Congresul PSD

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Adunarea PSD-ului a părut a avea un singur scop oarecum paradoxal pentru partidul lui Dragnea: să prevină posibilitatea unui furt. Doamna Viorica Vasilica are, de duminică, onoarea de a fi şi paznica-şefă a partidului, nu numai prim-ministru.

Partidele noastre au o istorie zbuciumată. Grindeanu, Ponta, Tudose au vrut să îi fure partidul lui Dragnea aşa cum Ponta i-a furat partidul lui Geoană, iar Dragnea, lui Ponta. Daniel Constantin a încercat să fure partidul lui Tăriceanu. Băsescu i-a furat partidul lui Roman. Televiziunile şi ziarele au fost pline de-a lungul timpului de headlines şi de breaking news de acest fel.

Faptul că un partid cu mii sau cu sute de mii de membri a devenit partidul lui Liviu este extrem de toxic pentru o democraţie funcţională. Partidul lui Liviu are ca rezultat democraţia lui Liviu, în care două dintre cele trei puteri ale statului – executivul (Guvernul) şi o bună parte a legislativului (Camera Deputaților şi Senatul) – lucrează în principal pentru bunăstarea lui Dragnea şi cea a „prietenilor“ săi.

De-a lungul anilor, din cauza unei clase politice şmechere şi profund corupte, ministerele au devenit şi ele ministerele oamenilor lui Liviu. Pe lîngă Liviu, sînt şi o mulţime de Liviuţi care fac posibilă victoria Marelui Dragnea.

Şi totuşi, cum a reuşit Dragnea asta? Naşu’ de România, în viaţa lui de politician şi în scenetele cu Grindeanu şi Tudose, Ceaşcă cel iubit pe cîmpurile ţărişoarei, Clark Gable la televiziuni şi Iisus la întîlnirile cu Gâdea, Jon Snow al PSD este un personaj iubit. El este eroul hulit, dar victorios al naţiunii şi şmecheraşul bătrîior, parvenit, cu cocotieri şi cu gagicuţe fragede. Cam aşa se vede în ochii susţinătorilor un inginer submediocru, fotbalist de liga a V-a, cîntăreţ la chefuri studenţeşti şi paranghelii de afoni.

Dragnea reuşeşte să inspire fiindcă reprezintă un idol de succes pentru sute de mii de oameni care visează că, în ciuda mediocrităţii lor, vor ajunge cîndva tartori de nivelul magnatului de Teleorman.

Pe acelaşi model, Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, poetesele rîului şi ramului, cuvioasele lui Pandele şi ale vicepreşedintelui ASF, goarnele lui Manole, Vadim, Dragnea şi ale Varanului, vedetele jurnalismului de hazna românesc, zeiţele iepuroilor, ale mamelor eroine şi ale kitsch-ului administrativ, reprezintă speranţa de parvenire a oricărei mediocrităţi ambiţioase cît de cît frumuşele şi cu pretenţii intelectuale.

Împreună cu ei, Băsescu, Tăriceanu, Udrea, Oprişan, Pinalti, Vanghelie, Mazăre, Orban, Rovana Plumb, Verestoy Attila, Nicu Păun gîdilă sau au gîdilat imaginaţia milioanelor de români care speră că şmechereala şi norocul îi vor aduce la un moment sau altul într-o poziţie de putere.

Bianca Drăguşanu, Mutu, Mitică Dragomir, Gigi Becali, Borcea, Pelinel sînt vedete veritabile, fiecare cu o popularitate cu mult peste popularitatea elitelor noastre intelectuale sau profesionale.

Oricare dintre ei va putea strînge la orice moment mult mai multe voturi decît un manager senzaţional, dar incapabil de vrăjeală ieftină de tip cîntat imnul naţional sau dat cu mopul la televizor.

Sociopaţii mitomani şi ageamiii mînaţi de visuri de îmbogăţire rapidă şi imunitate sînt mult mai interesanţi şi mai „votabili“ decît oamenii care şi-au bătut capul, zeci de ani, cu sisteme complexe şi sînt incapabili să vîndă aberaţii sforăitoare drept soluţii magice la Antena 3 sau la RTV.

Celebrii profesionişti la noi sînt crăcănători pe scaune de tipul Badea, nesimţiţi guralivi de tip Ciuvică, curve mediatice de tip Roşca Stănescu, Ciutacu sau Chirieac.

Ei şi alţi semidocţi similari sînt cei care formează opinia publică în România şi au reuşit să ne impună standardele actuale ale politicianului român, care se potrivesc mai degrabă unor organizaţii mafiote decît unei elite politice.

Descurajarea oricărei implicări a experţilor şi a profesioniştilor senzaţionali pe care îi avem în viaţa politică este vitală pentru supravieţuirea mediocrităţilor care domină nu numai viaţa politică, ci şi grupul formatorilor de opinie.

Din păcate, este o tactică sinucigaşă pentru noi, ceilalţi. Pentru a reuşi o schimbare, în primul rînd ar trebui să schimbăm visurile despre mărire şi putere ale majorităţii votanţilor. Cu standardele pe care le avem acum, este puţin probabil ca profesionişti cinstiţi şi cu bun-simţ să poată avea popularitatea necesară pentru a cîştiga alegerile.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.