Cu pașaportul la cîrciumă

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Europa se pregătește pentru al treilea val al pandemiei. Noile tulpini ale coronavirusului, mai contagioase și, se pare, mai perfide, se răspîndesc cu repeziciune. Numeroase state au înăsprit măsurile sanitare și restricțiile pentru a limita numărul de infectări. Odată cu lansarea campaniilor de imunizare putem spera la o normalizare a vieții. Însă, deocamdată, se vaccinează prea puțin, prea lent pentru ca efectele să fie vizibile. Nu doar oamenii, ci și statele se pregătesc pentru revenirea la normalitate. Comisia Europeană va prezenta luna aceasta un proiect despre care se discută deja de cîteva luni: un pașaport digital european de vaccinare. Nu e clar nici cînd va fi introdus și nici ce înlesniri îi va aduce acest pașaport titularului. Știm însă care e principiul care stă la baza acestui document: odată introdus, va permite autorităților să identifice cu ușurință persoanele imunizate prin vaccin și eventual să le excludă de la restricții. Pentru că virusul circulă liber, oamenilor li se cere pașaport.

Un asemenea pașaport există deja în Israel, unde o mare parte a populației a fost deja imunizată. Însă în Europa, ideea unui asemenea pașaport stîrnește deja controverse de ordin științific, etic și politic. Întîi de toate, nu s-a demonstrat, cu probe concludente, că persoanele vaccinate nu continuă să transmită coronavirusul. Prin urmare, la ce bun un pașaport care atestă vaccinarea dacă cel imunizat poate fi contagios?

În Germania, potrivit unui sondaj, majoritatea își dorește introducerea pașapoartelor vaccinale. Germanii văd în acest document o modalitate de a scăpa de numeroasele restricții impuse de pandemie. Odată adoptat, măcar cei vaccinați își vor putea relua, treptat, viața de dinainte de criză. În Franța, în schimb, realitatea socială e ceva mai complicată: potrivit unui sondaj de opinie, 77% din francezi nu vor ca accesul la restaurant, săli de sport etc. să fie condiționat de un pașaport vaccinal actualizat; în schimb, 59% și-ar dori ca un asemenea document să fie cerut la graniță pentru a permite accesul pe teritoriul național. Și francezii, și germanii au un grad ridicat de încredere în vaccin și în ideea că doar imunizarea colectivă, în masă, ne va scăpa de pandemie și de restricțiile pe care le impune criza sanitară. Diferențele apar însă în ceea ce privește utilitatea & utilizarea certificatului de vaccinare. Germanii văd în pașaport un instrument pentru redobîndirea libertății de a merge la teatru, la cîrciumă, în excursii; francezii consideră pașaportul o modalitate prin care autoritatea statului e exercitată inechitabil: doar cei vaccinați au voie la teatru, la cîrciumă, în excursii. E încă o ilustrare a faptului că mentalitar, cultural, sîntem foarte diferiți…

Deocamdată, pe fondul penuriei de vaccinuri, introducerea efectivă a unui asemenea document nu e posibilă. Campaniile de imunizare au început peste tot în Europa – cu performanțe diferite, în funcție de capacitatea administrativă, de infrastructura sanitară și de cantitatea de ser distribuită. Și președintele Macron, și cancelara Merkel au promis că pînă la toamnă toți cetățenii francezi și germani vor avea posibilitatea să se vaccineze. Între timp, promisiunile au fost temperate sau amînate spre sfîrșitul anului. Nu e clar cînd se vor materializa. Știm însă cu certitudine că e imposibil ca pînă la sfîrșitul anului să se ajungă la o imunizare de masă la nivel european. Oricum, în vreme ce state precum Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare, Franţa şi Germania rămîn rezervate. Cîtă vreme numărul celor vaccinați e redus, se consideră că adoptarea unui pașaport digital de vaccinare ar însemna implicit o recunoaștere a neputinței statului de a asigura imunizarea colectivă și ar introduce discriminări pentru o largă categorie de cetățeni nevaccinați. Ar mai rămîne apoi de rezolvat probleme de detaliu, dar deloc nesemnificative: ce se întîmplă cu state precum Ungaria ori Slovacia care, pe fondul penuriei, au acceptat să-și procure vaccinuri din Rusia și din China încă neomologate de Agenția Europeană a Medicamentelor? Sînt considerați imunizați sau nu cei care s-au vaccinat cu Sputinik V sau cu Sinovac? Pînă cînd nu se vor elucida și aceste chestiuni – și, mai ales, pînă cînd vaccinurile nu vor fi disponibile universal, pentru toți –, pașaportul vaccinal pare doar un document care ne împarte în categorii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.