Conferințele noastre, viitorul nostru

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Cum ar spune pasionații de Netflix, s-a încheiat cel de-al patrulea „sezon” al Conferințelor Dilema veche. Mai vechi fiind,  prefer să spun că s-a încheiat cea de-a patra stagiune. Privim, deja, spre cea de-a cincea. Indiscutabil, din punctul de vedere al conferințelor noastre, anul 2022 a fost mult mai bun decît anul 2021. Sînt convins că 2023 va fi mai bun decît 2022. 

Cam așa răspund celor care acum mă întreabă cum merg Conferințele Dilema veche. În a patra stagiune, conferințele s-au dezvoltat frumos. În 2022 au avut loc cinci ediții (niciodată nu am avut atît de multe într-un an), desfășurate în cinci orașe care ne-au primit cu brațele deschise: Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara. Fiecare dintre cele cinci ediții s-a desfășurat pe parcursul a trei seri consecutive și în fiecare seară au avut loc cîte două evenimente – în general, conferințe sau dezbateri. Încă din anii trecuți am atașat conferințelor și episoade artistice. Concerte, mai ales. Anul acesta, am adus și teatru. La anul, poate, film. 

Precizez pentru cei care încă nu au asistat la nici o ediție a conferințelor noastre, dar cunosc deja structura revistei, că acestea sînt veritabile „Dosare live”. Așa cum avem în fiecare săptămînă o temă pe care o întoarcem pe toate fețele, o dilematizăm, invitînd deliberat contribuții la temă venite din unghiuri epistemice diferite, din sensibilități diverse, din convingeri sau poziționări variate, în fiecare ediție a conferințelor ne propunem cîte o temă pe care o tratăm la fel de dilematic. Diferența este că, dacă în revistă contribuțiile invitaților noștri se citesc, la conferințe acestea se ascultă și se văd – diferența este, desigur, majoră. Astfel, anul acesta am discutat despre Europa și inamicii ei, despre comedia lumii, despre bogați și săraci, despre război și pace, despre educație. Lista invitaților e lungă și prestigioasă. Le mulțumim tuturor, pentru că pe ei a venit publicul dilematic să-i asculte, valoarea conferințelor este valoarea lor însumată, ceea ce înseamnă că lor le datorăm succesul. 

Ne-am putut dezvolta în 2022 pentru că, pe tot parcursul întregii stagiuni, am avut alături de noi Fundația Superbet, care ne-a fost partener strategic. Am putut, astfel, să asigurăm cursivitatea efortului logistic, ceea ce ne-a permis să trecem la lucrul pentru o ediție următoare înainte ca daraverile administrative ale ediției anterioare să se fi finalizat. 

În fiecare oraș, cu excepția Timișoarei, ne-am bucurat de susținerea autorităților locale. A fost o plăcere să lucrăm cu Primăriile și Consiliile Locale din Arad, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. În plus, ne-am bucurat de ajutorul prietenilor instituționali mai vechi (Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația Alber din Timișoara) sau mai noi (Visit Oradea, Palatul Culturii din Iași). 

Dar nimic nu s-ar fi putut întîmpla dacă nu am fi avut cui vorbi. M-am convins că în România există un public dilematic alcătuit în majoritate din cititori ai Dilemei – unii chiar cititori vechi, de pe vremea cînd Dilema nu era, încă, veche. Spre bucuria mea, am văzut că cercul acestui public dilematic este, însă, mai larg. Dilematicii, adică oamenii care aderă la valorile noastre (cultură, inteligență, competență, civilitate, umor), care își țin mintea departe de activism, militantism și baricadă, deși înțeleg bine ce sînt activismul, militantismul și baricada, sînt mulți în România. Către ei, mai ales, este îndreptat „produsul” nostru, cum se spune acum. La capătul acestui an, le transmit că sînt mai mulți decît, poate, cred. Și le dau o veste bună. În diminețile zilelor care se încheiau cu conferințe în amurg, am vizitat licee din orașele în care ne aflam. Am întîlnit, astfel, sute de elevi și zeci de profesori. Am vorbit cu ei despre revistă și conferințe, despre lume și viață, despre una, despre alta. De fiecare dată, am plecat încîntat și încrezător: avem viitor bun! Atît noi, ca țară, cît și noi, ca revistă. Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!

În fine, se cuvine ca Dilema veche să mulțumească Grupului pentru Management și Mediere Culturală, co-organizator al conferințelor, iar eu să mulțumesc lui Cătălin Lazurca pentru că face (aproape) totul. Iar Cătălin, sînt sigur, mi se va alătura să-i mulțumim împreună lui Michael Bulzan, inimosul voluntar care a venit să ajute conferințele noastre și a ajuns să fie o parte indispensabilă a lor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Melania Trump  foto   GettyImages jpg
Adevăratul motiv pentru care Melania Trump a purtat acea pălărie la Inaugurarea soțului ei
Dacă ținuta Primei Doamne americane a primit numai laude, pălăria purtată de Melania Trump la inaugurarea președintelui a uimit pe toată lumea. Și-a dorit să se ascundă sub borurile pălăriei?
Radu Jude
Radu Jude, din nou în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Lungmetrajul a fost filmat cu un smartphone
Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, "Kontinental ‘25", a fost inclus în competiția oficială a celei de-a 75-a ediții a Berlinalei.
donald trump/ FOTO:X
Donald Trump anunță o investiție uriașă în infrastructura pentru inteligența artificială. „Notați numele ăsta, Stargate, pentru că îl veți auzi des”
Președintele american Donald Trump a anunțat o investiție de până la 500 de miliarde de dolari în sectorul privat, destinată dezvoltării infrastructurii pentru inteligența artificială (AI), conform agenției EFE.
Dobromir jpg
Satul din țara noastră invadat de musulmani: „Mâncăm şi carne de porc, nu e problemă!”
Nu mulți știu că la noi în țară există o comună unde populația de religie islamică este majoritară. Acolo nimeni nu este judecat pentru religia lui. Din cei 3.000 de locuitori ai comunei Dobromir, din judeţul Constanţa, aproape 60% sunt de etnie turcă.
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Trump a încercat să negocieze vânzarea TikTok în direct, în cadrul unei conferințe de presă
Într-o mișcare neobișnuită, Donald Trump a abordat subiectul vânzării TikTok în timpul unei conferințe de presă, în fața camerelor de televiziune, în loc să poarte negocieri în privat.
Avioane americane bombardează Hamburgul  (© National Archives / Wikipedia)
Furtuna de foc de la Hamburg: prefața la apocalipsa nucleară de la Hiroshima
„Nici Hiroshima, nici Nagasaki, lovite de explozie nucleară, n-au atins iadul de la Hamburg. Focul şi oroarea au durat 10 zile”.
Imparateasa Irina jpg
Împărăteasa care a condus un imperiu! A urcat pe tron în urma câștigării unui concurs de frumusețe
Împărăteasa Irina rămâne model de curaj și tărie. Într-o lume condusă de bărbați, a avut curajul să repună în Biserici icoanele. De aceea, peste veacuri, a rămas drept „Sfânta Irina – Împărăteasa icoanelor”. A fost conducătoarea Imperiului Bizantin între anii 797 și 802.
Ilie bolojan PNL jpg
Proteste pe holurile Senatului după ce Ilie Bolojan a anunțat restructurări. „Cei care au venit fără concurs dispar”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un plan de reorganizare a instituției, care va implica o reducere semnificativă a personalului și economii substanțiale la bugetul Senatului.
vlad oprea sinaia  jpg
Percheziții la vila cu stradă proprie a primarului din Sinaia. Ancheta are legătură și cu un castel pe care l-ar deține Vlad Oprea în Franța
Procurorii DNA fac percheziţii la locuințele primarului din Sinaia Vlad Oprea. Edilul urmează să fie adus la Bucureşti pentru audieri, fiind suspectat de fapte de corupţie.