Conferințele noastre, viitorul nostru

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Cum ar spune pasionații de Netflix, s-a încheiat cel de-al patrulea „sezon” al Conferințelor Dilema veche. Mai vechi fiind,  prefer să spun că s-a încheiat cea de-a patra stagiune. Privim, deja, spre cea de-a cincea. Indiscutabil, din punctul de vedere al conferințelor noastre, anul 2022 a fost mult mai bun decît anul 2021. Sînt convins că 2023 va fi mai bun decît 2022. 

Cam așa răspund celor care acum mă întreabă cum merg Conferințele Dilema veche. În a patra stagiune, conferințele s-au dezvoltat frumos. În 2022 au avut loc cinci ediții (niciodată nu am avut atît de multe într-un an), desfășurate în cinci orașe care ne-au primit cu brațele deschise: Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara. Fiecare dintre cele cinci ediții s-a desfășurat pe parcursul a trei seri consecutive și în fiecare seară au avut loc cîte două evenimente – în general, conferințe sau dezbateri. Încă din anii trecuți am atașat conferințelor și episoade artistice. Concerte, mai ales. Anul acesta, am adus și teatru. La anul, poate, film. 

Precizez pentru cei care încă nu au asistat la nici o ediție a conferințelor noastre, dar cunosc deja structura revistei, că acestea sînt veritabile „Dosare live”. Așa cum avem în fiecare săptămînă o temă pe care o întoarcem pe toate fețele, o dilematizăm, invitînd deliberat contribuții la temă venite din unghiuri epistemice diferite, din sensibilități diverse, din convingeri sau poziționări variate, în fiecare ediție a conferințelor ne propunem cîte o temă pe care o tratăm la fel de dilematic. Diferența este că, dacă în revistă contribuțiile invitaților noștri se citesc, la conferințe acestea se ascultă și se văd – diferența este, desigur, majoră. Astfel, anul acesta am discutat despre Europa și inamicii ei, despre comedia lumii, despre bogați și săraci, despre război și pace, despre educație. Lista invitaților e lungă și prestigioasă. Le mulțumim tuturor, pentru că pe ei a venit publicul dilematic să-i asculte, valoarea conferințelor este valoarea lor însumată, ceea ce înseamnă că lor le datorăm succesul. 

Ne-am putut dezvolta în 2022 pentru că, pe tot parcursul întregii stagiuni, am avut alături de noi Fundația Superbet, care ne-a fost partener strategic. Am putut, astfel, să asigurăm cursivitatea efortului logistic, ceea ce ne-a permis să trecem la lucrul pentru o ediție următoare înainte ca daraverile administrative ale ediției anterioare să se fi finalizat. 

În fiecare oraș, cu excepția Timișoarei, ne-am bucurat de susținerea autorităților locale. A fost o plăcere să lucrăm cu Primăriile și Consiliile Locale din Arad, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. În plus, ne-am bucurat de ajutorul prietenilor instituționali mai vechi (Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația Alber din Timișoara) sau mai noi (Visit Oradea, Palatul Culturii din Iași). 

Dar nimic nu s-ar fi putut întîmpla dacă nu am fi avut cui vorbi. M-am convins că în România există un public dilematic alcătuit în majoritate din cititori ai Dilemei – unii chiar cititori vechi, de pe vremea cînd Dilema nu era, încă, veche. Spre bucuria mea, am văzut că cercul acestui public dilematic este, însă, mai larg. Dilematicii, adică oamenii care aderă la valorile noastre (cultură, inteligență, competență, civilitate, umor), care își țin mintea departe de activism, militantism și baricadă, deși înțeleg bine ce sînt activismul, militantismul și baricada, sînt mulți în România. Către ei, mai ales, este îndreptat „produsul” nostru, cum se spune acum. La capătul acestui an, le transmit că sînt mai mulți decît, poate, cred. Și le dau o veste bună. În diminețile zilelor care se încheiau cu conferințe în amurg, am vizitat licee din orașele în care ne aflam. Am întîlnit, astfel, sute de elevi și zeci de profesori. Am vorbit cu ei despre revistă și conferințe, despre lume și viață, despre una, despre alta. De fiecare dată, am plecat încîntat și încrezător: avem viitor bun! Atît noi, ca țară, cît și noi, ca revistă. Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!

În fine, se cuvine ca Dilema veche să mulțumească Grupului pentru Management și Mediere Culturală, co-organizator al conferințelor, iar eu să mulțumesc lui Cătălin Lazurca pentru că face (aproape) totul. Iar Cătălin, sînt sigur, mi se va alătura să-i mulțumim împreună lui Michael Bulzan, inimosul voluntar care a venit să ajute conferințele noastre și a ajuns să fie o parte indispensabilă a lor.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.