Cu asupra de măsură

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Locuţiunea cu asupra de măsură, prin care se indică un grad foarte înalt de realizare a unei acţiuni (sau, mai rar, a unei calităţi) aparţine unui stil arhaizant şi ceremonios, care rezistă destul de bine în româna de azi. E interesant că, în stilul solemn, aproape toate formulele disponibile pentru aprecierea favorabilă sînt vechi şi chiar vag arhaizante. Concluzia cu rol de recomandare a unui referat pozitiv – „Lucrarea îndeplineşte cerinţele publicării“ – poate fi întărită de un simplu întru totul, dar aprecierea poate fi şi supralicitată: din plin, cu prisosinţă, cu asupra de măsură.

Expresia are mii de atestări  actuale în Internet, în contexte diferite – jurnalism, cronică sportivă, eseu literar, mesaj informativ şi publicitar, discurs politic, comentariu online –, aparţinînd în general unui registru standard, uneori solemn: „acei prieteni doresc binele fotbalului românesc cu asupra de măsură“ (blogspot.gsp.ro); „cei ce cu asupra de măsură ne poartă de grijă“ (cdep.ro); „instrumente muzicale, care le pun talentul în valoare cu asupra de măsură“ (tnb.ro); „o ficţiune ce-şi răsplăteşte cu asupra de măsură cititorul“ (nemira.ro). În genere, contextele conţin evaluări pozitive, dar nu numai: „a fost creat un precedent periculos care mai devreme sau mai tîrziu va fi decontat cu asupra de măsură“ (ziare.com); „în primele sale mandate, îl prigonise cu asupra de măsură“ (catavencii.ro). Spre deosebire de locuţiunea înrudită peste măsură, care se foloseşte mai ales în gradarea adjectivelor şi a adverbelor (peste măsură de bun, peste măsură de bine), formula asupra de măsură apare de obicei în dependenţă de verbe, cărora le cuantifică acţiunea, fiind mai rar legată de adjective: „cu-asupra de măsură de frumoase cu toatele“ (literaturadeazi.ro).

Poate că la conservarea expresiei a contribuit şi prezenţa ei într-o poezie a lui Eminescu foarte bine cunoscută şi studiată în şcoală, Călin (file din poveste): „Ochii tăi pe jumătate de-i închizi, mi-ntinzi o gură, / Fericit mă simt atuncea cu asupra de măsură“. Expresia mai apare şi în alte texte eminesciene, mai puţin familiare majorităţii cititorilor, în poezii – „Soartea mi le-a dat pe toate / Cu asupra de măsură“ (Ah, cerut-am de la zodii) şi în publicistică: „proletarii condeiului, cenuşerii, oameni ce încurcă două buchi pe hîrtie şi aspiră a deveni deputaţi şi miniştri, advocaţii, s-au înmulţit cu asupra de măsură“; „urmarea acestei direcţiuni nesănătoase a culturei române este înmulţirea cu asupra de măsură a clasei advocaţilor şi postulanţilor de toate tepele şi colorile“ (articole din Timpul, 1879).

Locuţiunea – cu sensul „în cel mai înalt grad, în foarte mare măsură“ – nu mai este analizabilă în momentul de faţă, pentru că legăturile sintactice dintre părţile ei (cu asupra, asupra de...) nu mai sînt în uz ca îmbinări libere. Dicţionarul academic al lui Sextil Puşcariu (Dicţionarul limbii române, Literele A-B, 1913) explică înţelesurile mai vechi din care a provenit construcţia, adverbul şi prepoziţia asupra avînd în trecut în primul rînd sensul „deasupra“, „mai sus de…“, pornind de la care s-a substantivat ca echivalent pentru surplus (chiar şi pentru camătă); locuţiunea cu asupră însemna „cu prisosinţă“. Lipsa de transparenţă a construcţiei („îmi sună aiurea“, declara un utilizator al site-ului scientia.ro) o face vulnerabilă la accidentele uzului: în destul de multe cazuri (cîteva sute de exemple pe Internet), vorbitorii au scurtat-o, renunţînd la  prepoziţia de: „împovărat de un spirit exigent cu asupra măsură, el se simte confortabil doar cînd munceşte“ (pressone.ro); „arată cu asupra măsură cum sînt instruiţi jandarmii“ (contributors.ro); „a dovedit cu asupra măsură că este de o incompetenţa crasă“ (republica.ro); „să probeze că avem cu asupra măsură motive de a ne mîndri“ (adevarul.ro). Unii percep formula scurtată ca pe un compus pe care îl scriu cu cratimă: „contrabalansează cu asupra-măsură efectele negative“ (g4media.ro); „dedicîndu-mă cu asupra-măsură personajelor mele“ (hyperliteratura.ro).

Fiind vorba de o formulă veche, marcată ca aparţinînd stilului -înalt, scurtările şi modificările sînt nepotrivite. Cu asupra de măsură nu e o sintagmă atît de răspîndită încît graba şi neglijenţele uzului să-i decidă soarta.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.