Crocobauri

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Crocobaur e un cuvînt simpatic, de negăsit în dicționare, dar pe care mulți dintre noi l-au întîlnit și poate chiar l-au folosit în ultima vreme. Cuvîntul este o creație lexicală ludică, produsă prin contaminare sau prin deraiere lexicală, al cărei prim segment provine cu siguranță din termenul crocodil. Segmentul final nu poate fi identificat la fel de ușor, dar presupunem că evocă în primul rînd forma balaur, fiind însă asociabil și cu denumiri științifice ca dinozaur sau brontozaur. De fapt, apropierea de balaur e ceea ce separă crocobaurul autohton de un internațional Crocosaur sau Crocosaurus – tot o creație a imaginației și a fanteziei lingvistice, prezentă în filme, în jocuri video și în basme actuale. Cuvîntul internațional circulă și în varianta românească crocozaur, fie pentru a desemna o ființă fantastică (combinație de crocodil și dinozaur), fie folosit ca pseudonim sau ca denumire glumeață pentru cele mai neașteptate lucruri: de exemplu, era numele ales acum zece ani pentru o efemeră monedă virtuală: „în urmă cu cîteva luni, Trilulilu a introdus Crocozaurul, o monedă virtuală care permite achiziționarea de servicii premium” (wall-street.ro, 2010).

Crocobaurul e atestat în literatura care surprinde oralitatea citadină a ultimelor decenii, de exemplu în romanul Corpuri de iluminat (1990) al lui Stelian Tănase – „Eu eram crocodiluʼ și tu o biată Alice în țara minunilor (...). Crocobaurul pîndea pe la uși, zicea bluesuri hăulind în casa scărilor” – și la Dan Lungu, în Băieți de gașcă (2005): „Numai carne de crocobaur nu i-a adus”. 

Ca și în cazul altor creații lexicale din limbajul familiar-argotic, crocobaur poate avea o mare varietate de utilizări, cu sens relativ instabil. Cuvîntul se folosește adesea, în context culinar, pentru a ridiculiza preferințele excentrice, exotice: „O gălăţeancă, ambasador în Italia al reţetelor tradiţionale româneşti: «Poţi să faci sarmale din crocobaur, dar nu pretinde că faci tradiţie!»”; „Nu spun că e rău să faci mămăligă cu lapte de cocos sau sarmale cu carne de crocobaur, dar asta nu mai înseamnă că faci o mîncare tradiţională. Eu prefer să gătesc simplu, româneşte” (adevarul.ro); „Degeaba știi tu 20 de metode de tăiat ceapa cu ochii închiși și faci un «fine dining» din coadă de crocobaur” (blog.burac.ro).

Exotismul pretențios este evocat ironic și în domeniul cosmeticelor – „chiar dacă am purtat mănuşi din lînă de struţ african şi m-am spălat cu săpun franţuzesc cu esenţă de crocobaur, tot uscate au rămas” (dianacuvanilie.blogspot.com) – și în cel vestimentar: „poșeta din piele de crocobaur” (purna.ro); „a găsit la un magazin foarte scump, de fițe, o borsetă exact așa, din piele de «crocobaur», care costă extraordinar de mult” (click.ro). Pielea de crocobaur se întîlnește și în alte contexte – „nu știu cîte moduri de condus, piele de crocobaur, aer condiționat pe un milion de zone sînt «fițe»” (politichii.ro) –, dovedindu-se uneori a fi pur și simplu un material plastic: „ghetele din «piele de crocobaur poluat»” (kanald.ro).

Cuvîntul desemnează (mai ales în forma de plural) anumite entități periculoase, fenomene sau substanțe nocive, care reprezintă pentru vorbitori un motiv de spaimă – minimalizată însă prin (auto)ironie: „ăia mici au adus nu știu ce crocobaur de la grădiniță” (pro-decizii-informate.ro); „știm că știi că băuturile din comerț cunoscute sub numele de ice-tea sînt pliiiine de zahăr și mulți alți crocobauri” (kitchenshop.ro); „mi-a venit ideea de a improviza niște covrigei mai prietenoși cu piticii, mai exact fără zahăr și alți crocobauri nesănătoși” (lamasacumami.ro); „încerc (cît pot!) să fiu un părinte echilibrat, să caut hrană de bună calitate, ferită de crocobauri, balauri, E-uri, coloranți, conservanți” (intremamici.ro). Crocobauri devine astfel termenul generic al unei categorii vagi: „acasă la noi, sînt numiți crocobauri toți agenții patogeni (viruși, bacterii, fungi, paraziți etc) pe care îi contactăm din diverse locuri” (magicdrops.ro), fiind adesea plasat, cu această valoare, la sfîrșitul unei enumerări: „îl pupăm virtual (fără bacterii, viruși și alți crocobauri)!” (a1.ro). În asemenea contexte, crocobaur pare să se asocieze fonetic și cu Bau-bau – „crocobaurul momentului – tusea!” (2copii.ro) –, evocînd limbajul folosit de adulți în adresarea către copii: „doar la pauza de masă ne dăm măscuţa jos, o închidem bine în pungă ca să nu fugă crocobaurii, ne spălăm” (botosaneanul.ro).

Termenul poate fi folosit și pentru a denumi un monstru neidentificabil cu precizie – „haosul ce se dezlănţuie în jur cînd un crocobaur gigantic şi diform începe să facă prăpăd prin Manhattan” (cinemagia.ro), precum și în construcții depreciative cu tiparul crocobaurul de X:  „Crocobaurul ăsta de virus Covid-19 ne-a pus în fața unei noi ere” (orastie.ddns.net); „în urma operației chiar a mai rămas un crocobaur de pietricică și a fost nevoie să mai fac un alt fel de operație” (doxologia.ro).

Adesea formele crocozaur și crocobaur substituie în glumă cuvîntul crocodil în sintagma clișeizată lacrimi de crocodil, al cărei sens e reinterpretat, prin mutarea accentului de la ipocrizie la proporțiile hiperbolice: „drame emoționale care să mă facă să vărs lacrimi de crocozaur” (francisc.org); „un rîs isteric cu lacrimi de crocobaur” (specialarad.ro).

Diversitatea de valori – ca emblemă ironică a excentricități exotice sau a motivelor de frică nedefinită, ca denumire pentru viruși, substanțe dăunătoare, ființe fantastice etc. – pare să-i asigure cuvîntului păstrarea și chiar o răspîndire viitoare mai mare în limbajul colocvial.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image jpeg
Mehmet Topal (Sportpictures) jpg
optimus tesla Foto captura video  jpg
Tesla prezintă cele mai impresionante imagini cu robotul umanoid Optimus. Face treburi casnice ca un om
Tesla a dezvăluit un nou videoclip cu robotul său umanoid Optimus, care arată cum acesta îndeplinește diverse treburi casnice.
supermarket, foto shutterstock jpg
Biscuiți retrași din magazine. ANSVSA avertizează cumpărătorii să nu consume produsul
Un lot de biscuiți a fost retras de la vânzare, după ce s-a constatat depășirea limitei maxime admise pentru dioxid de sulf, un aditiv care poate provoca reacții alergice severe.
militari americani babadag FOTO Ambasada SUA / Facebook
Militarii americani s-au antrenat la Babadag cu un nou sistem adus recent în România de Armata SUA
Armata SUA a adus în România un nou sistem militar, iar militarii americani au desfășurat un antrenament special la Babadag pentru a-l utiliza eficient, a transmis Ambasada SUA la București.
13c5f2c1 fead 87f9 599a 5803472efe07 jpg
1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea
Anunțul pregătirii vizitei Papei Leon al XIV-lea în orașul turcesc İznik, cu ocazia aniversării a 1700 de ani de la primul sinod de la Niceea, a readus această localitate în atenția lumii.
familie nou nascut   foto pixabay jpg
O asistentă medicală a dezvăluit care este cel mai oribil nume pe care l-a auzit vreodată. Cum au reacționat internauții
O asistentă medicală a mărturisit că nu poate dormi noaptea din cauza celui mai „oribil” nume de copil pe care l-a auzit vreodată, iar prietenele ei, care lucrează în același domeniu, obișnuiau să țină o listă cu primele trei cele mai neinspirate nume.
jurații Românii au talent Foto Românii au talent   Facebook jpg
Andi Moisescu, dezvăluiri inedite din culisele „Românii au talent”. Cu ce dificultăți se confruntă jurații în timpul emisiunilor transmise în direct: „Întotdeauna e o presiune...”
Show-ul de divertisment „Românii au talent”, difuzat în această primăvară la PRO TV, își încheie cel mai recent sezon vineri, 23 mai 2025, odată cu difuzarea marii finale. Zece concurenți au reușit să ajungă în ultimul act al competiției și vor lupta pentru marele trofeu.
Foto: Muzeul Municipiului Bucureşti
Memoria vizuală a Bucureștiului, în volumul „Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane”
Casa Filipescu Cesianu a găzduit sâmbătă, 17 mai 2025, a găzduit lansarea volumului „Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane”, semnat de istoricul și antropologul Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.