Consilierul de etică

Publicat în Dilema Veche nr. 266 din 19 Mar 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

S-ar putea crede că onestitatea, cinstea sînt calităţi la vedere, că e mai uşor, mai natural să fii cinstit, decît viceversa. Greşit, cinstea se educă şi se supraveghează: după mari şi mici scandaluri de corupţie, noul preşedinte de la Casa Albă a numit un consilier în probleme de cinste, în persoana unui fost coleg de la Harvard Law School, Norman Eisen. Într-o administraţie plină de noi angajaţi, misiunea lui este să se asigure că persoanele învestite cu răspundere acţionează conform standardelor anunţate în campania electorală şi respectă propriile reguli. Eisen recomandă cine trebuie şi cine nu ar trebui angajat, apărînd astfel reputaţia noii echipe. "5CFR" este Codul Reglementărilor Federale. Eisen cară după el tot timpul această colecţie de reglementări complicate. "Un întreg capitol înşiră cadourile nepermise, urmat de o lungă listă de excepţii, şi încă una de excepţii la excepţii. Este interzis, de exemplu, să primeşti cadouri de la lobby-işti, cu o valoare mai mare de 20$" (The Washington Post). După alegeri, Eisen a avut o conversaţie de 90 de minute cu preşedintele, o întîlnire cu Prima Doamnă, i-a vizitat pe toţi secretarii de stat, a ţinut mai multe şedinţe cu cîte 200 de oameni, începînd cu stagiarii şi terminînd cu consilierii. În primele 90 de zile, noii angajaţi urmează un curs de etică, repetat în fiecare an. Nimeni nu va putea susţine că n-a ştiut sau că a uitat. "Nu pot fi înţelese toate regulile, sînt prea complicate. Aşa că, în faţa ispitei, vă sfătuiesc să vă folosiţi bunul simţ. Cum o să arate treaba pe prima pagină din The Washington Post? Nu sînt prea mulţi cei care îşi pun degetul la tîmplă programîndu-şi să încalce regulile. Ei fac un pas mic, apoi mai mare, pe urmă îşi dau seama că au încurcat-o şi tac. Sînteţi într-o încurcătură serioasă. Nu spun că dacă un lobbyst vă plăteşte cina la Ritz-Carlton înseamnă că v-aţi lăsat corupt. Dar nu-i aşa că o să-i răspundeţi imediat la telefon? Că o să aveţi timp să vă întîlniţi cu el? Că dacă ani întregi mergeţi la asemenea cine şi la alte partide de golf, deveniţi mai vulnerabil?" Combinaţie de ironie şi de prudenţă, sfaturile lui Eisen sînt, de fapt, foarte dure: e decis să facă din etica administraţiei o prioritate. Nu ni se spune cu cît e plătit. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.