative de duminica trecută cu aproximativ 26% (rezultate parțiale). Pe locul al doilea se plasează o nouă formațiune condusă de o vedetă media, Stanislav „Slavi” Trifonov. E un partid populist, declarat antisistem, cu o denumire îndrăzneață: „Există un astfel de popor” (ITN), care a făcut campanie denunțînd incapacitatea administrativă a statului și corupția. Partidul lui Slavi a obținut aproximativ 18% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) se plasează pe locul al treilea, cu 15%. Partidul Bulgaria Democratică (pro-european, de orientare liberală) a obținut cam 9% din voturi. Au mai intrat în Parlament partidul etnicilor turci și alianța „În picioare! Jos Mafia!”. În schimb, partidul de extremă dreapta VMRO, aliat al formațiunii lui Borisov, se pare că se află sub pragul electoral de 4%.

Cu o scenă politică atît de fragmentată e greu de prevăzut ce va urma. GERB are nevoie de cel puțin doi aliați pentru a obține majoritatea. Însă partidele mici, care s-au format tocmai pe valul de indignare împotriva Guvernului și avînd un program anticorupție, au declarat deja că nu vor intra într-o alianță cu Borisov. Socialiștii, în schimb, exclud cooperarea cu aceste noi formațiuni de sorginte liberală. Iar partidul lui Slavi, ITN, nu vrea să se alieze cu socialiștii, pe care-i consideră parte a vechiului sistem politic corupt.

Cu atîtea incompatibilități e de așteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze săptămîni bune. Și nu e exclusă nici varianta alegerilor anticipate. Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern tehnocrat, transpartinic, însărcinat cu misiunea de a scoate țara din criza actuală. Obiectivul, după Borisov, ar fi depășirea crizei sanitare pînă la sfîrșitul anului. Însă nici această variantă nu are suficientă susținere: radicalii lui Slavi nu vor accepta să gireze o nouă oligahie, fie ea și constituită din experți. Și dacă anticorupția e un slogan care prinde bine – probabil că întrunește unanimitatea –, aplicarea unor măsuri concrete se amînă pentru o dată neprecizată: nu poți lupta eficient cu corupția dacă nu ai, pe lîngă voință politică, și un guvern legitim și stabil. Probabil că, prin diverse birouri, niște funcționari cu mare putere de decizie și cu influență în cercurile politice își freacă palmele, voioși: pentru ei nu s-a schimbat nimic, au trecut și alegerile astea, afacerile continuă. Iar Boiko Borisov poate dormi liniștit, cu pistolul pe noptieră.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

8  SANDA MARIN jpg jpeg
Decalogul celebrei Sanda Marin în bucătărie. Reguli de aur pentru preparate senzaționale, cum păstrezi untul proaspăt
Sanda Marin, una dintre cele mai îndrăgite bucătărese din toate timpurile, a lăsat femeilor sfaturi prețioase. Lucrarea sa despre gătit inspiră de peste 70 de ani toate gospodinele să pregătească preparate delicioase.
rugaciune credinta lumina paste shutterstock 712661815 jpeg
De ce sunt credincioșii mai sănătoși, mai fericiți și trăiesc mai mult? Ce spun studiile despre psihic și organism
Baza de dovezi care leagă credința de o sănătate mai bună durează de zeci de ani și cuprinde acum mii de studii. O mare parte din aceste cercetări implică urmărirea stării de sănătate a unei populații de-a lungul anilor și chiar a deceniilor.
soldati marele razboi foto imagoromaniae jpg
Test de cultură generală: „Acum ori niciodată!“
Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.