Cronica unui coşmar anunţat

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Cronica unui coşmar anunţat jpeg

– şcoala românească –

Asist în ultimele săptămîni la o frenezie cu accente morbide, în care personajul principal este sistemul de educație din România. Adesea mă trezesc noaptea, urmare a unui coșmar, în care, de-a valma, cuvîntul umilință devine personaj, latina devine ființă grăitor-plîngăcioasă, manualele te agresează ca niște saci ce plesnesc de încărcătură, iar termenul „grup de lucru“ este atașat uniformei de batalion de asalt, ziariști acuzatori au fețele inexpresive ale gardienilor din filme, iar școala românească pare o clădire sumbră, ca în Kafka, în care uși deschise duc în gol personaje ce se tîrăsc în genunchi. Hai să revenim la realitate, sperînd ca ne-am trezit.

Cîteva întrebări esențiale pentru destinul trăitorilor acestor locuri devin, după părerea mea, de luat în seamă.

1. Este școala românească la pămînt? Personal, refuz o astfel de abordare, prin prisma experienței și a cunoașterii multor sisteme de educație în lume. Asta cu riscul de a fi acuzat de optimism patriotic sau de abordări formale. Nu, școala românească produce încă oameni profesional capabili, cultivați, utili și atașați valorilor naționale. Și, evident, nu numai olimpici. Sigur, multiplele reforme proiectate în ultimele decenii nu au răspuns în cea mai mare măsură exigențelor unor scări de valori adaptate timpului modern și extrem de marilor modificări chiar biologice din mentalul tinerilor de azi. Dar asta se poate regla prin butoane fine și bine direcționate.

2. Avem nevoie de o reformă radicală de tipul „tăierea cozii“? Nu. Fără echivoc răspund, așa cum probabil se deduce din ultima frază de mai sus.

Bulversarea sistemului prin schimbarea totală a paradigmei (nu îmi place cuvîntul, dar vreau ca aceia care exagerează cu utilizarea lui să fie atenți la ce spun), adică alte cuvinte pentru termeni și obiecte de studiu, transdisciplinaritatea înțeleasă aiurea pot duce la o adevărată distrugere a sistemului. Și fără soluții ulterioare de redresare. Pot să dau exemple din țări cu reforme de acest tip, cu consecințe jalnice.

Vin și cu un da. Să ne aplecăm cu a­ten­ți­e, încercînd să-i descifrăm psihologia, a­su­pra acestei noi ființe, ce pare venită din altă lume, care se uită la noi uneori cu condescendență și pe care noi, părinți și dascăli, nu mai știm să o abordăm: copilul și tînărul ucenic.

3. Cine face aceste proiecte de ajustare? Răspund de ani: nu știu. Dar sigur nu reprezentanți ai unui singur domeniu al cunoașterii umane, nu pedagogia sau psiho-pedagogia singure, nu profesorii singuri și nu mass-media. Evident, nu un ministru, prin semnătură, dar care poate ajuta să fie respectată Constituția în ceea ce privește bugetul.

Da, un grup de persoane (detest cuvîntul experți) cu deschidere, tinerețe com­binată cu experiența senectuții, re­pre­zen­tanți corecți ai domeniilor lor de pregătire, lipsiți de pasiuni politice și puțini ca nu­măr. Evident, cu experiență de dascăli, părinți, poate chiar bunici.

4. Cum vom măsura o eventuală abordare cu consecințe benefice pentru viitor? Răspund simplu: cu răbdare și nu cu clasificări și calcule de centime pentru teste PISA. Cu măsurători anuale în domeniile economiei, ale științei, ale imaginii României prin ceea ce școala produce.

Cam atît am avut de spus. Sper ca psihologii să aibă dreptate: ca să scapi de un coșmar repetat, descarcă-te în scris de oful respectiv.

Radu Gologan este profesor la Universitatea Politehnica din București și pregătește lotul național de elevi care participă la olimpiadele internaționale de matematică.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

protest dragasani   foto primar costinel stoica jpg
Situație cu risc în Vâlcea. Mii de persoane care locuiesc la bloc au rămas fără apă la robinet, primarul cere stare de urgență
O situație care ar fi trebuit rezolvată de aproximativ șapte ani i-a lăsat, de două zile, pe mii de cetățeni dintr-un oraș vâlcean fără apă la robinete. Primarul a reclamat situația mai multor instituții, deocamdată fără efect.
George Simion a fost prezent la Hramul Sf  Parascheva alături de Gigi Becali   Foto Facebook jpeg
Pe cine vrea Becali să atragă în noul său proiect politic și ce-i prezice lui Simion. Reacția AUR
Gigi Becali a explicat pe cine vrea să atragă în noul său proiect politic, după ce a anunțat „o mișcare suveranistă care va prelua toată mișcarea suveranistă”.
Toaleta de aur furată foto x jpg
Un bărbat a fost condamnat pentru furtul unei toalete din aur în valoare de 6 milioane de dolari
Un bărbat britanic a fost condamnat pentru furtul unei toalete din aur de 18 karate, expusă într-un muzeu din sudul Angliei, un act îndrăzneț care a șocat întreaga lume.
rapid suporteri foto razvan pasarica/rpressport
Rapid, cocoșată de amenzi. Năzbâtiile suporterilor au costat scump conducerea
Comisia de Disciplină a aplicat azi Rapidului o nouă amendă.
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, depune dosarul de candidatură și lista de semnături la sediul Biroului Electoral, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce nu vrea Crin Antonescu ca România să trimită trupe în Ucraina, „ci firme, companii”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale din luna mai, afirmă că ar trimite firme în Ucraina, în locul trupelor de pace despre care se discută la nivel internațional.
Cum ne ajută animalele de companie să combatem stresul, depresia și anxietatea mp4 thumbnail png
Cum ne ajută animalele de companie să combatem stresul, depresia și anxietatea. Aflăm de la Andreea Conicescu, medic veterinar
La Adevărul Live, în seria Pet Health&Care, dicutăm cu medic veterinar Andreea Conicescu, de la Asociația Sache VET despre cum animalele de companie sunt terapeuții noștri fără cuvinte.
„O istorie uitată: patrimoniul sefard din centrul istoric al Bucureștiului” – conferință la Palatul Suțu
„O istorie uitată: patrimoniul sefard din centrul istoric al Bucureștiului” – conferință la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București invită publicul la Conferința de Joi, care va avea loc pe data de 20 martie 2025, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „O istorie uitată: patrimoniul sefard din centrul istoric al Bucureștiului”, și va fi susținută de Felicia Waldman.
1772 jpg
Descoperire într-o peşteră din Spania: fragmente osoase ale celui mai vechi chip uman din vestul Europei
Arheologii au găsit mai multe rămășițele ale unei feţe umane ce aparţin unei specii dispărute care a trăit acum aproximativ 1.4 milioane de ani. Fragmentele osoase descoperite într-o peșteră antică din Spania aparțin celei mai vechi chipuri umane cunoscute din Europa de Vest , spun cercetătorii cita
Mamaia Nord jpg
Turiști păcăliți cu un sejur într-un hotel din Mamaia Nord care nu mai funcționează
Mai mulți turiști au fost păcăliți cu sejururi într-un hotel din Mamaia Nord care, în realitate, nu funcționează de un an.