Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

În fiecare an, de 1 Decembrie, am un sentiment aparte. Este un fel de fior pe care îl simt mai ales cînd văd fotografiile de arhivă din anul 1918: românii adunați la Alba Iulia, sfidînd pandemia de gripă spaniolă pentru o cauză nobilă. Este ca o întoarcere în timp în care încerc să retrăiesc, atît cît pot, momentul 1918. Aș spune că este un fel de a fi mîndru că sînt român.

Cu siguranță, în ziua de 1 Decembrie mulți români au o senzație asemănătoare, adică sînt mîndri că sînt români. 1 Decembrie este, însă, și un bun prilej pentru a vedea cum se manifestă și în celelalte 364 de zile ale anului „mîndria de a fi român” și dacă economia noastră ne dă suficiente motive de mîndrie.

Românii sînt mari amatori de produse fabricate în afara țării. Cumpără mărfuri alimentare din import (cu aproximativ un miliard de euro mai mult decît cele pe care România reușește să le exporte), se mîndresc cu mașinile străine pe care le conduc (de multe ori, evită automobilul fabricat în România), își fac cu exuberanță vacanțele în Austria sau Grecia și, desigur, se mîndresc cu obiectele de lux pe care le cumpără din Occident.

Desigur, trăim într-o economie deschisă, iar consumatorii au libertatea de a decide ce vor să cumpere și de unde. Iar celebrul raport calitate-preț mai atenuează în multe situații naționalismul economic și îl face pe cumpărător să aleagă un produs fabricat în afara țării și nu pe cel autohton. Problema apare atunci cînd „viermele” snobismului se insinuează în decizia consumatorului român și cînd alegerea sa îl face să uite un pic de „mîndria de a fi român”. Este adevărat, însă, că, în multe cazuri, producția locală nu este competitivă în fața concurenței străine.

Declarativ, există dorința consumatorilor români de a cumpăra produse locale. Vrem să cumpărăm pepeni și roșii cultivate în țară, dar nu știm că de multe ori semințele legumelor și fructelor românești vin din import. Vrem să cumpărăm alimente, haine sau încălțăminte fabricate în România, dar nu știm că multe dintre ele sînt făcute după tipare occidentale.

„Mîndria de a fi român” trebuie să aibă în spate performanțe ale economiei românești. Conceptul „mîndru că sînt român”, altfel lăudabil, trebuie „umplut” cu fapte concrete: rezultate, eficiență sau realizări notabile.

De exemplu, investitorii români nu au reușit să construiască o rețea de magazine care să concureze cu marile lanțuri europene, în pofida faptului că producătorii autohtoni se plîng de ani de zile de relația comercială cu supermarket-urile europene.

Există rețele comerciale cu capital românesc la nivel local, avem un lanț dezvoltat la nivel național în domeniul produselor pentru amenajări interioare și materiale de construcții (care a reușit să pună în umbră orice alt concurent străin), dar nu există asocieri solide ale producătorilor români care să construiască rețele locale sau regionale.

Din cîteva puncte de vedere, economia românească de astăzi seamănă cu cea de acum un secol. Trenurile care transportă marfă circulă cu aceeași viteză ca în urmă cu cîteva decenii, structura actuală a proprietății terenurilor agricole este la fel cu cea din anul 1930, iar profilul exporturilor agricole este asemănător cu cel de la începutul secolului al XX-lea. Și exemplele pot continua.

Totuși, nu mă mai sperie decalajul pe care România îl are față de țările europene dezvoltate. Am învățat în ultimii 30 de ani că, în anumite domenii, modernizarea ajunge în țară cu întîrziere. Ceea ce Europa de Vest are astăzi, România va reuși peste cinci sau zece ani să aibă.

Ritmul nostru de creștere este marcat de tendințe și conjunctură. Acum, de exemplu, toată lumea din provincie construiește stadioane. Mîine, mai exact peste un deceniu, România va avea infrastructură rutieră decentă, pentru că fondurile, lucrările și licitațiile ne arată acest lucru. Probabil că peste două decenii va exista și o infrastructură feroviară de calitate, cel puțin pe coridoarele europene.

România este un mozaic. Tehnologia de comunicații este la nivel european, dar pe drumurile țării circulă în continuare căruțe trase de cai, sînt ferme agricole mari cu performanțe apropiate de cele ale agriculturii europene, dar și milioane de gospodării agricole în care se produce doar pentru consumul familiei, fără legătură cu piața. România are vîrfuri educaționale excepționale (elevi olimpici la nivel internațional), dar și o foarte mare rată a abandonului școlar. România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană a populației care trăiește în mediul rural, dar și cîteva comune în care calitatea vieții este de nivel occidental.

România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.

Nimic nu este imposibil pentru România, iar progresul și modernizarea se întîmplă. În ritmul și cu mijloacele noastre. Important este ca timpul să aibă răbdare cu România și astfel vom ajunge să umplem de lucruri concrete „mîndria că sîntem români”.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image