Corigenți la democrație

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Ungaria și Polonia blochează planul european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, precum și bugetul multianual (2021-2027) de 1.074 de miliarde. Negocierile pe marginea bugetului și a programului de ajutor, începute la scurt timp după izbucnirea pandemiei de COVID-19 în primăvara acestui an, s-au purtat în condiții dificile și au intrat în impas în repetate rînduri. Olanda, Suedia, Danemarca și Austria, adică așa-numitele state austere, s-au opus unui plan de stimulare economică bazat pe o îndatorare comună. În cele din urmă, în iulie, s-a ajuns la un consens, sau mai bine zis la un compromis: salvare economică – însă doar pentru cei care respectă democrația. A fost propunerea premierului Olandei, Mark  Rutte, ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. În aceste condiții, Ungaria riscă să aibă doar acces limitat la aceste fonduri de ajutor. Să ne amintim că Parlamentul European a declanșat proceduri sub incidența Articolului 7 împotriva Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea statului de drept. Chiar dacă pînă acum nu a fost luată nici o decizie, cele două state sînt într-o poziție vulnerabilă; chiar dacă principiile și condiționalitățile sînt formulate suficient de vag încît aplicarea să fie anevoioasă sau imposibilă, guvernele Ungariei și Poloniei se simt vizate direct.

Încă de atunci, Viktor Orbán și, într-o mai mică măsură, chiar și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au amenințat că se vor opune acestei condiții. Mulți au pus diatribele lor pe seama climatului politic înfierbîntat din țară și au crezut că blufează. Acum, e clar că cele două democrații care își afirmă deschis iliberalismul și uneori chiar ostilitatea față de Bruxelles sînt gata să blocheze ansamblul de măsuri dacă nu beneficiază, necondiționat, de fonduri.

„Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică”, a spus Viktor Orbán săptămîna trecută. În vreme ce un viceministrul polonez al Justiției se indigna: „Cît valorează suveranitatea? Un miliard, cîteva zeci de miliarde, cîteva sute de miliarde de euro? Pentru noi, acest lucru este de neprețuit”. Astă-vară, cînd s-a găsit compromisul cu privire la condiționalitate, cele două state nu s-au putut opune eficient: decizia a fost adoptată prin majoritate calificată. Însă pentru adoptarea bugetului multianual și pentru autorizarea Comisiei Euopene de a-și asuma datorii în contul fondurilor de relansare e nevoie de unanimitate. Așa că Budapesta și Varșovia s-au opus, prin veto.

Blocajul riscă să întîrzie și să limiteze capacitatea de intervenție a Uniunii Europene într-un moment dificil. Criză sanitară, criză economică, criză politică. Ce urmează? Și Ungaria, și Polonia sînt în colimator, vizate de procedurile prevăzute de articolul 7 al Tratatului. Ambele riscă să-și piardă dreptul la vot în cadrul Consiliului. Doar că, pentru a declanșa suspendarea, decizia trebuie adoptată în unanimitate – minus un vot, cel al statului-membru în cauză. De vreme ce sînt vizate două state, nu doar unul, e destul de clar ce va urma: se va găsi cel puțin un vot împotriva excluderii oricăreia dintre cele două țări. Și iarăși intrăm în blocaj!

Încă o dată se vădește fragilitatea constitutivă a Uniunii Europene. Vulnerabilitatea ține de proceduri și de mecanismele de adoptare a deciziilor. Grija ca nici un stat să nu fie nedreptățit de o majoritate s-a transformat într-un coșmar: o minoritate poate nedreptăți majoritatea. Situația de acum arată limitele acestui sistem gîndit într-o altă epocă și pentru cu totul alte mize. Pentru cîrcotași e un motiv de jubilație, e dovada ultimă că extinderea spre Est a fost o greșeală. Vestea proastă (pentru ei) e că nu extinderea a produs blocajul de acum, ci tocmai lipsa integrării. Doar aprofundarea unor mecanisme de tip federal ar putea crea contextul pentru ca asemenea blocaje să fie evitate.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic