Cooleanu

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Jocul de cuvinte familiar-argotic prin care cuvinte comune (substantive, adjective și adverbe, uneori chiar verbe) primesc terminații specifice numelor proprii a fost descris încă din prima jumătate a secolului al XX-lea de Leo Spitzer. Stilisticianul explica mecanismul acestui tip de creativitate orală ca pe un fel de ghicitoare, aptă să producă în ascultător, prin descifrarea cuvîntului ascuns sub aparentul nume de persoană, un efect de surpriză comică. În română, unul dintre sufixele onomastice preferate pentru acest procedeu este -eanu, pentru care am înregistrat cu mulți ani în urmă formele vinuleanu (cu semnificația vin: „vinuleanu gratis”, facebook.com; „cum stăteam io cu niște sticlari la un vinuleanu”, gandul.ro) și goldeanu (aur: „Coroană dă goldeanu am”, Academia Caţavencu, nr. 37, 1992). În ultima vreme s-au înmulțit atestările unei noi formații glumețe, care demonstrează că anglicismele la modă urmează căi de „autohtonizare” imprevizibile: mult discutatul adverb și adjectiv invariabil cool, prezent de cîteva decenii în limbajul tinerilor, a produs varianta glumeață și amplificată Cooleanu. O găsim în texte din Internet în mai multe ipostaze grafice: cu sau fără majusculă inițială, păstrînd scrierea englezească a bazei (cooleanu) sau adaptînd-o la regulile ortografiei românești, cu riscul de a-i produce cititorului anumite nedumeriri: „arată bine, e culeanu” (arhiblog.ro). Uneori, cei care scriu voit ludic, cu efecte de oralitate argotică, aplică noii forme, prin folosirea apostrofului, o regulă de transcriere a oralității care nu mai are legătură cu numele proprii, ci cu absența articolului -l: „Arată mega cooleanu’ plicul” (danarogoz.com); „P-ai mei îi îmbrac în uniformă că mi-e mai comod, arată culeanu’ cu ea și nu fac nazuri (încă)” (zoso.ro).

Variate (și uneori greu de disociat) sînt și valorile gramaticale ale formei ludice, corespunzînd utilizărilor deja fixate în oralitatea colocvială ale lui cool. Anglicismul colocvial a fost de mai multă vreme înregistrat în DEX, unde este definit ca termen evaluativ: „(În mod) grozav, (în mod) extraordinar”. Noua formă este folosită ca adverb, ca marcă de acord sau apreciere, exclamativ sau în construcții cu verbul a fi: „Mi-a plăcut maxim. E de belea! Cooleanu!” (gandul.ro); „Nu e, frăţică, cooleanu să fii în partide! (dilemaveche.ro). Primul exemplu este ambiguu, cuvîntul din structura eliptică putînd fi interpretat și ca adjectiv invariabil. Pseudo-numele propriu este, de altfel, frecvent folosit ca adjectiv: „Nu toate brandurile cu campanii cooleanu au și rupt cu vînzările, o știm prea bine” (revistabiz.ro); „Să mai lase cîteodată mergătorii culeanuși să-și ia opincile” (cabral.ro); „în faţa scenei de la Arenele Romane din București e o forfotă de dreaduri, ochelari de soare, ţoale largi și multicolore și adidași culeanu” (dor.ro).

Numeroase sînt construcțiile care supralicitează, mărind surpriza gramaticală prin folosirea cuvîntului (adverb sau adjectiv) la diverse grade de comparație: „încercările de vérité, alea cu înjurături, mai ales mima de violență, nu-s mega-ieșite. Era mai cooleanu să fi fost mai cumpătat” (cinemagia.ro). Superlativul realizat gramatical sau în alte construcții echivalente pare să fi devenit o modă în anumite anunțuri publicitare: „We Love Music Festival este despre muzica pe care o iubim și care are puterea să ne pornească pe toți, împreună, în cea mai cooleanu aventură muzicală” (welovemusicfestival.ro); „În fiecare weekend acțiunea de la mini-jocuri este maximă la cea mai cooleanu promoție din cazinoul meu“ (vladcazino.ro); „sorry guys, zilele astea vom ține magazinul închis, dar vă promitem că ne întoarcem mai cooleanu și mai odihniți ca niciodată!” (facebook.com).

În fine, uneori forma cooleanu este folosită substantival, chiar ca nume propriu: „Să ne amintim că chestia asta era vîrful lui cooleanu în anii 70” (arhiblog.ro); „Cooleanu de Dîmboviţa” (vice.com). În această ipostază, surpriza ludică este, desigur, mai mică. Tot astfel, sînt mai puțin spectaculoase forme ca bosseanu și bossuleanu, care păstrează valoarea substantivală a bazei – „tu ai insistat să îi arăți cine e bossuleanu și că nu te lași mai prejos” (trafictube.ro) –, fiind folosite mai ales la vocativ: „Te-ai gîndit, bosseanu, că nu-s aceiași oameni!?” (reddit.com); „Bossuleanu’, las-o mai moale la punctul mort, că rămîi cu căruța asta galactică în drum” (catavencii.ro). Observăm, oricum, că și acestea confirmă rapida integrare a anglicismelor în tiparele creativității populare.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tolea Ciumac
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și ea de-o palmă
Luptătorul basarabean Tolea Ciumac a fost reținut de procurori pentru 24 de ore, după ce a fost implicat într-o altercație în Oradea.
duckadam alb negru jpg
cearcane jpg
Remediul făcut în casă, bogat în vitamina B, care te scapă de cearcăne și de pungile de sub ochi
Cearcănele și pungile de sub ochi sunt probleme comune, care afectează mulți oameni din cauza stilului de viață modern.
Călin Georgescu Clubul de la Roma FOTO Marian Iliescu
Prestația lui Călin Georgescu, sub lupa unui conducător din fotbal: operațiunea secretă și-a atins scopul
Călin Georgescu, 62 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, dar a folosit mijloace ilegale, a stabilit CCR, care a anulat întreg procesul electoral.
horoscop octombrie jpg
Vin vremuri bune pentru trei dintre zodii. Totul se anunță a fi grozav pentru ele, la final de decembrie
Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, astrele pregătesc un val de energie pozitivă pentru trei dintre zodii. Acești norocoși ai zodiacului vor simți schimbări semnificative în viața lor
lapovita jpeg
Vremea luni, 9 decembrie. Temperaturi mai ridicate decât mediile normale și ploi în mai multe regiuni. Unde va ninge
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru luni, 9 decembrie. Vremea va fi mai caldă decât este normal pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros și temporar, se vor înregistra precipitații în mai multe zone ale țării. La munte va ninge.
romania tenis de masa facebook jpg
Cum reușește România să se bată de la egal la egal cu asiaticii. De ce suntem atât de buni la tenis de masă
Tricolorii s-au înclinat doar în fața Chinei, Coreei și Hong Kongului, la Cupa Mondială.
Putin da mana cu Erdogan la Soci 4 septembrie 2023 FOTO EPA EFE jpg
Erdogan spune că în lume au rămas doar doi lideri experimentaţi: „Aceștia sunt eu și Vladimir Putin. Ceilalți au plecat”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că acum există doar doi lideri experimentaţi în lume: el şi preşedintele rus Vladimir Putin.
GeC s1jW4AANm5F jpg
Asasinul CEO-ului UnitedHealthcare a dispărut fără urmă. De ce detectivii online de top refuză să ajute poliția
O crimă violentă de înalt profil suscită de regulă pe rețelele de socializare o vâltoare de sfaturi și teorii de la detectivi amatori online, dornici să-l vâneze pe presupusul făptuitor.