Coposu

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Acum c├«teva zile, am fost invitat ├«ntr-o emisiune TV s─â vorbesc despre Corneliu Coposu. Era vorba despre mari con┼čtiin┼úe postdecembriste. Am reg─âsit un text scris ├«n 2005, la 10 ani de la decesul marelui lider ┼ú─âr─ânist. M─â ├«ntreb dac─â judecata mea de atunci mai e valabil─â acum. 

Encomioane, regrete ad├«nci, lacrimi politice abia st─âp├«nite ÔÇô peste toate, r─âm├«ne un fapt: nu ├«n┼úelegem nici azi sensul lec┼úiei politice pe care ne-a dat-o Corneliu Coposu. S─â v─âd cum oameni care ├«l ├«njurau ├«n timpul vie┼úii sale ├«l elogiaz─â grav-patriotic acum nu mi se pare, ca altora, gre┼úos. Nici nu g─âsesc c─â e de neprivit spectacolul celor care, p├«n─â ├«n 1995, ├«l judecau cu relativitate sub┼úire ┼či acum vars─â patetic o lacrim─â, ca pentru o valoare absolut─â care s-a dus. ├Än fond, dac─â dup─â 10 ani de la moartea sa, sincer sau ipocrit, poate chiar m├«nat de o mauvaise conscience, criticul s─âu de ieri pleac─â capul, victoria lui Corneliu Coposu e cu at├«t mai mare. Dar tocmai aceste piruete (ne)vinovate ne opresc reflec┼úia lucid─â despre ├«nsemn─âtatea prezen┼úei at├«t de pregnante a lui Corneliu Coposu ├«n via┼úa politic─â postdecembrist─â.

├Än privin┼úa lui Corneliu Coposu, cred c─â ├«ntrebarea amar─â despre urma┼čii s─âi politici nu trebuie s─â se pun─â, a┼ča cum ├«ntrebarea ÔÇ×De ce nu am avut un Havel?ÔÇť nu mai ajut─â la nimic. Corneliu Coposu nu era un guru ┼či nu era nici un ÔÇ×antrenorÔÇť de oameni politici. Dac─â bine ├«l ├«n┼úeleg eu, sensul destinului politic al lui Corneliu Coposu a avut o cu totul alt─â miz─â.

Am citit puzderie de interviuri cu el, l-am urm─ârit atent ├«n via┼úa public─â, citesc, acum, evoc─âri ┼či ascult oameni, care i-au fost aproape, m─ârturisind, privat, despre Senior. Din toate aceste surse, nu am putut identifica nici m─âcar o vorb─â memorabil─â a lui. Discursul s─âu nu era atr─âg─âtor, el nu spunea lucruri uimitoare ┼či nu avea deloc talentul retoricii inubliabile. For┼úa lui politic─â avea o alt─â surs─â: amestecul paradoxal de intransigen┼ú─â ┼či flexibilitate, de principialitate ├«nc─âp─â┼ú├«nat─â ┼či iertare seren─â. Corneliu Coposu este unic ├«n aceast─â privin┼ú─â. Nu cunosc anticomunist mai intransigent ┼či, ├«n acela┼či timp, politician mai subtil. El este cel care a refuzat orice compromis cu partidul dlui Iliescu, dar ┼či cel care a f─âcut func┼úional─â ┼či, p├«n─â la urm─â, victorioas─â o alian┼ú─â politic─â uimitor de larg─â. Avea un dialog normal cu ┼čeful de atunci al SRI, dar nu discuta cu Ion Iliescu.

R─âspundea unor chem─âri de protocol ale dlui Iliescu, dar marca foarte clar distan┼úa. Apari┼úia lui, ├«n public, al─âturi de Ion Iliescu sau de Petre Roman, nu putea ├«n nici un fel fi interpretat─â drept dovad─â a unei rela┼úii oculte cu ace┼čtia. Nu acela┼či lucru se putea spune, de pild─â, despre omologul s─âu liberal din acei ani. De┼či trecut ┼či el prin infernul Gulagului rom├ónesc, de┼či era ┼či el un anticomunist convins, asupra dlui C├ómpeanu planau mereu suspiciuni de pactizare cu ÔÇ×criptocomuni┼čtiiÔÇť. Corneliu Coposu a r─âmas un fel de busol─â moral─â f─âc├«nd politic─â, ┼či nu preo┼úie sau filozofie. ├Än termenii eticii din Minima moralia dlui Ple┼ču, Corneliu Coposu avea talent moral.

├Än anii ÔÇÖ90, Rom├ónia nu a cunoscut o confruntare de ideologii, doctrine sau programe, ci o confruntare de biografii. De-o parte, Ion Iliescu, comunistul cu ÔÇ×fa┼úa uman─âÔÇť, aparatcik-ul, anticeau┼čistul. De partea cealalt─â, Corneliu Coposu, anticomunistul cu 17 ani de temni┼ú─â, adversarul radical al sistemului. Dl Iliescu nu putea oferi altceva dec├«t o ├«mp─âcare cu trecutul. Corneliu Coposu oferea o rupere cu trecutul. ├Än anii ÔÇÖ90 nu existau op┼úiuni politice, ci op┼úiuni morale: fie Iliescu, fie Coposu, fie alfa, fie omega, c─âci totul ├«i desp─âr┼úea pe cei doi. ├Än 1990 ┼či 1992, rom├ónii l-au ales pe primul. ├Än 1996, l-au ales pe cel de-al doilea. De┼či murise de un an, Corneliu Coposu a fost cel care a c├«┼čtigat alegerile ├«n 1996. Moartea sa a fost un  ┼čoc emo┼úional cu impact electoral major. 

Era noiembrie 1995 ┼či Corneliu Coposu ├«┼či tr─âia la Spitalul Universitar ultimele zile. Diminea┼úa, c─âl─âtoream ├«ntr-un autobuz spre Pia┼úa Roman─â. Prin difuzoare chioare, ├«ncastrate ├«n tavan, se auzea cu greutate un post oarecare de radio. Lumea vorbea ├«n autobuz, f─âr─â s─â dea vreo aten┼úie emisiunii de la radio ÔÇô conversa┼úia ├«nt├«mpl─âtoare acoperea cu rumoare volumul discret din difuzoare. La ora fix─â, la radio au ├«nceput ┼čtirile. Prezentatoarea a anun┼úat c─â d─â leg─âtura la Spitalul Universitar, unde echipa de doctori care ├«l ├«ngrijea pe Corneliu Coposu sus┼úinea o conferin┼ú─â de pres─â despre starea ilustrului pacient. Absolut orice zgomot din autobuz a ├«ncetat. Interpret├«nd t─âcerea brusc─â a c─âl─âtorilor ca pe o solicitare, ┼čoferul a dat un pic mai tare radioul. ├Äntr-o lini┼čte neverosimil─â, to┼úi c─âl─âtorii au ascultat comunicatul echipei de medici. Dup─â ce doctorii au terminat ce au avut de spus ÔÇô situa┼úia se ├«nr─âut─â┼úise ÔÇô lumea din autobuzul care se cl─âtina pe Bulevardul Doroban┼úi a mai stat a┼ča, pre┼ú de o secund─â, at├«rnat─â de o lini┼čte pansiv─â, apoi, deodat─â, la fel de brusc ca lini┼čtea care venise cu c├«teva minute ├«nainte, rumoarea a cuprins din nou autobuzul ┼či postul de radio s-a pierdut cu totul. Am ├«n┼úeles, atunci, c─â Ion Iliescu era condamnat s─â piard─â. De pe patul de moarte, Corneliu Coposu cucerise inimile rom├ónilor. ┼×i ast─âzi consider c─â acea emo┼úie colectiv─â a fost decisiv─â ├«n op┼úiunea pe care electoratul a exprimat-o un an mai t├«rziu. 

Astfel privit, destinul lui Corneliu Coposu nu poate fi exemplar ÔÇô cine ar mai putea repeta performan┼úa sa? Destinul lui Corneliu Coposu este, numai, o lec┼úie, pe c├«t de mare pe at├«t de simpl─â: p├«n─â ┼či ├«n politic─â, adic─â acolo unde te-ai a┼čtepta mai pu┼úin, adev─ârul ├«nvinge p├«n─â la urm─â. 

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?