Consistență

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
„Cu bule“ jpeg

Puternica tendință actuală de anglicizare a mai vechilor franțuzisme sau latinisme poate fi observată și în cazul cuvintelor consistent și consistență. Este vorba de fenomenul prin care unor termeni moderni de sursă latină, împrumutați în secolul al XIX-lea din franceză sau italiană,  li se adaugă în prezent sensuri noi preluate de la echivalentele lor din engleză. Verbul a consista, substantivul consistență (cu forma mai veche consistanță) și adjectivul consistent au fost împrumutați din franceză (din consister, consistance, consistant, conform indicațiilor din DEX), foarte probabil și din italiană, așa cum arătau dicționarele mai vechi (din consistere, consistenza, consistente, după Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim, 1871), la baza formelor din franceză și italiană stînd verbul latin consistere.

Verbul a consista a ieșit din uz, fiindu-i preferat – poate din motive eufonice, datorită scurtimii sau apropierii de verbul moștenit a sta – un alt latinism cult, perfect echivalent; a consta. Verbul a consista nu a primit (încă) în dicționarele noastre eticheta „învechit”, dar absența sa din uzul curent este evidentă. O verificare statistică asupra unui corpus de texte online (roTenTen16) dovedește clar diferența de frecvență; forma de prezent constă are 49.122 de atestări, iar sinonimul său consistă apare cu doar 391 de ocurențe, dintre care majoritatea sînt de fapt citate din texte vechi, disponibile online, de exemplu pe Wikisource: „asupra claselor superioare, a căror superioritate consistă în naștere, avere sau știință” (Eminescu, articol din Timpul, 1878).

Substantivul și adjectivul s-au păstrat, cu sensuri destul de clar delimitate; adjectivul consistent are în unele dicționare doar sensuri concrete  – „vîrtos, tare; (despre hrană) substanțial, sățios” (DEX) –, cărora în alte dicționare li se adaugă și sensuri figurate, în asociere cu noțiuni abstracte: „(despre discursuri, texte etc.) bogat în idei, în semnificații, în rezultate” (DEXI). În DEX, înțelesul principal al substantivului consistență este „grad de densitate, de tărie, de soliditate a unui corp, a unei materii etc.; rezistența opusă de un corp sau de un material la deformare sau la sfărîmare”, dar definiția  permite și utilizări figurate, prin sensul secundar „tărie, soliditate, fermitate”. Și pentru cuvîntul francez consistance, și pentru echivalentul românesc sînt înregistrate, marginal, și accepții din terminologiile de specialitate, mai ales din logică și din limbajul juridic (respectiv „caracter noncontradictoriu”).

Contextele prototipice actuale pentru consistent (așa cum rezultă din miile de citate oferite de corpusurile online) sînt cele culinare – sînt consistente aluatul, sosul, pasta, crema, masa, mîncarea etc. – și cele abstracte, asimilate metaforic (pentru că hrănesc, satură curiozitatea, satisfac cererea): activitatea, prezența, dezbaterea, efortul, investițiile, veniturile, baza teoretică, materialul documentar etc. Consistența apare mai des în contexte concrete – „compoziția rezultată trebuie să fie dulce și de o consistență cleioasă” (cevabun.ro), „amestecați cu grijă pînă obțineți o cremă de consistență medie” (printesapolonic.ro) –, dar nu lipsește nici din cele abstracte: „Vreau ca schimbările în bine să capete contur și consistență” (presidency.ro), „reușește să dea consistență unui personaj” (regizorcautpiesa.ro). În vechiul dicționar latinist al lui Laurian și Massim găsim pentru cele două cuvinte contexte azi improbabile: „etatea consistente, care a ajuns la ultimul termen de dezvoltare, fără însă să decline spre bătrînețe”, „timpul frumos începe a lua consistență”.

În ultimii ani s-au preluat din engleză construcții și sensuri noi. Cuvîntul consistency are sensuri comune cu ale termenului românesc consistență (natură fizică a unei substanțe, soliditate a unui amestec), dar este folosit, în plus, cu înțelesurile lui consecvență și constanță. Pentru adjectivul englezesc consistent, sensul principal este „constant, consecvent” („care se comportă sau se petrece întotdeauna în același mod, în special pozitiv”, Cambridge Dictionary online). Sensurile tipice limbii engleze apar mai ales în construcția a fi în consistență sau consistent cu („a fi în concordanță cu, a corespunde, a nu contrazice” etc.): „vrem să acționăm în consistență cu valorile noastre“ (ro.linkedin.com); „Faptul că majoritatea celor infectați cu Omicron sînt vaccinați este consistent cu situația din Occident” (ziuanews.ro); „Ritmul de creștere economică de 6%, înregistrat în primul trimestru, este consistent cu evaluările BNR” (hotnews.ro); „se spune că odată ce ai construit un brand puternic poți să vinzi orice produs, serviciu sau mesaj care este consistent cu valorile brand-ului” (cv-perfect.ro). Adjectivul apare și ca simplu sinonim al lui consecvent: „Părintele modern nu știe sau nu poate să fie consistent cu copilul lui!” (totuldespremame.ro).

Probabil că ne vom obișnui cîndva și cu această grefă semantică; pînă atunci, citatele de mai sus ne trezesc nostalgia vechilor eforturi ale traducătorilor buni de a evita „falșii prieteni” și de a căuta (ceea ce în acest caz nici nu ar fi cerut mare efort) echivalente deja existente în limbă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Elena Udrea FOTO Inquam/Octav Ganea
Elena Udrea, din nou în fața instanței: Cere reducerea pedepsei în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, cere în instanță reducerea pedepsei cu șase luni în dosarul „Gala Bute”.
madona si elton webp
Madonna și Elton John „au îngropat securea războiului” după o relație tensionată de 20 de ani. A acuzat-o că face playback în concerte
Madonna și Elton John s-au împăcat după o relație tensionată de peste 10 de ani. Sir Elton a afirmat că „Die Another Day” este „cea mai proastă melodie Bond”. Mai mult, a acuzat-o pe Madonna că face playback în concerte.
Prințul Laurent, casa regală a Belgiei FOTO GettyImages 2162921204 jpg
Prințul Laurent al Belgiei pierde procesul cu serviciile sociale. Cerea beneficii peste indemnizația regală
Un prinț belgian a pierdut un proces prin care încerca să obțină beneficii de securitate socială în plus față de indemnizația sa regală, o instanță hotărând că solicitarea sa – prima de acest fel în aproape 200 de ani de istorie a țării – este „neîntemeiată”.
Donald Trump FOTO AFP
Curtea Supremă a SUA i-a dat undă verde lui Trump să expulzeze imigranți în baza unei legi din 1798, folosită până acum doar în caz de război
Curtea Supremă a SUA a suspendat luni din motive tehnice interdicţia expulzării de migranţi în temeiul unei legi speciale utilizate în timp de război şi care a fost adoptată în 1798.
Reteta drob de pui jpeg
Secretul pentru cel mai bun drob de miel pe care l-ai mâncat vreodată. Ține cont de reguli și va ieşi fraged, cremos şi rumen
Drobul de miel reprezintă un preparat tradițional, apreciat în special de sărbătorile pascale, care își încântă gusturile prin combinația de carne de miel și legume, cu o textură fragedă și o aromă delicioasă.
Canis dirus foto x png
Cercetătorii spun că au readus la viață o specie de lup dispărută acum 10.000 de ani. „Faceți cunoștință cu Romulus și Remus”
Compania americană Colossal Biosciences susține că a readus la viață o specie de lup care a dispărut acum 10 mii de ani.
colesterol istock jpg
Semnele subtile care ne indică un colesterol mărit. La ce simptome trebuie să fim foarte atenți
Din păcate, colesterolul ridicat este o problemă care afectează foarte mulți oameni de-a lungul lumii. Iar dacă nivelul acestuia nu este adus la o valoare optimă, în timp vom începe să ne confruntăm cu probleme serioase de sănătate.
oreste badea jpg
Oreste, adevărul despre cearta cu Mircea Badea. De ce au rupt legătura în 2013: „Nu eram atât de inteligenți”
Au fost cei mai buni prieteni, însă după 17 ani de prietenie, au rupt legătura. Recent, invitat în emisiunea „40 de întrebări” cu Denise Rifai, Oreste Teodoresscu a dezvăluit de ce s-a certat, de fapt, cu Mircea Badea
donald si melania trump Foto  Getty Images jpg
Trump ar vrea „o mare paradă militară” de ziua sa, în Washington D.C. Cum răspunde Casa Albă
Președintele Donald Trump și-ar dori o „mare paradă militară” pentru a marca cea de-a 250-a aniversare a armatei americane - o dată care coincide cu cea de-a 79-a aniversare a sa.