Corecții și vînătăi

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
„Cu bule“ jpeg

În DEX, primul sens al cuvîntului corecție este precedat de o paranteză explicativă, din care cititorul află că ar fi vorba de o folosire desuetă, neobișnuită azi: „(În trecut) Pedeapsă corporală aplicată unui vinovat; bătaie”. Eticheta „în trecut” apărea deja în Dicționarul limbii române literare contemporane (DLRLC), din 1955-1957. Același înțeles este considerat în Micul dicționar academic (2002) ca „învechit”. Nu știu pe ce s-au întemeiat dicționarele cînd au evaluat sensul respectiv ca inactual: probabil că totul a început dintr-o intenție prescriptivă, de eliminare (cel puțin din discursul oficial) a unei accepții văzute ca reflectînd o mentalitate învechită. Apoi, din inerție, eticheta „în trecut” (indicînd mai mult o dorință decît o realitate) s-a perpetuat, fiind preluată fără prea multă verificare de noile ediții ale dicționarelor. Eufemismul convenționalizat corecție este într-adevăr stînjenitor, mai ales în vremea noastră, pentru că păstrează în memoria sa lexicală o atitudine favorabilă, o viziune în care pedeapsa corporală apare ca normală, educativă și justificată. Bătaia este eufemizată ca act pozitiv, care corectează, repară greșeli, îndreaptă.

În răspăr cu precauțiile lexicografice, folosirea cuvîntului corecție cu sensul „pedeapsă corporală; bătaie” este destul de frecventă în limba actuală. O găsim adesea în presa tabloidă, în relatări ambigue și ipocrite despre „viața vedetelor”, mai exact despre violența domestică. Textele mimează surpriza sau indignarea, dar abundă în detalii sordide, care să răspundă presupusei curiozități a cititorului. Rețeta tabloidă caută să obțină în același timp două efecte complementare: să trezească interesul prin senzaționalul violenței, dar și să reconfirme așteptările și opiniile comune, normalizînd bătaia, explicînd-o, scuzînd-o, evitînd poziția moralistă sau legală care i-ar putea indispune pe cititorii fideli. Corecție e termenul-cheie al acestei normalizări. Uneori cuvîntul este atribuit unui martor – „«a sechestrat-o mai bine de cinci ore, timp în care i-ar fi aplicat o corecție serioasă»,  a dezvăluit sursa citată” (evz.ro) –, dar de cele mai multe ori este preluat și asumat de autorii textelor: „chiar dacă de fiecare dată vedeta a negat că ar fi primit corecții fizice, sursele apropiate (...) au dezvăluit că bătăile au fost cît se poate de reale” (protv.ro); „În aceste locații de lux o duce A.B., care, la rîndul său, i-a aplicat cîteva corecții blondei” (fanatik.ro); „Una dintre corecții, o furculiță înfiptă în mînă” (newstrack.ro) etc. Corecția (cuvîntul e uneori însoțit de precizarea fizică) se aplică și se primește; verbele sînt la fel de eufemistice, aparținînd registrului tehnic și scenariilor pozitive. Iar gravitatea violenței e indicată de adjectivele serios sau dur (corecție serioasă, corecție dură). Pentru autorii textelor, recursul la aplicarea de corecții pare a fi o opțiune stilistică elegantă, în contrast cu alte referiri, mai brutale, la faptele violente: „Ce au păţit acestea? Nimic mai mult decît o corecţie pe care, cu siguranţă, au ţinut-o minte toată viaţa” (libertatea.ro); „arestat preventiv după ce şi-a snopit în bătaie iubita. Corecţia, aplicată în faţa copilului de 2 ani” (republikanews.ro); „după o serie de pumni în cap şi în restul corpului, bărbatul a fost nemulţumit de corecţia aplicată soaţei şi a înşfăcat un cuţit de bucătărie cu care a înjunghiat-o pe femeie în spate”  (bzb.ro).

Textele care vorbesc despre corecții furnizează numeroase detalii descriptive ale fenomenului și ale efectelor sale, într-un registru mult mai direct. Persoana agresată „a încasat o bătaie soră cu moartea”, „timp de cinci ore, bărbatul ar fi bătut-o cu bestialitate”, „a învinețit-o”, „o bătea pînă nu mai știa nici cum o cheamă”, a fost „snopită în bătaie”. Sînt descrise cu minuțiozitate și efectele corecției asupra persoanei care: „se deplasa cu greu”, „avea fața plină de vînătăi”: „abia ținîndu-se pe picioare”, „extrem de vînătă la un ochi”, „vînătaia de la ochi se zărea prin lentilă”, „cu vînătăi la ochi și abia mișcîndu-se”, „cu fața tumefiată”, „desfigurată” etc.

În unele contexte se simte o oarecare detașare ironică față de termenul corecție, pus între ghilimele; în altele, cuvîntului i se atribuie un sens atenuat (de pedeapsă corporală ușoară; palmă, urecheală etc.). Din exemplele de mai sus se vede totuși cum eufemismul se asociază firesc cu snopiri în bătaie, cu fețe tumefiate și vînătăi.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.