Cooleanu

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Jocul de cuvinte familiar-argotic prin care cuvinte comune (substantive, adjective și adverbe, uneori chiar verbe) primesc terminații specifice numelor proprii a fost descris încă din prima jumătate a secolului al XX-lea de Leo Spitzer. Stilisticianul explica mecanismul acestui tip de creativitate orală ca pe un fel de ghicitoare, aptă să producă în ascultător, prin descifrarea cuvîntului ascuns sub aparentul nume de persoană, un efect de surpriză comică. În română, unul dintre sufixele onomastice preferate pentru acest procedeu este -eanu, pentru care am înregistrat cu mulți ani în urmă formele vinuleanu (cu semnificația vin: „vinuleanu gratis”, facebook.com; „cum stăteam io cu niște sticlari la un vinuleanu”, gandul.ro) și goldeanu (aur: „Coroană dă goldeanu am”, Academia Caţavencu, nr. 37, 1992). În ultima vreme s-au înmulțit atestările unei noi formații glumețe, care demonstrează că anglicismele la modă urmează căi de „autohtonizare” imprevizibile: mult discutatul adverb și adjectiv invariabil cool, prezent de cîteva decenii în limbajul tinerilor, a produs varianta glumeață și amplificată Cooleanu. O găsim în texte din Internet în mai multe ipostaze grafice: cu sau fără majusculă inițială, păstrînd scrierea englezească a bazei (cooleanu) sau adaptînd-o la regulile ortografiei românești, cu riscul de a-i produce cititorului anumite nedumeriri: „arată bine, e culeanu” (arhiblog.ro). Uneori, cei care scriu voit ludic, cu efecte de oralitate argotică, aplică noii forme, prin folosirea apostrofului, o regulă de transcriere a oralității care nu mai are legătură cu numele proprii, ci cu absența articolului -l: „Arată mega cooleanu’ plicul” (danarogoz.com); „P-ai mei îi îmbrac în uniformă că mi-e mai comod, arată culeanu’ cu ea și nu fac nazuri (încă)” (zoso.ro).

Variate (și uneori greu de disociat) sînt și valorile gramaticale ale formei ludice, corespunzînd utilizărilor deja fixate în oralitatea colocvială ale lui cool. Anglicismul colocvial a fost de mai multă vreme înregistrat în DEX, unde este definit ca termen evaluativ: „(În mod) grozav, (în mod) extraordinar”. Noua formă este folosită ca adverb, ca marcă de acord sau apreciere, exclamativ sau în construcții cu verbul a fi: „Mi-a plăcut maxim. E de belea! Cooleanu!” (gandul.ro); „Nu e, frăţică, cooleanu să fii în partide! (dilemaveche.ro). Primul exemplu este ambiguu, cuvîntul din structura eliptică putînd fi interpretat și ca adjectiv invariabil. Pseudo-numele propriu este, de altfel, frecvent folosit ca adjectiv: „Nu toate brandurile cu campanii cooleanu au și rupt cu vînzările, o știm prea bine” (revistabiz.ro); „Să mai lase cîteodată mergătorii culeanuși să-și ia opincile” (cabral.ro); „în faţa scenei de la Arenele Romane din București e o forfotă de dreaduri, ochelari de soare, ţoale largi și multicolore și adidași culeanu” (dor.ro).

Numeroase sînt construcțiile care supralicitează, mărind surpriza gramaticală prin folosirea cuvîntului (adverb sau adjectiv) la diverse grade de comparație: „încercările de vérité, alea cu înjurături, mai ales mima de violență, nu-s mega-ieșite. Era mai cooleanu să fi fost mai cumpătat” (cinemagia.ro). Superlativul realizat gramatical sau în alte construcții echivalente pare să fi devenit o modă în anumite anunțuri publicitare: „We Love Music Festival este despre muzica pe care o iubim și care are puterea să ne pornească pe toți, împreună, în cea mai cooleanu aventură muzicală” (welovemusicfestival.ro); „În fiecare weekend acțiunea de la mini-jocuri este maximă la cea mai cooleanu promoție din cazinoul meu“ (vladcazino.ro); „sorry guys, zilele astea vom ține magazinul închis, dar vă promitem că ne întoarcem mai cooleanu și mai odihniți ca niciodată!” (facebook.com).

În fine, uneori forma cooleanu este folosită substantival, chiar ca nume propriu: „Să ne amintim că chestia asta era vîrful lui cooleanu în anii 70” (arhiblog.ro); „Cooleanu de Dîmboviţa” (vice.com). În această ipostază, surpriza ludică este, desigur, mai mică. Tot astfel, sînt mai puțin spectaculoase forme ca bosseanu și bossuleanu, care păstrează valoarea substantivală a bazei – „tu ai insistat să îi arăți cine e bossuleanu și că nu te lași mai prejos” (trafictube.ro) –, fiind folosite mai ales la vocativ: „Te-ai gîndit, bosseanu, că nu-s aceiași oameni!?” (reddit.com); „Bossuleanu’, las-o mai moale la punctul mort, că rămîi cu căruța asta galactică în drum” (catavencii.ro). Observăm, oricum, că și acestea confirmă rapida integrare a anglicismelor în tiparele creativității populare.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.