Cu pistolul pe noptieră

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

E greu să uiți imaginile astea! În fotografiile publicate de mai toată presa europeană apare premierul bulgar Boiko Borisov. E prăbușit pe pat, întins de-a curmezișul, învelit într-un cearșaf șifonat din pînză. Pe noptiera albă, de lemn, e un pistol. Iar în sertarul întredeschis al noptierei se văd cum stau îndesate teancuri groase de bancnote de 500 de euro și niște lingouri de aur. Se întîmpla anul trecut, în iunie. Borisov a acuzat atunci un kompromat, o înscenare organizată de adversarii politici pentru a-l compromite. Dar a recunoscut că doarme cu pistolul lîngă el.

Cînd premierul unei țări spune că doarme cu pistolul lîngă el poți să bănuiești că tocmai a trecut printr-o lovitură de stat. Sau că țara e în război. Nu e cazul Bulgariei. Bulgaria e însă o țară măcinată de corupție, în care clanurile mafiote ajung, uneori, și la confruntări armate. Nu știm dacă imaginile sînt autentice ori contrafăcute, dar ele sînt verosimile. Potrivit Transparency International, Bulgaria e cea mai coruptă țară europeană. Percepția asupra corupției e neschimbată de douăzeci de ani: cei mai mulți bulgari văd corupție la toate nivelurile statului. Și lupta împotriva corupției a fost tema centrală în campania pentru alegerile legislative din Bulgaria.

Boiko Borisov e la putere din 2009. Și se va menține probabil la guvernare și în noua legislatură. Partidul său, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a cîștigat alegerile legislative de duminica trecută cu aproximativ 26% (rezultate parțiale). Pe locul al doilea se plasează o nouă formațiune condusă de o vedetă media, Stanislav „Slavi” Trifonov. E un partid populist, declarat antisistem, cu o denumire îndrăzneață: „Există un astfel de popor” (ITN), care a făcut campanie denunțînd incapacitatea administrativă a statului și corupția. Partidul lui Slavi a obținut aproximativ 18% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) se plasează pe locul al treilea, cu 15%. Partidul Bulgaria Democratică (pro-european, de orientare liberală) a obținut cam 9% din voturi. Au mai intrat în Parlament partidul etnicilor turci și alianța „În picioare! Jos Mafia!”. În schimb, partidul de extremă dreapta VMRO, aliat al formațiunii lui Borisov, se pare că se află sub pragul electoral de 4%.

Cu o scenă politică atît de fragmentată e greu de prevăzut ce va urma. GERB are nevoie de cel puțin doi aliați pentru a obține majoritatea. Însă partidele mici, care s-au format tocmai pe valul de indignare împotriva Guvernului și avînd un program anticorupție, au declarat deja că nu vor intra într-o alianță cu Borisov. Socialiștii, în schimb, exclud cooperarea cu aceste noi formațiuni de sorginte liberală. Iar partidul lui Slavi, ITN, nu vrea să se alieze cu socialiștii, pe care-i consideră parte a vechiului sistem politic corupt.

Cu atîtea incompatibilități e de așteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze săptămîni bune. Și nu e exclusă nici varianta alegerilor anticipate. Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern tehnocrat, transpartinic, însărcinat cu misiunea de a scoate țara din criza actuală. Obiectivul, după Borisov, ar fi depășirea crizei sanitare pînă la sfîrșitul anului. Însă nici această variantă nu are suficientă susținere: radicalii lui Slavi nu vor accepta să gireze o nouă oligahie, fie ea și constituită din experți. Și dacă anticorupția e un slogan care prinde bine – probabil că întrunește unanimitatea –, aplicarea unor măsuri concrete se amînă pentru o dată neprecizată: nu poți lupta eficient cu corupția dacă nu ai, pe lîngă voință politică, și un guvern legitim și stabil. Probabil că, prin diverse birouri, niște funcționari cu mare putere de decizie și cu influență în cercurile politice își freacă palmele, voioși: pentru ei nu s-a schimbat nimic, au trecut și alegerile astea, afacerile continuă. Iar Boiko Borisov poate dormi liniștit, cu pistolul pe noptieră.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.