Contrafaceri, crescători de porci şi belgieni

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

● Date autentice despre contrafaceri. Un nou raport finanţat de Uniunea Europeană afirmă că, altfel decît se credea, achiziţionarea de obiecte de designer contrafăcute poate constitui un avantaj pentru consumatori şi chiar pentru companiile ale căror mărci sînt furate. Studiul descrie cum consumatorii beneficiază de piaţa pentru imitaţii de haine de designer, la preţuri mici. Textul respinge, de asemenea, reclamaţiile companiilor, susţinînd că pierderile pentru industrie de pe urma contrafacerii sînt exagerate, de vreme ce majoritatea celor care cumpără produse contrafăcute nu ar plăti niciodată pentru produsele originale. În Regatul Unit, autorităţile au decis să nu-i incrimineze şi pe consumatorii care cumpără asemenea produse, ci doar pe cei care le vînd. Însă turiştii care cumpără bunuri falsificate din alte ţări se pot confrunta cu procese şi acuzaţii. În Franţa, pedeapsa este ori o amendă de maxim 300.000 de euro pentru achiziţionarea de bunuri contrafăcute sau 3 ani de închisoare. Iar în Italia, un turist a fost amendat, în această vară, cu 1000 de euro pentru că a cumpărat o geantă Louis Vuitton falsificată, cu preţul de 7 euro. (The Times citat de presseurop.org)   

● Proteste ale crescătorilor de porci. Scenariul e acelaşi de fiecare dată: oamenii dau năvală în magazine şi lipesc autocolante pe toate produsele din carne de porc, care nu au înscris pe etichetă logo-ul VPF (viande porcine française, „carne de porc franceză“). Pe autocolante scrie: „Origine necunoscută. Cereţi VPF!“. Scopul acţiunii este să-i intimideze pe măcelari, să-i preseze să încheie acorduri cu producătorii autohtoni. „Asta nu o să salte preţul cărnii de porc, dar măcar noi, producătorii, o să putem spera la cîteva centime în plus“ – e de părere liderul crescătorilor de porci. Industria porcină din Franţa trece printr-o perioadă dificilă, după creşteri substanţiale ale preţului cerealelor. Numeroase hipermarketuri au încheiat contracte cu furnizori mai ieftini, din afara Franţei, astfel încît producătorii locali îşi văd afacerea ameninţată. Alte proteste au fost programate săptămîna viitoare, la Salonul Agricol de la Rennes. (după Libération)  

● Franţa ar trebui să-i găzduiască pe belgieni. Un deputat francez (fost UMP, actualmente membru al grupului populist Debout la République) e de părere că Franţa ar trebui să se pregătească pentru a primi walloni şi bruxellezi. Belgia trece printr-o accentuată criză guvernamentală care acutizează relaţiile, oricum proaste, dintre cele două principale grupuri etnice ale regatului – flamanzii şi francofonii. „Dacă ne gîndim la Belgia ca la o ficţiune o să provocăm un divorţ violent, à la Iugoslavia, cînd, de fapt, o separare paşnică, à la Cehoslovacia, ar fi posibilă. Este de datoria Franţei să arate că un asemenea model e posibil, primindu-i pe wallonii şi bruxellezii care doresc acest lucru“ – afirmă deputatul Dupont-Aignan. (după Le Soir)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.