Cu pistolul pe noptier─â

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

E greu s─â ui╚Ťi imaginile astea! ├Än fotografiile publicate de mai toat─â presa european─â apare premierul bulgar Boiko Borisov. E pr─âbu╚Öit pe pat, ├«ntins de-a curmezi╚Öul, ├«nvelit ├«ntr-un cear╚Öaf ╚Öifonat din p├«nz─â. Pe noptiera alb─â, de lemn, e un pistol. Iar ├«n sertarul ├«ntredeschis al noptierei se v─âd cum stau ├«ndesate teancuri groase de bancnote de 500 de euro ╚Öi ni╚Öte lingouri de aur. Se ├«nt├«mpla anul trecut, ├«n iunie. Borisov a acuzat atunci un kompromat, o ├«nscenare organizat─â de adversarii politici pentru a-l compromite. Dar a recunoscut c─â doarme cu pistolul l├«ng─â el.

C├«nd premierul unei ╚Ť─âri spune c─â doarme cu pistolul l├«ng─â el po╚Ťi s─â b─ânuie╚Öti c─â tocmai a trecut printr-o lovitur─â de stat. Sau c─â ╚Ťara e ├«n r─âzboi. Nu e cazul Bulgariei. Bulgaria e ├«ns─â o ╚Ťar─â m─âcinat─â de corup╚Ťie, ├«n care clanurile mafiote ajung, uneori, ╚Öi la confrunt─âri armate. Nu ╚Ötim dac─â imaginile s├«nt autentice ori contraf─âcute, dar ele s├«nt verosimile. Potrivit Transparency International, Bulgaria e cea mai corupt─â ╚Ťar─â european─â. Percep╚Ťia asupra corup╚Ťiei e neschimbat─â de dou─âzeci de ani: cei mai mul╚Ťi bulgari v─âd corup╚Ťie la toate nivelurile statului. ╚śi lupta ├«mpotriva corup╚Ťiei a fost tema central─â ├«n campania pentru alegerile legislative din Bulgaria.

Boiko Borisov e la putere din 2009. ╚śi se va men╚Ťine probabil la guvernare ╚Öi ├«n noua legislatur─â. Partidul s─âu, Cet─â┼úenii pentru Dezvoltarea European─â a Bulgariei (GERB), a c├«╚Ötigat alegerile legislative de duminica trecut─â cu aproximativ 26% (rezultate par╚Ťiale). Pe locul al doilea se plaseaz─â o nou─â forma╚Ťiune condus─â de o vedet─â media, Stanislav ÔÇ×SlaviÔÇŁ Trifonov. E un partid populist, declarat antisistem, cu o denumire ├«ndr─âznea╚Ť─â: ÔÇ×Exist─â un astfel de poporÔÇŁ (ITN), care a f─âcut campanie denun╚Ť├«nd incapacitatea administrativ─â a statului ╚Öi corup╚Ťia. Partidul lui Slavi a ob╚Ťinut aproximativ 18% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) se plaseaz─â pe locul al treilea, cu 15%. Partidul Bulgaria Democratic─â (pro-european, de orientare liberal─â) a ob╚Ťinut cam 9% din voturi. Au mai intrat ├«n Parlament partidul etnicilor turci ╚Öi alian╚Ťa ÔÇ×├Än picioare! Jos Mafia!ÔÇŁ. ├Än schimb, partidul de extrem─â dreapta VMRO, aliat al forma╚Ťiunii lui Borisov, se pare c─â se afl─â sub pragul electoral de 4%.

Cu o scen─â politic─â at├«t de fragmentat─â e greu de prev─âzut ce va urma. GERB are nevoie de cel pu╚Ťin doi alia╚Ťi pentru a ob╚Ťine majoritatea. ├Äns─â partidele mici, care s-au format tocmai pe valul de indignare ├«mpotriva Guvernului ╚Öi av├«nd un program anticorup╚Ťie, au declarat deja c─â nu vor intra ├«ntr-o alian╚Ť─â cu Borisov. Sociali╚Ötii, ├«n schimb, exclud cooperarea cu aceste noi forma╚Ťiuni de sorginte liberal─â. Iar partidul lui Slavi, ITN, nu vrea s─â se alieze cu sociali╚Ötii, pe care-i consider─â parte a vechiului sistem politic corupt.

Cu at├«tea incompatibilit─â╚Ťi e de a╚Öteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern s─â dureze s─âpt─âm├«ni bune. ╚śi nu e exclus─â nici varianta alegerilor anticipate. Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern tehnocrat, transpartinic, ├«ns─ârcinat cu misiunea de a scoate ╚Ťara din criza actual─â. Obiectivul, dup─â Borisov, ar fi dep─â╚Öirea crizei sanitare p├«n─â la sf├«r╚Öitul anului. ├Äns─â nici aceast─â variant─â nu are suficient─â sus╚Ťinere: radicalii lui Slavi nu vor accepta s─â gireze o nou─â oligahie, fie ea ╚Öi constituit─â din exper╚Ťi. ╚śi dac─â anticorup╚Ťia e un slogan care prinde bine ÔÇô probabil c─â ├«ntrune╚Öte unanimitatea ÔÇô, aplicarea unor m─âsuri concrete se am├«n─â pentru o dat─â neprecizat─â: nu po╚Ťi lupta eficient cu corup╚Ťia dac─â nu ai, pe l├«ng─â voin╚Ť─â politic─â, ╚Öi un guvern legitim ╚Öi stabil. Probabil c─â, prin diverse birouri, ni╚Öte func╚Ťionari cu mare putere de decizie ╚Öi cu influen╚Ť─â ├«n cercurile politice ├«╚Öi freac─â palmele, voio╚Öi: pentru ei nu s-a schimbat nimic, au trecut ╚Öi alegerile astea, afacerile continu─â. Iar Boiko Borisov poate dormi lini╚Ötit, cu pistolul pe noptier─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.