Corigenți la democrație

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Ungaria și Polonia blochează planul european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, precum și bugetul multianual (2021-2027) de 1.074 de miliarde. Negocierile pe marginea bugetului și a programului de ajutor, începute la scurt timp după izbucnirea pandemiei de COVID-19 în primăvara acestui an, s-au purtat în condiții dificile și au intrat în impas în repetate rînduri. Olanda, Suedia, Danemarca și Austria, adică așa-numitele state austere, s-au opus unui plan de stimulare economică bazat pe o îndatorare comună. În cele din urmă, în iulie, s-a ajuns la un consens, sau mai bine zis la un compromis: salvare economică – însă doar pentru cei care respectă democrația. A fost propunerea premierului Olandei, Mark  Rutte, ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. În aceste condiții, Ungaria riscă să aibă doar acces limitat la aceste fonduri de ajutor. Să ne amintim că Parlamentul European a declanșat proceduri sub incidența Articolului 7 împotriva Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea statului de drept. Chiar dacă pînă acum nu a fost luată nici o decizie, cele două state sînt într-o poziție vulnerabilă; chiar dacă principiile și condiționalitățile sînt formulate suficient de vag încît aplicarea să fie anevoioasă sau imposibilă, guvernele Ungariei și Poloniei se simt vizate direct.

Încă de atunci, Viktor Orbán și, într-o mai mică măsură, chiar și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au amenințat că se vor opune acestei condiții. Mulți au pus diatribele lor pe seama climatului politic înfierbîntat din țară și au crezut că blufează. Acum, e clar că cele două democrații care își afirmă deschis iliberalismul și uneori chiar ostilitatea față de Bruxelles sînt gata să blocheze ansamblul de măsuri dacă nu beneficiază, necondiționat, de fonduri.

„Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică”, a spus Viktor Orbán săptămîna trecută. În vreme ce un viceministrul polonez al Justiției se indigna: „Cît valorează suveranitatea? Un miliard, cîteva zeci de miliarde, cîteva sute de miliarde de euro? Pentru noi, acest lucru este de neprețuit”. Astă-vară, cînd s-a găsit compromisul cu privire la condiționalitate, cele două state nu s-au putut opune eficient: decizia a fost adoptată prin majoritate calificată. Însă pentru adoptarea bugetului multianual și pentru autorizarea Comisiei Euopene de a-și asuma datorii în contul fondurilor de relansare e nevoie de unanimitate. Așa că Budapesta și Varșovia s-au opus, prin veto.

Blocajul riscă să întîrzie și să limiteze capacitatea de intervenție a Uniunii Europene într-un moment dificil. Criză sanitară, criză economică, criză politică. Ce urmează? Și Ungaria, și Polonia sînt în colimator, vizate de procedurile prevăzute de articolul 7 al Tratatului. Ambele riscă să-și piardă dreptul la vot în cadrul Consiliului. Doar că, pentru a declanșa suspendarea, decizia trebuie adoptată în unanimitate – minus un vot, cel al statului-membru în cauză. De vreme ce sînt vizate două state, nu doar unul, e destul de clar ce va urma: se va găsi cel puțin un vot împotriva excluderii oricăreia dintre cele două țări. Și iarăși intrăm în blocaj!

Încă o dată se vădește fragilitatea constitutivă a Uniunii Europene. Vulnerabilitatea ține de proceduri și de mecanismele de adoptare a deciziilor. Grija ca nici un stat să nu fie nedreptățit de o majoritate s-a transformat într-un coșmar: o minoritate poate nedreptăți majoritatea. Situația de acum arată limitele acestui sistem gîndit într-o altă epocă și pentru cu totul alte mize. Pentru cîrcotași e un motiv de jubilație, e dovada ultimă că extinderea spre Est a fost o greșeală. Vestea proastă (pentru ei) e că nu extinderea a produs blocajul de acum, ci tocmai lipsa integrării. Doar aprofundarea unor mecanisme de tip federal ar putea crea contextul pentru ca asemenea blocaje să fie evitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.
trupe americane bază militară din Siria Foto Captură video X jpg
Trupele americane ar fi ocupat o bază militară din Siria, care era controlată înainte de Rusia
În nordul Siriei, lângă orașul Kobane, armata americană ar fi preluat sub controlul său o bază militară care a fost ocupată de trupele ruse încă din 2019. Bazele din Tartus și Latakia rămân principalele puncte în care se strâng trupele rusești.
giani infatino fifa jpg
Reacția rușilor după ce FIFA a afișat harta Ucrainei fără Crimeea la tragerea la sorți pentru CM 2026
Țara vecină cere ca forul internațional să le ceară scuze public.
mascati jpg
Mobilizare excepțională după un live pe Facebook. Un individ amenința că fabrică o bombă și se arunca în aer. Unde a fost localizat
Mobilizare exemplară a polițiștilor din județul Olt pentru depistarea unui cetățean care a anunțat sâmbătă seara, într-un live pe rețeaua socială Facebook, că va fabrica o bombă,
image png
Claudia Puican și Armin Nicoară se pregătesc să devină părinți. „Un nou capitol al iubirii noastre începe…”
Claudia și Armin Nicoară, unul dintre cele mai iubite cupluri muzicale, au dat vestea momentului: se pregătesc să devină părinți! Cei doi artiști sunt în culmea fericirii deoarece, după multe încercări de a avea un copil.
donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.
Serena Williams. Foto Instagram