Combaterea extremismului islamic

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Reconsiderarea omului stăpînitor jpeg

Preşedintele SUA Barack Obama a găzduit luna trecută un summit de trei zile despre „Combaterea extremismului violent“. Această temă a produs deja un nou acronim, CEV, utilizat, într-o fişă informativă publicată de administraţia Obama pe 18 februarie, de nu mai puţin de 12 ori.

Fişa informativă utilizează de asemenea sintagma „extremism violent“ de 21 de ori. De cîte ori apar termeni ca „islam“, „islamic“ sau „musulman“? Nici o dată. Şi nu se face nici măcar o singură referire la Statul Islamic. Entitatea e pomenită doar cu iniţialele ISIL. 

Şi nu e întîmplător. Este vorba de o strategie pentru a cîştiga susţinerea majorităţii moderate a musulmanilor. Riham Osman, vorbind în numele Consiliului Musulman al Afacerilor Publice, care a participat la summit, a spus că folosirea unor termeni ca „islam radical“

Ceea ce reflectă parţial temerile îndreptăţite ale comunităţii musulmane, că asocierea islamului cu terorismul şi violenţa ar contribui la o creştere a discriminării şi a atacurilor împotriva musulmanilor în general. 

Un alt motiv pentru care nu s-a vorbit de „radicalism islamic“ sau de „Stat Islamic“ este că o astfel de practică ar confirma afirmaţiile teroriştilor, care pretind că acţionează în concordanţă cu învăţăturile islamului. Ceea ce i-ar putea atrage pe cei care se consideră musulmani pioşi de partea lor. 

În sfîrşit, utilizarea repetată a termenului „islamic“, ca element de descriere a grupării inamice, ar putea lăsa impresia că Occidentul se află „în război cu islamul“. Ceea ce i-ar putea determina pe musulmanii moderaţi să lupte alături de extremişti, ar amplifica conflictul şi l-ar face mult mai greu de soluţionat. 

Dar încercarea de a evita utilizarea acestor termeni implică şi ea probleme. 

Prima este o problemă de natură politică. Senatorul american conservator Ted Cruz, care s-ar putea să-şi anunţe candidatura la nominalizările prezidenţiale republicane, a spus: „Nu poţi combate un inamic dacă refuzi să recunoşti cine este.“ Această frază ar putea cîştiga multe voturi. Într-adevăr, nu e niciodată o idee bună ca un politician să dea impresia că neagă ceea ce este evident pentru oricine. 

Mai mult, întrucît e evident pentru oricine că extremismul cel mai violent este comis în numele islamului, este puţin probabil ca simpla evitare a termenului să poată preveni atacuri asupra musulmanilor, ca răspuns la această violenţă. 

O altă problemă iese la iveală de îndată ce ne întrebăm de ce este important ca liderii musulmanilor moderaţi să ia atitudine în mod public şi să declare că religia lor se opune uciderii oamenilor nevinovaţi, sau că cei care mor comiţînd astfel de fapte nu sînt „martiri“ şi nu vor fi răsplătiţi în viaţa de apoi. De ce ar trebui în special liderii musulmani să facă astfel de declaraţii, mai degrabă decît cei creştini, budişti, iudaici sau hinduşi? 

Răspunsul este, din nou, evident. Dar este evident doar fiindcă ştim deja că grupări ca Al Qaida, Statul Islamic sau talibanii nu urmează preceptele creştinismului, budismului, iudaismului sau hinduismului.

La summit-ul de la Washington, Obama a declarat că „fiecare dintre noi are responsabilitatea să respingă ideea că grupări precum ISIL reprezintă oarecum islamul, deoarece este un neadevăr care adoptă discursul teroriştilor.“ Spre deosebire de fişa informativă a Casei Albe, această afirmaţie admite cel puţin faptul că grupări precum Statul Islamic

că sînt islamice. Altfel, care ar fi relevanţa acestei afirmaţii în contextul „combaterii extremismului violent“? 

Cu toate acestea, afirmaţia lui Obama potrivit căreia „fiecare dintre noi“ are această responsabilitate trebuie să fie adresată unui segment mai restrîns. Dacă eu aş încerca să discut cu orice adept relativ bine educat al Statului Islamic în ce măsură această organizaţie este fidelă învăţăturilor islamului, nu aş avea cîştig de cauză. Nu sînt suficient de informat în materie de tradiţie islamică – şi puţini dintre noi sînt – pentru a fi sigur că extremiştii o răstălmăcesc. Responsabilitatea de care vorbea Obama o au cei care sînt cu mult mai competenţi în materie de islam decît „fiecare dintre noi“. 

Chiar şi pentru cei care cunosc islamul, asumarea responsabilităţii pe care Obama le-a încredinţat-o nu va fi uşoară, după cum o demonstrează parcurgerea unei edificatoare relatări recente a lui Graeme Wood. Wood ne prezintă o imagine a unor oameni care cred cu tărie în islam şi care îi cunosc bine textele fundamentale. Oricine e familiarizat cu fundamentalismul creştin din SUA ar trebui să poate distinge un tipar în atitudinile fundamentaliştilor religioşi, indiferent de confesiune.

Purtătorii de cuvînt ai Statului Islamic subliniază importanţa urmării preceptelor iniţiale, stabilite de Profetul Mohamed şi de primii săi discipoli,

şi fără ajustări circumstanţiale. Asemenea fundamentaliştilor creştini, ei se consideră precursori şi agenţi ai apocalipsei. 

Nu susţin nici o clipă că credinţele fundamentaliştilor creştini de astăzi sînt

echivalente cu cele ale fundamentaliştilor musulmani de azi. Există o diferenţă morală amplă între cei care se opun uciderii oamenilor nevinovaţi şi cei care ucid oameni din cauza apartenenţei la o naţionalitate, din cauza a ceea ce spun sau fiindcă sînt „apostaţi“. Viziunile fundamentaliştilor asupra lumii sînt însă asemănătoare din multe puncte de vedere, indiferent de religia de care aparţin. 

Deocamdată, problema combaterii celor care caută noi recruţi pentru „extremismul violent“, fără a pune accentul pe baza islamică a acestui extremism, ar trebui să fie clară. Celor care se gîndesc să se înroleze într-o grupare islamică extremistă ar trebui să li se spună: credeţi că orice altă religie e falsă, dar adepţii multor altor religii cred, cu la fel de multă tărie, că religia voastră e cea falsă. Nu puteţi şti cine are dreptate şi s-ar putea să vă înşelaţi cu toţii. În orice caz, nu aveţi o justificare suficient de bine întemeiată pentru a ucide oameni sau pentru a vă sacrifica propriile vieţi. 

Cu siguranţă, unii oameni nu sînt deschişi către nici un fel de raţionament şi nu vor fi influenţaţi de un atare argument. Dar alţii ar putea fi. De ce să excludem din plecare un astfel de argument, negînd că o mare parte din violenţa extremistă este motivată religios? 

The Most Good You Can Do

© Project Syndicate, 2015 - 

traducere de Matei PLEŞU  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: