Controlul prețurilor, cea mai riscantă intervenție în economie

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
Foto: flickr
Foto: flickr

Dacă se spune în medicină că intervenția cea mai dificilă este operația pe creier, în economie echivalentul chirurgiei pe creier este intervenția asupra prețurilor.

Sînt mai multe motive pentru care reglementarea prețurilor poate fi de-a dreptul periculoasă pentru economie. Trebuie spus întîi de toate că prețul este chintesența economiei. În preț se strîng toate bunele și relele unei piețe: eficiența sau lipsa de productivitate, nivelul concurenței, costurile cu forța de muncă și cele cu materiile prime, costurile împrumuturilor și ale amortizării investiției, relația cu consumatorul, dar și cu companiile furnizoare sau cumpărătoare de pe orizontală. Bun sau rău, mic sau mare, prețul este „creierul” unei economii, iar orice intervenție asupra lui poate strica funcționarea întregului „organism” economic. Pentru că o mică intervenție asupra unui singur preț poate da peste cap sectoare întregi ale economiei, companii și foarte mulți consumatori. Reglementarea unui preț are reverberații în economie și este, în același timp, un exemplu greșit pentru marele public.

Există, fără îndoială, precedente. Cel mai recent a fost cazul reglementării tarifelor la energie electrică, gaze naturale și parțial la combustibili. Plafonarea prețurilor energiei electrice și gazelor a fost justificată de explozia prețurilor pieței, dar metoda adoptată a adus o serie de distorsiuni care se simt și astăzi. De exemplu, plafonarea prețului pentru consumatori, în anumite condiții, a făcut ca statul să aibă întîrzieri mari la decontarea plăților către furnizori. De asemenea, în acest moment, prețurile plafonate sînt mai mari decît cele din piața liberă, dar, cu toate acestea, statul nu are curajul sau încrederea să renunțe la plafonul prețurilor.

După cum se vede, intervențiile asupra prețurilor duc nu doar la funcționarea defectuoasă a pieței, ci și la ezitări mari atunci cînd vine vorba despre retragerea măsurii de control al prețului. Consumatorii și companiile se obișnuiesc destul de repede cu controlul prețului, beneficiarii măsurii doresc menținerea ei din rațiuni comerciale, iar cei care pierd sînt destul de timizi în a-și susține cauza.

De fapt, aceasta este marea problemă. Intervenția asupra prețului vine „la pachet” cu cîștigători și învinși. Chiar și prețurile plafonate au adus profituri extrem de mari pentru producători, cea mai bună dovadă în acest sens fiind rezultatele financiare excelente obținute anul trecut de Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau OMV Petrom. Ei sînt cîștigătorii.

Dar cei care au pierdut, care au așteptat luni de zile ca statul să le deconteze facturile subvenționate ale consumatorilor, furnizorii de energie electrică și gaze naturale, ce părere pot avea despre schema de plafonare a prețului introdusă de Guvern?

La fel de adevărat este că piața energiei era și înainte de criza de anul trecut extrem de reglementată, în sensul că tarifele de transport, distribuție și furnizare erau validate de către autoritatea în domeniu, dar trecerea la pasul următor, și anume plafonarea prețurilor la consumatorii finali și la producători, a însemnat un pas decisiv în anularea pieței concurențiale.

Mai complicat este efectul intervenției asupra prețurilor pentru consumatori. Cei mai mulți dintre ei se obișnuiesc cu prețurile fixate de stat și, dacă factura plătită este „convenabilă”, consumatorii par să uite de principiile de piață și să accepte controlul prețului.

Un bun exemplu este și schema de reducere a prețurilor aplicată de Guvern pentru cîteva produse alimentare de bază. În acest caz, nu este vorba despre o intervenție directă asupra prețurilor, ci o reglementare care vizează adaosul comercial al industriei alimentare și al marilor rețele de magazine.

Este o intervenție indirectă asupra prețurilor care, însă, ridică multe probleme privind aplicarea în practică. Mai precis, nu sînt neapărat garanții că vor fi reduceri de prețuri, așa cum vrea Guvernul, și, de asemenea, efectele vor fi probabil extrem de limitate. În sensul că sînt puține produse alimentare pentru care se va aplica schema de reducere a prețurilor. Acest lucru ne spune că ideea are mai degrabă o miză electorală și nu una de reducere a inflației sau că poate veni în sprijinul consumatorilor.

Cu toate acestea, răul a fost făcut. Guvernul a adoptat un act normativ care limitează adaosul comercial, iar rezultatele, bune sau nu, limitate sau pe scară mai largă, nici nu mai contează în fața principiului.

În paranteză fie spus, mult mai dură decît plafonarea adaosului comercial la 20% este formularea: „cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale”. Citirea actului normativ arată că, de fapt, cota de adaos impusă este de 5% și nu de 20%. Indiferent, însă, de nivelul stipulat în ordonanță, important este principiul. Guvernul și-a permis să intervină în construcția prețului. Este suficient pentru a deschide „cutia Pandorei” în economie.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.