„Cu gura apă...”

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
„Cu bule“ jpeg

Expresia a-i lăsa gura apă (după ceva) nu ar avea nevoie de explicații, pentru că descrie destul de clar o stare în care salivarea abundentă este indiciul poftei de a mînca. Extinderea semantică spre alte pofte decît cele strict gastronomice s-a produs cu ușurință, astfel că în DEX definiția construcției este destul de generală și cuprinzătoare: „a dori (ceva) nespus de mult”. În textele mai vechi există variante ale expresiei (cu sensul lărgit) care includ și alte verbe decît a lăsa: „Franțozilor le sloboade gura apă pentru ținuturile de pe malul drept” (Gazeta de Transilvania, 17.08.1841); „Lui Nonu-i  gura apăla vederea acestor bănișori” (Telegraful român, 4.01.1879).

În prezent, este surprinzător de răspîndită o construcție în care expresia – al cărei subiect gramatical este, evident, gura – a fost reinterpretată, căpătînd astfel un subiect nou. Fenomenul de reanaliză (termen specializat din lingvistică) este spontan și provine în genere din opacizarea structurii interne a unei construcții. În acest caz, reinterpretarea gramaticală a fost probabil favorizată de postpunerea subiectului și de rolurile semantice proiectate de verbul a lăsa: există un individ care experimentează senzația de poftă, un stimul, un loc de manifestare a reacției fiziologice, un efect al acesteia. Expresia are un subiect gramatical (gura), care tinde să fie perceput doar ca loc pasiv al reacției, în timp ce stimulul reacției pofticioase devine noul subiect: „nu-ți trebuie mulți bani pentru a-ți ademeni clienții cu aranjamente de bunătăți care lasă gura apă”(ikea.com); „salata de pui care îți lasă gura apă” (dcnews.ro); „mîncăruri care îţi lasă gura apă” (libertatea.ro) etc. Construcția normală („80 de rețete de-ți lasă gura apă”, librariaonline.ro) este concurată de cea cu stimulul-subiect: „Am întrebat români ce-ar pune într-un burger tradițional și rețetele astea îți lasă gura apă” (vice.com); „rețeta de post a lui chef Florin Dumitrescu care îți lasă gura apă” (fanatik.ro); „rețeta care îți va lăsa gura apă” (spynews.ro).

În aceste construcții deviante, substantivului apă i se atribuie un rol incert, cel mai probabil de adjectiv invariabil caracterizînd împreună cu gură reacția fiziologică. Că lucrurile stau așa și că substantivul apă este transformat într-un fel de echivalent al lui leoarcă sau fleașcă se vede dintr-un rezultat și mai neașteptat al opacizării expresiei: transformarea ei în a lăsa (pe cineva) cu gura apă: „compozițiile care te lasă cu gura apă” (vice.com); „pune-ți în valoare restaurantul/cafeneaua/cofetăria prin fotografii care să îți lase clienții cu gura apă” (studioulfotobucuresti.ro); „după ce bucătarii iau capacele de pe cutiile în care sînt gătiţi purceii, imaginile îi lasă pe toţi cei prezenţi cu gura apă” (digi24.ro); „friptura aromată florentină din meniu vă va lăsa cu gura apă” (realitatea.md). E posibilă și o apropiere de expresia (a lăsa) cu gura căscată: „aspectul lor vizual te lasă cu gura apă” (instagram.com), „cu gura apă, juriul a decis” (antena3.ro).

Expresia are echivalente asemănătoare în mai multe limbi: Dicționarul limbii române (volumul I, 1913) ilustra similitudinile prin expresii din franceză (en venir/faire venir I’eau à la bouche), itaIiană (venir I’acqua in bocca), portugheză și germană. O expresie similară există și în engleză – to make one’s mouth water – și, în contextul actual, am putea crede că aceasta (în care water este însă verb, nu substantiv) ar fi influențat întrucîtva modificările sintactice actuale ale expresiei românești. Sintagma cu gura apă se găsește totuși, sporadic, în texte de acum aproape un secol: „Cum stăteau ei acolo, cu burta la pământ, cu ochii țintă-n pom și cu gura apă...” (Dimineața copiilor, 25.08.1929); „Familia este adunată la dejun, disecînd fiecare cu tacîmul și cu gura apă scrumbii de Dunăre” (Dimineața, 14.11.1932) și a avut în continuare o existență marginală, cu rare atestări: „Gheorghe, ghemuit în cojoc, cu gura apă la gîndul icrelor crude cu sare” (Luceafărul, 14.02.1987).

E deci firesc să presupunem că modificările nu au fost influențate de modele externe, ci doar de reinterpretarea spontană a expresiei. O reinterpretare cam absurdă și cam ridicolă pentru cei care continuă să perceapă logica construcției inițiale, în care gura lasă apă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

salvamont ucraineni jpg
Intervenție Salvamont în Munții Maramureșului. Un ucrainean aflat în stare gravă a fost salvat, după ce fusese abandonat de grupul său
Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui ucrainean în vârstă de 29 de ani, aflat în stare critică într-o stână părăsită.
urs jpg
Șeful Salvamont Predeal, atacat de un urs, în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost rănit grav
Un incident tragic a avut loc duminică noapte, în stațiunea Predeal, unde Șeful formațiunii Salvamont a fost atacat de un urs, suferind răni grave.
1 5col ghiseu registratura iasi fc 01 jpeg
Fenomen bizar într-un spital din Baia Mare. De ce zeci de oameni cer să afle ora exactă a nașterii lor
Situaţie neobişnuită la Spitalul de Urgență din Baia Mare, unde s-au înregistrat mai multe solicitări ale unor persoane care vor să afle ora excată la care s-au născut. Aflaţi care este motivul acestor cereri.
autospeciala politie jpg
Scandal pe DN 6: Un șofer bulgar de TIR, răsturnat în șanț, a refuzat ajutorul firmelor românești de tractări
Un șofer bulgar de TIR s-a răsturnat cu vehiculul pe care îl conducea într-o zonă cu serpentine pe DN 6 și a respins ajutorul din partea firmelor din România dintr-un motiv neașteptat.
teren viran fosta uzina rocar png
Un nou cartier va fi construit pe terenul fostei fabrici „Autobuzul” din Sectorul 5
Terenul de 21 de hectare pe care înainte de 1989 se afla Fabrica „Autobuzul”, redenumită ulterior „Rocar”, a fost vândut unui dezvoltator imobiliar, care a anunțat că va construi un cartier cu circa 3.000 de apartamente.
image png
Incident chimic la Comarnic, pe DN1. Au avut loc scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă. Sănătatea oamenilor poate fi grav afectată
Un incident grav a avut loc pe DN 1, în localitatea Comarnic, județul Prahova, în această dimineață, unde o cisternă care transporta acid sulfuric a suferit o defecțiune.
image png
De ce trebuie să ungi lama cuțitului atunci când tai ceapa. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe!
Trucurile de bucătărie sunt menite să ușureze viața multor gospodine care petrec mult timp în fața cratiței. Bucătarii iscusiți știu cât de solicitantă poate fi o astfel de activitate, motiv pentru care au încercat să descopere diverse trucuri pentru a-și ușura munca.
djokovicmiami jpg
Djokovic are interzis la tiltul cu numărul 100. Cehul Mesnik i-a suflat trofeul la Miami
Novak Djokovic rămâne cu 99 de titluri ATP în carieră.
ploaie jpg
Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Ce se anunță pentru începutul lunii martie
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că vremea va continua să fie instabilă și în primele zile ale lunii aprilie, cu precipitații și temperaturi variabile în majoritatea regiunilor țării.