Cu cine ar vota Erdogan la alegerile din Germania?

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Cu cine ar vota Erdogan la alegerile din Germania? jpeg

Evident, Recep Tayyip Erdogan nu votează la alegerile parlamentare din Germania din 24 septembrie. Dar întrebarea din titlu nu e lipsită de obiect. Mai ales că Erdogan însuși s-a pronunțat în acest sens, stîrnind un nou val de turbulențe în relațiile oricum tensionate dintre Turcia și Germania. Pe scurt, președintele turc i-a îndemnat pe etnicii turci din Germania să nu voteze cu CDU, SPD și cu Verzii, pe care le consideră partide „inamice ale Turciei“. Iar atunci cînd ministrul german de Externe Sigmar Gabriel l-a acuzat de ingerințe în chestiuni politice, l-a pus imediat la punct spunînd că „trebuie să știe unde îi e locul“. Acesta e doar cel mai recent episod dintr-o lungă serie de derapaje în relația dintre cele două state. E cu atît mai grav cu cît baza relațiilor e solidă: turcii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Germania. Iar Germania e cel mai important partener economic al Turciei. Ce s-a întîmplat?

Deteriorarea relațiilor dintre Germania și Turcia a început acum un an, odată cu puciul eșuat împotriva lui Erdogan și mai ales odată cu urmările sale: represaliile, înăsprirea regimului de la Ankara, referendumul în urma căruia președintele a căpătat prerogative sporite, arestarea unor activiști pentru drepturile omului și a unor jurnaliști critici (inclusiv a corespondentului german de origine turcă Deniz Yücel). Guvernul federal consideră că Germania și Europa nu pot asista impasibile la deteriorarea democrației, iar cancelara Angela Merkel nu a ratat nici o ocazie să-i transmită aceste îngrijorări președintelui Erdogan. Ea s-a numărat, de altfel, printre puținii șefi de guvern din Europa care au riscat relațiile bilaterale în numele principiilor democratice: faptul că aceste relații au ajuns acum într-un punct critic i se se datorează și ei, într-o oarecare măsură.

Însă cel care se află la originea crizei e președintele turc, care se folosește de pretinși inamici externi pentru a-și justifica politica de forță din interiorul țării. Iată un exemplu. În urmă cu nu mult timp, serviciile de informații au emis o listă neagră cu aproape 700 de companii germane active în Turcia, considerate o amenințare: erau suspecte de terorism. „Suspect de terorism“ a devenit în ultima vreme o ștampilă aplicată tuturor adversarilor lui Erdogan. În urma presiunilor diplomatice, existența acestei liste negre a fost infirmată de autorități, iar incidentul a fost catalogat, într-o discuție telefonică între miniștrii de Interne Thomas de Maizière și Süleyman Soylu, drept „o problemă de comunicare“. Oficialul turc a promis că va retrage documentul și că instituțiile din subordine nu vor ancheta firmele. Un prim pas spre normalizarea relațiilor? Mai degrabă un soi de oportunism de busi-ness. Oricum, ca urmare a acestui incident, Germania a emis o nouă avertizare de călătorie în Turcia, iar ministrul de Externe Sigmar Gabriel a descurajat noi investiții germane în Turcia. După Handelsblatt, companiile mari, cu tradiție, își păstrează planurile. Există însă și companii care au anunțat că îngheață sau că amînă planurile de investiție. Pe termen scurt, Turcia poate pierde investitori.

Atunci cînd îi îndeamnă pe etnicii turci din Germania să nu voteze cu SPD, cu CDU sau cu Verzii, Erdogan se referă, de fapt, la partidele importante care fac politica la nivel federal sau regional. El îi vizează deci pe politicienii din arcul guvernamental, printre care există dacă nu unanimitate, atunci cel puțin un consens cu privire la relația cu Turcia: cu toții sînt critici ai regimului Erdogan. Cu ce partid ar vota Erdogan la alegerile din Germania? Nu a spus, dar nu e exclus să viseze la o victorie a AfD, partidul Alternativa pentru Germania, antiimigranți și antioccidental. O Germanie slăbită de extremism și de populism, eventual islamofobă, i-ar întări rolul de unificator al turcilor de pretutindeni.

În Germania trăiesc în jur de trei milioane de persoane de origine turcă. Un număr semnificativ au obținut cetățenia germană – deci și dreptul de a vota. La alegerile locale, comunitățile turce au un impact semnificativ. La alegerile pentru Parlamentul federal, impactul este mai puțin vizibil, dar nu neglijabil. La ultimele alegeri, cetățenii germani de etnie turcă au votat preponderent cu SPD și cu Verzii. E greu de presupus că Erdogan are vreo influență asupra lor: diaspora turcă din Germania e mai degrabă de orientare liberală și pro-occidentală. Și, pînă acum, încercările lui Erdogan de a-i recupera pe cei neintegrați, pe periferici, pe perdanți, și de a-i transforma în agenții săi din Germania au eșuat.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.