Consistență

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
„Cu bule“ jpeg

Puternica tendință actuală de anglicizare a mai vechilor franțuzisme sau latinisme poate fi observată și în cazul cuvintelor consistent și consistență. Este vorba de fenomenul prin care unor termeni moderni de sursă latină, împrumutați în secolul al XIX-lea din franceză sau italiană,  li se adaugă în prezent sensuri noi preluate de la echivalentele lor din engleză. Verbul a consista, substantivul consistență (cu forma mai veche consistanță) și adjectivul consistent au fost împrumutați din franceză (din consister, consistance, consistant, conform indicațiilor din DEX), foarte probabil și din italiană, așa cum arătau dicționarele mai vechi (din consistere, consistenza, consistente, după Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim, 1871), la baza formelor din franceză și italiană stînd verbul latin consistere.

Verbul a consista a ieșit din uz, fiindu-i preferat – poate din motive eufonice, datorită scurtimii sau apropierii de verbul moștenit a sta – un alt latinism cult, perfect echivalent; a consta. Verbul a consista nu a primit (încă) în dicționarele noastre eticheta „învechit”, dar absența sa din uzul curent este evidentă. O verificare statistică asupra unui corpus de texte online (roTenTen16) dovedește clar diferența de frecvență; forma de prezent constă are 49.122 de atestări, iar sinonimul său consistă apare cu doar 391 de ocurențe, dintre care majoritatea sînt de fapt citate din texte vechi, disponibile online, de exemplu pe Wikisource: „asupra claselor superioare, a căror superioritate consistă în naștere, avere sau știință” (Eminescu, articol din Timpul, 1878).

Substantivul și adjectivul s-au păstrat, cu sensuri destul de clar delimitate; adjectivul consistent are în unele dicționare doar sensuri concrete  – „vîrtos, tare; (despre hrană) substanțial, sățios” (DEX) –, cărora în alte dicționare li se adaugă și sensuri figurate, în asociere cu noțiuni abstracte: „(despre discursuri, texte etc.) bogat în idei, în semnificații, în rezultate” (DEXI). În DEX, înțelesul principal al substantivului consistență este „grad de densitate, de tărie, de soliditate a unui corp, a unei materii etc.; rezistența opusă de un corp sau de un material la deformare sau la sfărîmare”, dar definiția  permite și utilizări figurate, prin sensul secundar „tărie, soliditate, fermitate”. Și pentru cuvîntul francez consistance, și pentru echivalentul românesc sînt înregistrate, marginal, și accepții din terminologiile de specialitate, mai ales din logică și din limbajul juridic (respectiv „caracter noncontradictoriu”).

Contextele prototipice actuale pentru consistent (așa cum rezultă din miile de citate oferite de corpusurile online) sînt cele culinare – sînt consistente aluatul, sosul, pasta, crema, masa, mîncarea etc. – și cele abstracte, asimilate metaforic (pentru că hrănesc, satură curiozitatea, satisfac cererea): activitatea, prezența, dezbaterea, efortul, investițiile, veniturile, baza teoretică, materialul documentar etc. Consistența apare mai des în contexte concrete – „compoziția rezultată trebuie să fie dulce și de o consistență cleioasă” (cevabun.ro), „amestecați cu grijă pînă obțineți o cremă de consistență medie” (printesapolonic.ro) –, dar nu lipsește nici din cele abstracte: „Vreau ca schimbările în bine să capete contur și consistență” (presidency.ro), „reușește să dea consistență unui personaj” (regizorcautpiesa.ro). În vechiul dicționar latinist al lui Laurian și Massim găsim pentru cele două cuvinte contexte azi improbabile: „etatea consistente, care a ajuns la ultimul termen de dezvoltare, fără însă să decline spre bătrînețe”, „timpul frumos începe a lua consistență”.

În ultimii ani s-au preluat din engleză construcții și sensuri noi. Cuvîntul consistency are sensuri comune cu ale termenului românesc consistență (natură fizică a unei substanțe, soliditate a unui amestec), dar este folosit, în plus, cu înțelesurile lui consecvență și constanță. Pentru adjectivul englezesc consistent, sensul principal este „constant, consecvent” („care se comportă sau se petrece întotdeauna în același mod, în special pozitiv”, Cambridge Dictionary online). Sensurile tipice limbii engleze apar mai ales în construcția a fi în consistență sau consistent cu („a fi în concordanță cu, a corespunde, a nu contrazice” etc.): „vrem să acționăm în consistență cu valorile noastre“ (ro.linkedin.com); „Faptul că majoritatea celor infectați cu Omicron sînt vaccinați este consistent cu situația din Occident” (ziuanews.ro); „Ritmul de creștere economică de 6%, înregistrat în primul trimestru, este consistent cu evaluările BNR” (hotnews.ro); „se spune că odată ce ai construit un brand puternic poți să vinzi orice produs, serviciu sau mesaj care este consistent cu valorile brand-ului” (cv-perfect.ro). Adjectivul apare și ca simplu sinonim al lui consecvent: „Părintele modern nu știe sau nu poate să fie consistent cu copilul lui!” (totuldespremame.ro).

Probabil că ne vom obișnui cîndva și cu această grefă semantică; pînă atunci, citatele de mai sus ne trezesc nostalgia vechilor eforturi ale traducătorilor buni de a evita „falșii prieteni” și de a căuta (ceea ce în acest caz nici nu ar fi cerut mare efort) echivalente deja existente în limbă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.