Cu picioarele la spinare

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Expresia a-și lua picioarele la spinare, bine cunoscută vorbitorilor de azi, și-a tocit expresivitatea inițială și nu mai evocă neapărat o imagine. Dacă totuși încearcă să-i găsească o motivație, vorbitorii recurg probabil la reprezentarea, nu întru totul mulțumitoare, a unei goane în care energia mișcării aduce picioarele aproape de spatele alergătorului. Cam așa vedea lucrurile, acum mai mult de un secol, Iuliu Zanne, care încerca să ofere o explicație vizuală a expresiei: „Această zicătoare s-a născut din faptul că omul care aleargă repede ține capul plecat și picioarele, în unele momente, par că se apropie de cap” (Proverbele românilor, II, 1897, p. 411).

Probabil că originea expresiei e totuși diferită, ceea ce se observă mai ales dacă încercăm să comparăm variantele în care o reprezentare vizuală a alergării e mult mai dificilă sau chiar cu totul exclusă. În proza lui Slavici, de exemplu, apar două variante ale expresiei: a-și lua picioarele pe umeri şi a-și lua picioarele în cîrcă: „Bucătarul îşi luă picioarele pe umere şi se depărtă” (Ileana cea șireată); „Ioanea și-a luat picioarele în cîrcă și mi ți-a tulit-o la sănătoasa” (Ioanea mamei). Foarte rar, prima dintre ele mai apare și în vorbirea de azi: „în cazul în care unul își ia o mașină din 2017 și intră unul cu una din 2000 în el, asigurarea își pune picioarele în cîrcă și fuge mîncînd pămîntul” (4tuning.ro). O variantă și mai veche apare la Ion Codru Drăgușanu, în Peregrinul transilvan (1865), atunci cînd autorul vorbește despre germanii care „cînd nu mai pot, își iau picioarele a umăr și-și caută patria nouă în lumea largă”. Construcția a lua picioarele a umăr este confirmată și în antologia de proverbe a lui Zanne (tot în volumul II), prin varianta a-și lua picioarele la umăr, comunicată autorului de un colaborator din Oltenia.

Exemplele de mai sus arată în primul rînd că expresia nu se referă la o goană nebună, ci la simplul fapt al părăsirii unui loc, mai exact la momentul inițial al unei plecări. În plus, spinarea, umărul și cîrca sugerează nu alergarea, ci pur și simplu luarea unui bagaj minimal, la plecarea bruscă în călătorie. Comparînd contextele de mai sus, mi se pare foarte plauzibil ca inițial expresia să fi fost una umoristică, indicînd actul plecării dintr-un loc printr-o glumă absurdă: călătorul își ia bagajul pe umăr, în cîrcă sau la spinare și dispare, în rolul bagajului apărînd, paradoxal, tocmai mijlocul natural de deplasare – picioarele. Această interpretare se potrivește foarte bine cu un alt exemplu, dintr-o poveste populară reprodusă de Zanne (în volumul VI, 1901, p. 820), în care expresia apare în secvența finală, de evocare comică a unor acțiuni imposibile, care dezarticulează corpul: „mi-am luat picioarele la spinare și am pornit-o la nuntă cu călcîiele înainte”. Contextul  sugerează o deviere glumeață de la previzibilul semnal al plecării: mi-am luat traista în spinare...

Către această explicație ne conduce și larga sinonimie argotică a expresiilor care vizează plecarea sau alungarea, transpuse în scenariul metaforic sau metonimic al „mutării din loc a unui obiect sau a unui corp”: a-și muta hoitul, a-și mişca mobilierul, a fugi cu ursul, a plimba papucii etc. Mai există, de altfel, o expresie populară asemănătoare: a-și lua tălpășița – „a pleca repede dintr-un loc”.

O confirmare a acestei interpretări o aduce și expresia franceză pe care o cita deja Zanne ca echivalent pentru cea românească: prendre ses jambes à son cou. Expresia este introdusă de Anca Cosăceanu și Ileana Littera în categoria cognitivă a „viziunii robotice”, în care corpul omenesc este văzut ca avînd „segmente detașabile”, sensul ei literal fiind „a-și prinde sau agăța picioarele de gît” (Imaginar colectiv și expresie lingvistică: locuțiuni și expresii idiomatice franceze referitoare la părțile corpului omenesc, în Studii și cercetări lingvistice, 1990, nr. 2). Interesant e că expresia franceză a fost reinterpretată de vorbitori în același fel în care s-au petrecut lucrurile şi cu cea românească. Așa cum rezultă din diverse comentarii și explicații din Internet, sensul inițial „a-și face bagajele și a pleca” a fost înlocuit în imaginarul colectiv de ideea unei alergări rapide, care pare să apropie între ele părțile corpului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

legume jpg
Leguma de sezon care detoxifică organismul și te ajută să slăbești
Toamna aduce cu ea o mulțime de arome delicioase, iar dovleacul este vedeta incontestabilă a sezonului. Mai mult decât un ingredient de bază pentru supe sau deserturi, această legumă portocalie este un aliat de nădejde pentru cei care vor să-și detoxifice organismul
roxana minzat comisar european  jpg
Ce priorități are pentru România Roxana Mânzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Universități europene și fondul pentru climă”
Crearea de universități europene, o diplomă universitară recunoscută în toată Europa și sprijin pentru persoanele vulnerabile sunt proiectele cu cel mai mare impact asupra României prioritare pentru Roxana Mînzatu, primul vicepreședinte român al Comisiei Europene.
Depoul din Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (8) JPG
Locomotivele de epocă și turnul de apă unicat, ajung în pragul ruinării într-un fost mare centru feroviar
Depoul CFR din Petroșani a mai păstrat două locomotive de epocă, aflate într-o stare avansată de degradare. Locomotivele de epocă și castelul de apă unicat atrag toate privirile celor care ajung în orașul din Valea Jiului.
1 pizza de post jpg jpeg
Pizza de post cu blat din mălai. O să te cucerească instant
Pizza de post cu blat din mălai. O să te cucerească instant.
Călin Georgescu foto FB png
Cum ar funcționa România condusă de Călin Georgescu? Cele mai sumbre scenarii: „Cine miscă, mișcă mort”
Peste 2 milioane de români au rezonat cu mesajul candidatului Călin Georgescu. Specialiștii atenționează însă că ne aflăm pe marginea prăpastiei, în cel mai negru punct din istoria post-decembristă a României.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Cum vor vota alegătorii la următoarele alegeri, strategic sau util? Analist: „E un vot prin simpatie ideologică"
Cum vor vota alegătorii: strategic sau util? Analistul politic Cristian Pîrvulescu explică influențele campaniilor asupra opțiunilor electorale, subliniind cum votul strategic reflectă viziuni pe termen lung, iar votul util este adesea determinat de simpatii ideologice și calcule pragmatice.
bursa foto pixabay
Sărbătorile, marcate de incertitudine. Ce este efectul „raliului de Crăciun”
Luna decembrie este cunoscută ca fiind o „insulă de optimism” pentru piața bursieră, pentru că statisticile anterioare au arătat câștiguri notabile, deși mai mici decât acum 10-20 de ani.
denise richards fiica gettyimages jpg
Dramele starurilor care au copii bolnavi! Denise Richards, dezamăgită de medici
Părinții celebri care se confruntă cu provocări legate de sănătatea copiilor lor își împărtășesc adesea povestea pentru a-i ajuta pe alții care se confruntă cu probleme similare.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Schengenul în care intră România din 2025. „Sentimentul că am fi cetățeni de mâna a doua a alimentat victoria lui Georgescu”
România va intra, după 13 ani de așteptare, într-un Schengen terestru cu controale la granițe timp de „cel puțin 6 luni” și cu nouă țări care au reluat controalele prin sondaj. Va fi boom în transporturi, dar a venit și nota de plată sub forma succesului candidatului Călin Georgescu.