Copiii aceia devoraţi în mijlocul mării de indiferenţa noastră

Igiaba SCEGO
Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Copiii aceia devoraţi în mijlocul mării de indiferenţa noastră jpeg

Tatăl meu şi mama mea au venit în Italia cu avionul. Nu au luat o navă, au venit cu un comod zbor de linie.

În anii ’70 ai secolului trecut, cine venea din sudul lumii, precum părinţii mei, avea şansa de a călători ca oricare altă fiinţă omenească. Nici vorbă de nave pentru marfă, oameni cu bărci cu motor, nici vorbă de rechini gata să te rupă în bucăţi. Părinţii mei pierduseră toate averile într-o zi şi jumătate. În 1969, după ce dictatura lui Siad Barre a preluat puterea în Somalia, părinţii mei, fără să stea prea mult pe gînduri, mai întîi tatăl meu, iar apoi şi mama, s-au hotărît să se refugieze în Italia pentru a-şi salva pielea şi pentru a începe aici o nouă viaţă. Tatăl meu, un om înstărit şi cu o carieră politică solidă, a rămas fără nici un ban în urma loviturii de stat. A pierdut totul. A devenit sărac.

Dacă tatăl meu ar fi trebuit să vină astăzi din Libia în Europa, ar fi trebuit să ia nava pentru că, din Africa, dacă nu faci parte din elită, nu ai în ziua de azi un alt mod de a ajunge în Europa. Dar asta se întîmpla în anii ’60 ai secolului trecut, alte vremuri. Am amintiri despre părinţi şi rude care plecau şi veneau încontinuu. Aveam nişte veri care lucrau pe platformele petrolifere din Libia, iar unul dintre fraţii mei, Ibrahim, studia în Cehoslovacia. îmi aduc aminte că, uneori, Ibrahim îşi ticsea bagajele cu blue-jeans pe care îi cumpăra în pieţele de cartier din Italia şi îi vindea la negru în Cehoslovacia pentru a se întreţine la facultate. După care se întorcea din nou la noi la Roma, iar cînd facultatea era închisă se întorcea în Somalia, unde o parte a familiei noastre a continuat să trăiască în pofida dictaturii.

Dacă ar trebui să trasez călătoriile/voiajele fratelui meu Ibrahim pe o foaie de hîrtie, ar trebui să fac un morman de mîzgăleli. Linii care unesc Mogadiscio cu Praga trecînd prin Roma şi cărora ar trebui să le adaug nişte deviaţii, nişte curbe. În plus, întîmplarea a făcut ca fratele meu să fie căsătorit cu o iraniană, şi ei se deplasau împreună. Aşadar, din orizontul lor făceau parte atît Teheran, cît şi multe alte locuri unde călătoreau, dar pe care acum nu mi le aduc bine aminte.

Fratele meu, cetăţean somalez, putea să meargă în străinătate. Aşa cum călătoreşte orice alt băiat sau fată, europeni. Dacă ar trebui să desenez călătoriile unui Marco care locuieşte la Veneţia sau ale unei Charlotte care locuieşte la Düsseldorf, ar ieşi o încîlceală şi mai deasă decît cea pe care am făcut-o pentru fratele meu Ibrahim. Aşa că ar trebui să desenez excursiile cu şcoala, ziua cînd trupa preferată a cîntat la Londra, meciurile echipei Manchester United, vacanţele la Paris cu prietena sau cu prietenul, precum şi vizitele făcute fratelui mai mare care s-a transferat cu serviciul în Norvegia. Şi cum, nu te duci măcar o dată să vizitezi New York şi Empire State Building?

Pentru un european, călătoriile se configurează într-o constelaţie, iar mijloacele de transport diferă în funcţie de exigenţe. Se călătoreşte cu trenul, cu avionul, cu maşina, cu nava de croazieră; unul decide chiar să facă turul Olandei pe bicicletă. Posibilităţile sînt infinite. Erau infinite şi pentru Ibrahim, cu toate că asupra Europei căzuse Cortina de Fier, chiar şi în 1970. Bineînţeles, nu putea să meargă oriunde, dar avea posibilitatea de a călători cu un sistem de vize în care paşaportul somalez nu era considerat hîrtie igienică.

Astăzi, în schimb, pentru cine vine din sudul planetei, călătoria este o linie dreaptă. O linie care te constrînge să mergi numai înainte, niciodată înapoi. Trebuie să atingi ţinta, ca la rugby. Nu există vize, nu se deschid coridoare umanitare; dacă te-ai născut într-o ţară în care s-a instaurat dictatura sau care se află în război, e problema ta, iar Europa nici nu se uită în ochii tăi, deoarece eşti doar o pacoste. Şi iată de ce din Mogadiscio, din Kabul, din Damasc, singura posibilitate este să mergi doar înainte, pas după pas, inexorabil, inevitabil.

O linie dreaptă pe parcursul căreia, precum se ştie, întîlneşti orice fel de persoane: scafisti, sclavagişti, poliţişti corupţi, terorişti, violatori. Eşti la cheremul unui destin nefast care te condamnă pentru provenienţa ta geografică şi nu pentru ceva ce ai comis.

Dreptul de a călători este un drept exclusiv al nordului, al acestui Occident din ce în ce mai izolat şi mai surd. Dacă te-ai născut în partea greşită a lumii, nimic nu-ţi va fi permis. Astăzi, în timp ce reflectam asupra celui de-al nu mai ştiu cîtelea masacru din canalul Siciliei, asupra acestei Mediterane de acum în putrefacţie pentru prea multele cadavre pe care le-a înghiţit, mă întrebam, rostind cu voce tare, cînd a început acest coşmar şi, uitîndu-mă în ochii prietenei mele, ziarista şi scriitoarea Katia Ippaso, ne-am întrebat de ce nu ne-am dat seama de ceea ce se întîmpla.

Să tot fie din 1988 că se moare astfel în Mediterana noastră. Din 1988, femei şi bărbaţi sînt înghiţiţi de ape. La doar un an distanţă cădea Zidul Berlinului, eram fericiţi şi nu ne-am dat seama că un alt zid se înălţa încet-încet în apele Mediteranei noastre.

Am înţeles ceea ce se petrecea doar în 2003. Lucram într-un magazin de discuri. Fuseseră găsite în canalul Siciliei 13 trupuri neînsufleţite. Era vorba despre 13 tineri somalezi care fugiseră de războiul izbucnit în 1990 şi care devasta ţara. Acel număr ni se păruse imediat un avertisment. Îmi amintesc că Roma s-a adunat în semn de solidaritate în jurul comunităţii somaleze şi primarul de atunci, Walter Veltroni, a celebrat o înmormîntare laică în piaţa Capitoliului. O comunitate rănită de ura de clan s-a regăsit unită în acea zi mohorîtă de octombrie în jurul acelor trupuri neînsufleţite. Plîngeau somalezii îmbulziţi în acea piaţă, plîngeau romanii care trăiau acea durere cu empatie, ca şi cum ar fi fost a lor.

Acum totul este schimbat. Aş putea spune că în jurul nostru domneşte indiferenţa. Şi mă tem că ceva şi mai atroce ne-a mistuit sufletul. Am simţit-o pe pielea mea, în vara asta, cînd eram la Hargeisa, în nordul Somaliei.

O femeie foarte cumsecade mi-a mărturisit, cam cu ruşine, că nepotul său a murit făcînd tahrib, adică în încercarea de a ajunge în Europa. „L-a înghiţit barca“, mi-a spus. Femeia era dezolată şi nu înceta să îmi repete: „Cînd iau drumul spre Europa, pleacă fără să ne spună nimic. Eu, în acea seară, îi pregătisem cina. Nu a mîncat-o niciodată“. De atunci mi se întîmplă des să visez bărci cu colţi care înşfacă tineri de glezne şi îi înfulecă precum făcea o dată Cronos cu fiii săi. Visez acea barcă, acei colţi enormi, mari ca de elefant. Mă simt neputincioasă. Dimpotrivă, mai rău: mă simt o asasină, pentru că Europa, continentul nostru, nu ridică un deget ca să construiască o politică comună cu care să înfrunte în mod sistematic aceste tragedii ce se petrec pe mare.

Chiar şi a numi acest fenomen o „tragedie“ este poate inadecvat. După 25 de ani, se poate vorbi de omucidere din culpă, nu doar de tragedie. Mai ales acum, după ce Uniunea Europeană a sistat operaţiunile „Mare Nostrum“. O alegere precisă a continentului nostru care a decis să controleze hotarele şi să ignore vieţile umane.

Nici unul dintre noi nu a coborît în piaţă să ceară reluarea operaţiunilor „Mare Nostrum“. Nu am cerut o rezolvare structurală a problemei. Sîntem la fel de vinovaţi ca şi guvernele noastre. Nu întîmplător, Enrico Calamai, fost viceconsul în Argentina în timpul dictaturii, omul care a salvat multe vieţi omeneşti din ghearele regimului lui Videla, a spus despre migranţii care mor în Mediterană: „Aceştia sînt noii desaparecidos. Şi referinţa nu este nici retorică şi nici polemică, este tehnică şi faptică, pentru că desaparicion este o modalitate de exterminare de masă, efectuată în aşa fel încît opinia publică să nu-şi dea seama sau cel puţin să poată să spună că nu a ştiut“.

Igiaba Scego este scriitoare născută în Italia din părinţi somalezi. Cea mai recentă carte publicată în Italia este Roma negata. Percorsi postcoloniali nella città (în colaborare cu Rino Bianchi).

(articol preluat din revista Internazionale, ediţia online)

traducere de Mihaela TOPALĂ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

foto schengen jpg
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.
calorifer shutterstock jpeg
Ce este obligatoriu să facă toți românii care au calorifere
Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi ușor remediată prin câțiva pași simpli, însă pentru a evita disconfortul și cheltuielile suplimentare, este important să știi ce trebuie să faci.
marcel bartic colind jpg
„Închide ușa, Căline, vin mascații după tine”, colindul dedicat lui Georgescu de către profesorul amenințat cu moartea
Profesorul de Istorie Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, îi dedică lui Călin Georgescu un colind.
Chip cu inteligență artificială AI FOTO Shutterstock jpg
În ce țări se vor construi fabrici de inteligență artificială: în proiect este implicată și România
Uniunea Europeană a selectat statele și asocierile de state care vor construi cele șapte fabrici de inteligență artificială din Europa, într-nul dintre proiecte fiind implicată și România.
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
Atenţionare ANM: Cod galben de vânt puternic în 15 județe timp de mai multe zile. Harta zonelor vizate
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis patru avertizări cod galben de vânt puternic și ninsoare care vizează în special Moldova, nordul Dobrogei și zonele montane înalte.
tiktok 1  jpg
România testează la maximum legislația europeană privind serviciile digitale, scrie Politico
Victoria neașteptată a unui ultranaționalist în alegerile prezidențiale din România pune sub semnul întrebării eficiența noilor reglementări europene privind rețelele sociale.
Justin Trudeau, într o vizită oficială la Casa Albă, pe vremea când Trump era președintele Americii jpeg
Canada se teme că SUA ar putea declanșa un război comercial. Oficialii cer Guvernului de la Ottawa un răspuns ferm
Oficialii canadieni au cerut Guvernului de la Ottawa să răspundă ferm la amenințarea tarifelor impuse de viitorul președinte al SUA, Donald Trump, subliniind importanța mineralelor și metalelor de care depind Statele Unite, a declarat miercuri ministrul canadian de Finanțe.
Schengen FOTO Profimedia
Consiliul JAI a votat pentru o aderare completă a României și Bulgariei la Schengen
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a votat pentru o aderare completă a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație european.