Criza de acum şi pisica lui Montaigne, de atunci

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Recent, în The Guardian, am dat peste un articol seducător despre solidaritate şi individualism – semnat de Richard Sennett, reputat şi multipremiat profesor de sociologie la LSE –, din care selectez primele rînduri: „La sfîrşitul vieţii sale, filozoful Michel de Montaigne (1533 – ’92) a inserat o întrebare într-un eseu pe care îl scrisese cu mulţi ani înainte: «Cînd mă joc cu pisica mea, de unde ştiu că ea nu se joacă cu mine?». Întrebarea sintetizează convingerea lui Montaigne că nu putem niciodată să sondăm profund viaţa interioară a celorlalţi, fie ei pisici sau oameni. Pisica lui Montaigne poate să ne servească drept emblemă a cooperării. Premisa mea despre cooperare este că, frecvent, nu înţelegem ce e în inima sau în mintea oamenilor cu care trebuie să interacţionăm. Totuşi, aşa cum Montaigne continuă să se joace cu pisica sa enigmatică, la fel, o lipsă a înţelegerii reciproce nu ar trebui să ne reţină de la intrarea într-o relaţie cu ceilalţi, dacă vrem să ajungem la un ceva făcut împreună“. Găsesc interesant acest îndemn şi cred că, dacă e urmat, efectul nu poate fi decît benefic. Mie, în politică, mi s-a spus adesea, de către cei cu mai multă experienţă, că, dacă trebuie să fac ceva şi nu pot altfel decît împreună cu alţii, nu contează dacă îmi place sau nu de celălalt, nu contează dacă mă simt aproape de el sau nu, important/politic este să pot lega cu eficienţă tovărăşia. Micul citat reprodus mai sus de mine ne spune şi mai mult: că nu e necesar nici măcar să-l pot cunoaşte, să-l pot decripta cît de cît pe celălalt, important e să facem ceea ce e de făcut împreună. În termenii psihologiei, s-ar spune că important e procesul, şi nu motivaţia. Sigur, dacă admitem că, de fapt, nu-l pot cunoaşte pe celălalt, atunci raţionamentul se susţine – cooperarea e esenţială supravieţuirii, aşa că nu putem să ne oprim să trăim doar pentru că nu cunoaştem ceea ce e imposibil de cunoscut.

Însă filozofii păcătuiesc adesea prin acea maladie a spiritului care duce la generalizare, cu ignorarea tuturor determinaţiilor individuale, doar pentru a formula propoziţia cu valoare de adevăr universal. Nimic nu-l tentează mai tare pe filozof decît această formulare. Vanitatea lui toată, camuflată în imensa-i ştiinţă de carte şi, cînd e cazul, potenţată de instinctul metafizic corect face din filozof o fiinţă unidirecţionată spre fraza universală. Repezindu-se către ea, mai ales atunci cînd o simte aproape, filozoful trece uşor peste micile sau marile însuşiri individuale ale elementelor categoriei la care se referă. Aşa se face că e des întîlnit saltul de raţionament „de la jocul cu pisica la problema incognoscibilităţii sufletului celuilalt“ şi, ca un umil consumator de filozofie, admit că în asemenea salturi stă farmecul discursului filozofic pe care îl gust cu nesaţ. În cazul acesta, păcatul este acela de a sugera două variante, după modelul tertium non datur, deşi realitatea indică multe alte nuanţe intermediare. Astfel, se presupune că, în raport cu celălalt, nu există decît două variante, ori îl cunoşti, ori nu. Mai precis, ori îi cunoşti sufletul (cunoaştere deplină), ori nu-l cunoşti deloc. Evident, oamenii se cunosc între ei mai bine sau mai de departe. În plus, e posibil să cunoşti la celălalt exact atîta cît e nevoie ca să poţi stabili cooperarea. Pînă la urmă, de ce l-aş cunoaşte pe celălalt? În social, există un singur motiv: ca să-mi fie predictibil. De ce e nevoie de asta? Ca să pot avea încredere. Cuvîntul esenţial, aici, este încredere. Cheia cooperării este încrederea, cîtă anume e necesară pentru un anume proiect, deoarece e nevoie de cantităţi diferite de încredere între noi; de pildă, ca să săpăm împreună un şanţ, ca să păzim împreună intrarea într-un bloc, ca să facem împreună o investiţie pe termen lung, ca să spionăm împreună sau ca să ne căsătorim unul cu celălalt.

Dacă admitem că nu despre cunoaştere, ci despre încredere e vorba cînd discutăm despre cooperare, întrebarea care se impune imediat este: putem avea încredere în cineva pe care nu-l cunoaştem? Răspunsul la întrebarea astfel formulată este, firesc, „nu“. Sau, în general nu – cred că oamenii cu adevărat aleşi au capacitatea de a investi nelimitat încredere în jur, indiferent dacă cunosc sau nu, indiferent de experienţele anterioare şi indiferent de ceea ce le spun alţii. Revenind, însă, la tema cunoaştere-încredere, iarăşi cred că răspunsul general seacă artificial tema. Totul depinde de proiect. Dacă cooperarea are în vedere un proiect complex, riscant, pe termen lung, cu efecte fundamentale, atunci încrederea în lipsa cunoaşterii e mai greu de obţinut. Dacă, dimpotrivă, proiectul este limitat, superficial, banal aproape, atunci încrederea necesară poate fi acordată şi după o superficială cunoaştere.

Textul care mi-a provocat aceste gînduri spune că, în condiţiile crizei actuale, coexistă în cetate două mesaje pe cît de puternice, pe atît de contradictorii: pe de o parte, un mesaj de solidaritate, de genul „numai împreună putem ieşi din criză“, şi, pe de altă parte, un mesaj de salvare individuală – „de-acum eşti pe cont propriu, doar tu îţi poţi rezolva problemele“. E adevărat, această criză a bulversat multe, inclusiv coerenţa cu care ne raportăm la lume. Dar, nu cumva această contradicţie nu are nimic de-a face cu criza economică actuală, ci cu o anume vulnerabilitate a construcţiei europene?! Şi în anii buni, mesajul de edificare al Uniunii Europene era contradictoriu: pe de-o parte, ni se spunea „mai multă integrare, mai multe competenţe la Bruxelles“, pe de altă parte, ni se spunea „dezvoltaţi-vă regional, daţi comunităţilor mai multă putere“. Simt tentaţia de a continua discuţia şi săptămîna viitoare, pentru că ştiu bine că, încă multă vreme, vom trăi astfel, printre mesaje contradictorii. Şi ne vom linişti doar jucîndu-ne cu cîte o pisică despre care nu vom şti dacă se joacă şi ea cu noi sau nu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.