Cu pașaportul la cîrciumă

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Europa se pregătește pentru al treilea val al pandemiei. Noile tulpini ale coronavirusului, mai contagioase și, se pare, mai perfide, se răspîndesc cu repeziciune. Numeroase state au înăsprit măsurile sanitare și restricțiile pentru a limita numărul de infectări. Odată cu lansarea campaniilor de imunizare putem spera la o normalizare a vieții. Însă, deocamdată, se vaccinează prea puțin, prea lent pentru ca efectele să fie vizibile. Nu doar oamenii, ci și statele se pregătesc pentru revenirea la normalitate. Comisia Europeană va prezenta luna aceasta un proiect despre care se discută deja de cîteva luni: un pașaport digital european de vaccinare. Nu e clar nici cînd va fi introdus și nici ce înlesniri îi va aduce acest pașaport titularului. Știm însă care e principiul care stă la baza acestui document: odată introdus, va permite autorităților să identifice cu ușurință persoanele imunizate prin vaccin și eventual să le excludă de la restricții. Pentru că virusul circulă liber, oamenilor li se cere pașaport.

Un asemenea pașaport există deja în Israel, unde o mare parte a populației a fost deja imunizată. Însă în Europa, ideea unui asemenea pașaport stîrnește deja controverse de ordin științific, etic și politic. Întîi de toate, nu s-a demonstrat, cu probe concludente, că persoanele vaccinate nu continuă să transmită coronavirusul. Prin urmare, la ce bun un pașaport care atestă vaccinarea dacă cel imunizat poate fi contagios?

În Germania, potrivit unui sondaj, majoritatea își dorește introducerea pașapoartelor vaccinale. Germanii văd în acest document o modalitate de a scăpa de numeroasele restricții impuse de pandemie. Odată adoptat, măcar cei vaccinați își vor putea relua, treptat, viața de dinainte de criză. În Franța, în schimb, realitatea socială e ceva mai complicată: potrivit unui sondaj de opinie, 77% din francezi nu vor ca accesul la restaurant, săli de sport etc. să fie condiționat de un pașaport vaccinal actualizat; în schimb, 59% și-ar dori ca un asemenea document să fie cerut la graniță pentru a permite accesul pe teritoriul național. Și francezii, și germanii au un grad ridicat de încredere în vaccin și în ideea că doar imunizarea colectivă, în masă, ne va scăpa de pandemie și de restricțiile pe care le impune criza sanitară. Diferențele apar însă în ceea ce privește utilitatea & utilizarea certificatului de vaccinare. Germanii văd în pașaport un instrument pentru redobîndirea libertății de a merge la teatru, la cîrciumă, în excursii; francezii consideră pașaportul o modalitate prin care autoritatea statului e exercitată inechitabil: doar cei vaccinați au voie la teatru, la cîrciumă, în excursii. E încă o ilustrare a faptului că mentalitar, cultural, sîntem foarte diferiți…

Deocamdată, pe fondul penuriei de vaccinuri, introducerea efectivă a unui asemenea document nu e posibilă. Campaniile de imunizare au început peste tot în Europa – cu performanțe diferite, în funcție de capacitatea administrativă, de infrastructura sanitară și de cantitatea de ser distribuită. Și președintele Macron, și cancelara Merkel au promis că pînă la toamnă toți cetățenii francezi și germani vor avea posibilitatea să se vaccineze. Între timp, promisiunile au fost temperate sau amînate spre sfîrșitul anului. Nu e clar cînd se vor materializa. Știm însă cu certitudine că e imposibil ca pînă la sfîrșitul anului să se ajungă la o imunizare de masă la nivel european. Oricum, în vreme ce state precum Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare, Franţa şi Germania rămîn rezervate. Cîtă vreme numărul celor vaccinați e redus, se consideră că adoptarea unui pașaport digital de vaccinare ar însemna implicit o recunoaștere a neputinței statului de a asigura imunizarea colectivă și ar introduce discriminări pentru o largă categorie de cetățeni nevaccinați. Ar mai rămîne apoi de rezolvat probleme de detaliu, dar deloc nesemnificative: ce se întîmplă cu state precum Ungaria ori Slovacia care, pe fondul penuriei, au acceptat să-și procure vaccinuri din Rusia și din China încă neomologate de Agenția Europeană a Medicamentelor? Sînt considerați imunizați sau nu cei care s-au vaccinat cu Sputinik V sau cu Sinovac? Pînă cînd nu se vor elucida și aceste chestiuni – și, mai ales, pînă cînd vaccinurile nu vor fi disponibile universal, pentru toți –, pașaportul vaccinal pare doar un document care ne împarte în categorii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor blochează culoare vamale din vama Siret FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România. Proiect pentru încurajarea exporturilor
Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.
președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Președintele Coreei de Sud va fi pus sub acuzare. Parlamentul de la Seul a votat moțiunea împotriva sa
Parlamentul Coreei de Sud a votat sâmbătă pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Yoon Suk Yeol din cauza încercării sale de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie.
iustina daiana insula iubirii jpg
Iustina și Daiana de la Insula Iubirii, țepuite de turci la un salon: „Ne-am țigănit acolo cu ei”
Iustina Loghin și Daiana Prodan, fostele concurente de la emisiunea fenomen „Insula Iubirii”, s-au bucurat de o mică vacanță alături de partenerii lor de viață în Istanbul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Însă, bineînțeles, escapada a avut și câteva momente mai neplăcute. Ce au pățit c
FOTO ISU Gorj
Explozie cumplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați