Convulsiile imperiului. Care vor fi consecințele războiului pentru Rusia și Ucraina

Iurii ANDRUHOVÎCI
Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
image

Acest război, în convingerea mea profundă, va fi cauza morții Rusiei – mi se pare că aceasta este menirea Ucrainei ca atare.

Mașinăria de stat rusă, sistemul rus de astăzi are propriile sale nume și chipuri specifice, dar de fapt, din punct de vedere istoric, este o „cultură” foarte lungă a crimelor, o „cultură” a crimelor în masă. Aceasta este o tradiție care nu începe cîndva în secolul trecut, ci se extinde în adîncul statalității moscovite. Probabil nu se oprește nici măcar la Baturîn-ul ars de Menșikov, dar merge mai departe, chiar mai adînc – poate la Kiev, care a fost distrus de Andrei Bogoliubski. Asistăm în permanență la această agresiune, la această ură a poporului din nord-est față de poporul nostru, o ură care într-o mare măsură este amestecată cu invidia elementară, cu faptul că la noi totul este mai bun, că sîntem mai frumoși, mai talentați, mai buni și așa mai departe – se poate construi un șir întreg de motive, dacă-mi permiteți să le numesc așa, motive care au dat naștere acestei anticulturi a nimicirii, a distrugerii totale, a arderii oricărei manifestări de viață.

Cînd ne gîndim de ce nu am vrut să vedem această parte a istoriei noastre nici după ce ne-am cîștigat independența în 1991, trebuie să spunem mai întîi că această cunoaștere a fost strict interzisă. Pînă în ultimele sale zile, puterea sovietică a făcut tot posibilul să blocheze aceste informații. Pentru cei care au îndrăznit să le răspîndească, totul se încheia cu dosar penal pentru calomnie, pentru insultarea guvernului sovietic – și a durat chiar pînă la sfîrșitul anilor ’80, cînd perestroika și glasnost, proclamate la Moscova, au luat amploare. Adică oamenii care aveau aceste cunoștințe le împărtășeau de regulă doar în cercul celor apropiați.

Lîngă Demianiv Laz (un loc de lîngă Ivano-Frankivsk unde au fost împușcați în masă prizonierii din închisoarea NKVD în anii 1939-1941) locuiau oameni care au fost martori la aceste crime, dar nu au vorbit despre ele nici în anii ’50, nici în anii ’60 și nici în anii ’70. Despre Holodomorul din 1932-1933 au început să vorbească deschis abia cînd nu a mai existat urmărire penală pentru asta. Și acest lucru arată doar că sistemul sovietic totalitar, o mașinărie represivă, a supravegheat cu atenție și s-a asigurat să fie uitate crimele sale.

Cu toate acestea, în ultimii ani de existență ai URSS, noi, ucrainenii, nu aveam, de fapt, nici un motiv special să ne temem de agresiunea rusă. Rusia a demonstrat o tendință constantă de a deveni un stat democratic, chiar și mai democratic decît Ucraina. Începutul anilor 1990 a fost marcat de o atitudine pozitivă față de ceea ce se întîmplă la Moscova, față de modul în care țara este reformată, față de modul în care Rusia din epoca Elțîn își demonstrează natura pro-occidentală, dorința de a face parte dintr-o lume democratică civilizată – și chiar părea să se descurce mult mai bine decît Ucraina post-comunistă cu președintele-partocrat de atunci. Și astfel a fost creată iluzia siguranței. În societatea noastră nu a existat impresia că Rusia va intra obligatoriu în război cu noi. Acest război, care trebuia să izbucnească odată cu prăbușirea URSS în 1991, a fost amînat de zeci de ani și, în cele din urmă, a început. Dar atunci, la vremea aceea, nu am observat semne că s-ar întîmpla.

Primul semnal de alarmă a fost succesul electoral destul de mare al politicianului rus Vladimir Jirinovski în 1993. Cred că secretul acestei victorii – adică nu chiar un secret – a fost tonul său agresiv, militarist, cu care a contrastat foarte tare cu partidul de guvernămînt de atunci din Rusia. Dar noi din nou ne-am zis: „Doamne, acesta este doar un bastard care semnalează că există extremiști în Rusia, dar în general mainstream-ul lor e normal și totul va fi bine”.

Cu toate acestea, Rusia se întoarce mereu la o cultură a crimelor în masă, iar acest lucru este direct legat de măreția imperială. Fără aceste instrumente, aceste mijloace criminale, violente, Rusia în dimensiunea sa teritorială pur și simplu nu are nici o șansă de existență. Nu poate exista fără violență. Violența, mai ales în masă, și mașinațiunile care o asigură sînt, de fapt, singura condiție necesară pentru existența acestei țări colosale. Asistăm și astăzi la modul în care funcționează acest lucru, cînd, să zicem, vedem un procent incredibil de mare din populație care se presupune că aprobă războiul și îl susține pe organizatorul acestuia. 70-80% susținători sînt, de asemenea, efectul unui imens aparat de umilire și violență.

Rusia este arhaică, apelează doar la trecut, nu are nici un proiect de viitor și, în consecință, se bazează în mare măsură pe instincte, pe reflexe, pe ceea ce noi numim Evul Mediu – și  folosim acest cuvînt nu în sens de perioadă din istoria umanității, ci ca personificare a unor lucruri crude, teribile, întunecate.

Dar imperiile și-au trăit traiul, am vorbit despre asta în aceiași ani 1990-1991, însă a mai rămas unul. Și în tot acest timp asistăm la convulsiile lui. Iar acum am devenit nu numai martori, ci și victime, obiectul acestor convulsii, pentru că acest război, purtat împotriva noastră, nu este altceva decît convulsiile acestui imperiu. Acest război, în convingerea mea profundă, va fi cauza morții Rusiei – mi se pare că aceasta este menirea Ucrainei ca atare. Poate fi o menire istorică temporară, iar după ce va fi împlinită, ne vom gîndi la următoarea idee națională, dar deocamdată idea noastră națională este următoarea: acest imperiu trebuie să se prăbușească la impactul cu noi, acest imperiu trebuie să se destrame și să înceteze să existe în încercarea de a ne distruge.

Iar victimele pe care le vedem cu toții astăzi, numărul lor foarte mare și varietatea diavolească a tuturor crimelor pe care rușii le comit pe pămînturile noastre – toate acestea sînt o protecție absolut unică, un mijloc împotriva uitării. Cînd folosim acum toponimul Bucea, îl extindem (la alte teritorii ocupate). Din păcate, există multe astfel de locuri în Ucraina și vor fi și mai multe. Și sînt convins că toate acestea vor crea o stare specială a memoriei noastre naționale – adică chiar vom înceta să mai uităm. Nu vom uita.

Traducere din ucraineană de Maria HOȘCIUC

Iurii Andruhovîci este scriitor ucrainean. Cea mai recentă carte apărută în traducere românească: Recreații, Editura Cartier, 2021.

Foto: wikimedia commons

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Un roman de știință
Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică.
Bătălia cu giganții jpeg
Datoria Europei
Nici Franța, nici Germania și nici – cu atît mai puțin! – Țările de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigențele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Mi-e greu să pricep de ce a certa pe toată lumea e o formă de „acțiune”.
Frica lui Putin jpeg
„Nu umiliți Franța, domnule președinte!”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat de două ori, nu o singură dată, că „nu trebuie umilită Rusia”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lecție pentru care mă tem că opulentul nostru continent, cu birocrația lui pe cît de groasă, pe atît de nevolnică, cu politicienii lui minusculi, nu este pregătit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
În primăvara anului 1897, la etajul al patrulea al școlii publice Cooper Union din Manhattan pe care o înființase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lungă istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a defăimării profesorilor a devenit la noi pandemică și are un gust nu amar, ci de-a dreptul grețos, cel puțin în percepția mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuză Occidentul să numească fascistă Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascistă Rusia lui Putin se explică prin contextul psiho-istoric al țărilor europene.
Un sport la Răsărit jpeg
Ce mai facem cu Naționala?
Ne torturează şi o torturăm, chestiune din care nimeni nu va rămîne întreg. Echipa României nu e altceva decît oglinda României.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neapărat ipocrizie, cum ar zice unii, ci politețe și meserie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.