Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

În fiecare an, de 1 Decembrie, am un sentiment aparte. Este un fel de fior pe care îl simt mai ales cînd văd fotografiile de arhivă din anul 1918: românii adunați la Alba Iulia, sfidînd pandemia de gripă spaniolă pentru o cauză nobilă. Este ca o întoarcere în timp în care încerc să retrăiesc, atît cît pot, momentul 1918. Aș spune că este un fel de a fi mîndru că sînt român.

Cu siguranță, în ziua de 1 Decembrie mulți români au o senzație asemănătoare, adică sînt mîndri că sînt români. 1 Decembrie este, însă, și un bun prilej pentru a vedea cum se manifestă și în celelalte 364 de zile ale anului „mîndria de a fi român” și dacă economia noastră ne dă suficiente motive de mîndrie.

Românii sînt mari amatori de produse fabricate în afara țării. Cumpără mărfuri alimentare din import (cu aproximativ un miliard de euro mai mult decît cele pe care România reușește să le exporte), se mîndresc cu mașinile străine pe care le conduc (de multe ori, evită automobilul fabricat în România), își fac cu exuberanță vacanțele în Austria sau Grecia și, desigur, se mîndresc cu obiectele de lux pe care le cumpără din Occident.

Desigur, trăim într-o economie deschisă, iar consumatorii au libertatea de a decide ce vor să cumpere și de unde. Iar celebrul raport calitate-preț mai atenuează în multe situații naționalismul economic și îl face pe cumpărător să aleagă un produs fabricat în afara țării și nu pe cel autohton. Problema apare atunci cînd „viermele” snobismului se insinuează în decizia consumatorului român și cînd alegerea sa îl face să uite un pic de „mîndria de a fi român”. Este adevărat, însă, că, în multe cazuri, producția locală nu este competitivă în fața concurenței străine.

Declarativ, există dorința consumatorilor români de a cumpăra produse locale. Vrem să cumpărăm pepeni și roșii cultivate în țară, dar nu știm că de multe ori semințele legumelor și fructelor românești vin din import. Vrem să cumpărăm alimente, haine sau încălțăminte fabricate în România, dar nu știm că multe dintre ele sînt făcute după tipare occidentale.

„Mîndria de a fi român” trebuie să aibă în spate performanțe ale economiei românești. Conceptul „mîndru că sînt român”, altfel lăudabil, trebuie „umplut” cu fapte concrete: rezultate, eficiență sau realizări notabile.

De exemplu, investitorii români nu au reușit să construiască o rețea de magazine care să concureze cu marile lanțuri europene, în pofida faptului că producătorii autohtoni se plîng de ani de zile de relația comercială cu supermarket-urile europene.

Există rețele comerciale cu capital românesc la nivel local, avem un lanț dezvoltat la nivel național în domeniul produselor pentru amenajări interioare și materiale de construcții (care a reușit să pună în umbră orice alt concurent străin), dar nu există asocieri solide ale producătorilor români care să construiască rețele locale sau regionale.

Din cîteva puncte de vedere, economia românească de astăzi seamănă cu cea de acum un secol. Trenurile care transportă marfă circulă cu aceeași viteză ca în urmă cu cîteva decenii, structura actuală a proprietății terenurilor agricole este la fel cu cea din anul 1930, iar profilul exporturilor agricole este asemănător cu cel de la începutul secolului al XX-lea. Și exemplele pot continua.

Totuși, nu mă mai sperie decalajul pe care România îl are față de țările europene dezvoltate. Am învățat în ultimii 30 de ani că, în anumite domenii, modernizarea ajunge în țară cu întîrziere. Ceea ce Europa de Vest are astăzi, România va reuși peste cinci sau zece ani să aibă.

Ritmul nostru de creștere este marcat de tendințe și conjunctură. Acum, de exemplu, toată lumea din provincie construiește stadioane. Mîine, mai exact peste un deceniu, România va avea infrastructură rutieră decentă, pentru că fondurile, lucrările și licitațiile ne arată acest lucru. Probabil că peste două decenii va exista și o infrastructură feroviară de calitate, cel puțin pe coridoarele europene.

România este un mozaic. Tehnologia de comunicații este la nivel european, dar pe drumurile țării circulă în continuare căruțe trase de cai, sînt ferme agricole mari cu performanțe apropiate de cele ale agriculturii europene, dar și milioane de gospodării agricole în care se produce doar pentru consumul familiei, fără legătură cu piața. România are vîrfuri educaționale excepționale (elevi olimpici la nivel internațional), dar și o foarte mare rată a abandonului școlar. România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană a populației care trăiește în mediul rural, dar și cîteva comune în care calitatea vieții este de nivel occidental.

România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.

Nimic nu este imposibil pentru România, iar progresul și modernizarea se întîmplă. În ritmul și cu mijloacele noastre. Important este ca timpul să aibă răbdare cu România și astfel vom ajunge să umplem de lucruri concrete „mîndria că sîntem români”.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Constantin Hamangiu, Matei G. Nicolau: Dreptul roman
Ceea ce se păstrează în dreptul pozitiv sînt constantele, ca expresie a dreptului natural.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Război și corupție
În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Omul fără dileme
Nu vrem să extindem dilema asupra a ceea ce, în jurul nostru, e nedilematic.
Frica lui Putin jpeg
Holocaustul în „trunchiul comun”
Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți.
m simina jpg
Cinematografia românească. Secvența Buftea
Se adaugă și o bază hipică cu cai pursînge antrenați pentru filmări, o bază auto cu mașini de epocă și un velier cu pînze și motor. Plus vizita lui Kirk Douglas din 1966 și cea a lui Orson Welles din 1967.
AFumurescu prel jpg
D’ale Americii
Și încă ne mai chinuim s-o dăm afară. Îngăduiți-mi, așadar, să sper în continuare: nu-i dracu’ așa de negru!
Iconofobie jpeg
Doi frați (ciudați)
Moartea rămîne, prin urmare, unicul nostru reper de cunoaştere exactă, dar pînă şi moartea – luată în sine – este, încă de la debutul umanităţii, un mare mister.
„Cu bule“ jpeg
„Ștergabil”
Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar.
HCorches prel jpg
Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru
O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase.
radu naum PNG
Cristiano Ronaldo marchează primul său gol pentru Al-Nassr? E de rîs sau de plîns?
Ronaldo e dincolo de plîns sau rîs. A depăşit planului binelui şi răului. Ronaldo e o categorie în sine care nu poate fi măsurată corect decît de la înălţimea mileniilor.
p 7 Logo ul Grupului Wagner WC jpg
Moarte sau glorie în Rusia
Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alergători
Destui fug pur și simplu de bătrînețe sau într-o permanentă căutare a vieții fără de moarte.
1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.