Cu pașaportul la cîrciumă

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Europa se pregătește pentru al treilea val al pandemiei. Noile tulpini ale coronavirusului, mai contagioase și, se pare, mai perfide, se răspîndesc cu repeziciune. Numeroase state au înăsprit măsurile sanitare și restricțiile pentru a limita numărul de infectări. Odată cu lansarea campaniilor de imunizare putem spera la o normalizare a vieții. Însă, deocamdată, se vaccinează prea puțin, prea lent pentru ca efectele să fie vizibile. Nu doar oamenii, ci și statele se pregătesc pentru revenirea la normalitate. Comisia Europeană va prezenta luna aceasta un proiect despre care se discută deja de cîteva luni: un pașaport digital european de vaccinare. Nu e clar nici cînd va fi introdus și nici ce înlesniri îi va aduce acest pașaport titularului. Știm însă care e principiul care stă la baza acestui document: odată introdus, va permite autorităților să identifice cu ușurință persoanele imunizate prin vaccin și eventual să le excludă de la restricții. Pentru că virusul circulă liber, oamenilor li se cere pașaport.

Un asemenea pașaport există deja în Israel, unde o mare parte a populației a fost deja imunizată. Însă în Europa, ideea unui asemenea pașaport stîrnește deja controverse de ordin științific, etic și politic. Întîi de toate, nu s-a demonstrat, cu probe concludente, că persoanele vaccinate nu continuă să transmită coronavirusul. Prin urmare, la ce bun un pașaport care atestă vaccinarea dacă cel imunizat poate fi contagios?

În Germania, potrivit unui sondaj, majoritatea își dorește introducerea pașapoartelor vaccinale. Germanii văd în acest document o modalitate de a scăpa de numeroasele restricții impuse de pandemie. Odată adoptat, măcar cei vaccinați își vor putea relua, treptat, viața de dinainte de criză. În Franța, în schimb, realitatea socială e ceva mai complicată: potrivit unui sondaj de opinie, 77% din francezi nu vor ca accesul la restaurant, săli de sport etc. să fie condiționat de un pașaport vaccinal actualizat; în schimb, 59% și-ar dori ca un asemenea document să fie cerut la graniță pentru a permite accesul pe teritoriul național. Și francezii, și germanii au un grad ridicat de încredere în vaccin și în ideea că doar imunizarea colectivă, în masă, ne va scăpa de pandemie și de restricțiile pe care le impune criza sanitară. Diferențele apar însă în ceea ce privește utilitatea & utilizarea certificatului de vaccinare. Germanii văd în pașaport un instrument pentru redobîndirea libertății de a merge la teatru, la cîrciumă, în excursii; francezii consideră pașaportul o modalitate prin care autoritatea statului e exercitată inechitabil: doar cei vaccinați au voie la teatru, la cîrciumă, în excursii. E încă o ilustrare a faptului că mentalitar, cultural, sîntem foarte diferiți…

Deocamdată, pe fondul penuriei de vaccinuri, introducerea efectivă a unui asemenea document nu e posibilă. Campaniile de imunizare au început peste tot în Europa – cu performanțe diferite, în funcție de capacitatea administrativă, de infrastructura sanitară și de cantitatea de ser distribuită. Și președintele Macron, și cancelara Merkel au promis că pînă la toamnă toți cetățenii francezi și germani vor avea posibilitatea să se vaccineze. Între timp, promisiunile au fost temperate sau amînate spre sfîrșitul anului. Nu e clar cînd se vor materializa. Știm însă cu certitudine că e imposibil ca pînă la sfîrșitul anului să se ajungă la o imunizare de masă la nivel european. Oricum, în vreme ce state precum Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare, Franţa şi Germania rămîn rezervate. Cîtă vreme numărul celor vaccinați e redus, se consideră că adoptarea unui pașaport digital de vaccinare ar însemna implicit o recunoaștere a neputinței statului de a asigura imunizarea colectivă și ar introduce discriminări pentru o largă categorie de cetățeni nevaccinați. Ar mai rămîne apoi de rezolvat probleme de detaliu, dar deloc nesemnificative: ce se întîmplă cu state precum Ungaria ori Slovacia care, pe fondul penuriei, au acceptat să-și procure vaccinuri din Rusia și din China încă neomologate de Agenția Europeană a Medicamentelor? Sînt considerați imunizați sau nu cei care s-au vaccinat cu Sputinik V sau cu Sinovac? Pînă cînd nu se vor elucida și aceste chestiuni – și, mai ales, pînă cînd vaccinurile nu vor fi disponibile universal, pentru toți –, pașaportul vaccinal pare doar un document care ne împarte în categorii.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.